Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Απορρόφηση σιδήρου: Ποιες τροφές επιδρούν θετικά και ποιες αρνητικά


Δεν αρκεί να λαμβάνετε μέσω της διατροφής σας επαρκή ποσότητα σιδήρου. Πρέπει να φροντίζετε επίσης να συνδυάζετε το κόκκινο κρέας, το σπανάκι και άλλες τροφές πλούσιες σε σίδηρο κατάλληλα ώστε να εξασφαλίσετε ότι ο οργανισμός σας θα μπορέσει να απορροφήσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό του σιδήρου που λαμβάνετε.
Δείτε ποιες είναι οι τροφές που ενισχύουν και ποιες οι τροφές που εμποδίζουν την απορρόφηση σιδήρου από τον οργανισμό και προσαρμόστε το διατροφικό σας πρόγραμμα καταλλήλως.

Τροφές που ενισχύουν την απορρόφηση σιδήρου
- Πορτοκάλι
Τα φρούτα και τα λαχανικά που παρέχουν σημαντική ποσότητα βιταμίνης C, κυρίως τα εσπεριδοειδή, συμβάλλουν στην αποτελεσματικότερη απορρόφηση του σιδήρου και άλλων θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό. Ενδεικτικά, σχετικές μελέτες έχουν υποδείξει ότι 100 mg βιταμίνης C αυξάνουν την απορρόφηση σιδήρου από ένα γεύμα κατά 4,14 φορές.

- Καρότο
Το βήτα καροτένιο είναι ένα από τα δεκάδες καροτενοειδή που βρίσκονται σε διάφορα προϊόντα φυτικής και ζωικής προέλευσης. Τα καροτενοειδή αποτελούν κίτρινες και κόκκινες χρωστικές που βρίσκονται στο καρότο, το βερίκοκο, το παντζάρι, το καλαμπόκι, το πορτοκάλι, το ροδάκινο, την κόκκινη πιπεριά, την τομάτα κ.α. Το βήτα καροτένιο έχει αποδειχθεί, στο πλαίσιο ερευνών, ότι διευκολύνει την απορρόφηση του σιδήρου.

- Κόκκινο κρέας
Το κόκκινο κρέας αποτελεί από μόνο του καλή πηγή σιδήρου, παράλληλα όμως συμβάλλει στην απορρόφηση του μη αιμικού σιδήρου, δηλαδή του σιδήρου που προέρχεται από φυτικά προϊόντα.

Τροφές που εμποδίζουν την απορρόφηση σιδήρου
- Γαλακτοκομικά
Το ασβέστιο, όπως και ο σίδηρος, είναι ένα πολύτιμο μέταλλο, απαραίτητο για τον οργανισμό. Λαμβάνουμε ασβέστιο κυρίως από τα διάφορα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί, αλλά και από τις σαρδέλες, το σολομό, το μπρόκολο, τα αμύγδαλα και τα σύκα. Είναι η μόνη ουσία που έχει αποδειχθεί ότι εμποδίζει την απορρόφηση τόσο του αιμικού όσο και του μη αιμικού σιδήρου.

- Αβγό
Μια φωσφοπρωτεΐνη του αβγού δεσμεύεται με το σίδηρο, γι’ αυτό και η βιοδιαθεσιμότητα του σιδήρου στο αβγό είναι αρκετά χαμηλή. Ένα βραστό αβγό μπορεί να μειώσει την απορρόφηση του σιδήρου ενός γεύματος έως και κατά 28%.

- Μαύρη σοκολάτα
Οι πολυφαινόλες που βρίσκονται στη μαύρη σοκολάτα, τον καφέ, τα καρύδια, τα μήλα, τα μούρα και άλλα προϊόντα εμποδίζουν την απορρόφηση του σιδήρου. Τα προϊόντα αυτά δεν πρέπει να καταναλώνονται από δύο ώρες πριν έως δύο ώρες μετά την κατανάλωση ενός γεύματος με αρκετή ποσότητα σιδήρου.

