Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κρόκος: Οι σύγχρονες ιατρικές χρήσεις του


Εκτός από τη μαγειρική ο κρόκος ή σαφράν χρησιμοποιείται και στην ιατρική. Για ποιες παθήσεις ενδείκνυται και ποιες παρενέργειες έχει.

Κρόκος: Οι σύγχρονες ιατρικές χρήσεις του
O κρόκος είναι μπαχαρικό που προέρχεται από το λουλούδι του Crocus sativus. Είναι ευρέως γνωστός στην Ευρώπη ως safran.
Πρόκειται για φυτό που αναπτύσσεται σε ύψος 20-30 εκατοστών, αμιγώς καλλιεργούμενο από τα αρχαία χρόνια, το οποίο προέκυψε πιθανώς από την άγρια ποικιλία Crocus cartwrightianus. Το σαφράν έχει ύψος 20-30 cm και φέρει μέχρι τέσσερα λουλούδια με ζωηρά πορφυρά στίγματα, τα οποία συλλέγονται και ξηραίνονται για να χρησιμοποιηθούν στη συνέχεια κυρίως ως καρύκευμα και χρωστική ουσία σε τρόφιμα.

Η ιστορία της καλλιέργειας του κρόκου εκτείνεται σε πάνω από τρεις χιλιετίες. Ο κρόκος σαν φυτό χρωστική ουσία, φάρμακο, βότανο ή άρτυμα, ήταν γνωστός τόσο στην αρχαία Ελλάδα όσο και στους άλλους αρχαίους λαούς. Ορισμένοι υποστηρίζουν πως ο προήλθε από την Ανατολή όπου έγινε και η πρώτη καλλιέργειά του.
Άλλοι υποστηρίζουν πως κατάγεται από την Ελλάδα, στην οποία και πρωτοκαλλιεργήθηκε κατά την μεσομινωϊκή περίοδο. Την άποψη αυτή ενισχύει μία τοιχογραφία εκείνης της εποχής (1600 π.χ.) "Ο ΚΡΟΚΟΣΥΛΛΕΚΤΗΣ", που βρέθηκε στα ανάκτορα της Κνωσσού και απεικονίζει άτομο, που μαζεύει λουλούδια κρόκου σε κόνιστρο. Σύμφωνα με την τελευταία εκδοχή, με τις εκστρατείες του Μ. Αλεξάνδρου διαδόθηκε στην Ανατολή.

Ήδη από τη Μινωική εποχή, ο κρόκος φαίνεται ότι άρχισε να χρησιμοποιείται ως φάρμακο. Το σαφράν αναφέρεται σε κείμενα της αρχαίας κινεζικής ιατρικής και είναι συστατικό της κινεζικής φαρμακοποιίας. Η ιατρική χρήση του κρόκου διαδόθηκε στην Ευρώπη με τη ρωμαϊκή αυτοκρατορία, ατόνησε μετά την κατάρρευσή της, αναζωπυρώθηκε με την αραβική επέκταση και επεκτάθηκε και στην Αμερική μέσω των ευρωπαίων εποίκων. Οι Άραβες συστηματοποίησαν εκτενώς την καλλιέργεια και την ιατρική χρήση του κρόκου. Η σημερινή καλλιέργεια του κρόκου στην Ελλάδα (περιοχή Κοζάνης) έχει εισαχθεί από την Αυστρία κατά το 17ο αιώνα. Πιο συγκεκριμένα, τη μετέφεραν Κοζανίτες έμποροι, που εκείνη την εποχή διατηρούσαν στενές εμπορικές σχέσεις με την Αυστρία. Η πρώτη κροκοπαραγωγός χώρα σήμερα είναι το Ιράν, αλλά η Ελλάδα παράγει υψηλής ποιότητας κρόκο.

Στη λαϊκή ιατρική χρησιμοποιήθηκε παραδοσιακά ως εμμηναγωγό, αντισπασμωδικό και διεγερτικό. Ο κρόκος σήμερα χρησιμοποιείται στην ιατρική, ζαχαροπλαστική, μαγειρική, ποτοποιία, ζωγραφική.
Κρόκος και σύγχρονες ιατρικές χρήσεις
Όπως στην περίπτωση όλων των βοτάνων όταν χρησιμοποιούνται για ιατρική χρήση, οι δοσολογίες που χρησιμοποιούνται είναι πολύ υψηλότερες των δοσολογιών που χρησιμοποιούνται για διατροφική χρήση. Πρέπει να λαμβάνεται λοιπόν μέριμνα το βότανο να είναι ελεύθερο προσμίξεων και να υπάρχει η ενδεικνυόμενη ιατρική παρακολούθηση για τον καθορισμό της δοσολογίας και της διάρκειας της θεραπείας.
Oι ιατρικές χρήσεις του κρόκου οφείλονται σε μια ποικιλία βιολογικών ενεργών ουσιών που περιέχει. Ο κρόκος περιέχει πάνω από 150 πτητικές και αρωματικές ενώσεις με ποικίλες φαρμακοδυναμικές δράσεις όπως είναι η crocin (υπεύθυνη για το χρώμα), η picrocrocin (υπεύθυνη για την πικρή γεύση), το safranal- (υπεύθυνη για την οσμή και γεύση), η ζεαξανθίνη, το λυκοπένιο, α- και β-καροτένια, τερπένια αλκοόλες τερπενίου και εστέρες.

Σήμερα ο κρόκος χρησιμοποιείται από την ιατρική:
Σε προβλήματα υπέρτασης
Σε καρκινώματα
Σε καταστάσεις άνοιας
Σε άγχος και κατάθλιψη
Σε σεξουαλικά προβλήματα
Ως αντισπασμωδικό
Σε καταστάσεις κακής μνήμης
Σε στεφανιαία καρδιακή νόσο
Σε λοιμώξεις
Σε ισχαιμική αμφιβληστροειδοπάθεια
Σε παχυσαρκία
Παρενέργειες
Κατά τη διατροφική χρήση, εκτός από αλλεργικές αντιδράσεις σε ευαίσθητα άτομα, δεν έχουν περιγραφεί άλλες παρενέργειες. Ωστόσο οι ποσότητες που χρησιμοποιούνται για τον αρωματισμό ορισμένων φαγητών είναι ελάχιστες. Αντενδείκνυται κατά την εγκυμοσύνη. Σε υψηλές δόσεις ο κρόκος έχει συνδεθεί με αιμορραγίες, καθολική χρώση βλεννογόνων, διάρροια, δηλητηριάσεις. Ποσότητες άνω των 10 g είναι άμεσα θανατηφόρες.

Μοσχοβάκη Αναστασία- Ειδική παθολόγος

http://www.iatronet.gr/ygeia/pathologia/article/34297/krokos-oi-sygxornes-iatrikes-xriseis-toy.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τροφική δηλητηρίαση και βακτήρια: Συμπτώματα και πρόληψη

Τροφικές δηλητηριάσεις: Τα βακτήρια, ιδιαίτερα τα κολοβακτηρίδια είναι η συχνότερη αιτία που προκαλεί τροφική δηλητηρίαση. Τα βακτήρια στη διατροφή μας είναι ικανά να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα. Όταν βρουν την ευκαιρία, κάτω από κατάλληλες συνθήκες πολλαπλασιάζονται και οδηγούν σε τροφική δηλητηρίαση. Η τροφική δηλητηρίαση μπορεί να είναι ήπιας μορφής. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις, ευτυχώς σπανιότερα στις οποίες απειλείται η ζωή του ασθενούς. Η τροφική δηλητηρίαση εκδηλώνεται όταν τρώμε φαγητά ή πίνουμε κάτι το οποίο έχει μολυνθεί από μικροοργανισμούς όπως βακτήρια, παράσιτα ή ιούς. Η συχνότερη αιτία της τροφικής δηλητηρίασης είναι βακτήρια που αναπτύσσονται σε φαγητά που δεν έχουν ψηθεί καλά ή είναι ωμά. Τα συχνότερα σημεία και συμπτώματα που προκαλεί η τροφική δηλητηρίαση είναι: 1. Διάρροια 2. Πυρετός 3. Εμετοί 4. Πόνοι στην κοιλιά 5. Αφυδάτωση. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα κλινικά προβλήματα που προκαλεί η τροφική δηλητη...

Τριπλή δόση νάρκωσης στο αίμα της 15χρονης που πέθανε μετά από επίσκεψη σε οδοντίατρο

Σοκ έχει προκαλέσει ο ξαφνικός θάνατος μίας 15χρονης βορειοηπειρώτισσας που ζούσε στα Γιάννενα, πριν από μερικούς μήνες σε νοσοκομείο της Αλβανίας. Η 15χρονη έχασε ξαφνικά τη ζωή του έπειτα από επίσκεψη σε οδοντίατρο στους Αγίους Σαράντα. Ο πατέρας της μικρής είχε ζητήσει να γίνει ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη και στην Ελλάδα καθώς δεν μπορούσε να δεχθεί την έκθεση ιατροδικαστή στην Αλβανία που έδειχνε ως αιτία θανάτου της 15χρονης κόρης του την εσωτερική αιμορραγία. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία απο την ιατροδικαστική έκθεση που έγινε στην Ελλάδα κατόπιν αιτήματος του πατέρα, στο αίμα της 15χρονης εντοπίστηκε τριπλάσια ποσότητα φαρμάκου νάρκωσης από τα επιτρεπόμενα όρια. «Στο αίμα του παιδιού μου, δύο ώρες πριν πεθάνει βρέθηκαν 13.6 mg/ml φαρμάκου ύπνωσης την ώρα που το επιτρεπτό όριο είναι στα 2-5 mg/ml, ανάλογα με την ηλικία και τα κιλά του καθενός. Θα συνεχίσω να αναζητώ την αλήθεια για το τι έκαναν στο παιδί μου ακόμη και αν οι αρμόδιοι στην Αλβανία προσ...

Συκώτι και αυξημένα ηπατικά ένζυμα: Αυτά που πρέπει να ξέρετε

Η ερμηνεία των ηπατικών τεστ πρέπει να γίνεται σε συνάρτηση με τη συνολική εικόνα του ασθενούς.Τα ηπατικά ένζυμα έχουν καθοριστικό ρόλο για τις ζωτικές λειτουργίες του ήπατος. Οι βασικές μεταβολικές και χημικές λειτουργίες του ήπατος, γίνονται με τη βοήθεια των ηπατικών ενζύμων. Κανονικά στο αίμα υπάρχουν μόνο μικρές ποσότητες των εν λόγω ενζύμων. Πολλές φορές σε αναλύσεις αίματος, ανευρίσκονται αυξημένα ηπατικά ένζυμα. Τα τεστ για το συκώτι γίνονται για διάφορους λόγους όταν για παράδειγμα ένας ασθενής παίρνει φάρμακα που μπορούν να επηρεάζουν την ηπατική λειτουργία, όταν ο ασθενής έχει παράγοντες ψηλού κινδύνου ή σημεία ηπατικής νόσου. Επίσης αναλύσεις αίματος για έλεγχο της ηπατικής λειτουργίας γίνονται κατά τη διάρκεια γενικών ελέγχων ή τσεκάπ ρουτίνας. Η ύπαρξη ψηλών ηπατικών ενζύμων δεν είναι ένδειξη μιας συγκριμένης ασθένειας. Όμως ηπατικό πρόβλημα είναι δυνατό να υπάρχει ακόμη και όταν ο ασθενής δεν έχει συμπτώματα. Οι συχνότερες αιτίες αύξησης των ηπατικών ενζ...