Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Γρίπη & Εμβολιασμός: Ο ΠΙΣ παίρνει φέτος το... όπλο του νωρίς



Με στόχο να μην επαναληφθούν τα περσινά λάθη και παραλείψεις, αναφορικά με το θέμα της γρίπης, που κόστισε την ζωή σε 197 ανθρώπους - αριθμό ρεκόρ σύμφωνα με τον ΙΣΑ- ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλογος, ξεκινά νωρίς εφέτος την ενημέρωση για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού,  και με σκοπό μέχρι τέλος Οκτωβρίου, να έχουν πραγματοποιηθεί οι περισσότεροι εμβολιασμοί στις ευπαθείς ομάδες, κατά του ιού της γρίπης.

Όπως όλα δείχνουν, ο πρόεδρος του ΠΙΣ κ. Μιχάλης Βλασταράκος, έχει αποφασίσει για την φετεινή χρονιά, να πάρει στην κυριολεξία το ... όπλο του καθώς ο περσινός χειμώνας ήταν πράγματι δύσκολος για πολλούς ανθρώπους, καθώς στις ΜΕΘ είχαν προτεραιότητα όσοι εμφάνιζαν επιπλοκές της γρίπης, με αποτέλεσμα άλλα σοβαρά περιστατικά να περιμένουν καρτερικά για μία κλίνη. Ας μην ξεχνάμε δε, ότι συνεπεία της υποστελέχωσης στο ΕΣΥ, παραμένουν ακόμη, 200 περίπου κλειστές κλίνες ΜΕΘ, ενώ στον διαγωνισμό του ΚΕΕΛΠΝΟ για την στελέχωσή τους με γιατρούς και νοσηλευτές, υπάρχει μικρό ενδιαφέρον.

Η φετεινή χρονιά θα πρέπει να είναι διαφορετική, σωστά σχεδιασμένη ώστε να μην γίνουν τα περσινά λάθη καθώς εφέτος έχουμε ένα ακόμη υγειονομικό ζήτημα, τους πρόσφυγες, που πρέπει και αυτοί να προστατευτούν όπως ο γενικός πληθυσμός, τόνισε χθες ο πρόεδρος του ΠΙΣ μετά το πέρας της ευρείας σύσκεψης που είχε με την ηγεσία του ΚΕΕΛΠΝΟ. Για αυτό μέσα στον Σεπτέμβριο κιόλας, ο ΠΙΣ θα προχωρήσει σε εκτεταμένη ενημέρωση με στόχο να πείσει τόσο τους πολίτες όσο και τους υγειονομικούς, για την αξία του εμβολιασμού και δη του έγκαιρου.
Αλλά και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι αποφασισμένη την φετεινή χρονιά, να αλλάξει ρότα, και να προχωρήσει σε μεγάλη ενημέρωση στα ΜΜΕ. Ήδη ο ΓΓ Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος έχει δηλώσει στο onMed ότι θα πραγματοποιήσει εκτεταμένες καμπάνιες στον πληθυσμό με στόχο να υπάρξει επαγρύπνηση.

Άλλωστε και ο ίδιος ο κ. Μπασκόζος συμφωνεί με το γεγονός, ότι πέρυσι τα πράγματα σε θέματα πρόληψης έμειναν πολύ πίσω, αφού δεν πραγματοποιήθηκαν καμπάνιες ενημέρωσης. Η παγίωση δε του προσφυγικού στην χώρα μας, επιβάλλει μία ακόμη μεγαλύτερη επαγρύπνηση σε θέματα δημόσιας υγείας, μεταξύ των οποίων και ο εμβολιασμός.

Γενικότερα για τον εμβολιασμό των προσφύγων, ο ΓΓ Δημόσιας Υγείας αναφέρει ότι οι πρόσφυγες στην χώρα μας, έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 80%, ποσοστό εξαιρετικά μεγάλο. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας βρίσκεται σε συνεννόηση με τον ΠΟΥ, την UNICEF και τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, προκειμένου να προμηθευτεί εμβόλια για τους πρόσφυγες.

http://www.onmed.gr/ygeia-politiki/story/346898/pis

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

Δίκερος μήτρα: Επιτρέπει την εγκυμοσύνη;

H δίκερος μήτρα αποτελεί μια συχνή ανατομική παραλλαγή της μήτρας και οφείλεται σε διαταραχή του σχηματισμού της στη διάρκεια στης εμβρυϊκής ζωής. Ουσιαστικά η μήτρα αντί να έχει σχήμα ισοσκελούς τριγώνου, έχει σχήμα σφεντόνας, χωρίζοντας έτσι στα δύο την κοιλότητα του ενδομητρίου. Αυτό θεωρητικά μπορεί να επηρεάσει την εμφύτευση και ανάπτυξη του εμβρύου. Τις περισσότερες φορές όμως μια γυναίκα δεν ξέρει καν ότι έχει δίκερο μήτρα. Μελέτες αποδεικνύουν ότι το 70% περίπου των γυναικών που έχουν δίκερη μήτρα δεν έχουν κανένα πρόβλημα στην εγκυμοσύνη τους. Η διάγνωση γίνεται με απλό ή τρισδιάστατο υπερηχογράφημα, με σαλπιγγογραφία, αλλά και με υστεροσκόπηση και λαπαροσκόπηση. Το πιο κοινό πρόβλημα που συνδέεται με τη δίκερη μήτρα είναι ο πρόωρος τοκετός ή ο ανεπαρκής τράχηλος (πρόωρη διαστολή του τραχήλου) στην εγκυμοσύνη. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να γίνει περίδεση του τραχήλου με ράμμα. Φαίνεται επίσης ότι ποσοστό 15% των καθέξιν αποβολών που οφείλονται σε διατ

Προσοχή αν δείτε τέτοια σημάδια στο δέρμα σας – Τι να κάνετε

Ονομάζεται και “Ringworm” ή “Tinea”. Είναι η κοινή μυκητιασική λοίμωξη στο δέρμα που συνήθως επηρεάζει διάφορα σημεία σε όλο το σώμα (tinea corporis), το τριχωτό της κεφαλής (tinea capitis), τα πόδια (tinea pedis, ή “πόδι του αθλητή”) και τη βουβωνική χώρα (tinea cruris). Δείτε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την μυκητιασική δερματική λοίμωξη και πώς θα την αναγνωρίσετε στο δέρμα σας: Όχι η πάθηση δεν προκαλείται από κάποιο σκουλήκι. Είναι μια μυκητιασική λοίμωξη που συχνά σχηματίζει ένα εξάνθημα σε σχήμα δακτυλίου. Μπορεί να έχει ένα κόκκινο κέντρο ή κανονικό τόνο του δέρματος στο εσωτερικό του δακτυλίου. Τι προκαλεί την λοίμωξη; Ορισμένοι μύκητες μπορεί να βοηθούν το σώμα, αλλά ένας τύπος δερματόφυτου μύκητα που προκαλεί την λοίμωξη αυτή, ερεθίζει το δέρμα σε μεγάλο βαθμό. Αυτοί οι μύκητες τρέφονται από τους νεκρούς ιστούς του δέρματος σας, τα μαλλιά και τα νύχια. Τα δερματόφυτα ευδοκιμούν σε ζεστές, υγρές περιοχές, όπως οι πτυχώσεις του δέρματος στην περιοχή βουβω