Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

«Γραφείο συντονισμού μεταμοσχεύσεων Βορείου Ελλάδος»




Το Γραφείο Συντονισμού Μεταμοσχεύσεων Β. Ελλάδος ξεκίνησε να λειτουργεί στο Νοσοκομείο “ΑΧΕΠΑ” της Θεσσαλονίκης το 1992 και στελεχώθηκε από τρεις εξειδικευμένες Συντονίστριες Μεταμοσχεύσεων.  Το 2000 με την ίδρυση του Ε.Ο.Μ. συνεχίζει την λειτουργία του και από το 2004 και έπειτα, υπό την ευθύνη του τότε Διοικητή του ΑΧΕΠΑ, κ. Δημήτριου Γάκη, τελεί «χρέη Παραρτήματος» του Ε.Ο.Μ. στη Β. Ελλάδα με εξαιρετική δραστηριότητα.
Η τοπική και περιφερειακή εμβέλεια και δραστηριότητα του Γραφείου Συντονισμού έχει σημειώσει αξιοσημείωτα αποτελέσματα στους δείκτες δωρεάς της Θεσσαλονίκης και της Β. Ελλάδος, αφού οι Συντονίστριες που το στελεχώνουν βρίσκονται καθημερινά σε άμεση επικοινωνία και συνεργασία τόσο με τις Μ.Ε.Θ. της περιοχής, όσο και με τους κρατικούς και κοινωνικούς φορείς που συμβάλλουν στη προώθηση της δωρεάς οργάνων στο ευρύ κοινό.
Από το 2010 την ευθύνη λειτουργίας του Γραφείου έχει ο Διοικητής του Νοσ. ΑΧΕΠΑ κ. Γ. Βέργουλας, Νεφρολόγος και συνοπτικά η δραστηριότητα του γραφείου περιλαμβάνει:
  • Περιφερειακό Συντονισμό περιστατικών Δωρεάς Οργάνων από ΜΕΘ της Β. Ελλάδας, σε στενή συνεργασία με τον Τοπικό Συντονιστής της εκάστοτε ΜΕΘ καθώς και με τον Κεντρικό Συντονισμό του ΕΟΜ.
  •  Τακτικές επισκέψεις και συνεχής επαφή με τις ΜΕΘ των Νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης και της Β. Ελλάδος με σκοπό τον έγκαιρο εντοπισμό των δυνητικών δοτών, την αποτελεσματική επικοινωνία με τις οικογένειές τους, την επίλυση τυχόν προβλημάτων που ανακύπτουν κατά τη διαδικασία του συντονισμού. Επίσης, συχνά οι επισκέψεις έχουν εκπαιδευτικό χαρακτήρα, υπό τη μορφή μαθημάτων στο προσωπικό των ΜΕΘ και των Νοσοκομείων δοτών.
  • Συνεργασία με τα Μεταμοσχευτικά Κέντρα του Ιπποκρατείου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου των Ιωαννίνων
  • Άμεση συνεργασία με την Τράπεζα Κερατοειδών Οφθαλμολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, καθώς και του Μεταμοσχευτικού κέντρου Κερατοειδών της Οφθαλμολογικής κλινικής του Νοσ. «Παπανικολάου» με παρακολούθηση  της λίστας υποψηφίων ληπτών και καταγραφή των πτωματικών και εισαγόμενων  μοσχευμάτων κερατοειδούς.
  • Συνεργασία με τις Ιατροδικαστικές Υπηρεσίες Β. Ελλάδος και Θεσσαλονίκης για την δωρεά  κερατοειδών από πτωματικούς δότες.
  • Μαθήματα στις Νοσηλευτικές  Ειδικότητες του Π.Γ.Ν. ΑΧΕΠΑ
  • Οργάνωση ή και συμμετοχή σε ενημερωτικές εκδηλώσεις κοινού που περιλαμβάνουν ομιλίες σε συνέδρια, εθελοντικούς, πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους, σχολεία, ΙΕΚ, ΤΕΙ, Πανεπιστήμια κ.α.
  • Τακτική συμμετοχή στα πλαίσια  εθελοντικών  αιμοδοσιών με διανομή εντύπων συζήτηση και ενημέρωση των αιμοδοτών για το θέμα της Δωρεάς Οργάνων.
  • Τηλεφωνική ενημέρωση πολιτών και συλλογή δηλώσεων Δωρητών Οργάνων.
  • Τακτική επαφή με δημοσιογράφους, τοπικές εφημερίδες και περιοδικά και δημοσίευση σχετικών άρθρων.                                                                                
  •                                                                                         eom.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα θαυμαστά οφέλη του πράσινου σαπουνιού

