Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

«Γραφείο συντονισμού μεταμοσχεύσεων Βορείου Ελλάδος»




Το Γραφείο Συντονισμού Μεταμοσχεύσεων Β. Ελλάδος ξεκίνησε να λειτουργεί στο Νοσοκομείο “ΑΧΕΠΑ” της Θεσσαλονίκης το 1992 και στελεχώθηκε από τρεις εξειδικευμένες Συντονίστριες Μεταμοσχεύσεων.  Το 2000 με την ίδρυση του Ε.Ο.Μ. συνεχίζει την λειτουργία του και από το 2004 και έπειτα, υπό την ευθύνη του τότε Διοικητή του ΑΧΕΠΑ, κ. Δημήτριου Γάκη, τελεί «χρέη Παραρτήματος» του Ε.Ο.Μ. στη Β. Ελλάδα με εξαιρετική δραστηριότητα.
Η τοπική και περιφερειακή εμβέλεια και δραστηριότητα του Γραφείου Συντονισμού έχει σημειώσει αξιοσημείωτα αποτελέσματα στους δείκτες δωρεάς της Θεσσαλονίκης και της Β. Ελλάδος, αφού οι Συντονίστριες που το στελεχώνουν βρίσκονται καθημερινά σε άμεση επικοινωνία και συνεργασία τόσο με τις Μ.Ε.Θ. της περιοχής, όσο και με τους κρατικούς και κοινωνικούς φορείς που συμβάλλουν στη προώθηση της δωρεάς οργάνων στο ευρύ κοινό.
Από το 2010 την ευθύνη λειτουργίας του Γραφείου έχει ο Διοικητής του Νοσ. ΑΧΕΠΑ κ. Γ. Βέργουλας, Νεφρολόγος και συνοπτικά η δραστηριότητα του γραφείου περιλαμβάνει:
  • Περιφερειακό Συντονισμό περιστατικών Δωρεάς Οργάνων από ΜΕΘ της Β. Ελλάδας, σε στενή συνεργασία με τον Τοπικό Συντονιστής της εκάστοτε ΜΕΘ καθώς και με τον Κεντρικό Συντονισμό του ΕΟΜ.
  •  Τακτικές επισκέψεις και συνεχής επαφή με τις ΜΕΘ των Νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης και της Β. Ελλάδος με σκοπό τον έγκαιρο εντοπισμό των δυνητικών δοτών, την αποτελεσματική επικοινωνία με τις οικογένειές τους, την επίλυση τυχόν προβλημάτων που ανακύπτουν κατά τη διαδικασία του συντονισμού. Επίσης, συχνά οι επισκέψεις έχουν εκπαιδευτικό χαρακτήρα, υπό τη μορφή μαθημάτων στο προσωπικό των ΜΕΘ και των Νοσοκομείων δοτών.
  • Συνεργασία με τα Μεταμοσχευτικά Κέντρα του Ιπποκρατείου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου των Ιωαννίνων
  • Άμεση συνεργασία με την Τράπεζα Κερατοειδών Οφθαλμολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, καθώς και του Μεταμοσχευτικού κέντρου Κερατοειδών της Οφθαλμολογικής κλινικής του Νοσ. «Παπανικολάου» με παρακολούθηση  της λίστας υποψηφίων ληπτών και καταγραφή των πτωματικών και εισαγόμενων  μοσχευμάτων κερατοειδούς.
  • Συνεργασία με τις Ιατροδικαστικές Υπηρεσίες Β. Ελλάδος και Θεσσαλονίκης για την δωρεά  κερατοειδών από πτωματικούς δότες.
  • Μαθήματα στις Νοσηλευτικές  Ειδικότητες του Π.Γ.Ν. ΑΧΕΠΑ
  • Οργάνωση ή και συμμετοχή σε ενημερωτικές εκδηλώσεις κοινού που περιλαμβάνουν ομιλίες σε συνέδρια, εθελοντικούς, πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους, σχολεία, ΙΕΚ, ΤΕΙ, Πανεπιστήμια κ.α.
  • Τακτική συμμετοχή στα πλαίσια  εθελοντικών  αιμοδοσιών με διανομή εντύπων συζήτηση και ενημέρωση των αιμοδοτών για το θέμα της Δωρεάς Οργάνων.
  • Τηλεφωνική ενημέρωση πολιτών και συλλογή δηλώσεων Δωρητών Οργάνων.
  • Τακτική επαφή με δημοσιογράφους, τοπικές εφημερίδες και περιοδικά και δημοσίευση σχετικών άρθρων.                                                                                
  •                                                                                         eom.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

