Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τεστ αίματος για κάθε τύπο καρκίνου

Η απλή εξέταση θα βοηθά τους επιστήμονες να αποκλείουν την πιθανότητα εμφάνισης όγκων
Βρετανοί ερευνητές επινόησαν μια απλή εξέταση αίματος, η οποία θα μπορεί να ανιχνεύει όλες τις μορφές καρκίνου.

Το τεστ αυτό θα βοηθά τους γιατρούς να αποκλείουν την πιθανότητα καρκίνου σε ανθρώπους που παρουσιάζουν συγκεκριμένα συμπτώματα και που υποπτεύονται ότι έχουν εμφανίσει καρκινικούς όγκους, ενώ παράλληλα θα γλιτώνει τους ασθενείς από χρονοβόρες, επεμβατικές και σε πολλές περιπτώσεις αχρείαστες εξετάσεις, όπως κολονοσκοπήσεις και βιοψίες.

Ήδη, οι πρώτες δοκιμές, που έγιναν στις περιπτώσεις κακοήθους μελανώματος στο δέρμα, καρκίνου του παχέος εντέρου και καρκίνου του πνεύμονα, έχουν δείξει ότι η μέθοδος έχει υψηλό βαθμό ακρίβειας τόσο στη διάγνωση των καρκινικών όγκων, όσο και στην ανίχνευση τυχόν προκαρκινικών αλλοιώσεων. Οι επιστήμονες τονίζουν ότι η έρευνα βρίσκεται σε αρχικά στάδια και αναγνωρίζουν ότι πρέπει να γίνουν πολλές δοκιμές, ωστόσο χαρακτηρίζουν τα πρώτα ευρήματα εκπληκτικά και αισιοδοξούν ότι στο μέλλον θα έχουν στα χέρια τους ένα «καθολικό» τεστ για τη διάγνωση του καρκίνου.

Το LGS τεστ (Lymphocyte Genome Sensitivity) βασίζεται στην εξέταση των λεμφοκυττάρων (λευκών αιμοσφαιρίων) και πιο συγκεκριμένα στην παρατήρηση της ζημιάς που προκαλεί στο DNA τους η έκθεσή τους σε διαφορετικές τιμές υπεριώδους ακτινοβολίας (UVA).Η Diana Anderson καθηγήτρια της Σχολής Επιστημών Υγείας του πανεπιστημίου Bradford και οι συνεργάτες της εξέτασαν τις αντιδράσεις που παρουσίασαν τα λεμφοκύτταρα 208 ανθρώπων. Από αυτούς οι 94 ήταν απολύτως υγιείς, οι 58 έπασχαν από καρκίνο (20 ασθενείς με μελάνωμα, 34 με καρκίνο του παχέος εντέρου, 4 με καρκίνο του πνεύμονα), ενώ οι υπόλοιποι 56 είχαν διαγνωστεί με ασθένειες που προκαλούν καρκινικές αλλοιώσεις (π.χ. πολυποδίαση). Τα δείγματα από όλους τους συμμετέχοντες κωδικοποιήθηκαν, τυχαιοποιήθηκαν και κατόπιν εκτέθηκαν σε ακτινοβολία UVA.

Οι δοκιμές της μεθόδου έδειξαν ότι τα λευκά αιμοσφαίρια από ασθενείς με καρκίνο, όταν εκτίθενται στη UVA, υφίσταται πολύ περισσότερες βλάβες στο DNA τους συγκριτικά με τα λευκά αιμοσφαίρια που προέρχονται από υγιείς ανθρώπους, αλλά και από όσους έχουν εμφανίσει προκαρκινικές αλλοιώσεις.

«Τα λευκά αιμοσφαίρια αποτελούν τμήμα του ανοσοποιητικού συστήματος του ανθρώπου. Γνωρίζουμε ότι βρίσκονται σε συνθήκες στρες όταν καταπολεμούν τον καρκίνο ή άλλες ασθένειες. Αναρωτηθήκαμε, λοιπόν, αν θα μπορούσαν να προκύψουν ευρήματα από την έκθεσή τους στη UVA, η οποία τους ασκεί πρόσθετο στρες. Διαπιστώσαμε, λοιπόν, ότι στους ανθρώπους με καρκίνο το DNA των λευκών αιμοσφαιρίων είναι περισσότερο ευαίσθητο στη UVA απ’ ό,τι στους υγιείς ανθρώπους και αυτή η διαφορά είναι μετρήσιμη», δήλωσε η δρ. Anderson.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό επιστημονικό περιοδικό «FASEB».


                                                                                                                                          vita.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

10 συμπτώματα του «Σιωπηλού Δολοφόνου» των ωοθηκών, που κάθε γυναίκα ΠΡΕΠΕΙ να γνωρίζει

Υπολογίζεται ότι στης ΗΠΑ περισσότερες από 550 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο στις ωοθήκες. Πιστεύεται πως οι κύριες αιτίες αυτής της μορφής καρκίνου περιλαμβάνουν: Την ηλικία Τη κληρονομικότητα Τη χρήση αντισυλληπτικών Αυτό όμως που είναι το πιο ανησυχητικό είναι ότι οι περισσότερες που μαθαίνουν πως έχουν αυτή τη μορφή καρκίνου, το μαθαίνουν στα τελευταία στάδια, όταν δεν υπάρχει πια ελπίδα. Γι’αυτό είναι πολύ σημαντικό να μην αγνοούμε τα σημάδια αυτού του σιωπηλού δολοφόνου, γιατί μία έγκαιρη διάγνωση θα σας σώσει τη ζωή. Τα 10 κυριότερα συμπτώματα είναι: 1. Συχνοί κοιλόπονοι 2. Πόνος στη λεκάνη και το στομάχι 3. Ασταθή έμμηνος ρύση Ο καρκίνος των ωοθηκών μπορεί να αναπτυχθεί και σε κορίτσια που δεν έχει αρχίσει ακόμα ο κύκλος του, ωστόσο είναι πολύ πιο συνηθισμένος σε γυναίκες άνω των 55. 4. Αίσθημα κόπωσης χωρίς προφανή λόγο 5. Παράξενο αίσθημα κορεσμού Το να νιώθεις φουσκωμένος όταν δεν έχεις φάει είναι ένα κοινό σύμπτωμα το

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας

Η εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια αποτελεί επικίνδυνο εχθρό για τη μέση ηλικία και πολύ περισσότερο όταν συνυπάρχουν παθήσεις όπως ο διαβήτης και η υπέρταση Προσβάλει κατά κύριο λόγο τα μικρά τριχοειδή αγγεία του μεσεγκεφάλου και προκαλεί χαρακτηριστικές διαταραχές στην ροή του αίματος.. Η τριάδα αυτών των διαταραχών αποτελείται από διαταραχές μνήμης και   προσοχής , δυσχέρεια βάδισης και ακράτεια. Σ’αυτήν την κεντρική συμπτωματολογία προστίθενται και άλλες δυσλειτουργίες. Η νόσος, η συχνότητα της οποίας αυξάνεται με την ηλικία, πιστεύεται ότι αποτελεί ένδειξη αυξημένου κινδύνου για μελλοντικό σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ προγενέστερες μελέτες την έχουν επίσης συσχετίσει με απώλεια του συντονισμού των κινήσεων και νοητική διαταραχή. Έτσι, η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι αναγκαίες ώστε να αποφευχθεί η εξέλιξή της. Η πιθανή δυσκολία ενός ατόμου να ισορροπήσει στο ένα πόδι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα θα μπορούσε να είναι δείκτης ε