Το πράσινο σαπούνι, για όσους δε γνωρίζουν, είναι πράσινο, λόγω του χρώματος της ελιάς καθώς το ελαιόλαδο, του οποίου οι εξαιρετικά θεραπευτικές ιδιότητες είναι γνωστές και αξιοποιήσιμες από τα αρχαία χρόνια, είναι το βασικό και κύριο συστατικό του. Ωστόσο, πράσινο σαπούνι παράγεται και από άλλα φυτά, πέρα της ελιάς, διατηρώντας έτσι το μεγαλύτερο ποσοστό των πλεονεκτημάτων ενός φυσικά παρασκευασμένου προϊόντος. Η ποικιλία των χρήσεων του ελαιόλαδου και οι μαλακτικές και απολυμαντικές του ιδιότητες, το καθιστούν κάτι πολύ παραπάνω από συστατικό καλής διατροφής, καθώς η χρήση του στη μορφή του σαπουνιού, αν και μοιάζει παλιομοδίτικη, σε πολλούς, παραμένει υπολογίσιμη δύναμη. Πέρα λοιπόν από μυστικό ομορφιάς πολλών γυναικών, που δεν θα σας το αποκαλύψουν ποτέ, έχει θεραπευτική δράση ενάντια σε δερματικές παθήσεις, όπως είναι η ψωρίαση και η δερματίτιδα, ενώ το μεγαλύτερό του πλεονέκτημα παραμένει η προστασία του δέρματος από την αφυδάτωση και την ξηρότητα, χωρίς β...

Αν σας συμβαίνει αυτό στον ύπνο μπορεί να έχετε κατάθλιψη

Η κατάθλιψη, η αϋπνία και η εξάντληση μπορεί να είναι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για τους συχνούς εφιάλτες, υποδεικνύει νέα έρευνα που διενεργήθηκε από το πανεπιστήμιο Turku στην Φινλανδία και η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Sleep. Αν και η μελέτη δεν αποδεικνύει άμεση σχέση αιτίας-αποτελέσματος, εντούτοις επιβεβαιώνει ότι οι εφιάλτες συνδέονται με την κατάθλιψη, την αϋπνία και την κόπωση. Ο επικεφαλής της έρευνας, Nils Sandman, επιστήμονας στο Κέντρο Γνωστικής Νευροεπιστήμης του πανεπιστημίου, υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη μελέτη δείχνει ότι υπάρχει σαφής σχέση ανάμεσα στην καλή ψυχική διάθεση και τους εφιάλτες. Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες εξέτασαν τις περιπτώσεις περίπου 14.000 ατόμων, ηλικίας 25 έως 74 ετών την περίοδο από το 2007 έως και το 2012. Το 53% των συμμετεχόντων ήταν γυναίκες. Κατάθλιψη και εφιάλτες: Τι έδειξαν τα αποτελέσματα Περίπου 45% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι είχαν περιστασιακούς εφιάλτες τις τελευταίες 3...

Δίκερος μήτρα: Επιτρέπει την εγκυμοσύνη;

H δίκερος μήτρα αποτελεί μια συχνή ανατομική παραλλαγή της μήτρας και οφείλεται σε διαταραχή του σχηματισμού της στη διάρκεια στης εμβρυϊκής ζωής. Ουσιαστικά η μήτρα αντί να έχει σχήμα ισοσκελούς τριγώνου, έχει σχήμα σφεντόνας, χωρίζοντας έτσι στα δύο την κοιλότητα του ενδομητρίου. Αυτό θεωρητικά μπορεί να επηρεάσει την εμφύτευση και ανάπτυξη του εμβρύου. Τις περισσότερες φορές όμως μια γυναίκα δεν ξέρει καν ότι έχει δίκερο μήτρα. Μελέτες αποδεικνύουν ότι το 70% περίπου των γυναικών που έχουν δίκερη μήτρα δεν έχουν κανένα πρόβλημα στην εγκυμοσύνη τους. Η διάγνωση γίνεται με απλό ή τρισδιάστατο υπερηχογράφημα, με σαλπιγγογραφία, αλλά και με υστεροσκόπηση και λαπαροσκόπηση. Το πιο κοινό πρόβλημα που συνδέεται με τη δίκερη μήτρα είναι ο πρόωρος τοκετός ή ο ανεπαρκής τράχηλος (πρόωρη διαστολή του τραχήλου) στην εγκυμοσύνη. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να γίνει περίδεση του τραχήλου με ράμμα. Φαίνεται επίσης ότι ποσοστό 15% των καθέξιν αποβολών που οφείλονται σε διατ...