Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αλτσχάιμερ: Σε ποια ηλικία πρέπει να αρχίζει η πρόληψη



Η νόσος Αλτσχάιμερ προκαλείται με την πάροδο των χρόνων και το γήρας. Αν και τα αίτια της νόσου είναι υπό διερεύνηση και η πρωτογενής πρόληψή της δεν είναι ακόμα γνωστή, υπάρχουν κάποιοι παράγοντες κινδύνου που ευθύνονται έμμεσα για βλάβες των νοητικών λειτουργιών.
Αυτοί είναι οι αγγειακοί παράγοντες κινδύνου (αρτηριακή υπέρταση, σακχαρώδης διαβήτης, υπερχοληστερολαιµία, υπερλιπιδαιμία, κάπνισµα, κατάχρηση αλκοόλ), οι οποίοι ευθύνονται για σημαντικά προβλήματα υγείας όπως η στεφανιαία νόσος και τα εγκεφαλικά επεισόδια.

Σε πολλές περιπτώσεις αγγειακές βλάβες του εγκεφάλου υποβοηθούν στην εμφάνιση άνοιας και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να προσεχθούν.
Όποιος επιθυμεί να αποφύγει ή να καθυστερήσει την εκδήλωση της νόσου Αλτσχάιμερ, η πρόληψη πρέπει να αρχίζει από τη μέση ηλικία, τονίζουν οι ειδικοί.
Οι βασικοί κανόνες πρόληψης, σύμφωνα με τις νεώτερες μελέτες, είναι η άσκηση και η διατροφή, ειδικά η μεσογειακή που είναι πλούσια σε ελαιόλαδο.

Μελέτη που διερεύνησε τη συνδυαστική δράση της μεσογειακής διατροφής και της άσκησης ενάντια στη νόσο Αλτσχάιμερ, κατέληξε πως οι ηλικιωμένοι που επιδίδονταν σε δραστηριότητες όπως το κολύμπι, το ποδήλατο ή το ζωηρό περπάτημα για 20 λεπτά την ημέρα, είχαν 33% λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης της Αλτσχάιμερ.
Όταν μάλιστα γινόταν συνδυασμός άσκησης και μεσογειακής διατροφής, τα οφέλη ήταν σημαντικά μεγαλύτερα: η μείωση του κινδύνου εμφάνισης της νευροεκφυλιστικής νόσου άγγιζε το 60%.
Σημαντικός είναι και ο ρόλος της πρώιμης διάγνωσης της νόσου.
Η ανάπτυξη διαγνωστικών τεχνικών, βοηθούν στην ανίχνευση της νόσου προτού εκδηλωθούν τα συμπτώματα της άνοιας, ώστε με τις νέες φαρμακευτικές ουσίες να καθυστερείται σημαντικά η πρόοδος της νόσου.


http://www.onmed.gr/ygeia/item/341613-altsxaimer-se-poia-ilikia-prepei-na-arxizei-i-prolipsi

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τριπλή δόση νάρκωσης στο αίμα της 15χρονης που πέθανε μετά από επίσκεψη σε οδοντίατρο

Σοκ έχει προκαλέσει ο ξαφνικός θάνατος μίας 15χρονης βορειοηπειρώτισσας που ζούσε στα Γιάννενα, πριν από μερικούς μήνες σε νοσοκομείο της Αλβανίας. Η 15χρονη έχασε ξαφνικά τη ζωή του έπειτα από επίσκεψη σε οδοντίατρο στους Αγίους Σαράντα. Ο πατέρας της μικρής είχε ζητήσει να γίνει ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη και στην Ελλάδα καθώς δεν μπορούσε να δεχθεί την έκθεση ιατροδικαστή στην Αλβανία που έδειχνε ως αιτία θανάτου της 15χρονης κόρης του την εσωτερική αιμορραγία. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία απο την ιατροδικαστική έκθεση που έγινε στην Ελλάδα κατόπιν αιτήματος του πατέρα, στο αίμα της 15χρονης εντοπίστηκε τριπλάσια ποσότητα φαρμάκου νάρκωσης από τα επιτρεπόμενα όρια. «Στο αίμα του παιδιού μου, δύο ώρες πριν πεθάνει βρέθηκαν 13.6 mg/ml φαρμάκου ύπνωσης την ώρα που το επιτρεπτό όριο είναι στα 2-5 mg/ml, ανάλογα με την ηλικία και τα κιλά του καθενός. Θα συνεχίσω να αναζητώ την αλήθεια για το τι έκαναν στο παιδί μου ακόμη και αν οι αρμόδιοι στην Αλβανία προσ...

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα ...

Τα θαυμαστά οφέλη του πράσινου σαπουνιού

Το πράσινο σαπούνι, για όσους δε γνωρίζουν, είναι πράσινο, λόγω του χρώματος της ελιάς καθώς το ελαιόλαδο, του οποίου οι εξαιρετικά θεραπευτικές ιδιότητες είναι γνωστές και αξιοποιήσιμες από τα αρχαία χρόνια, είναι το βασικό και κύριο συστατικό του. Ωστόσο, πράσινο σαπούνι παράγεται και από άλλα φυτά, πέρα της ελιάς, διατηρώντας έτσι το μεγαλύτερο ποσοστό των πλεονεκτημάτων ενός φυσικά παρασκευασμένου προϊόντος. Η ποικιλία των χρήσεων του ελαιόλαδου και οι μαλακτικές και απολυμαντικές του ιδιότητες, το καθιστούν κάτι πολύ παραπάνω από συστατικό καλής διατροφής, καθώς η χρήση του στη μορφή του σαπουνιού, αν και μοιάζει παλιομοδίτικη, σε πολλούς, παραμένει υπολογίσιμη δύναμη. Πέρα λοιπόν από μυστικό ομορφιάς πολλών γυναικών, που δεν θα σας το αποκαλύψουν ποτέ, έχει θεραπευτική δράση ενάντια σε δερματικές παθήσεις, όπως είναι η ψωρίαση και η δερματίτιδα, ενώ το μεγαλύτερό του πλεονέκτημα παραμένει η προστασία του δέρματος από την αφυδάτωση και την ξηρότητα, χωρίς β...