Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αρρώστησες; Ο επιστημονικός λόγος για να μείνεις σπίτι



Αν τα πρώτα φτερνίσματα, ο επίμονος πονοκέφαλος και η μπουκωμένη μύτη είναι συμπτώματα που μας επισκέφτηκαν και φέτος, καλό είναι να τους δώσουμε τη δέουσα σημασία, μένοντας σπίτι, συντροφιά με τις νόστιμες σούπες και το ζεστό τσάι. Γιατί;

Αν και οι περισσότεροι τείνουμε να παίρνουμε απλά ένα παυσίπονο, όταν μερικά από τα συμπτώματα μιας μικρής γρίπης κάνουν την εμφάνισή τους, συνεχίζοντας την καθημερινότητά μας κανονικά, οι επιστήμονες μας ενημερώνουν πως αυτή η μέθοδος δεν είναι σωστή. Αντιθέτως, λένε ότι όταν αρρωσταίνουμε πρέπει να μένουμε σπίτι.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, Dr Keren και καθηγητή Guy Shakar, η αιτία των πόνων που νιώθουμε όταν είμαστε άρρωστοι, δεν είναι μόνο οι ιοί και τα μικρόβια, αλλά και “τα εγωιστικά γονίδια”, τα οποία τους προκαλούν, με σκοπό να απομονώνουν το άρρωστο άτομο, ώστε να μειώνεται το συνολικό ποσοστό λοίμωξης μέσα σε μια κοινωνική ομάδα.

Η σχετική μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Plos Biology και σύμφωνα με αυτήν, στοιχεία της συμπεριφοράς μας, όπως το πότε θέλουμε να μένουμε μόνοι, συνδέεται με την ασθένειά μας. Αυτό δεν παρατηρήθηκε μόνο στους ανθρώπους, αλλά και σε ζώα, όπως οι μέλισσες, οι οποίες εγκαταλείπουν την κυψέλη για να πεθάνουν αλλού, όταν δεν είναι καλά.
“Από τη σκοπιά του ατόμου, αυτή η συμπεριφορά μπορεί να φαίνεται υπερβολικά αλτρουιστική, αλλά για το γονίδιο, οι πιθανότητες να κληροδοτηθεί βελτιώνονται [με αυτόν τον τρόπο]”, σημειώνει η εκ των συγγραφέων της μελέτης, Dr Keren Shakhar, όπως αναφέρεται σε δελτίο τύπου του Ινστιτούτου Επιστήμης Weizmann.

Οι ερευνητές, όπως σημειώνεται στο σχετικό δημοσίευμα, ανέλυσαν μια σειρά από κοινά συμπτώματα, τα οποία φαίνεται να στηρίζουν την υπόθεσή τους.

Για παράδειγμα η κούραση και η αδυναμία μπορούν να μειώσουν την κινητικότητα των ασθενών, μειώνοντας την πιθανότητα να ταξιδέψουν και ως εκ τούτου να συναντήσουν και άλλα άτομα. Εκτός από τα σωματικά συμπτώματα, οι άρρωστοι άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται άσχημα και να χάνουν το ενδιαφέρον τους για κοινωνική ή σεξουαλική επαφή, και πάλι περιορίζοντας τις ευκαιρίες για τη μετάδοση παθογόνων οργανισμών.

“Γνωρίζουμε ότι η απομόνωση είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να σταματήσουμε μια μεταδοτική ασθένεια από την εξάπλωση. Το πρόβλημα είναι ότι σήμερα, για παράδειγμα με τη γρίπη, πολλοί δεν συνειδητοποιούν πόσο θανατηφόρα μπορεί να είναι", προσθέτει ο έτερος συγγραφέας της μελέτης, Guy Shakhar.