- Καρύδια
Φυτικές χημικές ενώσεις που βρίσκονται στα καρύδια, τα αμύγδαλα, το σουσάμι, τις φακές και τα μπιζέλια μειώνουν τη βιοδιαθεσιμότητα του σιδήρου. Οι εν λόγω ενώσεις μπορεί να μειώσουν το ρυθμό απορρόφησης του σιδήρου έως και κατά 50-65%.

Πηγή: Iron Disorders Institute

http://www.boro.gr/130045/aporrofhsh-sidhroy-poies-trofes-epidroyn-thetika-kai-poies-arnhtika

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τριπλή δόση νάρκωσης στο αίμα της 15χρονης που πέθανε μετά από επίσκεψη σε οδοντίατρο

Σοκ έχει προκαλέσει ο ξαφνικός θάνατος μίας 15χρονης βορειοηπειρώτισσας που ζούσε στα Γιάννενα, πριν από μερικούς μήνες σε νοσοκομείο της Αλβανίας. Η 15χρονη έχασε ξαφνικά τη ζωή του έπειτα από επίσκεψη σε οδοντίατρο στους Αγίους Σαράντα. Ο πατέρας της μικρής είχε ζητήσει να γίνει ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη και στην Ελλάδα καθώς δεν μπορούσε να δεχθεί την έκθεση ιατροδικαστή στην Αλβανία που έδειχνε ως αιτία θανάτου της 15χρονης κόρης του την εσωτερική αιμορραγία. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία απο την ιατροδικαστική έκθεση που έγινε στην Ελλάδα κατόπιν αιτήματος του πατέρα, στο αίμα της 15χρονης εντοπίστηκε τριπλάσια ποσότητα φαρμάκου νάρκωσης από τα επιτρεπόμενα όρια. «Στο αίμα του παιδιού μου, δύο ώρες πριν πεθάνει βρέθηκαν 13.6 mg/ml φαρμάκου ύπνωσης την ώρα που το επιτρεπτό όριο είναι στα 2-5 mg/ml, ανάλογα με την ηλικία και τα κιλά του καθενός. Θα συνεχίσω να αναζητώ την αλήθεια για το τι έκαναν στο παιδί μου ακόμη και αν οι αρμόδιοι στην Αλβανία προσ...

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα ...

Τα θαυμαστά οφέλη του πράσινου σαπουνιού

Το πράσινο σαπούνι, για όσους δε γνωρίζουν, είναι πράσινο, λόγω του χρώματος της ελιάς καθώς το ελαιόλαδο, του οποίου οι εξαιρετικά θεραπευτικές ιδιότητες είναι γνωστές και αξιοποιήσιμες από τα αρχαία χρόνια, είναι το βασικό και κύριο συστατικό του. Ωστόσο, πράσινο σαπούνι παράγεται και από άλλα φυτά, πέρα της ελιάς, διατηρώντας έτσι το μεγαλύτερο ποσοστό των πλεονεκτημάτων ενός φυσικά παρασκευασμένου προϊόντος. Η ποικιλία των χρήσεων του ελαιόλαδου και οι μαλακτικές και απολυμαντικές του ιδιότητες, το καθιστούν κάτι πολύ παραπάνω από συστατικό καλής διατροφής, καθώς η χρήση του στη μορφή του σαπουνιού, αν και μοιάζει παλιομοδίτικη, σε πολλούς, παραμένει υπολογίσιμη δύναμη. Πέρα λοιπόν από μυστικό ομορφιάς πολλών γυναικών, που δεν θα σας το αποκαλύψουν ποτέ, έχει θεραπευτική δράση ενάντια σε δερματικές παθήσεις, όπως είναι η ψωρίαση και η δερματίτιδα, ενώ το μεγαλύτερό του πλεονέκτημα παραμένει η προστασία του δέρματος από την αφυδάτωση και την ξηρότητα, χωρίς β...