Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Facebook: Γιατί επηρεάζει αρνητικά την ψυχική μας υγεία;



 Πλέον είναι πρακτικά αδύνατο να γνωρίζουμε περισσότερα από δύο-τρία άτομα που δεν βρίσκονται στο Facebook. Από όλα τα social media, έχει καταφέρει να γίνει το πιο δημοφιλές, κυρίως λόγω της αμεσότητάς του και της ευκολίας με την οποία μας επιτρέπει να επικοινωνούμε με όλους. Μήπως όμως υπάρχουν κίνδυνοι για την ψυχική μας υγεία, όταν αρχίζουμε να περνάμε περισσότερη ώρα από όσο πρέπει; Ας ρίξουμε μια ματιά στο πώς η χρήση του Facebook μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα του στρες και την ψυχική μας υγεία γενικότερα.

Μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε ανεπιθύμητοι
Βλέπουμε και επεξεργαζόμαστε καθημερινά τόσες πολλές πληροφορίες, και όλα αυτά ως εξωτερικοί παρατηρητές. Και, σίγουρα, μπορεί οι μισοί και παραπάνω από τους φίλους μας στο Facebook να μην είναι τόσο κοντινά μας άτομα, αλλά το γεγονός ότι βλέπουμε συνεχώς ενημερώσεις από τη ζωή τους, τι κάνουν και πού βγαίνουν, μπορεί να μας προκαλέσει υποσυνείδητα το αίσθημα ότι είμαστε ανεπιθύμητοι, με αποτέλεσμα να μας κάνει να αποφεύγουμε την επικοινωνία.

Μπορεί να αυξήσει κατακόρυφα το στρες
Τις περισσότερες φορές, κάποιος θα χρησιμοποιήσει το Facebook για να χαλαρώσει και να ξεχαστεί στο διάλειμμά του, αλλά στην πραγματικότητα, όλη αυτή η επαφή με τόσους ανθρώπους μπορεί να έχει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα. Κάθε φορά που δημοσιεύουμε κάτι στο προφίλ μας, πρακτικά ζητάμε την προσοχή των υπολοίπων – είτε για να κερδίσουμε likes και σχόλια, είτε επειδή απλά θέλαμε να μοιραστούμε κάτι που μας φάνηκε ενδιαφέρον – και αυτό μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε ότι δεν έχουμε χρόνο να προλάβουμε τα γεγονότα. Ειδικά αν υπολογίσουμε το πώς τα social media τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει κάτι σαν εναλλακτική πηγή ειδήσεων και ενημέρωσης για την επικαιρότητα, δεν είναι δύσκολο για κάποιον να αισθανθεί ότι έχει μείνει… τελευταίος και καταϊδρωμένος.

Μπορεί να μας αποθαρρύνει
Υπάρχουν πολλοί τρόποι που το Facebook μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε ότι δεν είμαστε αρκετά καλοί σε αυτό που κάνουμε. Από τη μία πλευρά, πολλοί άνθρωποι το χρησιμοποιούν σαν πλατφόρμα για να προωθήσουν τη δουλειά τους, και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία. Ο χαμένος της υπόθεσης είναι ξανά οι προσωπικές μας ανασφάλειες. Από την άλλη πλευρά, μάλλον όλοι έχουμε νιώσει εκείνο το αίσθημα του να δημοσιεύεις κάτι και να μη λαμβάνει την επιθυμητή ανταπόκριση. Το αποτέλεσμα; Η αυτοπεποίθησή μας πέφτει στα τάρταρα.

Μπαίνουμε στη διαδικασία της σύγκρισης
Είναι πάρα πολύ συνηθισμένο φαινόμενο να βλέπουμε τις ζωές – ή έστω τις ζωές που επιλέγουν να προβάλλουν – των φίλων μας στο Facebook, και να νιώθουμε ζήλεια ή να μπαίνουμε στη διαδικασία να συγκρίνουμε αρνητικά τη δική μας ζωή μαζί τους. Και αυτό είναι τεράστιο λάθος, καθώς πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η εικόνα που ο καθένας προβάλλει στα social media είναι – τις περισσότερες φορές – ελεγχόμενη, και προσεγμένη ώστε να φαίνεται η καλύτερη δυνατή πλευρά του εαυτού του. Συνεπώς, το να συγκρίνουμε τη ζωή μας με τις ζωές των άλλων δεν μας κάνει απλά κακό· μας κάνει κακό χωρίς κανέναν σοβαρό λόγο.

http://www.ourlife.gr/permalink/229808.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τριπλή δόση νάρκωσης στο αίμα της 15χρονης που πέθανε μετά από επίσκεψη σε οδοντίατρο

Σοκ έχει προκαλέσει ο ξαφνικός θάνατος μίας 15χρονης βορειοηπειρώτισσας που ζούσε στα Γιάννενα, πριν από μερικούς μήνες σε νοσοκομείο της Αλβανίας. Η 15χρονη έχασε ξαφνικά τη ζωή του έπειτα από επίσκεψη σε οδοντίατρο στους Αγίους Σαράντα. Ο πατέρας της μικρής είχε ζητήσει να γίνει ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη και στην Ελλάδα καθώς δεν μπορούσε να δεχθεί την έκθεση ιατροδικαστή στην Αλβανία που έδειχνε ως αιτία θανάτου της 15χρονης κόρης του την εσωτερική αιμορραγία. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία απο την ιατροδικαστική έκθεση που έγινε στην Ελλάδα κατόπιν αιτήματος του πατέρα, στο αίμα της 15χρονης εντοπίστηκε τριπλάσια ποσότητα φαρμάκου νάρκωσης από τα επιτρεπόμενα όρια. «Στο αίμα του παιδιού μου, δύο ώρες πριν πεθάνει βρέθηκαν 13.6 mg/ml φαρμάκου ύπνωσης την ώρα που το επιτρεπτό όριο είναι στα 2-5 mg/ml, ανάλογα με την ηλικία και τα κιλά του καθενός. Θα συνεχίσω να αναζητώ την αλήθεια για το τι έκαναν στο παιδί μου ακόμη και αν οι αρμόδιοι στην Αλβανία προσ...

Οι 9 Θαυματουργές Χρήσεις της Ασπιρίνης που Σίγουρα ΔΕΝ γνωρίζεις!

Δείτε παρακάτω τις 9 φαρμακευτικές και μη, χρήσεις ″έκπληξη″ της ασπιρίνης: 1. Θεραπεία για τα τσιμπήματα των εντόμων : Διαλύστε μία ασπιρίνη σε νερό και ψεκάστε το παραπάνω μείγμα στο σημείο που είναι το τσίμπημα κουνουπιού ή μέλισσας. Αφήστε το διάλυμα για μερικά λεπτά μέχρι η φαγούρα και ο ερεθισμός να υποχωρήσουν. 2. Λευκαντικό για τα χέρια : Για να απαλλαγείτε από τους κίτρινους λεκέδες του τσιγάρου ή τις καφές κηλίδες στα χέρια, σπάστε 2-3 δισκία και αναμείξτε τα με λεμόνι. Απλώστε στους αντιαισθητικούς λεκέδες που υπάρχουν στις άκρες των δακτύλων, επαναλάβετε σε τακτά χρονικά διαστήματα και γρήγορα θα εξαφανιστούν. 3. Θεραπεία ακμής : Σπάστε δύο-τρία δισκία και αναμείξτε τα με μικρή ποσότητα νερού. Απλώστε το μείγμα στα σπυράκια, αφήστε 2-3 λεπτά και ξεπλύνετε. Τα σπυράκια θα ξεραθούν και θα εξαφανιστούν γρηγορότερα. 4. Αντί-μυκητιασικό βελτιωτικό εδάφους: Για να καταπολεμήσετε τους μύκητες του εδάφους και τα ζιζάνια, διαλύστε ένα δισκίο ασπιρίνης σε ...

Συγκρούσεις - Από την ματαίωση των προσδοκιών μας στην ουσιαστική επικοινωνία

Οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις είναι μέρος της ζωής μας, των σχέσεων μας και τελικά μέρος του εαυτού μας. Ακόμα και αυτή τη στιγμή μπορεί να βιώνουμε μία εσωτερική σύγκρουση σκεπτόμενοι αν θέλουμε να συνεχίσουμε να διαβάζουμε αυτό το κείμενο ή όχι. Πότε όμως η διαφωνία εξελίσσεται σε σύγκρουση και κατά πόσο φωτίζει κάποιες σκοτεινές πλευρές της προσωπικότητας μας, μίας σχέσης ή μίας κοινωνίας; Η διαφωνία αναφέρεται κυρίως σε μία διαφορά απόψεων, σε μία ασυμφωνία προσέγγισης ανάμεσα σε δύο πλευρές. Η σύγκρουση όμως είναι κάτι παραπάνω από απλή ασυμφωνία και αποτελεί ένα επίμονο θέμα προστριβής το οποίο έχει διάρκεια. Αφού λοιπόν παραμένει για καιρό, μπορεί να αλλάζει μορφές και να εξελίσσεται προκαλώντας πολλά προβλήματα τα οποία συνιστούν εκφάνσεις του ίδιου ζητήματος. Από αυτή την άποψη η σύγκρουση αντιμετωπίζεται ως μία διαδικασία και έχει 3 ποιοτικές διαβαθμίσεις Α) Η προοπτική να προκύψει σύγκρουση υπάρχει όταν 2 πλευρές έρχονται αντιμέτωπες με δύο ή περισσ...