Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Γάλα: Πρέπει να πίνουμε;



Οι περισσότεροι από εμάς περάσαμε τα παιδικά μας χρόνια πίνοντας γάλα. Πάντα ξέραμε ότι είναι θρεπτικό, ότι περιέχει ασβέστιο και βιταμίνη D που ενισχύουν την υγεία των οστών μας. Έπειτα, μάθαμε ότι περιέχει και αρκετά λιπαρά, αλλά την ίδια στιγμή είναι πολύ καλή και χορταστική πηγή πρωτεΐνης, συνεπώς τα υπέρ κερδίζουν τα κατά. Οι ειδικοί, μάλιστα, υποστηρίζουν πως χρειαζόμαστε τρεις κούπες γαλακτοκομικών προϊόντων καθημερινά.

Και όμως, αρκετές φορές έχουμε ακούσει πως εμφανίζονται νέα δεδομένα, που τοποθετούν το γάλα πολύ πιο χαμηλά στην λίστα με τις τροφές που έχουμε ανάγκη—με μερικούς ειδικούς να αναρωτιούνται αν υπάρχει κάποιο όφελος στο να το πίνουν οι ενήλικες.
Υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που δείχνουν ότι το γάλα δεν είναι τόσο ωφέλιμο για τα οστά όσο πιστεύαμε. Μία μελέτη του 2011 που δημοσιεύθηκε στο Journal of Bone and Mineral Research έδειξε ότι το γάλα δεν ελάττωνε καθόλου τον κίνδυνο κατάγματος στις γυναίκες. Μια ακόμα μελέτη, του 2014, έδειξε ότι οι γυναίκες που έπιναν πολύ γάλα μπορεί να είχαν και υψηλότερο κίνδυνο κατάγματος, αλλά και θανάτου από οποιαδήποτε αιτία—μάλιστα, η μελέτη αυτή εξέτασε στοιχεία δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων.

 Οι ερευνητές κατέληξαν ότι η κατανάλωση τριών ή περισσότερων ποτηριών γάλακτος την ημέρα συσχετιζόταν με τον αυξημένο κίνδυνο, αλλά μόνο στις γυναίκες.
Προφανώς, αυτές οι μελέτες προκαλέσαν αναστάτωση. Και, επίσης προφανώς, υπεραπλουστευμένες εξηγήσεις, όπως “Το υπερβολικό γάλα σκοτώνει”. Το πρόβλημα είναι ότι, παρά τα αποτελέσματα αυτών των μελετών, δεν υπολογίζονταν επιπλέον παράγοντες, όπως ο τρόπος ζωής. Και, φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι για κάθε αρνητική έρευνα, υπάρχουν πολλές που εξακολουθούν να στηρίζουν ότι το γάλα και τα γαλακτοκομικά είναι από τους πιο εύκολους τρόπους να λαμβάνουμε τις απαραίτητες ποσότητες ασβεστίου.

Εκτός κι αν πάσχετε από δυσανεξία στην λακτόζη, συνεπώς, δεν είναι ανάγκη να κόψετε τα γαλακτοκομικά προϊόντα από την διατροφή σας. Το γάλα μπορεί να είναι κομμάτι ενός υγιεινού, ισορροπημένου πλάνου διατροφής. Παράδειγμα: Η Μεσογειακή Διατροφή περιέχει γαλακτοκομικά σε μετριοπαθείς ποσότητες, και έχει αποδειχθεί ξανά και ξανά πως έχει συνολικά μεγάλα οφέλη για την υγεία της καρδιάς, ακόμα και του εγκεφάλου. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει πως τα γαλακτοκομικά είναι αναγκαία.
Ναι, μπορούμε να επιβιώσουμε χωρίς να τα καταναλώνουμε. Αλλά τονίζουμε ξανά· δεν υπάρχει κάποιο ομόφωνο συμπέρασμα ότι το γάλα αγελάδας είναι βλαβερό για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Αυτό σημαίνει πως δεν υπάρχει λόγος να το σταματήσετε αν σας αρέσει, και αν δεν το παρακάνετε.
Πέρα από το ασβέστιο, ας μην ξεχνάμε την πρωτεΐνη. Το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι ίσως ο πιο εύκολος τρόπος – και πιο γρήγορος, αν σκεφτούμε πόση ώρα χρειάζεται για να βράσει ένα αυγό μερικές φορές – να προσθέσουμε μια γερή δόση πρωτεΐνης στο πρωινό μας. Επιπλέον, άλλες εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης στο πρωινό, όπως το φιστικοβούτυρο, ίσως είναι πιο δύσκολο να ελέγξουμε το μέγεθος της μερίδας μας, κερδίζοντας ταυτόχρονα πολλές περιττές θερμίδες.

Αυτή η έξτρα δόση πρωτεΐνης, βέβαια, δεν σημαίνει ότι χρειάζεται να προσθέσουμε ακόμα περισσότερα γαλακτοκομικά στην διατροφή μας. Μένουμε σταθεροί στις προτεινόμενες ποσότητες, και φροντίζουμε να αγοράζουμε γαλακτοκομικά με λιγότερα ή 0% λιπαρά. Ειδικά αν ακολουθούμε μια υγιεινή διατροφή που περιέχει πολλά φρούτα και λαχανικά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν πρόκειται να μας κάνουν κακό.

