Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η λάθος ώρα φαγητού αποδιοργανώνει τον οργανισμό



Οι άνθρωποι που παραλείπουν γεύματα, τρώνε «στο πόδι» ή καταναλώνουν φαγητό αργά το βράδυ είναι λιγότερο υγιείς σε σχέση με αυτούς που τρώνε σε τακτά χρονικά διαστήματα διατρέχοντας μεγαλύτερο κίνδυνο για υπέρταση, διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκία. Αυτό είναι το συνδυασμένο αποτέλεσμα δύο μελετών που έκαναν ερευνητές από το Kings College στο Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ, και δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Proceedings of the Nutrition Society.

Οι ερευνητές λένε ότι ο χρόνος στον οποία τρώμε έχει αλλάξει σε σχέση με το παρελθόν λόγω της αύξησης των εργαζομένων σε κυλιόμενες βάρδιες και του «κοινωνικού τζετ λαγκ» το οποίο προκαλείται όταν κάποιος ζει με βάση τις κοινωνικές υποχρεώσεις του και όχι με βάση τις ανάγκες του οργανισμού του.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η “χρονοδιατροφή” δηλαδή η κατανάλωση γευμάτων στις ώρες που η τροφή είναι πιο χρήσιμη για την εκπλήρωση των θερμιδικών αναγκών του οργανισμού έχει σημασία για το σωματικό βάρος καθώς αποτρέπει την υπερβάλλουσα αποθήκευση των θερμίδων με τη μορφή του λίπους στο σώμα.

Επισημαίνουν ότι τις τελευταίες δεκαετίες η παράλειψη ενός ή περισσότερων γευμάτων έχει γίνει κανόνας για πολλούς ανθρώπους. Αρκετοί τρώνε εκτός σπιτιού, στο δρόμο προς τη δουλειά τους ή αργά το βράδυ ή όποτε βρίσκουν ελεύθερο χρόνο.

Αυτό αποδιοργανώνει τον οργανισμό και οδηγεί σε κακές διατροφικές επιλογές. Ένα πρόβλημα είναι ότι το πρόχειρο φαγητό είναι εύκολα προσβάσιμο. Επιπλέον, είναι εύκολο να παραλείψει κάποιος το πρωινό και να φάει περισσότερο το μεσημέρι ή να μείνει νηστικός έως το βράδυ να φάει πολύ αργά το βράδυ.

Φαγητό μετά τις 8 το βράδυ
Σχετικά με την κατανάλωση φαγητού αργά το βράδυ, η επικεφαλής της μελέτη δρ Γκέρντα Ποτ, λέκτορας Διαβήτη & Διατροφικών Επιστημών στο Kings College ανέφερε: «Αν και όλα τα διαθέσιμα στοιχεία υποδεικνύουν στο ότι η κατανάλωση πολλών θερμίδων το βράδυ συντελεί στην παχυσαρκία, εξακολουθούν να υπάρχουν κενά στις γνώσεις μας για το αν η ενεργειακή πρόσληψη πρέπει να μοιράζεται εξ ίσου στη διάρκεια της ημέρας ή αν το πρωινό πρέπει να μας παρέχει τις περισσότερες θερμίδες της ημέρας».

Να σημειωθεί ότι η ίδια ερευνητική ομάδα, σε μια άλλη μελέτη που δημοσίευσε πρόσφατα, βρήκε ότι δεν υπάρχει κάποια σημαντική σχέση μεταξύ του δείπνου μετά τις 8 μ.μ. και της παχυσαρκίας στα παιδιά. Αυτή η μελέτη είχε εξετάσει τις διατροφικές συνήθειες 1.620 παιδιών και δεν εντοπίστηκε μεγαλύτερος κίνδυνος παχυσαρκίας για όσα παιδιά λάμβαναν το δείπνο τους μεταξύ 20:00-22:00, σε σύγκριση με αυτά που το λάμβαναν πριν τις 8 μ.μ.

http://www.healthyliving.gr/
Πηγές:
Almoosawi, S et al “Chrono-nutrition: a review of current evidence from observational studies on global trends in time-of-day of energy intake and its association with obesity” Proc Nutr Soc 2016; DOI: 10.1017/S0029665116000306.

Pot G, et al. Meal irregularity and cardio-metabolic consequences: results from observational and intervention studies. Proceedings of the Nutrition Society. 2016.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τριπλή δόση νάρκωσης στο αίμα της 15χρονης που πέθανε μετά από επίσκεψη σε οδοντίατρο

Σοκ έχει προκαλέσει ο ξαφνικός θάνατος μίας 15χρονης βορειοηπειρώτισσας που ζούσε στα Γιάννενα, πριν από μερικούς μήνες σε νοσοκομείο της Αλβανίας. Η 15χρονη έχασε ξαφνικά τη ζωή του έπειτα από επίσκεψη σε οδοντίατρο στους Αγίους Σαράντα. Ο πατέρας της μικρής είχε ζητήσει να γίνει ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη και στην Ελλάδα καθώς δεν μπορούσε να δεχθεί την έκθεση ιατροδικαστή στην Αλβανία που έδειχνε ως αιτία θανάτου της 15χρονης κόρης του την εσωτερική αιμορραγία. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία απο την ιατροδικαστική έκθεση που έγινε στην Ελλάδα κατόπιν αιτήματος του πατέρα, στο αίμα της 15χρονης εντοπίστηκε τριπλάσια ποσότητα φαρμάκου νάρκωσης από τα επιτρεπόμενα όρια. «Στο αίμα του παιδιού μου, δύο ώρες πριν πεθάνει βρέθηκαν 13.6 mg/ml φαρμάκου ύπνωσης την ώρα που το επιτρεπτό όριο είναι στα 2-5 mg/ml, ανάλογα με την ηλικία και τα κιλά του καθενός. Θα συνεχίσω να αναζητώ την αλήθεια για το τι έκαναν στο παιδί μου ακόμη και αν οι αρμόδιοι στην Αλβανία προσ...

Οι 9 Θαυματουργές Χρήσεις της Ασπιρίνης που Σίγουρα ΔΕΝ γνωρίζεις!

Δείτε παρακάτω τις 9 φαρμακευτικές και μη, χρήσεις ″έκπληξη″ της ασπιρίνης: 1. Θεραπεία για τα τσιμπήματα των εντόμων : Διαλύστε μία ασπιρίνη σε νερό και ψεκάστε το παραπάνω μείγμα στο σημείο που είναι το τσίμπημα κουνουπιού ή μέλισσας. Αφήστε το διάλυμα για μερικά λεπτά μέχρι η φαγούρα και ο ερεθισμός να υποχωρήσουν. 2. Λευκαντικό για τα χέρια : Για να απαλλαγείτε από τους κίτρινους λεκέδες του τσιγάρου ή τις καφές κηλίδες στα χέρια, σπάστε 2-3 δισκία και αναμείξτε τα με λεμόνι. Απλώστε στους αντιαισθητικούς λεκέδες που υπάρχουν στις άκρες των δακτύλων, επαναλάβετε σε τακτά χρονικά διαστήματα και γρήγορα θα εξαφανιστούν. 3. Θεραπεία ακμής : Σπάστε δύο-τρία δισκία και αναμείξτε τα με μικρή ποσότητα νερού. Απλώστε το μείγμα στα σπυράκια, αφήστε 2-3 λεπτά και ξεπλύνετε. Τα σπυράκια θα ξεραθούν και θα εξαφανιστούν γρηγορότερα. 4. Αντί-μυκητιασικό βελτιωτικό εδάφους: Για να καταπολεμήσετε τους μύκητες του εδάφους και τα ζιζάνια, διαλύστε ένα δισκίο ασπιρίνης σε ...

Συγκρούσεις - Από την ματαίωση των προσδοκιών μας στην ουσιαστική επικοινωνία

Οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις είναι μέρος της ζωής μας, των σχέσεων μας και τελικά μέρος του εαυτού μας. Ακόμα και αυτή τη στιγμή μπορεί να βιώνουμε μία εσωτερική σύγκρουση σκεπτόμενοι αν θέλουμε να συνεχίσουμε να διαβάζουμε αυτό το κείμενο ή όχι. Πότε όμως η διαφωνία εξελίσσεται σε σύγκρουση και κατά πόσο φωτίζει κάποιες σκοτεινές πλευρές της προσωπικότητας μας, μίας σχέσης ή μίας κοινωνίας; Η διαφωνία αναφέρεται κυρίως σε μία διαφορά απόψεων, σε μία ασυμφωνία προσέγγισης ανάμεσα σε δύο πλευρές. Η σύγκρουση όμως είναι κάτι παραπάνω από απλή ασυμφωνία και αποτελεί ένα επίμονο θέμα προστριβής το οποίο έχει διάρκεια. Αφού λοιπόν παραμένει για καιρό, μπορεί να αλλάζει μορφές και να εξελίσσεται προκαλώντας πολλά προβλήματα τα οποία συνιστούν εκφάνσεις του ίδιου ζητήματος. Από αυτή την άποψη η σύγκρουση αντιμετωπίζεται ως μία διαδικασία και έχει 3 ποιοτικές διαβαθμίσεις Α) Η προοπτική να προκύψει σύγκρουση υπάρχει όταν 2 πλευρές έρχονται αντιμέτωπες με δύο ή περισσ...