Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ζάλη – ίλιγγος: Πώς αντιμετωπίζονται;



Το αίσθημα της ζάλης είναι μια δυσάρεστη και αγχογόνος δοκιμασία, την οποία έχει βιώσει η πλειονότητα των συνανθρώπων μας κάποια στιγμή της ζωής τους. Ευτυχώς, όμως, στις περισσότερες περιπτώσεις δεν πρόκειται για μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση, χωρίς να σημαίνει ότι δεν μειώνει δραματικά την ποιότητα ζωής του πάσχοντα. Οι ασθενείς συχνά περιγράφουν τον ίλιγγο και τη ζάλη με συμπτώματα που μπορεί να μην έχουν πάντα απόλυτη σχέση με τη διαταραχή της ισορροπίας.

Ως ίλιγγο ορίζουμε το αίσθημα της περιστροφής του περιβάλλοντος γύρω από τον άρρωστο ή της περιστροφής του αρρώστου γύρω από το περιβάλλον. Ο ίλιγγος στην πλειοψηφία των περιπτώσεων παραπέμπει σε διαταραχές του λαβύρινθου του ωτός και των κεντρικότερων νευρικών δομών που συνδέονται με αυτόν. Αντίθετα, η ζάλη είναι ευρύτερη έννοια, που περιλαμβάνει συνήθως διαταραχή της ισορροπίας ή αστάθεια, χωρίς τη συμμετοχή αισθήματος περιστροφής, και οφείλεται, κάποιες φορές μόνο, σε παθήσεις του έσω ωτός.

Η σύγχρονη ιατρική προσέγγιση απαιτεί σε παρουσία ζάλης έναν συνδυαστικό έλεγχο όλων εκείνων των συστημάτων που ευθύνονται για την ισορροπία μας. Τα συστήματα αυτά περιλαμβάνουν, πέραν των λαβυρίνθων των ώτων, την όραση, το κεντρικό νευρικό σύστημα και την ιδιοδεκτικότητα - δηλαδή την ικανότητα που έχουμε να αντιλαμβανόμαστε τη θέση των αρθρώσεων και των μελών μας στο χώρο, χωρίς να υπάρχει οπτική επαφή με αυτά. Ζάλη, αστάθεια και ίλιγγο μπορεί να προκαλέσουν, εκτός από διαταραχές του ωτός και του λαβύρινθου, παθήσεις του κεντρικού νευρικού συστήματος ή γενικότερα παθολογικά αίτια, που ενδεχομένως συνδέονται και με τη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος.

Ο ιατρικός έλεγχος
Σε κάθε περίπτωση ζάλης και ιλίγγου απαιτείται λεπτομερές ιστορικό, κλινική εξέταση και εργαστηριακός έλεγχος, ο οποίος είναι γρήγορος και ανώδυνος. Το ιατρικό ιστορικό με τη χρήση πλέον εξατομικευμένων ερωτηματολογίων είναι ιδιαίτερα σημαντικό και μπορεί να θέσει τις βάσεις για την ορθή διάγνωση. Ο εργαστηριακός έλεγχος στις περισσότερες περιπτώσεις περιλαμβάνει αρχικά εξειδικευμένη νευροωτολογική εκτίμηση του συστήματος ακοής και ισορροπίας. Σύγχρονος εξοπλισμός, που είναι διαθέσιμος τα τελευταία 3 χρόνια (video Head Impulse Test, Videonystagmography, Vestibular Evoked Potentials - o/c VEMPs, Subjective Vertical-Horisontal Test), μας επιτρέπει να ελέγχουμε λειτουργικά, άμεσα και αναίμακτα το σύνολο των δομών κάθε λαβυρίνθου και των διασυνδέσεων αυτών που εμπλέκονται στη διατήρηση της ισορροπίας. Μπορούμε έτσι να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα για την υπάρχουσα παθοφυσιολογία και να οργανώσουμε τη μετέπειτα αποκατάσταση του πάσχοντος.

Ιδιαίτερα με τη χρήση πλατφόρμας ισορροπίας (Computerised Dynamic Posturography) μπορούμε να αντικειμενικοποιήσουμε και να ποσοτικοποιήσουμε την εκάστοτε διαταραχή της ισορροπίας (Sensory Organisation Test) ούτως ώστε να τεκμηριώσουμε μετέπειτα και τη θεραπευτική μας παρέμβαση.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι υπάρχει πλέον δυνατότητα πλήρους ελέγχου ατόμων κάθε ηλικίας (από νεογνά μέχρι υπερήλικες), καθώς και ατόμων με χρόνια προβλήματα ακοής και ισορροπίας. Ιδιαιτέρως άτομα που ταλαιπωρούνται χρόνια από διαταραχές ακοής και ισορροπίας, όπως εμβοές, αστάθεια, ίλιγγο και συχνές πτώσεις, μπορούν να επωφεληθούν από την ύπαρξη αντίστοιχων πρωτοκόλλων αντιμετώπισης και αποκατάστασης.

