Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η λάθος ώρα φαγητού αποδιοργανώνει τον οργανισμό



Οι άνθρωποι που παραλείπουν γεύματα, τρώνε «στο πόδι» ή καταναλώνουν φαγητό αργά το βράδυ είναι λιγότερο υγιείς σε σχέση με αυτούς που τρώνε σε τακτά χρονικά διαστήματα διατρέχοντας μεγαλύτερο κίνδυνο για υπέρταση, διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκία. Αυτό είναι το συνδυασμένο αποτέλεσμα δύο μελετών που έκαναν ερευνητές από το Kings College στο Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ, και δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Proceedings of the Nutrition Society.

Οι ερευνητές λένε ότι ο χρόνος στον οποία τρώμε έχει αλλάξει σε σχέση με το παρελθόν λόγω της αύξησης των εργαζομένων σε κυλιόμενες βάρδιες και του «κοινωνικού τζετ λαγκ» το οποίο προκαλείται όταν κάποιος ζει με βάση τις κοινωνικές υποχρεώσεις του και όχι με βάση τις ανάγκες του οργανισμού του.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η “χρονοδιατροφή” δηλαδή η κατανάλωση γευμάτων στις ώρες που η τροφή είναι πιο χρήσιμη για την εκπλήρωση των θερμιδικών αναγκών του οργανισμού έχει σημασία για το σωματικό βάρος καθώς αποτρέπει την υπερβάλλουσα αποθήκευση των θερμίδων με τη μορφή του λίπους στο σώμα.

Επισημαίνουν ότι τις τελευταίες δεκαετίες η παράλειψη ενός ή περισσότερων γευμάτων έχει γίνει κανόνας για πολλούς ανθρώπους. Αρκετοί τρώνε εκτός σπιτιού, στο δρόμο προς τη δουλειά τους ή αργά το βράδυ ή όποτε βρίσκουν ελεύθερο χρόνο.

Αυτό αποδιοργανώνει τον οργανισμό και οδηγεί σε κακές διατροφικές επιλογές. Ένα πρόβλημα είναι ότι το πρόχειρο φαγητό είναι εύκολα προσβάσιμο. Επιπλέον, είναι εύκολο να παραλείψει κάποιος το πρωινό και να φάει περισσότερο το μεσημέρι ή να μείνει νηστικός έως το βράδυ να φάει πολύ αργά το βράδυ.

Φαγητό μετά τις 8 το βράδυ
Σχετικά με την κατανάλωση φαγητού αργά το βράδυ, η επικεφαλής της μελέτη δρ Γκέρντα Ποτ, λέκτορας Διαβήτη & Διατροφικών Επιστημών στο Kings College ανέφερε: «Αν και όλα τα διαθέσιμα στοιχεία υποδεικνύουν στο ότι η κατανάλωση πολλών θερμίδων το βράδυ συντελεί στην παχυσαρκία, εξακολουθούν να υπάρχουν κενά στις γνώσεις μας για το αν η ενεργειακή πρόσληψη πρέπει να μοιράζεται εξ ίσου στη διάρκεια της ημέρας ή αν το πρωινό πρέπει να μας παρέχει τις περισσότερες θερμίδες της ημέρας».

Να σημειωθεί ότι η ίδια ερευνητική ομάδα, σε μια άλλη μελέτη που δημοσίευσε πρόσφατα, βρήκε ότι δεν υπάρχει κάποια σημαντική σχέση μεταξύ του δείπνου μετά τις 8 μ.μ. και της παχυσαρκίας στα παιδιά. Αυτή η μελέτη είχε εξετάσει τις διατροφικές συνήθειες 1.620 παιδιών και δεν εντοπίστηκε μεγαλύτερος κίνδυνος παχυσαρκίας για όσα παιδιά λάμβαναν το δείπνο τους μεταξύ 20:00-22:00, σε σύγκριση με αυτά που το λάμβαναν πριν τις 8 μ.μ.

http://www.healthyliving.gr/
Πηγές:
Almoosawi, S et al “Chrono-nutrition: a review of current evidence from observational studies on global trends in time-of-day of energy intake and its association with obesity” Proc Nutr Soc 2016; DOI: 10.1017/S0029665116000306.

