Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Γιατί το παιδί αργεί να μιλήσει;



Πολλές μητέρες ανησυχούν ότι το παιδί τους άργησε να μιλήσει, καθώς περνάνε οι μήνες και δεν λέει κουβέντα. Πότε όμως γίνεται η κανονική ανάπτυξη του λόγου; Πότε πρέπει να ανησυχήσετε πραγματικά;
 
Η γλώσσα είναι η διαδικασία με την οποία επικοινωνούμε με τους άλλους και περιλαμβάνει την κατανόηση και την έκφραση (ομιλία). Είναι μία από τις πιο ανεπτυγμένες ανθρώπινες ικανότητες, η οποία μας δίνει ένα πλαίσιο για τη σκέψη και μας επιτρέπει να επικοινωνούμε. Διαταραχές της ομιλίας και της γλώσσας είναι συχνά προβλήματα που κυμαίνονται από μία ασαφής ομιλία ή μία μικρή καθυστέρηση στην ανάπτυξη έως πιο σημαντικές δυσκολίες που συνδέονται με σοβαρές διαταραχές.
 
Πότε πρέπει το παιδί να μιλήσει και πότε πρέπει να ανησυχήσετε ότι κάτι δεν πάει καλά;
Οι παρακάτω οδηγίες είναι μόνο ένας πρόχειρος οδηγός, καθώς υπάρχει μεγάλη διακύμανση της κανονικής ανάπτυξης του λόγου.
    1 έως 6 μηνών: Γυρίζει το κεφάλι του σε ήχους, τρομάζει από δυνατούς ήχους και αντιγράφει χαμόγελα και γέλια. Κάνει διαφορετικούς ήχους για διαφορετικές ανάγκες.
    6 έως 12 μηνών: Κάνει ήχους. Λέει μονοσύλλαβους ήχους, όπως «μα» ή «μπα» και στη συνέχεια περίπου γύρω στους 7-8 τα συνδυάζει λέγοντας μα-μα και μπα-μπα.
    12 μήνες: Λέει «μαμά» ή «μπαμπά» ή άλλη απλή λέξη με νόημα.
    12-18 μηνών: Έχει ένα μικρό λεξιλόγιο αποτελούμενο από 6-20 λέξεις, όχι απαραίτητα κατανοητές και γνωστές στους ενήλικες. Για παράδειγμα προσποιείται ότι μιλάει στο τηλέφωνο.
    18-24 μηνών: Έχει ένα ευρύτερο λεξιλόγιο από 50 ή περισσότερες μεμονωμένες λέξεις ή φράσεις των δύο λέξεων. Η ομιλία γίνεται πλέον περισσότερο αντιληπτή από τους ενήλικες.
    2 έως 3 ετών: Το λεξιλόγιο πλέον είναι πιο πλούσιο και περιλαμβάνει περίπου 300 λέξεις, συμπεριλαμβανομένων των ονομάτων. Κάνει προτάσεις χρησιμοποιώντας τρεις έως πέντε λέξεις. Αρχίζει να χρησιμοποιεί αντωνυμίες, πληθυντικό και παρελθόντα χρόνο. Είναι η περίοδος που αρχίζει να μιλά ακατάπαυστα. Μπορεί να εντοπίζει κάποια μέρη του σώματος ή αντικείμενα σε μια εικόνα.
    3 έως 4 ετών: Χρησιμοποιεί τρεις έως έξι λέξεις ανά πρόταση. Ρωτά και απαντά σε ερωτήσεις και αφηγείται ιστορίες. Η ομιλία είναι σχεδόν κατανοητή από τους ξένους.
    4 έως 5 ετών: Η πρόταση πλέον είναι σχεδόν ολοκληρωμένη και περιέχει έξι έως οκτώ λέξεις. Μπορεί να μετράει έως το 10 και αναφέρει τουλάχιστον 4 χρώματα.

