Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Προϋπόθεση για γερά οστά είναι...

 


Η σταδιακή απώλεια οστικής μάζας είναι ένα φαινόμενο που έρχεται φυσιολογικά με το πέρασμα του χρόνου σε όλους τους ανθρώπους.
Ο καλύτερος τρόπος για να την προλάβετε και να περιορίσετε τους πόνους στο σώμα -και ειδικά στις αρθρώσεις- που έρχονται ως αποτέλεσμα των πιο αδύναμων οστών, είναι η σωστή διατροφή.
Οι τροφές που ενισχύουν τα οστά και σας προστατεύουν από τους συνεπακόλουθους πόνους είναι:

Γάλα
Το ασβέστιο είναι ο ακρογωνιαίος λίθος των ισχυρών οστών. Οι ενήλικες έως 50 ετών χρειάζονται 1.000 mg ανά ημέρα. Από τα 51 και μετά οι γυναίκες χρειάζονται 1.200 mg κάθε μέρα, ποσότητα που πρέπει να παίρνουν και οι άνδρες όταν φτάσουν τα 71 χρόνια ζωής. Η καλύτερη πηγή ασβεστίου είναι αναμφίβολα το γάλα. Τα 235 ml γάλακτος, είτε αυτό είναι αποβουτυρωμένο, είτε είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, περιέχουν 300 mg ασβεστίου. Επίσης όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα (γιαούρτι, τυρί κλπ) είναι προφανώς πολύ καλές πηγές ασβεστίου.

Σαρδέλες
Αν τα γαλακτοκομικά προϊόντα ήταν προφανή, τις σαρδέλες ίσως να μην τις περιμένατε σε αυτήν τη λίστα. Όλα αυτά τα μικρά οστά σε ψάρια όπως οι σαρδέλες έχουν ακριβώς αυτό που χρειάζεστε για την οικοδόμηση της οστικής μάζας στο δικό σας σώμα. Μόλις 80 γραμμάρια σαρδέλας σε κονσέρβα προσφέρουν λίγο περισσότερο ασβέστιο από μία κούπα γάλα.

Πράσινα λαχανικά
Μπορεί να εκπλαγείτε αν μάθετε ότι πολλά πράσινα λαχανικά είναι πλούσια σε ασβέστιο. Επιλέξτε τα πια σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως τα γογγύλια, το κινεζικό και το κατσαρό λάχανο. Ένα φλιτζάνι ψιλοκομμένο, μαγειρεμένο γογγύλι έχει περίπου 200 mg ασβεστίου.

Προϊόντα σόγιας
Μισό φλιτζάνι τόφου εμπλουτισμένο σε ασβέστιο περιέχει πάνω από 400 mg ασβεστίου. Το γάλα σόγιας είναι συνήθως εμπλουτισμένο με 300 mg ασβεστίου ανά φλιτζάνι. Η σόγια έχει και άλλα οφέλη για τα οστά. Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι οι φυτικής προέλευσης χημικές ουσίες που ονομάζονται ισοφλαβόνες ενισχύουν τα οστά. Οι ισοφλαβόνες είναι άφθονες σε προϊόντα σόγιας, όπως το τόφου. Αυτό μπορεί να κάνει τη σόγια χρήσιμη στην αποτροπή της οστικής νόσου σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

10 συμπτώματα του «Σιωπηλού Δολοφόνου» των ωοθηκών, που κάθε γυναίκα ΠΡΕΠΕΙ να γνωρίζει

Υπολογίζεται ότι στης ΗΠΑ περισσότερες από 550 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο στις ωοθήκες. Πιστεύεται πως οι κύριες αιτίες αυτής της μορφής καρκίνου περιλαμβάνουν: Την ηλικία Τη κληρονομικότητα Τη χρήση αντισυλληπτικών Αυτό όμως που είναι το πιο ανησυχητικό είναι ότι οι περισσότερες που μαθαίνουν πως έχουν αυτή τη μορφή καρκίνου, το μαθαίνουν στα τελευταία στάδια, όταν δεν υπάρχει πια ελπίδα. Γι’αυτό είναι πολύ σημαντικό να μην αγνοούμε τα σημάδια αυτού του σιωπηλού δολοφόνου, γιατί μία έγκαιρη διάγνωση θα σας σώσει τη ζωή. Τα 10 κυριότερα συμπτώματα είναι: 1. Συχνοί κοιλόπονοι 2. Πόνος στη λεκάνη και το στομάχι 3. Ασταθή έμμηνος ρύση Ο καρκίνος των ωοθηκών μπορεί να αναπτυχθεί και σε κορίτσια που δεν έχει αρχίσει ακόμα ο κύκλος του, ωστόσο είναι πολύ πιο συνηθισμένος σε γυναίκες άνω των 55. 4. Αίσθημα κόπωσης χωρίς προφανή λόγο 5. Παράξενο αίσθημα κορεσμού Το να νιώθεις φουσκωμένος όταν δεν έχεις φάει είναι ένα κοινό σύμπτωμα το

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας

Η εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια αποτελεί επικίνδυνο εχθρό για τη μέση ηλικία και πολύ περισσότερο όταν συνυπάρχουν παθήσεις όπως ο διαβήτης και η υπέρταση Προσβάλει κατά κύριο λόγο τα μικρά τριχοειδή αγγεία του μεσεγκεφάλου και προκαλεί χαρακτηριστικές διαταραχές στην ροή του αίματος.. Η τριάδα αυτών των διαταραχών αποτελείται από διαταραχές μνήμης και   προσοχής , δυσχέρεια βάδισης και ακράτεια. Σ’αυτήν την κεντρική συμπτωματολογία προστίθενται και άλλες δυσλειτουργίες. Η νόσος, η συχνότητα της οποίας αυξάνεται με την ηλικία, πιστεύεται ότι αποτελεί ένδειξη αυξημένου κινδύνου για μελλοντικό σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ προγενέστερες μελέτες την έχουν επίσης συσχετίσει με απώλεια του συντονισμού των κινήσεων και νοητική διαταραχή. Έτσι, η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι αναγκαίες ώστε να αποφευχθεί η εξέλιξή της. Η πιθανή δυσκολία ενός ατόμου να ισορροπήσει στο ένα πόδι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα θα μπορούσε να είναι δείκτης ε