Pot G, et al. Meal irregularity and cardio-metabolic consequences: results from observational and intervention studies. Proceedings of the Nutrition Society. 2016.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα θαυμαστά οφέλη του πράσινου σαπουνιού

Το πράσινο σαπούνι, για όσους δε γνωρίζουν, είναι πράσινο, λόγω του χρώματος της ελιάς καθώς το ελαιόλαδο, του οποίου οι εξαιρετικά θεραπευτικές ιδιότητες είναι γνωστές και αξιοποιήσιμες από τα αρχαία χρόνια, είναι το βασικό και κύριο συστατικό του. Ωστόσο, πράσινο σαπούνι παράγεται και από άλλα φυτά, πέρα της ελιάς, διατηρώντας έτσι το μεγαλύτερο ποσοστό των πλεονεκτημάτων ενός φυσικά παρασκευασμένου προϊόντος. Η ποικιλία των χρήσεων του ελαιόλαδου και οι μαλακτικές και απολυμαντικές του ιδιότητες, το καθιστούν κάτι πολύ παραπάνω από συστατικό καλής διατροφής, καθώς η χρήση του στη μορφή του σαπουνιού, αν και μοιάζει παλιομοδίτικη, σε πολλούς, παραμένει υπολογίσιμη δύναμη. Πέρα λοιπόν από μυστικό ομορφιάς πολλών γυναικών, που δεν θα σας το αποκαλύψουν ποτέ, έχει θεραπευτική δράση ενάντια σε δερματικές παθήσεις, όπως είναι η ψωρίαση και η δερματίτιδα, ενώ το μεγαλύτερό του πλεονέκτημα παραμένει η προστασία του δέρματος από την αφυδάτωση και την ξηρότητα, χωρίς β...

Αν σας συμβαίνει αυτό στον ύπνο μπορεί να έχετε κατάθλιψη

Η κατάθλιψη, η αϋπνία και η εξάντληση μπορεί να είναι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για τους συχνούς εφιάλτες, υποδεικνύει νέα έρευνα που διενεργήθηκε από το πανεπιστήμιο Turku στην Φινλανδία και η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Sleep. Αν και η μελέτη δεν αποδεικνύει άμεση σχέση αιτίας-αποτελέσματος, εντούτοις επιβεβαιώνει ότι οι εφιάλτες συνδέονται με την κατάθλιψη, την αϋπνία και την κόπωση. Ο επικεφαλής της έρευνας, Nils Sandman, επιστήμονας στο Κέντρο Γνωστικής Νευροεπιστήμης του πανεπιστημίου, υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη μελέτη δείχνει ότι υπάρχει σαφής σχέση ανάμεσα στην καλή ψυχική διάθεση και τους εφιάλτες. Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες εξέτασαν τις περιπτώσεις περίπου 14.000 ατόμων, ηλικίας 25 έως 74 ετών την περίοδο από το 2007 έως και το 2012. Το 53% των συμμετεχόντων ήταν γυναίκες. Κατάθλιψη και εφιάλτες: Τι έδειξαν τα αποτελέσματα Περίπου 45% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι είχαν περιστασιακούς εφιάλτες τις τελευταίες 3...

Δίκερος μήτρα: Επιτρέπει την εγκυμοσύνη;

H δίκερος μήτρα αποτελεί μια συχνή ανατομική παραλλαγή της μήτρας και οφείλεται σε διαταραχή του σχηματισμού της στη διάρκεια στης εμβρυϊκής ζωής. Ουσιαστικά η μήτρα αντί να έχει σχήμα ισοσκελούς τριγώνου, έχει σχήμα σφεντόνας, χωρίζοντας έτσι στα δύο την κοιλότητα του ενδομητρίου. Αυτό θεωρητικά μπορεί να επηρεάσει την εμφύτευση και ανάπτυξη του εμβρύου. Τις περισσότερες φορές όμως μια γυναίκα δεν ξέρει καν ότι έχει δίκερο μήτρα. Μελέτες αποδεικνύουν ότι το 70% περίπου των γυναικών που έχουν δίκερη μήτρα δεν έχουν κανένα πρόβλημα στην εγκυμοσύνη τους. Η διάγνωση γίνεται με απλό ή τρισδιάστατο υπερηχογράφημα, με σαλπιγγογραφία, αλλά και με υστεροσκόπηση και λαπαροσκόπηση. Το πιο κοινό πρόβλημα που συνδέεται με τη δίκερη μήτρα είναι ο πρόωρος τοκετός ή ο ανεπαρκής τράχηλος (πρόωρη διαστολή του τραχήλου) στην εγκυμοσύνη. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να γίνει περίδεση του τραχήλου με ράμμα. Φαίνεται επίσης ότι ποσοστό 15% των καθέξιν αποβολών που οφείλονται σε διατ...