Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τα τατουάζ πυροδοτούν ψωρίασηΣήμα κινδύνου για τις χρωστικές ουσίες (μελάνια) που ευνοούν την ύπουλη ασθένεια


Τα τατουάζ μπορεί να πυροδοτήσουν την εμφάνιση της ψωρίασης στα άτομα που έχουν γενετική προδιάθεση ή να επιδεινώσουν τα συμπτώματα στους ήδη πάσχοντες, προειδοποιούν ερευνητές του πανεπιστημίου της Νάπολης Università Federico II. Συμβούλευσαν, μάλιστα, στη διάρκεια συνεδρίου με θέμα την ψωρίαση, να αποφεύγουν τα τατουάζ όσοι έχουν ερυθρές κηλίδες, ερεθισμούς ή σημάδια απολέπισης στο δέρμα.

Επισημαίνουν ότι η επιθετική δράση του μελανιού μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση μιας φλεγμονώδους αντίδρασης στο δέρμα, η οποία υπάρχει κίνδυνος να ενεργοποιήσει το ανοσοποιητικό σύστημα, κάνοντας το πρώτο βήμα για την εμφάνιση της ασθένειας. «Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού φέρει ένα ή δύο γονίδια τα οποία μπορούν να ευνοήσουν την εμφάνιση της ψωρίασης, αλλά μόνο το 2%-3% αναπτύσσει την ασθένεια» ανέφερε ο καθηγητής Δερματολογίας του πανεπιστημίου Cataldo Patruno.

Ο ερευνητής εξηγεί ότι η εισαγωγή χρωστικών ουσιών στο δέρμα, όπως αυτές που χρησιμοποιούνται στα τατουάζ, είναι μια πολύπλοκη διαδικασία που διαταράσσει την ισορροπία του δέρματος. «Αυτό μπορεί να προκαλέσει τοπική φλεγμονή, η οποία κάθε άλλο παρά ήπιας έντασης θα είναι» αναφέρει, προσθέτοντας ότι το ανοσοποιητικό σύστημα το εκλαμβάνει ως κίνδυνο και ενεργοποιείται, προκαλώντας την εμφάνιση της ασθένειας σε άτομα που έχουν γενετική προδιάθεση αλλά δεν έχουν εμφανίσει συμπτώματα ή κάτι άλλο που θα σημάνει τον κώδωνα του κινδύνου στους γιατρούς.


Οσον αφορά τους ήδη πάσχοντες, ο καθηγητής Δερματολογίας Nicola Balato προειδοποιεί ότι υπάρχει ο κίνδυνος να χειροτερεύσουν τα συμπτώματα. Από τη μία, οι χρωστικές ουσίες μπορεί να προκαλέσουν επιδείνωση στις ήδη υπάρχουσες κηλίδες (ψωριασικές πλάκες). Από την άλλη, μπορεί να εμφανιστούν νέες κηλίδες σε άλλες περιοχές του δέρματος στις οποίες έως τότε δεν υπήρχαν. Πιο πιθανό, σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι να εμφανιστούν γύρω ή κάτω από το τατουάζ, χωρίς όμως να αποκλείονται άλλα σημεία του σώματος. Γι’ αυτό συμβουλεύει τους πάσχοντες από ψωρίαση να αποφεύγουν τα τατουάζ.

http://www.dimokratianews.gr/content/70948/ta-tatoyaz-pyrodotoyn-psoriasi
Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

7 παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών

Παρόλο που η λήψη τους από ανθρώπους που δεν έχουν άλλα προβλήματα υγείας θεωρείται γενικά ασφαλής, τα αντικαταθλιπτικά μπορεί να έχουν ενοχλητικές παρενέργειες. Οι περισσότερες από αυτές, ωστόσο, είναι παροδικές.
Από την πρόσληψη βάρους μέχρι τις διαταραχές του ύπνου, οι παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών αποτελούν συχνά το λόγο που ορισμένοι ασθενείς δεν ξεκινούν ή διακόπτουν την θεραπεία τους. Δείτε ποιες είναι αυτές και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν.
1. Σωματικά συμπτώματα. Στην αρχή της θεραπείας με αντικαταθλιπτικά, μπορεί να υπάρξουν ανεπιθύμητες ενέργειες στο σώμα, όπως πονοκέφαλος, πόνος στις αρθρώσεις, μυϊκοί πόνοι, ναυτία, δερματικά εξανθήματα ή διάρροια. Αυτά τα συμπτώματα είναι συνήθως ήπια και παροδικά. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Clinical Therapeutics εξέτασε πάνω από 40.000 ανθρώπους που είχαν πρόσφατα ξεκινήσει αντικαταθλιπτική θεραπεία και διαπίστωσε ότι οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν η κεφαλαλγία και η ναυτία. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι αν…

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας