Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Facebook: Γιατί επηρεάζει αρνητικά την ψυχική μας υγεία;



 Πλέον είναι πρακτικά αδύνατο να γνωρίζουμε περισσότερα από δύο-τρία άτομα που δεν βρίσκονται στο Facebook. Από όλα τα social media, έχει καταφέρει να γίνει το πιο δημοφιλές, κυρίως λόγω της αμεσότητάς του και της ευκολίας με την οποία μας επιτρέπει να επικοινωνούμε με όλους. Μήπως όμως υπάρχουν κίνδυνοι για την ψυχική μας υγεία, όταν αρχίζουμε να περνάμε περισσότερη ώρα από όσο πρέπει; Ας ρίξουμε μια ματιά στο πώς η χρήση του Facebook μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα του στρες και την ψυχική μας υγεία γενικότερα.

Μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε ανεπιθύμητοι
Βλέπουμε και επεξεργαζόμαστε καθημερινά τόσες πολλές πληροφορίες, και όλα αυτά ως εξωτερικοί παρατηρητές. Και, σίγουρα, μπορεί οι μισοί και παραπάνω από τους φίλους μας στο Facebook να μην είναι τόσο κοντινά μας άτομα, αλλά το γεγονός ότι βλέπουμε συνεχώς ενημερώσεις από τη ζωή τους, τι κάνουν και πού βγαίνουν, μπορεί να μας προκαλέσει υποσυνείδητα το αίσθημα ότι είμαστε ανεπιθύμητοι, με αποτέλεσμα να μας κάνει να αποφεύγουμε την επικοινωνία.

Μπορεί να αυξήσει κατακόρυφα το στρες
Τις περισσότερες φορές, κάποιος θα χρησιμοποιήσει το Facebook για να χαλαρώσει και να ξεχαστεί στο διάλειμμά του, αλλά στην πραγματικότητα, όλη αυτή η επαφή με τόσους ανθρώπους μπορεί να έχει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα. Κάθε φορά που δημοσιεύουμε κάτι στο προφίλ μας, πρακτικά ζητάμε την προσοχή των υπολοίπων – είτε για να κερδίσουμε likes και σχόλια, είτε επειδή απλά θέλαμε να μοιραστούμε κάτι που μας φάνηκε ενδιαφέρον – και αυτό μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε ότι δεν έχουμε χρόνο να προλάβουμε τα γεγονότα. Ειδικά αν υπολογίσουμε το πώς τα social media τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει κάτι σαν εναλλακτική πηγή ειδήσεων και ενημέρωσης για την επικαιρότητα, δεν είναι δύσκολο για κάποιον να αισθανθεί ότι έχει μείνει… τελευταίος και καταϊδρωμένος.

Μπορεί να μας αποθαρρύνει
Υπάρχουν πολλοί τρόποι που το Facebook μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε ότι δεν είμαστε αρκετά καλοί σε αυτό που κάνουμε. Από τη μία πλευρά, πολλοί άνθρωποι το χρησιμοποιούν σαν πλατφόρμα για να προωθήσουν τη δουλειά τους, και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία. Ο χαμένος της υπόθεσης είναι ξανά οι προσωπικές μας ανασφάλειες. Από την άλλη πλευρά, μάλλον όλοι έχουμε νιώσει εκείνο το αίσθημα του να δημοσιεύεις κάτι και να μη λαμβάνει την επιθυμητή ανταπόκριση. Το αποτέλεσμα; Η αυτοπεποίθησή μας πέφτει στα τάρταρα.

