Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κουνούπια-τέρατα μεταδίδουν μια νέα ασθένεια!



Για ορισμένους, το τσίμπημα από κουνούπι θεωρείται κάτι απλό και αθώο, στην πραγματικότητα όμως, το κουνούπι θεωρείται ένα από το πιο θανατηφόρα ζώα στον κόσμο. Εκτός από την ελονοσία και το δάγκειο πυρετό είναι υπεύθυνα και για άλλα δεινά, όπως την μετάδοση μιας νέα νόσου.

Πρόσφατα, σε περιοχές που είχαν πληγεί από ελονοσία, υπήρξε αύξηση του αριθμού των ατόμων που έπασχαν από «πυρετό άγνωστης προέλευσης». Έπειτα από έρευνα που πραγματοποιήθηκε και δημοσιεύθηκε στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, παρατηρήθηκε πως πιθανότατα τα κουνούπια είναι υπεύθυνα για τον περίεργο αυτόν πυρετό.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο πυρετός προκαλείται από ένα βακτήριο που ονομάζεται Rickettsia felis. Τα συγκεκριμένα βακτήρια, τα οποία έχουν σχέση με άλλα βακτήρια τύπου Rickettsia τα οποία προκαλούν πυρετό και τύφο, είναι γνωστό πως μεταφέρονται από τσιμπούρια και ψύλλους.

Αλλά τώρα μια πειραματική έρευνα έδειξε πως το βακτήριο αυτό μπορεί να μεταφερθεί και από τα ίδια κουνούπια που μεταδίδουν την ελονοσία. Πρόκειται για έναν ορισμένο τύπο κουνουπιού, το Anopheles gambiae.

Οι λοιμώξεις που προκαλούνται από το βακτήριο Rickettsia felis είναι δύσκολο ν’ αναγνωριστούν επισήμανε ο Philippe Parola, ένας από τους συμμετέχοντες στην μελέτη. Σύμφωνα με την προηγούμενη έρευνα, ο κατάλογος των συμπτωμάτων, που περιλαμβάνει πυρετό, κεφαλαλγία, μυαλγία και εξάνθημα, δεν είναι ακόμη πολύ καλά καθορισμένος.
Επίσης, επειδή τα συμπτώματα συγχέονται εύκολα με άλλες ασθένειες είναι πιθανό να μην διαγνωστούν έγκαιρα.

Παρόλα αυτά, οι επιστήμονες θα πρέπει να προβούν σε εκτεταμένη έρευνα πριν πουν με βεβαιότητα ότι τα κουνούπια είναι υπεύθυνα για την μετάδοση του βακτηρίου Rickettsia felis.

docmed

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

Ρινικοί πολύποδες - συμπτώματα και θεραπεία

Οι   ρινικοί πολύποδες είναι κοινοί, καλοήθεις σχηματισμοί σε σχήμα σταγόνας, που αναπτύσσονται στη μύτη ή τα ιγμόρεια, συνήθως γύρω από την περιοχή όπου τα ιγμόρεια ανοίγουν στη ρινική κοιλότητα. Οι ώριμοι ρινικοί πολύποδες μοιάζουν σαν ρόγες σταφυλιού με φλούδα χωρίς κουκούτσι. Συχνά συνδέονται με αλλεργίες ή άσθμα και ιδιαίτερα όταν είναι μικροί δεν προκαλούν κανένα σύμπτωμα, ενώ δεν απαιτούν ούτε θεραπεία. Ομως, όταν είναι μεγαλύτεροι, μπορεί να μπλοκάρουν την φυσιολογική δίοδο αέρα από τα ιγμόρεια. Οταν στα ιγμόρεια συσσωρευτεί πάρα πολλή βλέννα, αυτή μπορεί να μολυνθεί σχηματίζοντας ένα παχύ αποχρωματισμένο στρώμα στη μύτη και το λαιμό που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους με ρινικούς πολύποδες. Οι ρινικοί πολύποδες δεν θα πρέπει να συγχέονται με τους πολύποδες που σχηματίζονται στο παχύ έντερο ή στην ουροδόχο κύστη. Σε αντίθεση με αυτούς τους τύπους του πολύποδα, είναι σπάνια κακοήθεις. Συνήθως, θεωρείται ότι προκαλούνται είτε από χρόνια φλεγμονή, είτε από την τάση

Δίκερος μήτρα: Επιτρέπει την εγκυμοσύνη;

H δίκερος μήτρα αποτελεί μια συχνή ανατομική παραλλαγή της μήτρας και οφείλεται σε διαταραχή του σχηματισμού της στη διάρκεια στης εμβρυϊκής ζωής. Ουσιαστικά η μήτρα αντί να έχει σχήμα ισοσκελούς τριγώνου, έχει σχήμα σφεντόνας, χωρίζοντας έτσι στα δύο την κοιλότητα του ενδομητρίου. Αυτό θεωρητικά μπορεί να επηρεάσει την εμφύτευση και ανάπτυξη του εμβρύου. Τις περισσότερες φορές όμως μια γυναίκα δεν ξέρει καν ότι έχει δίκερο μήτρα. Μελέτες αποδεικνύουν ότι το 70% περίπου των γυναικών που έχουν δίκερη μήτρα δεν έχουν κανένα πρόβλημα στην εγκυμοσύνη τους. Η διάγνωση γίνεται με απλό ή τρισδιάστατο υπερηχογράφημα, με σαλπιγγογραφία, αλλά και με υστεροσκόπηση και λαπαροσκόπηση. Το πιο κοινό πρόβλημα που συνδέεται με τη δίκερη μήτρα είναι ο πρόωρος τοκετός ή ο ανεπαρκής τράχηλος (πρόωρη διαστολή του τραχήλου) στην εγκυμοσύνη. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να γίνει περίδεση του τραχήλου με ράμμα. Φαίνεται επίσης ότι ποσοστό 15% των καθέξιν αποβολών που οφείλονται σε διατ