Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τα τατουάζ πυροδοτούν ψωρίαση



Σήμα κινδύνου για τις χρωστικές ουσίες (μελάνια) που ευνοούν την ύπουλη ασθένεια


Τα τατουάζ μπορεί να πυροδοτήσουν την εμφάνιση της ψωρίασης στα άτομα που έχουν γενετική προδιάθεση ή να επιδεινώσουν τα συμπτώματα στους ήδη πάσχοντες, προειδοποιούν ερευνητές του πανεπιστημίου της Νάπολης Università Federico II. Συμβούλευσαν, μάλιστα, στη διάρκεια συνεδρίου με θέμα την ψωρίαση, να αποφεύγουν τα τατουάζ όσοι έχουν ερυθρές κηλίδες, ερεθισμούς ή σημάδια απολέπισης στο δέρμα.

Επισημαίνουν ότι η επιθετική δράση του μελανιού μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση μιας φλεγμονώδους αντίδρασης στο δέρμα, η οποία υπάρχει κίνδυνος να ενεργοποιήσει το ανοσοποιητικό σύστημα, κάνοντας το πρώτο βήμα για την εμφάνιση της ασθένειας. «Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού φέρει ένα ή δύο γονίδια τα οποία μπορούν να ευνοήσουν την εμφάνιση της ψωρίασης, αλλά μόνο το 2%-3% αναπτύσσει την ασθένεια» ανέφερε ο καθηγητής Δερματολογίας του πανεπιστημίου Cataldo Patruno.

Ο ερευνητής εξηγεί ότι η εισαγωγή χρωστικών ουσιών στο δέρμα, όπως αυτές που χρησιμοποιούνται στα τατουάζ, είναι μια πολύπλοκη διαδικασία που διαταράσσει την ισορροπία του δέρματος. «Αυτό μπορεί να προκαλέσει τοπική φλεγμονή, η οποία κάθε άλλο παρά ήπιας έντασης θα είναι» αναφέρει, προσθέτοντας ότι το ανοσοποιητικό σύστημα το εκλαμβάνει ως κίνδυνο και ενεργοποιείται, προκαλώντας την εμφάνιση της ασθένειας σε άτομα που έχουν γενετική προδιάθεση αλλά δεν έχουν εμφανίσει συμπτώματα ή κάτι άλλο που θα σημάνει τον κώδωνα του κινδύνου στους γιατρούς.


Οσον αφορά τους ήδη πάσχοντες, ο καθηγητής Δερματολογίας Nicola Balato προειδοποιεί ότι υπάρχει ο κίνδυνος να χειροτερεύσουν τα συμπτώματα. Από τη μία, οι χρωστικές ουσίες μπορεί να προκαλέσουν επιδείνωση στις ήδη υπάρχουσες κηλίδες (ψωριασικές πλάκες). Από την άλλη, μπορεί να εμφανιστούν νέες κηλίδες σε άλλες περιοχές του δέρματος στις οποίες έως τότε δεν υπήρχαν. Πιο πιθανό, σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι να εμφανιστούν γύρω ή κάτω από το τατουάζ, χωρίς όμως να αποκλείονται άλλα σημεία του σώματος. Γι’ αυτό συμβουλεύει τους πάσχοντες από ψωρίαση να αποφεύγουν τα τατουάζ.

http://www.dimokratianews.gr/content/70948/ta-tatoyaz-pyrodotoyn-psoriasi

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Συγκρούσεις - Από την ματαίωση των προσδοκιών μας στην ουσιαστική επικοινωνία

Οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις είναι μέρος της ζωής μας, των σχέσεων μας και τελικά μέρος του εαυτού μας. Ακόμα και αυτή τη στιγμή μπορεί να βιώνουμε μία εσωτερική σύγκρουση σκεπτόμενοι αν θέλουμε να συνεχίσουμε να διαβάζουμε αυτό το κείμενο ή όχι. Πότε όμως η διαφωνία εξελίσσεται σε σύγκρουση και κατά πόσο φωτίζει κάποιες σκοτεινές πλευρές της προσωπικότητας μας, μίας σχέσης ή μίας κοινωνίας; Η διαφωνία αναφέρεται κυρίως σε μία διαφορά απόψεων, σε μία ασυμφωνία προσέγγισης ανάμεσα σε δύο πλευρές. Η σύγκρουση όμως είναι κάτι παραπάνω από απλή ασυμφωνία και αποτελεί ένα επίμονο θέμα προστριβής το οποίο έχει διάρκεια. Αφού λοιπόν παραμένει για καιρό, μπορεί να αλλάζει μορφές και να εξελίσσεται προκαλώντας πολλά προβλήματα τα οποία συνιστούν εκφάνσεις του ίδιου ζητήματος. Από αυτή την άποψη η σύγκρουση αντιμετωπίζεται ως μία διαδικασία και έχει 3 ποιοτικές διαβαθμίσεις Α) Η προοπτική να προκύψει σύγκρουση υπάρχει όταν 2 πλευρές έρχονται αντιμέτωπες με δύο ή περισσ

Νοσήματα Σιελογόνων Αδένων

  Οι σιελογόνοι αδένες είναι όργανα που βρίσκονται κατανεμημένοι γύρω από τη στοματική κοιλότητα και παράγουν το σάλιο. Υπάρχουν έξι μείζονες και δεκάδες διάσπαρτοι ελάσσονες σιελογόνοι αδένες. Μείζονες αδένες είναι οι δύο παρωτίδες, οι δύο υπογνάθιοι και οι δύο υπογλώσσιοι. Οι ελάσσονες σιελογόνοι αδένες είναι περίπου 400-700.... Ο αριθμός αυτός διαφέρει από άτομο σε άτομο. Βρίσκονται διασκορπισμένοι σε πολλές θέσεις στο βλεννογόνο του στόματος. Από τοπογραφικής λοιπόν άποψης οι ελάσσονες σιελογόνοι αδένες ταξινομούνται στις παρακάτω ομάδες: α) χειλικοί: βρίσκονται στον υποβλεννογόνιο των χειλέων και είναι μικτοί αδένες β) παρειακοί: αποτελούν συνέχεια των χειλικών προς τις παρειές και είναι και αυτοί μικτοί αδένες γ) οπισθογόμφοι: βρίσκονται στο οπισθογόμφιο τρίγωνο και είναι βλεννώδεις αδένες δ) υπερώιοι: βρίσκονται στην σκληρή, τη μαλθακή υπερώα και τη σταφυλή και είναι αμιγείς βλεννώδεις αδένες ε) γλωσσικοί: διαιρούνται στους πρόσθιους και τους οπίσθιους.

Σε ποιες παθολογικές καταστάσεις η ταχύτητα καθίζησης ερυθρών (ΤΚΕ) αυξάνει;

      Η ΤΚΕ σαν εργαστηριακή εξέταση συμπληρώνει 80 χρόνια «ζωής». Όπως λέει και το όνομά της, πρόκειται για την ταχύτητα με την οποία καθιζάνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια, όταν το δείγμα του αίματος τοποθετηθεί σε ειδικό σωλήνα. Η ΤΚΕ είναι μία απλή, φθηνή, μη ειδική δοκιμασία που εδώ και χρόνια χρησιμοποιείται για την διάγνωση καταστάσεων που σχετίζονται με την οξεία και χρόνια φλεγμονή, τον καρκίνο και τα αυτοάνοσα νοσήματα. ΗΤΚΕ αναφέρεται ως μη ειδική δοκιμασία, διότι όταν τη βρίσκουμε αυξημένη, ο γιατρός δεν μπορεί να καταλάβει σε ποιό σημείο του σώματος υπάρχει φλεγμονή, ποιά είναι η αιτία που την αυξάνει, δεδομένου ότι η ΤΚΕ επηρεάζεται και από άλλες καταστάσεις πέραν της φλεγμονής. Για τον λόγο αυτό η ΤΚΕ πρέπει να αξιολογείται σε συνάρτηση και με άλλες δοκιμασίες. Η ΤΚΕ σημαίνει μια κατάσταση ενεργοποίησης, κάτι σαν “συναγερμό” για τον οργανισμό που κινητοποιείται για να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα. Μπορεί να είναι μια απλή ουρολοίμωξη για παράδειγμα, όπου η ΤΚ