Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Facebook: Γιατί επηρεάζει αρνητικά την ψυχική μας υγεία;



 Πλέον είναι πρακτικά αδύνατο να γνωρίζουμε περισσότερα από δύο-τρία άτομα που δεν βρίσκονται στο Facebook. Από όλα τα social media, έχει καταφέρει να γίνει το πιο δημοφιλές, κυρίως λόγω της αμεσότητάς του και της ευκολίας με την οποία μας επιτρέπει να επικοινωνούμε με όλους. Μήπως όμως υπάρχουν κίνδυνοι για την ψυχική μας υγεία, όταν αρχίζουμε να περνάμε περισσότερη ώρα από όσο πρέπει; Ας ρίξουμε μια ματιά στο πώς η χρήση του Facebook μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα του στρες και την ψυχική μας υγεία γενικότερα.

Μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε ανεπιθύμητοι
Βλέπουμε και επεξεργαζόμαστε καθημερινά τόσες πολλές πληροφορίες, και όλα αυτά ως εξωτερικοί παρατηρητές. Και, σίγουρα, μπορεί οι μισοί και παραπάνω από τους φίλους μας στο Facebook να μην είναι τόσο κοντινά μας άτομα, αλλά το γεγονός ότι βλέπουμε συνεχώς ενημερώσεις από τη ζωή τους, τι κάνουν και πού βγαίνουν, μπορεί να μας προκαλέσει υποσυνείδητα το αίσθημα ότι είμαστε ανεπιθύμητοι, με αποτέλεσμα να μας κάνει να αποφεύγουμε την επικοινωνία.

Μπορεί να αυξήσει κατακόρυφα το στρες
Τις περισσότερες φορές, κάποιος θα χρησιμοποιήσει το Facebook για να χαλαρώσει και να ξεχαστεί στο διάλειμμά του, αλλά στην πραγματικότητα, όλη αυτή η επαφή με τόσους ανθρώπους μπορεί να έχει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα. Κάθε φορά που δημοσιεύουμε κάτι στο προφίλ μας, πρακτικά ζητάμε την προσοχή των υπολοίπων – είτε για να κερδίσουμε likes και σχόλια, είτε επειδή απλά θέλαμε να μοιραστούμε κάτι που μας φάνηκε ενδιαφέρον – και αυτό μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε ότι δεν έχουμε χρόνο να προλάβουμε τα γεγονότα. Ειδικά αν υπολογίσουμε το πώς τα social media τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει κάτι σαν εναλλακτική πηγή ειδήσεων και ενημέρωσης για την επικαιρότητα, δεν είναι δύσκολο για κάποιον να αισθανθεί ότι έχει μείνει… τελευταίος και καταϊδρωμένος.

Μπορεί να μας αποθαρρύνει
Υπάρχουν πολλοί τρόποι που το Facebook μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε ότι δεν είμαστε αρκετά καλοί σε αυτό που κάνουμε. Από τη μία πλευρά, πολλοί άνθρωποι το χρησιμοποιούν σαν πλατφόρμα για να προωθήσουν τη δουλειά τους, και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία. Ο χαμένος της υπόθεσης είναι ξανά οι προσωπικές μας ανασφάλειες. Από την άλλη πλευρά, μάλλον όλοι έχουμε νιώσει εκείνο το αίσθημα του να δημοσιεύεις κάτι και να μη λαμβάνει την επιθυμητή ανταπόκριση. Το αποτέλεσμα; Η αυτοπεποίθησή μας πέφτει στα τάρταρα.

Μπαίνουμε στη διαδικασία της σύγκρισης
Είναι πάρα πολύ συνηθισμένο φαινόμενο να βλέπουμε τις ζωές – ή έστω τις ζωές που επιλέγουν να προβάλλουν – των φίλων μας στο Facebook, και να νιώθουμε ζήλεια ή να μπαίνουμε στη διαδικασία να συγκρίνουμε αρνητικά τη δική μας ζωή μαζί τους. Και αυτό είναι τεράστιο λάθος, καθώς πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η εικόνα που ο καθένας προβάλλει στα social media είναι – τις περισσότερες φορές – ελεγχόμενη, και προσεγμένη ώστε να φαίνεται η καλύτερη δυνατή πλευρά του εαυτού του. Συνεπώς, το να συγκρίνουμε τη ζωή μας με τις ζωές των άλλων δεν μας κάνει απλά κακό· μας κάνει κακό χωρίς κανέναν σοβαρό λόγο.

http://www.ourlife.gr/permalink/229808.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα θαυμαστά οφέλη του πράσινου σαπουνιού