"Έτσι, πάνε ενάντια στα φυσικά τους ένστικτα, λαμβάνοντας ένα χάπι για να μειώσουν τον πόνο, και πηγαίνουν στη δουλειά, όπου η πιθανότητα μόλυνσης άλλων ατόμων είναι πολύ υψηλότερη”, προσθέτει. “Όταν αισθάνεστε άρρωστοι, αυτό είναι ένα σημάδι ότι πρέπει να μένετε σπίτι. Εκατομμύρια χρόνια εξέλιξης δεν κάνουν λάθος”, είναι το καταληκτικό μήνυμα των ειδικών.


http://www.pathfinder.gr/stories/4523674/arrosthses-o-episthmonikos-logos-gia-na-meineis-spiti/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τελειομανία: Χαρακτηριστικά και αρνητικές επιπτώσεις

Νιώθεις συχνά την ανάγκη ό,τι κάνεις να το κάνεις τέλεια; Έχεις παρατηρήσει να αναλαμβάνεις μια δουλειά και να μην την παραδίδεις ποτέ γιατί πιστεύεις ότι δεν είναι τέλεια και όλο κάτι λείπει; Καθυστερείς να παραδώσεις projects στη δουλειά σου γιατί νιώθεις την ανάγκη να τα τελειοποιήσεις; Παρατηρείς πως είσαι συνεχώς αγχωμένος γιατί θέλεις όλα να τα κάνεις τέλεια σε όλους τους τομείς της ζωής σου; Εάν έχεις μαζέψει αρκετά ναι στις παραπάνω ερωτήσεις τότε ίσως ανήκεις στην κατηγορία του τελειομανή. Ως τελειομανής ορίζεται ο άνθρωπος που αρνείται να δεχτεί οτιδήποτε λιγότερο από την τελειότητα. Εκφράζει τη συνεχή προσπάθεια ενός ατόμου για την αποφυγή λαθών, δεν δέχεται με τίποτα τη μετριότητα, θέτει εξαιρετικά υψηλά πρότυπα απόδοσης και ασκεί πολύ αρνητική κριτική στον εαυτό του όταν δεν φτάνει αυτά τα πρότυπα, ανησυχώντας πάρα πολύ για το πώς θα τον κρίνουν οι άλλοι άνθρωποι. Ποια είναι λοιπόν τα βασικά χαρακτηριστικά του τελειομανή ανθρώπου; Δεν αφήνει καθόλου χώρο

Σε ποιες παθολογικές καταστάσεις η ταχύτητα καθίζησης ερυθρών (ΤΚΕ) αυξάνει;

      Η ΤΚΕ σαν εργαστηριακή εξέταση συμπληρώνει 80 χρόνια «ζωής». Όπως λέει και το όνομά της, πρόκειται για την ταχύτητα με την οποία καθιζάνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια, όταν το δείγμα του αίματος τοποθετηθεί σε ειδικό σωλήνα. Η ΤΚΕ είναι μία απλή, φθηνή, μη ειδική δοκιμασία που εδώ και χρόνια χρησιμοποιείται για την διάγνωση καταστάσεων που σχετίζονται με την οξεία και χρόνια φλεγμονή, τον καρκίνο και τα αυτοάνοσα νοσήματα. ΗΤΚΕ αναφέρεται ως μη ειδική δοκιμασία, διότι όταν τη βρίσκουμε αυξημένη, ο γιατρός δεν μπορεί να καταλάβει σε ποιό σημείο του σώματος υπάρχει φλεγμονή, ποιά είναι η αιτία που την αυξάνει, δεδομένου ότι η ΤΚΕ επηρεάζεται και από άλλες καταστάσεις πέραν της φλεγμονής. Για τον λόγο αυτό η ΤΚΕ πρέπει να αξιολογείται σε συνάρτηση και με άλλες δοκιμασίες. Η ΤΚΕ σημαίνει μια κατάσταση ενεργοποίησης, κάτι σαν “συναγερμό” για τον οργανισμό που κινητοποιείται για να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα. Μπορεί να είναι μια απλή ουρολοίμωξη για παράδειγμα, όπου η ΤΚ

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα