Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ποιες είναι οι πιο θανατηφόρες μορφές καρκίνου



Οι πιθανότητες επιβίωσης από καρκίνο καθορίζονται με βάση το στάδιο στο οποίο γίνεται η διάγνωση αλλά και από την ίδια τη μορφή της νόσου.

Σε γενικές γραμμές, η διάγνωση σε πρώτο, δεύτερο ή τρίτο στάδιο εξασφαλίζει καλύτερη πρόγνωση για τους ασθενείς ανεξαρτήτως της μορφής καρκίνου που έχουν εμφανίσει.
bigstock Targeting Cancer 115485692
Νέα στοιχεία που δημοσίευσε το Βρετανικό Γραφείο Στατιστικών (ONS) αποκαλύπτουν ότι οι ασθενείς με καρκίνο στον πνεύμονα ή τις ωοθήκες έχουν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να επιβιώσουν σε διάστημα ενός έτους μετά τη διάγνωση σε σύγκριση με ασθενείς που έχουν εμφανίσει καρκίνο στον προστάτη ή το μαστό.
Όπως θα περίμενε κανείς, η διάγνωση του καρκίνου σε τέταρτο στάδιο συνδέεται με τις λιγότερες πιθανότητες επιβίωσης για όλους τους ασθενείς.



Αριθμός διαγνώσεων και ποσοστό διαγνώσεων ανά στάδιο της νόσου

«Τα στατιστικά φανερώνουν ότι η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου μεγιστοποιεί τις πιθανότητες επιβίωσης για διάστημα τουλάχιστον ενός έτους», δηλώνει ο Τζέιμι Τζένκινς, επικεφαλής αναλύσεων υγείας του ONS.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι πιθανότητες επιβίωσης είναι παρόμοιες για τα δύο φύλα για τις περισσότερες μορφές καρκίνου. Ωστόσο, οι γυναίκες είναι λιγότερο πιθανό να επιβιώσουν μετά τον ένα χρόνο (ποσοστό 62%) σε σύγκριση με τους άντρες (ποσοστό 75%).
Οι εξελίξεις στις μεθόδους διάγνωσης και θεραπείας εξασφαλίζουν ότι οι γυναίκες που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού σε πρώιμο στάδιο έχουν σχεδόν τις ίδιες πιθανότητες επιβίωσης σε διάστημα ενός έτους όσο οι υγιείς γυναίκες στο γενικό πληθυσμό. Το ίδιο ισχύει και για τους άντρες με καρκίνο προστάτη που λαμβάνουν διάγνωση πριν η νόσος φτάσει στο τέταρτο στάδιο.
Όσο για τα άτομα που εμφανίζουν κακόηθες μελάνωμα –την πιο επικίνδυνη μορφή καρκίνου του δέρματος–, επωφελούνται επίσης σε μεγάλο βαθμό από την διάγνωση σε αρχικό στάδιο. Η έγκαιρη διάγνωση (κακόηθες μελάνωμα πρώτου σταδίου) μπορεί να εξασφαλίσει έως και 100% πιθανότητες επιβίωσης.


Ποσοστό ασθενών που επιβίωσαν ένα έτος μετά τη διάγνωση, ανά φύλο και μορφή καρκίνου

Τα στοιχεία του ONS αφορούν εννέα συχνές μορφές καρκίνου: της ουροδόχου κύστης, του μαστού, του παχέος εντέρου, των νεφρών, των πνευμόνων, του δέρματος (κακόηθες μελάνωμα), των ωοθηκών, του προστάτη και της μήτρας. Το υπό εξέταση δείγμα περιελάμβανε ασθενείς που διαγνώστηκαν μεταξύ 2012 και 2014 και αναζητήθηκε πόσοι από αυτούς τους ασθενείς ήταν ακόμη ζωντανοί στα τέλη του 2015.

Τα στοιχεία υπογραμμίζουν ότι υπάρχει μια άμεση σχέση ανάμεσα σε μορφές καρκίνου που διαγιγνώσκονται δύσκολα και στους υψηλούς δείκτες θνησιμότητας που συνδέονται με αυτές. Για παράδειγμα, αρκετοί ασθενείς με καρκίνο στον πνεύμονα εκδηλώνουν αρχικά συμπτώματα που παραπέμπουν σε άλλες ασθένειες, οπότε είναι πιο πιθανό να καθυστερήσει η διάγνωση του καρκίνου, σε βαθμό που η νόσος έχει προχωρήσει αρκετά και είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί.
Μια άλλη μορφή καρκίνου που αναδεικνύεται σε σημαντικό κίνδυνο είναι ο καρκίνος των ωοθηκών. Οι πιθανότητες επιβίωσης σε διάστημα ενός έτους πέφτουν κάτω από το 50% εάν η νόσος έχει φτάσει στο τέταρτο στάδιο.

http://www.onmed.gr/ygeia/story/344360/poies-einai-oi-pio-thanatifores-morfes-karkinou

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τριπλή δόση νάρκωσης στο αίμα της 15χρονης που πέθανε μετά από επίσκεψη σε οδοντίατρο

Σοκ έχει προκαλέσει ο ξαφνικός θάνατος μίας 15χρονης βορειοηπειρώτισσας που ζούσε στα Γιάννενα, πριν από μερικούς μήνες σε νοσοκομείο της Αλβανίας. Η 15χρονη έχασε ξαφνικά τη ζωή του έπειτα από επίσκεψη σε οδοντίατρο στους Αγίους Σαράντα. Ο πατέρας της μικρής είχε ζητήσει να γίνει ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη και στην Ελλάδα καθώς δεν μπορούσε να δεχθεί την έκθεση ιατροδικαστή στην Αλβανία που έδειχνε ως αιτία θανάτου της 15χρονης κόρης του την εσωτερική αιμορραγία. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία απο την ιατροδικαστική έκθεση που έγινε στην Ελλάδα κατόπιν αιτήματος του πατέρα, στο αίμα της 15χρονης εντοπίστηκε τριπλάσια ποσότητα φαρμάκου νάρκωσης από τα επιτρεπόμενα όρια. «Στο αίμα του παιδιού μου, δύο ώρες πριν πεθάνει βρέθηκαν 13.6 mg/ml φαρμάκου ύπνωσης την ώρα που το επιτρεπτό όριο είναι στα 2-5 mg/ml, ανάλογα με την ηλικία και τα κιλά του καθενός. Θα συνεχίσω να αναζητώ την αλήθεια για το τι έκαναν στο παιδί μου ακόμη και αν οι αρμόδιοι στην Αλβανία προσ...

Οι 9 Θαυματουργές Χρήσεις της Ασπιρίνης που Σίγουρα ΔΕΝ γνωρίζεις!

Δείτε παρακάτω τις 9 φαρμακευτικές και μη, χρήσεις ″έκπληξη″ της ασπιρίνης: 1. Θεραπεία για τα τσιμπήματα των εντόμων : Διαλύστε μία ασπιρίνη σε νερό και ψεκάστε το παραπάνω μείγμα στο σημείο που είναι το τσίμπημα κουνουπιού ή μέλισσας. Αφήστε το διάλυμα για μερικά λεπτά μέχρι η φαγούρα και ο ερεθισμός να υποχωρήσουν. 2. Λευκαντικό για τα χέρια : Για να απαλλαγείτε από τους κίτρινους λεκέδες του τσιγάρου ή τις καφές κηλίδες στα χέρια, σπάστε 2-3 δισκία και αναμείξτε τα με λεμόνι. Απλώστε στους αντιαισθητικούς λεκέδες που υπάρχουν στις άκρες των δακτύλων, επαναλάβετε σε τακτά χρονικά διαστήματα και γρήγορα θα εξαφανιστούν. 3. Θεραπεία ακμής : Σπάστε δύο-τρία δισκία και αναμείξτε τα με μικρή ποσότητα νερού. Απλώστε το μείγμα στα σπυράκια, αφήστε 2-3 λεπτά και ξεπλύνετε. Τα σπυράκια θα ξεραθούν και θα εξαφανιστούν γρηγορότερα. 4. Αντί-μυκητιασικό βελτιωτικό εδάφους: Για να καταπολεμήσετε τους μύκητες του εδάφους και τα ζιζάνια, διαλύστε ένα δισκίο ασπιρίνης σε ...

Συγκρούσεις - Από την ματαίωση των προσδοκιών μας στην ουσιαστική επικοινωνία

Οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις είναι μέρος της ζωής μας, των σχέσεων μας και τελικά μέρος του εαυτού μας. Ακόμα και αυτή τη στιγμή μπορεί να βιώνουμε μία εσωτερική σύγκρουση σκεπτόμενοι αν θέλουμε να συνεχίσουμε να διαβάζουμε αυτό το κείμενο ή όχι. Πότε όμως η διαφωνία εξελίσσεται σε σύγκρουση και κατά πόσο φωτίζει κάποιες σκοτεινές πλευρές της προσωπικότητας μας, μίας σχέσης ή μίας κοινωνίας; Η διαφωνία αναφέρεται κυρίως σε μία διαφορά απόψεων, σε μία ασυμφωνία προσέγγισης ανάμεσα σε δύο πλευρές. Η σύγκρουση όμως είναι κάτι παραπάνω από απλή ασυμφωνία και αποτελεί ένα επίμονο θέμα προστριβής το οποίο έχει διάρκεια. Αφού λοιπόν παραμένει για καιρό, μπορεί να αλλάζει μορφές και να εξελίσσεται προκαλώντας πολλά προβλήματα τα οποία συνιστούν εκφάνσεις του ίδιου ζητήματος. Από αυτή την άποψη η σύγκρουση αντιμετωπίζεται ως μία διαδικασία και έχει 3 ποιοτικές διαβαθμίσεις Α) Η προοπτική να προκύψει σύγκρουση υπάρχει όταν 2 πλευρές έρχονται αντιμέτωπες με δύο ή περισσ...