Αν πάσχετε από δυσανεξία στην λακτόζη – ή αν ακολουθείτε vegan διατροφή – τότε δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Υπάρχουν τροφές που μπορούν να σας βοηθήσουν να προσλάβετε τις αναγκαίες ποσότητες ασβεστίου, όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το τόφου και τα αμύγδαλα. Επίσης, για επιπλέον βιταμίνη D, μπορείτε να την προσλάβετε από σολομό, αυγά και για vegan διατροφές χυμό πορτοκάλι με προσθήκες της αναγκαίας αυτής βιταμίνης. Τώρα, σε ό,τι αφορά τις εναλλακτικές, όπως το γάλα αμυγδάλου και σόγιας, τα πράγματα μπορεί να είναι λίγο μπερδεμένα. Ακόμα κι αν είναι ενισχυμένα με ασβέστιο και βιταμίνη D, η περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνη δεν φτάνει συνήθως ούτε στα μισά αυτήν του αγελαδινού γάλακτος. Επίσης, πρέπει να είστε προσεκτικοί με τις προσθήκες ζάχαρης και να διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες των προϊόντων.

http://www.iatronet.gr/diatrofi/trofima-rofimata/article/38598/gala-prepei-na-pinoyme.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα θαυμαστά οφέλη του πράσινου σαπουνιού

Το πράσινο σαπούνι, για όσους δε γνωρίζουν, είναι πράσινο, λόγω του χρώματος της ελιάς καθώς το ελαιόλαδο, του οποίου οι εξαιρετικά θεραπευτικές ιδιότητες είναι γνωστές και αξιοποιήσιμες από τα αρχαία χρόνια, είναι το βασικό και κύριο συστατικό του. Ωστόσο, πράσινο σαπούνι παράγεται και από άλλα φυτά, πέρα της ελιάς, διατηρώντας έτσι το μεγαλύτερο ποσοστό των πλεονεκτημάτων ενός φυσικά παρασκευασμένου προϊόντος. Η ποικιλία των χρήσεων του ελαιόλαδου και οι μαλακτικές και απολυμαντικές του ιδιότητες, το καθιστούν κάτι πολύ παραπάνω από συστατικό καλής διατροφής, καθώς η χρήση του στη μορφή του σαπουνιού, αν και μοιάζει παλιομοδίτικη, σε πολλούς, παραμένει υπολογίσιμη δύναμη. Πέρα λοιπόν από μυστικό ομορφιάς πολλών γυναικών, που δεν θα σας το αποκαλύψουν ποτέ, έχει θεραπευτική δράση ενάντια σε δερματικές παθήσεις, όπως είναι η ψωρίαση και η δερματίτιδα, ενώ το μεγαλύτερό του πλεονέκτημα παραμένει η προστασία του δέρματος από την αφυδάτωση και την ξηρότητα, χωρίς β...

Δίκερος μήτρα: Επιτρέπει την εγκυμοσύνη;

H δίκερος μήτρα αποτελεί μια συχνή ανατομική παραλλαγή της μήτρας και οφείλεται σε διαταραχή του σχηματισμού της στη διάρκεια στης εμβρυϊκής ζωής. Ουσιαστικά η μήτρα αντί να έχει σχήμα ισοσκελούς τριγώνου, έχει σχήμα σφεντόνας, χωρίζοντας έτσι στα δύο την κοιλότητα του ενδομητρίου. Αυτό θεωρητικά μπορεί να επηρεάσει την εμφύτευση και ανάπτυξη του εμβρύου. Τις περισσότερες φορές όμως μια γυναίκα δεν ξέρει καν ότι έχει δίκερο μήτρα. Μελέτες αποδεικνύουν ότι το 70% περίπου των γυναικών που έχουν δίκερη μήτρα δεν έχουν κανένα πρόβλημα στην εγκυμοσύνη τους. Η διάγνωση γίνεται με απλό ή τρισδιάστατο υπερηχογράφημα, με σαλπιγγογραφία, αλλά και με υστεροσκόπηση και λαπαροσκόπηση. Το πιο κοινό πρόβλημα που συνδέεται με τη δίκερη μήτρα είναι ο πρόωρος τοκετός ή ο ανεπαρκής τράχηλος (πρόωρη διαστολή του τραχήλου) στην εγκυμοσύνη. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να γίνει περίδεση του τραχήλου με ράμμα. Φαίνεται επίσης ότι ποσοστό 15% των καθέξιν αποβολών που οφείλονται σε διατ...

Αν σας συμβαίνει αυτό στον ύπνο μπορεί να έχετε κατάθλιψη

Η κατάθλιψη, η αϋπνία και η εξάντληση μπορεί να είναι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για τους συχνούς εφιάλτες, υποδεικνύει νέα έρευνα που διενεργήθηκε από το πανεπιστήμιο Turku στην Φινλανδία και η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Sleep. Αν και η μελέτη δεν αποδεικνύει άμεση σχέση αιτίας-αποτελέσματος, εντούτοις επιβεβαιώνει ότι οι εφιάλτες συνδέονται με την κατάθλιψη, την αϋπνία και την κόπωση. Ο επικεφαλής της έρευνας, Nils Sandman, επιστήμονας στο Κέντρο Γνωστικής Νευροεπιστήμης του πανεπιστημίου, υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη μελέτη δείχνει ότι υπάρχει σαφής σχέση ανάμεσα στην καλή ψυχική διάθεση και τους εφιάλτες. Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες εξέτασαν τις περιπτώσεις περίπου 14.000 ατόμων, ηλικίας 25 έως 74 ετών την περίοδο από το 2007 έως και το 2012. Το 53% των συμμετεχόντων ήταν γυναίκες. Κατάθλιψη και εφιάλτες: Τι έδειξαν τα αποτελέσματα Περίπου 45% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι είχαν περιστασιακούς εφιάλτες τις τελευταίες 3...