Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

100.000 Έλληνες παθαίνουν σήψη ετησίως – Ο ρόλος της κλαριθρομυκίνης



Περίπου 100.000 άνθρωποι ετησίως στην Ελλάδα εκδηλώνουν σήψη και από αυτούς το 35-40% πεθαίνει. Επιπλέον το αντιβιοτικό κλαριθρομυκίνη μπορεί να μειώσει το κόστος της θεραπείας.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Σήψης, η Ελληνική Ομάδα Μελέτης Σήψης παραχώρησε συνέντευξη Τύπου όπου ο Ευάγγελος Γιαμαρέλλος-Μπουρμπούλης, αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ανέφερε ότι η ένδεια γιατρών και νοσηλευτών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας δυσχεραίνει την άμεση αντιμετώπιση της σήψης.

Από τη πλευρά του, ο Απόστολος Αρμαγανίδης, καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημίου Αθηνών συμπλήρωσε ότι «από επιστημονικές μελέτες έχει εκτιμηθεί ότι για κάθε μια ώρα καθυστέρησης της θεραπευτικής αντιμετώπισης της σήψης, η πιθανότητα θανάτου αυξάνεται 8%».

Η σηψαιμία στο αναπτυγμένο κόσμο παρουσιάζει δραματική αύξηση, με ετήσιο ρυθμό της τάξης του 5-13% την τελευταία δεκαετία. Στις ΗΠΑ οι θάνατοι από σήψη είναι περισσότεροι απ’ ότι από AIDS, καρκίνο και τραύμα μαζί. Κάθε χρόνο, παγκοσμίως προσβάλλονται 20-30 εκατομμύρια άτομα και περίπου 24.000 ζωές χάνονται καθημερινά λόγω σήψης.

Όλοι μπορούν να εκδηλώσουν σήψη. Όμως, υπάρχουν και ευπαθείς ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι, οι πάσχοντες από χρόνιες παθήσεις, όσοι υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, νεογνά και οι μητέρες τους, καθώς και άνθρωποι που δεν έχουν εμβολιαστεί έναντι κοινών νοσημάτων, όπως η γρίπη ή η πνευμονιοκοκκική πνευμονία.

Η σήψη εξελίσσεται ραγδαία και η έγκαιρη αναγνώριση και αντιμετώπιση της αποτελούν κομβικά σημεία στην καθ’ ημέραν κλινική πράξη.

«Τρία συμπτώματα είναι αυτά που πρέπει να θορυβήσουν κοινό και γιατρούς στην περίπτωση της σήψης: η χαμηλή αρτηριακή πίεση, η ταχύπνοια (πολλές και γρήγορες αναπνοές) και η ‘μπερδεμένη’ ομιλία ή αλλιώς το κακό επίπεδο συνείδησης» αναφέρει ο κ. Γιαμαρέλλος-Μπουρμπούλης.

Κλαριθρομυκίνη μειώνει το κόστος
Σύμφωνα με δύο μελέτες που έγιναν το 2004 και το 2007 στην Ελλάδα, και τα αποτελέσματα τους έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, η χορήγηση ενός φθηνού αντιβιοτικού, όπως η κλαριθρομυκίνη (ημισυνθετικό μακρολιδικό αντιβιοτικό), μπορεί να συντελέσει σε μείωση του κόστους της θεραπείας της σήψης.

Ο κ. Γιαμαρέλλος-Μπουρμπούλης ανέφερε: «Από την αξιολόγηση των δεδομένων καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι για 45 ημέρες νοσηλείας στην ΜΕΘ το κόστος ανέρχεται σε 30.000 ευρώ. Μόνο το 50% αυτού αναγνωρίζεται και καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ. Με τη χορήγηση, όμως, ενδοφλεβίως κλαριθρομυκίνης για τρεις ημέρες μπορούμε να γλιτώσουμε 12.000 ευρώ. Το κόστος της κλαριθρομυκίνης δεν ξεπερνά τα 30 ευρώ για τρεις ημέρες».

Απαντώντας στο εύλογο ερώτημα γιατί δεν χορηγείται κλαριθρομυκίνη σε κάθε ασθενή με σήψη στην Ελλάδα, όπως συμβαίνει διεθνώς, ο κ. Γιαμαρέλλος-Μπουρμπούλης ανέφεε ότι, δυστυχώς ο ΕΟΦ δεν έχει επικαιροποιήσει τις θεραπευτικές ενδείξεις του συγκεκριμένου αντιβιοτικού ώστε να μπορεί να χορηγείται και στην περίπτωση των σηπτικών ασθενών.

http://www.healthyliving.gr/2016/09/14/shpsh-klarithromykinh/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

Βαρθολίνειος κύστη

Oι βαρθολίνειοι αδένες βρίσκονται δεξιά και αριστερά, στην είσοδο του κόλπου, μέσα στα μεγάλα χείλη των έξω γεννητικών οργάνων της γυναίκας. Η λειτουργία τους είναι να εκκρίνουν ένα βλεννώδες υγρό για την ύγρανση της περιοχής. ιδιαίτερα κατά την ώρα της σεξουαλικής επαφής. · Το απόστημα του βαρθολινείου αδένα είναι η συγκέντρωση πύου, μέσα στον αδένα, που προκαλεί οίδημα (πρήξιμο), πόνο, κάψιμο και ερυθρότητα, Η πίεση, που ασκείται στον κόλπο και γενικά στην περιοχή, μπορεί να προκαλέσει βασανιστικό πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή, στο περπάτημα και στο κάθισμα της γυναίκας. Το απόστημα δημιουργείται, όταν ο πόρος (το σωληνάκι) του αδένα φράξει. Τότε το έκκριμα του αδένα δεν παροχετεύεται και μπορεί να μολυνθεί και να μετατραπεί σε απόστημα. Το έκκριμα μπορεί να παραμείνει αρκετό καιρό μέσα στον αδένα, προτού να μετατραπεί σε απόστημα. Συχνά το απόστημα αναπτύσεται γρήγορα κατά τη διάρκεια λίγων ημερών. Η δι

Τα παυσίπονα και οι δράσεις τους

O πόνος αποτελεί το πιο σημαντικό μήνυμα προς άμυνα του οργανισμού επερχόμενης ή υπάρχουσας νοσηρής κατάστασης - βλάβης. Στην καθημερινή ζωή αποτελεί ένα από τα πιο συχνά, αλλά και δύσκολα προβλήματα προς αντιμετώπιση. Eνώ είναι εύκολο να καταλάβει κανείς την πορεία του αλγογόνου ερεθίσματος από το σημείο που ξεκινά μέχρι τη συνειδητοποίησή του στον εγκέφαλο, είναι πολύ δύσκολο να καθορίσει ακριβώς τα χαρακτηριστικά του, την πραγματική αξία και τον βαθμό της αιτίας που τον προκαλεί. Mια βλάβη- το κόψιμο του δαχτύλου του, το αντιλαμβάνεται κανείς οξέως, την εντοπίζει και την συνειδητοποιεί. Ένας πόνος χωρίς εμφανή αίτια, π.χ. πονοκέφαλος, απροσδιόριστης «βλάβης» είναι αμβλύς και κινητοποιεί το άτομο προς άμυνα, που ανάλογα με την υποκειμενική εμπειρία του, αξιολογεί και αντιδρά με διάφορη συγκινισιακή και συμπεριφορειακή ένταση. Σε όλες, όμως, τις εκδηλώσεις πόνου, εκτός της αναζήτησης - διάγνωσης της νόσου - βλάβης για την μόνιμο θεραπεία, π.χ. χειρουργική επέμβαση, α