Η αντιμετώπιση
Η θεραπεία του ιλίγγου και της αστάθειας τονίζεται ότι είναι εξατομικευμένη. Προσαρμόζεται ανάλογα με το πρόβλημα, την ηλικία του ασθενούς, τις δυνατότητές του και τη φυσική του κατάσταση. Η υπάρχουσα τεχνολογία, με τη βοήθεια εξειδικευμένων προγραμμάτων βασισμένων σε υπολογιστικά συστήματα και σε πλατφόρμες ισορροπίας, έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει στη διάγνωση περιστατικών ιλίγγου και αστάθειας. Τέτοια περιστατικά, με την κατάλληλη παρέμβαση του εξειδικευμένου ιατρού, μπορούν να οδηγηθούν μέχρι και στην ολοκληρωτική διευθέτηση του προβλήματός τους και τη σημαντική βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς. Διότι σημασία δεν έχει το «ζην» αλλά το «ευ ζην»!

http://www.madata.gr/diafora/health/506955.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

10 συμπτώματα του «Σιωπηλού Δολοφόνου» των ωοθηκών, που κάθε γυναίκα ΠΡΕΠΕΙ να γνωρίζει

Υπολογίζεται ότι στης ΗΠΑ περισσότερες από 550 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο στις ωοθήκες. Πιστεύεται πως οι κύριες αιτίες αυτής της μορφής καρκίνου περιλαμβάνουν: Την ηλικία Τη κληρονομικότητα Τη χρήση αντισυλληπτικών Αυτό όμως που είναι το πιο ανησυχητικό είναι ότι οι περισσότερες που μαθαίνουν πως έχουν αυτή τη μορφή καρκίνου, το μαθαίνουν στα τελευταία στάδια, όταν δεν υπάρχει πια ελπίδα. Γι’αυτό είναι πολύ σημαντικό να μην αγνοούμε τα σημάδια αυτού του σιωπηλού δολοφόνου, γιατί μία έγκαιρη διάγνωση θα σας σώσει τη ζωή. Τα 10 κυριότερα συμπτώματα είναι: 1. Συχνοί κοιλόπονοι 2. Πόνος στη λεκάνη και το στομάχι 3. Ασταθή έμμηνος ρύση Ο καρκίνος των ωοθηκών μπορεί να αναπτυχθεί και σε κορίτσια που δεν έχει αρχίσει ακόμα ο κύκλος του, ωστόσο είναι πολύ πιο συνηθισμένος σε γυναίκες άνω των 55. 4. Αίσθημα κόπωσης χωρίς προφανή λόγο 5. Παράξενο αίσθημα κορεσμού Το να νιώθεις φουσκωμένος όταν δεν έχεις φάει είναι ένα κοινό σύμπτωμα το

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας

Η εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια αποτελεί επικίνδυνο εχθρό για τη μέση ηλικία και πολύ περισσότερο όταν συνυπάρχουν παθήσεις όπως ο διαβήτης και η υπέρταση Προσβάλει κατά κύριο λόγο τα μικρά τριχοειδή αγγεία του μεσεγκεφάλου και προκαλεί χαρακτηριστικές διαταραχές στην ροή του αίματος.. Η τριάδα αυτών των διαταραχών αποτελείται από διαταραχές μνήμης και   προσοχής , δυσχέρεια βάδισης και ακράτεια. Σ’αυτήν την κεντρική συμπτωματολογία προστίθενται και άλλες δυσλειτουργίες. Η νόσος, η συχνότητα της οποίας αυξάνεται με την ηλικία, πιστεύεται ότι αποτελεί ένδειξη αυξημένου κινδύνου για μελλοντικό σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ προγενέστερες μελέτες την έχουν επίσης συσχετίσει με απώλεια του συντονισμού των κινήσεων και νοητική διαταραχή. Έτσι, η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι αναγκαίες ώστε να αποφευχθεί η εξέλιξή της. Η πιθανή δυσκολία ενός ατόμου να ισορροπήσει στο ένα πόδι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα θα μπορούσε να είναι δείκτης ε