Ρινικοί πολύποδες - συμπτώματα και θεραπεία

Οι   ρινικοί πολύποδες είναι κοινοί, καλοήθεις σχηματισμοί σε σχήμα σταγόνας, που αναπτύσσονται στη μύτη ή τα ιγμόρεια, συνήθως γύρω από την περιοχή όπου τα ιγμόρεια ανοίγουν στη ρινική κοιλότητα. Οι ώριμοι ρινικοί πολύποδες μοιάζουν σαν ρόγες σταφυλιού με φλούδα χωρίς κουκούτσι. Συχνά συνδέονται με αλλεργίες ή άσθμα και ιδιαίτερα όταν είναι μικροί δεν προκαλούν κανένα σύμπτωμα, ενώ δεν απαιτούν ούτε θεραπεία. Ομως, όταν είναι μεγαλύτεροι, μπορεί να μπλοκάρουν την φυσιολογική δίοδο αέρα από τα ιγμόρεια. Οταν στα ιγμόρεια συσσωρευτεί πάρα πολλή βλέννα, αυτή μπορεί να μολυνθεί σχηματίζοντας ένα παχύ αποχρωματισμένο στρώμα στη μύτη και το λαιμό που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους με ρινικούς πολύποδες. Οι ρινικοί πολύποδες δεν θα πρέπει να συγχέονται με τους πολύποδες που σχηματίζονται στο παχύ έντερο ή στην ουροδόχο κύστη. Σε αντίθεση με αυτούς τους τύπους του πολύποδα, είναι σπάνια κακοήθεις. Συνήθως, θεωρείται ότι προκαλούνται είτε από χρόνια φλεγμονή, είτε από την τάση

Δίκερος μήτρα: Επιτρέπει την εγκυμοσύνη;

H δίκερος μήτρα αποτελεί μια συχνή ανατομική παραλλαγή της μήτρας και οφείλεται σε διαταραχή του σχηματισμού της στη διάρκεια στης εμβρυϊκής ζωής. Ουσιαστικά η μήτρα αντί να έχει σχήμα ισοσκελούς τριγώνου, έχει σχήμα σφεντόνας, χωρίζοντας έτσι στα δύο την κοιλότητα του ενδομητρίου. Αυτό θεωρητικά μπορεί να επηρεάσει την εμφύτευση και ανάπτυξη του εμβρύου. Τις περισσότερες φορές όμως μια γυναίκα δεν ξέρει καν ότι έχει δίκερο μήτρα. Μελέτες αποδεικνύουν ότι το 70% περίπου των γυναικών που έχουν δίκερη μήτρα δεν έχουν κανένα πρόβλημα στην εγκυμοσύνη τους. Η διάγνωση γίνεται με απλό ή τρισδιάστατο υπερηχογράφημα, με σαλπιγγογραφία, αλλά και με υστεροσκόπηση και λαπαροσκόπηση. Το πιο κοινό πρόβλημα που συνδέεται με τη δίκερη μήτρα είναι ο πρόωρος τοκετός ή ο ανεπαρκής τράχηλος (πρόωρη διαστολή του τραχήλου) στην εγκυμοσύνη. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να γίνει περίδεση του τραχήλου με ράμμα. Φαίνεται επίσης ότι ποσοστό 15% των καθέξιν αποβολών που οφείλονται σε διατ