Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Από ποια ηλικία πρέπει να σταματά ο μεσημεριανός ύπνος στα παιδιά


Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό "Archives of Disease in Childhood", ο μεσημεριανός ύπνος για παιδιά άνω των 2 ετών μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό στον βραδινό τους ύπνο. Όσο κι αν αυτή η είδηση δεν χαροποιεί τους γονείς μικρών παιδιών, οι Αυστραλοί επιστήμονες που διεξήγαγαν τη μελέτη εξηγούν ότι το παιδί μετά τα 2 συνήθως δεν έχει ανάγκη και από μεσημεριανό ύπνο, καθώς αυτός το εμποδίζει από το να κοιμηθεί εύκολα το βράδυ.

Για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα, οι επιστήμονες μελέτησαν εκατοντάδες άρθρα σχετικά με το πώς επηρεάζει ο μεσημεριανός ύπνος τα παιδιά. «Τα στοιχεία δείχνουν ότι μετά τα 2 χρόνια -οπότε και πολλά παιδιά σταματούν έτσι κι αλλιώς να κοιμούνται για μεσημέρι- ο μεσημεριανός ύπνος σχετίζεται με κακής ποιότητας βραδινό ύπνο, δηλαδή με λιγότερες ώρες και περισσότερες διακοπές», λέει η επικεφαλής της μελέτης Karen Thorpe από το Queensland University of Technology της Αυστραλίας.

Όπως η ίδια υπογραμμίζει, ο καλός βραδινός ύπνος είναι τρομερά σημαντικός, καθώς χωρίς αυτόν το παιδί έχει μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσει προβλήματα υγείας, όπως παχυσαρκία, αλλά και συναισθηματική και συμπεριφοριστική αστάθεια.

Το συμπέρασμα
Τα παιδιά διαφέρουν μεταξύ τους και είναι δύσκολο να πει κανείς με σιγουριά πότε πρέπει να σταματά ένα παιδί να κοιμάται για μεσημέρι. Εξάλλου υπάρχουν παιδιά άνω των 2 ετών που, ενώ κοιμούνται το μεσημέρι, κοιμούνται εύκολα και το βράδυ, και άλλα που... δεν κοιμούνται ποτέ!
Έτσι και οι ειδικοί καταλήγουν στο ότι ο γονιός ξέρει καλύτερα πότε το παιδί δεν χρειάζεται πια να κοιμάται για μεσημέρι, αρκεί να κοιμάται καλά το βράδυ.

Πηγή: parenting.com

http://www.mama365.gr/22735/apo-poia-hlikia-prepei-na-stamata-o-meshmerianos.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τριπλή δόση νάρκωσης στο αίμα της 15χρονης που πέθανε μετά από επίσκεψη σε οδοντίατρο

Σοκ έχει προκαλέσει ο ξαφνικός θάνατος μίας 15χρονης βορειοηπειρώτισσας που ζούσε στα Γιάννενα, πριν από μερικούς μήνες σε νοσοκομείο της Αλβανίας. Η 15χρονη έχασε ξαφνικά τη ζωή του έπειτα από επίσκεψη σε οδοντίατρο στους Αγίους Σαράντα. Ο πατέρας της μικρής είχε ζητήσει να γίνει ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη και στην Ελλάδα καθώς δεν μπορούσε να δεχθεί την έκθεση ιατροδικαστή στην Αλβανία που έδειχνε ως αιτία θανάτου της 15χρονης κόρης του την εσωτερική αιμορραγία. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία απο την ιατροδικαστική έκθεση που έγινε στην Ελλάδα κατόπιν αιτήματος του πατέρα, στο αίμα της 15χρονης εντοπίστηκε τριπλάσια ποσότητα φαρμάκου νάρκωσης από τα επιτρεπόμενα όρια. «Στο αίμα του παιδιού μου, δύο ώρες πριν πεθάνει βρέθηκαν 13.6 mg/ml φαρμάκου ύπνωσης την ώρα που το επιτρεπτό όριο είναι στα 2-5 mg/ml, ανάλογα με την ηλικία και τα κιλά του καθενός. Θα συνεχίσω να αναζητώ την αλήθεια για το τι έκαναν στο παιδί μου ακόμη και αν οι αρμόδιοι στην Αλβανία προσ...

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα ...

Τα θαυμαστά οφέλη του πράσινου σαπουνιού

Το πράσινο σαπούνι, για όσους δε γνωρίζουν, είναι πράσινο, λόγω του χρώματος της ελιάς καθώς το ελαιόλαδο, του οποίου οι εξαιρετικά θεραπευτικές ιδιότητες είναι γνωστές και αξιοποιήσιμες από τα αρχαία χρόνια, είναι το βασικό και κύριο συστατικό του. Ωστόσο, πράσινο σαπούνι παράγεται και από άλλα φυτά, πέρα της ελιάς, διατηρώντας έτσι το μεγαλύτερο ποσοστό των πλεονεκτημάτων ενός φυσικά παρασκευασμένου προϊόντος. Η ποικιλία των χρήσεων του ελαιόλαδου και οι μαλακτικές και απολυμαντικές του ιδιότητες, το καθιστούν κάτι πολύ παραπάνω από συστατικό καλής διατροφής, καθώς η χρήση του στη μορφή του σαπουνιού, αν και μοιάζει παλιομοδίτικη, σε πολλούς, παραμένει υπολογίσιμη δύναμη. Πέρα λοιπόν από μυστικό ομορφιάς πολλών γυναικών, που δεν θα σας το αποκαλύψουν ποτέ, έχει θεραπευτική δράση ενάντια σε δερματικές παθήσεις, όπως είναι η ψωρίαση και η δερματίτιδα, ενώ το μεγαλύτερό του πλεονέκτημα παραμένει η προστασία του δέρματος από την αφυδάτωση και την ξηρότητα, χωρίς β...