iatropedia

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας

Η εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια αποτελεί επικίνδυνο εχθρό για τη μέση ηλικία και πολύ περισσότερο όταν συνυπάρχουν παθήσεις όπως ο διαβήτης και η υπέρταση Προσβάλει κατά κύριο λόγο τα μικρά τριχοειδή αγγεία του μεσεγκεφάλου και προκαλεί χαρακτηριστικές διαταραχές στην ροή του αίματος.. Η τριάδα αυτών των διαταραχών αποτελείται από διαταραχές μνήμης και   προσοχής , δυσχέρεια βάδισης και ακράτεια. Σ’αυτήν την κεντρική συμπτωματολογία προστίθενται και άλλες δυσλειτουργίες. Η νόσος, η συχνότητα της οποίας αυξάνεται με την ηλικία, πιστεύεται ότι αποτελεί ένδειξη αυξημένου κινδύνου για μελλοντικό σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ προγενέστερες μελέτες την έχουν επίσης συσχετίσει με απώλεια του συντονισμού των κινήσεων και νοητική διαταραχή. Έτσι, η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι αναγκαίες ώστε να αποφευχθεί η εξέλιξή της. Η πιθανή δυσκολία ενός ατόμου να ισορροπήσει στο ένα πόδι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα θα μπορούσε να είναι δείκτης ε

Υδροκεφαλία

Ο όρος  «Υδροκέφαλος»  υπονοεί την υπερβολική συσσώρευση εγκεφαλονωτιαίου υγρού  (ΕΝΥ) μέσα στις φυσιολογικές κοιλότητες («κοιλίες») του εγκεφάλου. Πρώτος ο Ιπποκράτης ανέφερε τον όρο «υδροκέφαλο» στα νεογέννητα και βρέφη που παρουσίαζαν διόγκωση της κεφαλής. Το ΕΝΥ παράγεται μέσα σε ειδικούς θύλακες του εγκεφάλου που ονομάζονται κοιλίες. Το υγρό κυκλοφορεί γύρω από τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό, λειτουργώντας προστατευτικά και υποστηρικτικά για το κεντρικό νευρικό σύστημα. Παράγεται συνεχώς και αναρροφάται με ρυθμό περίπου μισού λίτρου την ημέρα.   Ταξινόμηση Τα είδη του υδροκεφάλου είναι τα ακόλουθα τρία : Πρωτοπαθής ή Ιδιοπαθής (άγνωστη αιτία) Δευτεροπαθής από αιμορραγία (υπαραχνοειδής ή ενδοεγκεφαλική) κάκωση όγκος ή κύστη ενδοκράνια επέμβαση μηνιγγίτιδα στένωση αποχετευτικών αγωγών (υδραγωγού Sylvius) υπερπαραγωγή ΕΝΥ (θήλωμα χοριοειδούς πλέγματος) Συγγενής (ανωμαλία διάπλασης στην εμβρυική ή νεογνο-βρεφική περίοδο) Επίσης, αναλόγως με την

Ρινικοί πολύποδες - συμπτώματα και θεραπεία

Οι   ρινικοί πολύποδες είναι κοινοί, καλοήθεις σχηματισμοί σε σχήμα σταγόνας, που αναπτύσσονται στη μύτη ή τα ιγμόρεια, συνήθως γύρω από την περιοχή όπου τα ιγμόρεια ανοίγουν στη ρινική κοιλότητα. Οι ώριμοι ρινικοί πολύποδες μοιάζουν σαν ρόγες σταφυλιού με φλούδα χωρίς κουκούτσι. Συχνά συνδέονται με αλλεργίες ή άσθμα και ιδιαίτερα όταν είναι μικροί δεν προκαλούν κανένα σύμπτωμα, ενώ δεν απαιτούν ούτε θεραπεία. Ομως, όταν είναι μεγαλύτεροι, μπορεί να μπλοκάρουν την φυσιολογική δίοδο αέρα από τα ιγμόρεια. Οταν στα ιγμόρεια συσσωρευτεί πάρα πολλή βλέννα, αυτή μπορεί να μολυνθεί σχηματίζοντας ένα παχύ αποχρωματισμένο στρώμα στη μύτη και το λαιμό που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους με ρινικούς πολύποδες. Οι ρινικοί πολύποδες δεν θα πρέπει να συγχέονται με τους πολύποδες που σχηματίζονται στο παχύ έντερο ή στην ουροδόχο κύστη. Σε αντίθεση με αυτούς τους τύπους του πολύποδα, είναι σπάνια κακοήθεις. Συνήθως, θεωρείται ότι προκαλούνται είτε από χρόνια φλεγμονή, είτε από την τάση