Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Γάλα: Πρέπει να πίνουμε;



Οι περισσότεροι από εμάς περάσαμε τα παιδικά μας χρόνια πίνοντας γάλα. Πάντα ξέραμε ότι είναι θρεπτικό, ότι περιέχει ασβέστιο και βιταμίνη D που ενισχύουν την υγεία των οστών μας. Έπειτα, μάθαμε ότι περιέχει και αρκετά λιπαρά, αλλά την ίδια στιγμή είναι πολύ καλή και χορταστική πηγή πρωτεΐνης, συνεπώς τα υπέρ κερδίζουν τα κατά. Οι ειδικοί, μάλιστα, υποστηρίζουν πως χρειαζόμαστε τρεις κούπες γαλακτοκομικών προϊόντων καθημερινά.

Και όμως, αρκετές φορές έχουμε ακούσει πως εμφανίζονται νέα δεδομένα, που τοποθετούν το γάλα πολύ πιο χαμηλά στην λίστα με τις τροφές που έχουμε ανάγκη—με μερικούς ειδικούς να αναρωτιούνται αν υπάρχει κάποιο όφελος στο να το πίνουν οι ενήλικες.
Υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που δείχνουν ότι το γάλα δεν είναι τόσο ωφέλιμο για τα οστά όσο πιστεύαμε. Μία μελέτη του 2011 που δημοσιεύθηκε στο Journal of Bone and Mineral Research έδειξε ότι το γάλα δεν ελάττωνε καθόλου τον κίνδυνο κατάγματος στις γυναίκες. Μια ακόμα μελέτη, του 2014, έδειξε ότι οι γυναίκες που έπιναν πολύ γάλα μπορεί να είχαν και υψηλότερο κίνδυνο κατάγματος, αλλά και θανάτου από οποιαδήποτε αιτία—μάλιστα, η μελέτη αυτή εξέτασε στοιχεία δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων.

 Οι ερευνητές κατέληξαν ότι η κατανάλωση τριών ή περισσότερων ποτηριών γάλακτος την ημέρα συσχετιζόταν με τον αυξημένο κίνδυνο, αλλά μόνο στις γυναίκες.
Προφανώς, αυτές οι μελέτες προκαλέσαν αναστάτωση. Και, επίσης προφανώς, υπεραπλουστευμένες εξηγήσεις, όπως “Το υπερβολικό γάλα σκοτώνει”. Το πρόβλημα είναι ότι, παρά τα αποτελέσματα αυτών των μελετών, δεν υπολογίζονταν επιπλέον παράγοντες, όπως ο τρόπος ζωής. Και, φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι για κάθε αρνητική έρευνα, υπάρχουν πολλές που εξακολουθούν να στηρίζουν ότι το γάλα και τα γαλακτοκομικά είναι από τους πιο εύκολους τρόπους να λαμβάνουμε τις απαραίτητες ποσότητες ασβεστίου.

Εκτός κι αν πάσχετε από δυσανεξία στην λακτόζη, συνεπώς, δεν είναι ανάγκη να κόψετε τα γαλακτοκομικά προϊόντα από την διατροφή σας. Το γάλα μπορεί να είναι κομμάτι ενός υγιεινού, ισορροπημένου πλάνου διατροφής. Παράδειγμα: Η Μεσογειακή Διατροφή περιέχει γαλακτοκομικά σε μετριοπαθείς ποσότητες, και έχει αποδειχθεί ξανά και ξανά πως έχει συνολικά μεγάλα οφέλη για την υγεία της καρδιάς, ακόμα και του εγκεφάλου. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει πως τα γαλακτοκομικά είναι αναγκαία.
Ναι, μπορούμε να επιβιώσουμε χωρίς να τα καταναλώνουμε. Αλλά τονίζουμε ξανά· δεν υπάρχει κάποιο ομόφωνο συμπέρασμα ότι το γάλα αγελάδας είναι βλαβερό για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Αυτό σημαίνει πως δεν υπάρχει λόγος να το σταματήσετε αν σας αρέσει, και αν δεν το παρακάνετε.
Πέρα από το ασβέστιο, ας μην ξεχνάμε την πρωτεΐνη. Το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι ίσως ο πιο εύκολος τρόπος – και πιο γρήγορος, αν σκεφτούμε πόση ώρα χρειάζεται για να βράσει ένα αυγό μερικές φορές – να προσθέσουμε μια γερή δόση πρωτεΐνης στο πρωινό μας. Επιπλέον, άλλες εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης στο πρωινό, όπως το φιστικοβούτυρο, ίσως είναι πιο δύσκολο να ελέγξουμε το μέγεθος της μερίδας μας, κερδίζοντας ταυτόχρονα πολλές περιττές θερμίδες.

