Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μεταλοιμώδες Άσθμα

Το μεταλοιμώδες άσθμα ή μεταλοιμώδης συριγμός χαρακτηρίζεται από συριγμό, δηλαδή «σφύριγμα» ιδίως κατά την εκπνοή του παιδιού, που εμφανίζεται στα πλαίσια ιογενούς συνήθως λοίμωξης του αναπνευστικού. Αυτή η εικόνα πιο συχνά αφορά σε παιδιά ηλικίας μικρότερης των 3-4 ετών, καθώς αυτά τα παιδιά έχουν μικρότερης διαμέτρου αεραγωγούς. Κατά κανόνα το παιδί είναι καλά μεταξύ των ιογενών λοιμώξεων αν και σε μερικές περιπτώσεις ο συριγμός μπορεί να επιμείνει για αρκετές εβδομάδες μετά τη λοίμωξη.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι αυτή η κλινική οντότητα δεν είναι συνώνυμη του άσθματος. Ορισμένα, βέβαια, παιδιά με μεταλοιμώδη επεισόδια συριγμού μπορεί να εμφανίσουν αργότερα «επίσημο» άσθμα αλλά αποτελούν την μειοψηφία, και είναι κυρίως είτε παιδιά με πολύ συχνά επεισόδια, είτε με ατοπικά χαρακτηριστικά τόσο στα ίδια (π.χ. έκζεμα, τροφική αλλεργία) όσο και στους γονείς τους (ειδικά ιστορικό άσθματος στη μητέρα). Η δεύτερη αυτή κατηγορία, είναι τα παιδιά που πλέον έχουν αλλεργικό άσθμα.
Επί εμφάνισης επεισοδίου χρησιμοποιούνται εισπνεόμενα φάρμακα (βρογχοδιασταλτικά, όπως το Aerolin, και κορτικοειδή) που μπορούν να χορηγηθούν στο σπίτι συνήθως με ειδική συσκευή και μάσκα, σπανιότερα με νεφελοποιητή. Επίσης, αναλόγως της βαρύτητας μπορεί να συσταθεί βραχύ σχήμα κορτικοστεροειδών από το στόμα. Ανάγκη νοσηλείας υπάρχει μόνο σε πιο έντονα επεισόδια που χαρακτηρίζονται από δύσπνοια ή/και περιορισμένη σίτιση.
Μετά την αντιμετώπιση των επεισοδίων, αναλόγως της βαρύτητας ή της συχνότητάς τους, μπορεί να συσταθεί προφυλακτική αγωγή για μερικές εβδομάδες ή και μήνες, είτε με εισπνεόμενα κορτικοειδή, είτε με από του στόματος χορηγούμενους αναστολείς υποδοχέων λευκοτριενίων (μοντελουκάστη). Ο σκοπός αυτής της αγωγής είναι η μείωση τόσο του αριθμού όσο και της βαρύτητας μελλοντικών επεισοδίων και η εν γένει η προστασία της αναπνευστικής λειτουργίας.  Δυστυχώς ωστόσο, φαίνεται ότι η θεραπεία που δίδεται, αν και αντιμετωπίζει αποτελεσματικότατα τα επεισόδια, πιθανόν δεν αρκεί για να ανακόψει την ενδεχόμενη μελλοντική εμφάνιση άσθματος, αν τα παιδιά έχουν σχετική γενετική ή ατοπική προδιάθεση.
Πολύ σημαντικό ρόλο για την πρόληψη νέων επεισοδίων και την προστασία του αναπνευστικού από την μελλοντική εμφάνιση άσθματος έχει η αποφυγή έκθεσης του παιδιού στον καπνό του τσιγάρου τόσο κατά τη διάρκεια της κύησης όσο και μετά τη γέννηση. Τέλος, η κατά το δυνατόν αποφυγή έκθεσης στην περιβαλλοντική μόλυνση επίσης φαίνεται ότι δρα υποβοηθητικά.
iator

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

10 συμπτώματα του «Σιωπηλού Δολοφόνου» των ωοθηκών, που κάθε γυναίκα ΠΡΕΠΕΙ να γνωρίζει

Υπολογίζεται ότι στης ΗΠΑ περισσότερες από 550 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο στις ωοθήκες. Πιστεύεται πως οι κύριες αιτίες αυτής της μορφής καρκίνου περιλαμβάνουν: Την ηλικία Τη κληρονομικότητα Τη χρήση αντισυλληπτικών Αυτό όμως που είναι το πιο ανησυχητικό είναι ότι οι περισσότερες που μαθαίνουν πως έχουν αυτή τη μορφή καρκίνου, το μαθαίνουν στα τελευταία στάδια, όταν δεν υπάρχει πια ελπίδα. Γι’αυτό είναι πολύ σημαντικό να μην αγνοούμε τα σημάδια αυτού του σιωπηλού δολοφόνου, γιατί μία έγκαιρη διάγνωση θα σας σώσει τη ζωή. Τα 10 κυριότερα συμπτώματα είναι: 1. Συχνοί κοιλόπονοι 2. Πόνος στη λεκάνη και το στομάχι 3. Ασταθή έμμηνος ρύση Ο καρκίνος των ωοθηκών μπορεί να αναπτυχθεί και σε κορίτσια που δεν έχει αρχίσει ακόμα ο κύκλος του, ωστόσο είναι πολύ πιο συνηθισμένος σε γυναίκες άνω των 55. 4. Αίσθημα κόπωσης χωρίς προφανή λόγο 5. Παράξενο αίσθημα κορεσμού Το να νιώθεις φουσκωμένος όταν δεν έχεις φάει είναι ένα κοινό σύμπτωμα το

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας

Η εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια αποτελεί επικίνδυνο εχθρό για τη μέση ηλικία και πολύ περισσότερο όταν συνυπάρχουν παθήσεις όπως ο διαβήτης και η υπέρταση Προσβάλει κατά κύριο λόγο τα μικρά τριχοειδή αγγεία του μεσεγκεφάλου και προκαλεί χαρακτηριστικές διαταραχές στην ροή του αίματος.. Η τριάδα αυτών των διαταραχών αποτελείται από διαταραχές μνήμης και   προσοχής , δυσχέρεια βάδισης και ακράτεια. Σ’αυτήν την κεντρική συμπτωματολογία προστίθενται και άλλες δυσλειτουργίες. Η νόσος, η συχνότητα της οποίας αυξάνεται με την ηλικία, πιστεύεται ότι αποτελεί ένδειξη αυξημένου κινδύνου για μελλοντικό σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ προγενέστερες μελέτες την έχουν επίσης συσχετίσει με απώλεια του συντονισμού των κινήσεων και νοητική διαταραχή. Έτσι, η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι αναγκαίες ώστε να αποφευχθεί η εξέλιξή της. Η πιθανή δυσκολία ενός ατόμου να ισορροπήσει στο ένα πόδι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα θα μπορούσε να είναι δείκτης ε