Μπαίνουμε στη διαδικασία της σύγκρισης
Είναι πάρα πολύ συνηθισμένο φαινόμενο να βλέπουμε τις ζωές – ή έστω τις ζωές που επιλέγουν να προβάλλουν – των φίλων μας στο Facebook, και να νιώθουμε ζήλεια ή να μπαίνουμε στη διαδικασία να συγκρίνουμε αρνητικά τη δική μας ζωή μαζί τους. Και αυτό είναι τεράστιο λάθος, καθώς πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η εικόνα που ο καθένας προβάλλει στα social media είναι – τις περισσότερες φορές – ελεγχόμενη, και προσεγμένη ώστε να φαίνεται η καλύτερη δυνατή πλευρά του εαυτού του. Συνεπώς, το να συγκρίνουμε τη ζωή μας με τις ζωές των άλλων δεν μας κάνει απλά κακό· μας κάνει κακό χωρίς κανέναν σοβαρό λόγο.

http://www.ourlife.gr/permalink/229808.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

Ρινικοί πολύποδες - συμπτώματα και θεραπεία

Οι   ρινικοί πολύποδες είναι κοινοί, καλοήθεις σχηματισμοί σε σχήμα σταγόνας, που αναπτύσσονται στη μύτη ή τα ιγμόρεια, συνήθως γύρω από την περιοχή όπου τα ιγμόρεια ανοίγουν στη ρινική κοιλότητα. Οι ώριμοι ρινικοί πολύποδες μοιάζουν σαν ρόγες σταφυλιού με φλούδα χωρίς κουκούτσι. Συχνά συνδέονται με αλλεργίες ή άσθμα και ιδιαίτερα όταν είναι μικροί δεν προκαλούν κανένα σύμπτωμα, ενώ δεν απαιτούν ούτε θεραπεία. Ομως, όταν είναι μεγαλύτεροι, μπορεί να μπλοκάρουν την φυσιολογική δίοδο αέρα από τα ιγμόρεια. Οταν στα ιγμόρεια συσσωρευτεί πάρα πολλή βλέννα, αυτή μπορεί να μολυνθεί σχηματίζοντας ένα παχύ αποχρωματισμένο στρώμα στη μύτη και το λαιμό που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους με ρινικούς πολύποδες. Οι ρινικοί πολύποδες δεν θα πρέπει να συγχέονται με τους πολύποδες που σχηματίζονται στο παχύ έντερο ή στην ουροδόχο κύστη. Σε αντίθεση με αυτούς τους τύπους του πολύποδα, είναι σπάνια κακοήθεις. Συνήθως, θεωρείται ότι προκαλούνται είτε από χρόνια φλεγμονή, είτε από την τάση

Δίκερος μήτρα: Επιτρέπει την εγκυμοσύνη;

H δίκερος μήτρα αποτελεί μια συχνή ανατομική παραλλαγή της μήτρας και οφείλεται σε διαταραχή του σχηματισμού της στη διάρκεια στης εμβρυϊκής ζωής. Ουσιαστικά η μήτρα αντί να έχει σχήμα ισοσκελούς τριγώνου, έχει σχήμα σφεντόνας, χωρίζοντας έτσι στα δύο την κοιλότητα του ενδομητρίου. Αυτό θεωρητικά μπορεί να επηρεάσει την εμφύτευση και ανάπτυξη του εμβρύου. Τις περισσότερες φορές όμως μια γυναίκα δεν ξέρει καν ότι έχει δίκερο μήτρα. Μελέτες αποδεικνύουν ότι το 70% περίπου των γυναικών που έχουν δίκερη μήτρα δεν έχουν κανένα πρόβλημα στην εγκυμοσύνη τους. Η διάγνωση γίνεται με απλό ή τρισδιάστατο υπερηχογράφημα, με σαλπιγγογραφία, αλλά και με υστεροσκόπηση και λαπαροσκόπηση. Το πιο κοινό πρόβλημα που συνδέεται με τη δίκερη μήτρα είναι ο πρόωρος τοκετός ή ο ανεπαρκής τράχηλος (πρόωρη διαστολή του τραχήλου) στην εγκυμοσύνη. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να γίνει περίδεση του τραχήλου με ράμμα. Φαίνεται επίσης ότι ποσοστό 15% των καθέξιν αποβολών που οφείλονται σε διατ