Αυτή η έξτρα δόση πρωτεΐνης, βέβαια, δεν σημαίνει ότι χρειάζεται να προσθέσουμε ακόμα περισσότερα γαλακτοκομικά στην διατροφή μας. Μένουμε σταθεροί στις προτεινόμενες ποσότητες, και φροντίζουμε να αγοράζουμε γαλακτοκομικά με λιγότερα ή 0% λιπαρά. Ειδικά αν ακολουθούμε μια υγιεινή διατροφή που περιέχει πολλά φρούτα και λαχανικά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν πρόκειται να μας κάνουν κακό.

Αν πάσχετε από δυσανεξία στην λακτόζη – ή αν ακολουθείτε vegan διατροφή – τότε δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Υπάρχουν τροφές που μπορούν να σας βοηθήσουν να προσλάβετε τις αναγκαίες ποσότητες ασβεστίου, όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το τόφου και τα αμύγδαλα. Επίσης, για επιπλέον βιταμίνη D, μπορείτε να την προσλάβετε από σολομό, αυγά και για vegan διατροφές χυμό πορτοκάλι με προσθήκες της αναγκαίας αυτής βιταμίνης. Τώρα, σε ό,τι αφορά τις εναλλακτικές, όπως το γάλα αμυγδάλου και σόγιας, τα πράγματα μπορεί να είναι λίγο μπερδεμένα. Ακόμα κι αν είναι ενισχυμένα με ασβέστιο και βιταμίνη D, η περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνη δεν φτάνει συνήθως ούτε στα μισά αυτήν του αγελαδινού γάλακτος. Επίσης, πρέπει να είστε προσεκτικοί με τις προσθήκες ζάχαρης και να διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες των προϊόντων.

http://www.iatronet.gr/diatrofi/trofima-rofimata/article/38598/gala-prepei-na-pinoyme.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

Ρινικοί πολύποδες - συμπτώματα και θεραπεία

Οι   ρινικοί πολύποδες είναι κοινοί, καλοήθεις σχηματισμοί σε σχήμα σταγόνας, που αναπτύσσονται στη μύτη ή τα ιγμόρεια, συνήθως γύρω από την περιοχή όπου τα ιγμόρεια ανοίγουν στη ρινική κοιλότητα. Οι ώριμοι ρινικοί πολύποδες μοιάζουν σαν ρόγες σταφυλιού με φλούδα χωρίς κουκούτσι. Συχνά συνδέονται με αλλεργίες ή άσθμα και ιδιαίτερα όταν είναι μικροί δεν προκαλούν κανένα σύμπτωμα, ενώ δεν απαιτούν ούτε θεραπεία. Ομως, όταν είναι μεγαλύτεροι, μπορεί να μπλοκάρουν την φυσιολογική δίοδο αέρα από τα ιγμόρεια. Οταν στα ιγμόρεια συσσωρευτεί πάρα πολλή βλέννα, αυτή μπορεί να μολυνθεί σχηματίζοντας ένα παχύ αποχρωματισμένο στρώμα στη μύτη και το λαιμό που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους με ρινικούς πολύποδες. Οι ρινικοί πολύποδες δεν θα πρέπει να συγχέονται με τους πολύποδες που σχηματίζονται στο παχύ έντερο ή στην ουροδόχο κύστη. Σε αντίθεση με αυτούς τους τύπους του πολύποδα, είναι σπάνια κακοήθεις. Συνήθως, θεωρείται ότι προκαλούνται είτε από χρόνια φλεγμονή, είτε από την τάση

Δίκερος μήτρα: Επιτρέπει την εγκυμοσύνη;

H δίκερος μήτρα αποτελεί μια συχνή ανατομική παραλλαγή της μήτρας και οφείλεται σε διαταραχή του σχηματισμού της στη διάρκεια στης εμβρυϊκής ζωής. Ουσιαστικά η μήτρα αντί να έχει σχήμα ισοσκελούς τριγώνου, έχει σχήμα σφεντόνας, χωρίζοντας έτσι στα δύο την κοιλότητα του ενδομητρίου. Αυτό θεωρητικά μπορεί να επηρεάσει την εμφύτευση και ανάπτυξη του εμβρύου. Τις περισσότερες φορές όμως μια γυναίκα δεν ξέρει καν ότι έχει δίκερο μήτρα. Μελέτες αποδεικνύουν ότι το 70% περίπου των γυναικών που έχουν δίκερη μήτρα δεν έχουν κανένα πρόβλημα στην εγκυμοσύνη τους. Η διάγνωση γίνεται με απλό ή τρισδιάστατο υπερηχογράφημα, με σαλπιγγογραφία, αλλά και με υστεροσκόπηση και λαπαροσκόπηση. Το πιο κοινό πρόβλημα που συνδέεται με τη δίκερη μήτρα είναι ο πρόωρος τοκετός ή ο ανεπαρκής τράχηλος (πρόωρη διαστολή του τραχήλου) στην εγκυμοσύνη. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να γίνει περίδεση του τραχήλου με ράμμα. Φαίνεται επίσης ότι ποσοστό 15% των καθέξιν αποβολών που οφείλονται σε διατ