Το πράσινο σαπούνι, για όσους δε γνωρίζουν, είναι πράσινο, λόγω του χρώματος της ελιάς καθώς το ελαιόλαδο, του οποίου οι εξαιρετικά θεραπευτικές ιδιότητες είναι γνωστές και αξιοποιήσιμες από τα αρχαία χρόνια, είναι το βασικό και κύριο συστατικό του. Ωστόσο, πράσινο σαπούνι παράγεται και από άλλα φυτά, πέρα της ελιάς, διατηρώντας έτσι το μεγαλύτερο ποσοστό των πλεονεκτημάτων ενός φυσικά παρασκευασμένου προϊόντος. Η ποικιλία των χρήσεων του ελαιόλαδου και οι μαλακτικές και απολυμαντικές του ιδιότητες, το καθιστούν κάτι πολύ παραπάνω από συστατικό καλής διατροφής, καθώς η χρήση του στη μορφή του σαπουνιού, αν και μοιάζει παλιομοδίτικη, σε πολλούς, παραμένει υπολογίσιμη δύναμη. Πέρα λοιπόν από μυστικό ομορφιάς πολλών γυναικών, που δεν θα σας το αποκαλύψουν ποτέ, έχει θεραπευτική δράση ενάντια σε δερματικές παθήσεις, όπως είναι η ψωρίαση και η δερματίτιδα, ενώ το μεγαλύτερό του πλεονέκτημα παραμένει η προστασία του δέρματος από την αφυδάτωση και την ξηρότητα, χωρίς β...

Αν σας συμβαίνει αυτό στον ύπνο μπορεί να έχετε κατάθλιψη

Η κατάθλιψη, η αϋπνία και η εξάντληση μπορεί να είναι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για τους συχνούς εφιάλτες, υποδεικνύει νέα έρευνα που διενεργήθηκε από το πανεπιστήμιο Turku στην Φινλανδία και η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Sleep. Αν και η μελέτη δεν αποδεικνύει άμεση σχέση αιτίας-αποτελέσματος, εντούτοις επιβεβαιώνει ότι οι εφιάλτες συνδέονται με την κατάθλιψη, την αϋπνία και την κόπωση. Ο επικεφαλής της έρευνας, Nils Sandman, επιστήμονας στο Κέντρο Γνωστικής Νευροεπιστήμης του πανεπιστημίου, υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη μελέτη δείχνει ότι υπάρχει σαφής σχέση ανάμεσα στην καλή ψυχική διάθεση και τους εφιάλτες. Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες εξέτασαν τις περιπτώσεις περίπου 14.000 ατόμων, ηλικίας 25 έως 74 ετών την περίοδο από το 2007 έως και το 2012. Το 53% των συμμετεχόντων ήταν γυναίκες. Κατάθλιψη και εφιάλτες: Τι έδειξαν τα αποτελέσματα Περίπου 45% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι είχαν περιστασιακούς εφιάλτες τις τελευταίες 3...

Δίκερος μήτρα: Επιτρέπει την εγκυμοσύνη;

H δίκερος μήτρα αποτελεί μια συχνή ανατομική παραλλαγή της μήτρας και οφείλεται σε διαταραχή του σχηματισμού της στη διάρκεια στης εμβρυϊκής ζωής. Ουσιαστικά η μήτρα αντί να έχει σχήμα ισοσκελούς τριγώνου, έχει σχήμα σφεντόνας, χωρίζοντας έτσι στα δύο την κοιλότητα του ενδομητρίου. Αυτό θεωρητικά μπορεί να επηρεάσει την εμφύτευση και ανάπτυξη του εμβρύου. Τις περισσότερες φορές όμως μια γυναίκα δεν ξέρει καν ότι έχει δίκερο μήτρα. Μελέτες αποδεικνύουν ότι το 70% περίπου των γυναικών που έχουν δίκερη μήτρα δεν έχουν κανένα πρόβλημα στην εγκυμοσύνη τους. Η διάγνωση γίνεται με απλό ή τρισδιάστατο υπερηχογράφημα, με σαλπιγγογραφία, αλλά και με υστεροσκόπηση και λαπαροσκόπηση. Το πιο κοινό πρόβλημα που συνδέεται με τη δίκερη μήτρα είναι ο πρόωρος τοκετός ή ο ανεπαρκής τράχηλος (πρόωρη διαστολή του τραχήλου) στην εγκυμοσύνη. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να γίνει περίδεση του τραχήλου με ράμμα. Φαίνεται επίσης ότι ποσοστό 15% των καθέξιν αποβολών που οφείλονται σε διατ...