Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σκοτώνει το ζεστό νερό περισσότερα μικρόβια;



Έχουμε μάθει πως το ζεστό νερό σκοτώνει περισσότερα μικρόβια και πιθανότατα προτρέπουμε τα παιδιά μας να πλένουν τα χέρια τους με ζεστό νερό. Πρόσφατες μελέτες όμως αποδεικνύουν πως αυτό τελικά δεν ισχύει. “Παρότι είναι αλήθεια πως η ζέστη σκοτώνει τα μικρόβια, το νερό θα πρέπει να έχει θερμοκρασία 100 βαθμούς Κελσίου, στο σημείο βρασμού δηλαδή, προκειμένου να συμβεί αυτό” εξηγεί η Donnica Moore. M.D.

Συνήθως όταν χρησιμοποιούμε ζεστό νερό για να πλύνουμε τα χέρια μας ή τα πιάτα, η θερμοκρασία του δεν ξεπερνά τους 40-50 βαθμούς Κελσίου. “Σε μελέτη που έγινε αποδείχτηκε πως η απομάκρυνση βακτηρίων και μικροβίων έχει να κάνει με το χρόνο (τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα) και τον τρόπο που πλένουμε τα χέρια και όχι τόσο με τη θερμοκρασία του νερού”, επισημαίνει η δρ Moore.

“Εφόσον τρίψουμε καλά τα χέρια, ανάμεσα στα δάχτυλα και στη ράχη της παλάμης και μετά τα στεγνώσουμε προσεκτικά με χάρτινη πετσέτα μιας χρήσης, τα χέρια θα είναι κατά πάσα πιθανότητα απαλλαγμένα από μικρόβια ακόμη κι αν τα έχουμε πλύνει με παγωμένο νερό”.

Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να υιοθετήσουμε και χαμηλότερες θερμοκρασίες πλύσης στο πλυντήριο των ρούχων και των πιάτων αφού θα έχουμε εξίσου καθαριότητα χωρίς να επιβαρύνουμε το περιβάλλον και το ενεργειακό μας αποτύπωμα.


http://www.iatrikanea.gr/2016/18102/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τροφική δηλητηρίαση και βακτήρια: Συμπτώματα και πρόληψη

Τροφικές δηλητηριάσεις: Τα βακτήρια, ιδιαίτερα τα κολοβακτηρίδια είναι η συχνότερη αιτία που προκαλεί τροφική δηλητηρίαση. Τα βακτήρια στη διατροφή μας είναι ικανά να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα. Όταν βρουν την ευκαιρία, κάτω από κατάλληλες συνθήκες πολλαπλασιάζονται και οδηγούν σε τροφική δηλητηρίαση. Η τροφική δηλητηρίαση μπορεί να είναι ήπιας μορφής. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις, ευτυχώς σπανιότερα στις οποίες απειλείται η ζωή του ασθενούς. Η τροφική δηλητηρίαση εκδηλώνεται όταν τρώμε φαγητά ή πίνουμε κάτι το οποίο έχει μολυνθεί από μικροοργανισμούς όπως βακτήρια, παράσιτα ή ιούς. Η συχνότερη αιτία της τροφικής δηλητηρίασης είναι βακτήρια που αναπτύσσονται σε φαγητά που δεν έχουν ψηθεί καλά ή είναι ωμά. Τα συχνότερα σημεία και συμπτώματα που προκαλεί η τροφική δηλητηρίαση είναι: 1. Διάρροια 2. Πυρετός 3. Εμετοί 4. Πόνοι στην κοιλιά 5. Αφυδάτωση. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα κλινικά προβλήματα που προκαλεί η τροφική δηλητη...

Τριπλή δόση νάρκωσης στο αίμα της 15χρονης που πέθανε μετά από επίσκεψη σε οδοντίατρο

Σοκ έχει προκαλέσει ο ξαφνικός θάνατος μίας 15χρονης βορειοηπειρώτισσας που ζούσε στα Γιάννενα, πριν από μερικούς μήνες σε νοσοκομείο της Αλβανίας. Η 15χρονη έχασε ξαφνικά τη ζωή του έπειτα από επίσκεψη σε οδοντίατρο στους Αγίους Σαράντα. Ο πατέρας της μικρής είχε ζητήσει να γίνει ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη και στην Ελλάδα καθώς δεν μπορούσε να δεχθεί την έκθεση ιατροδικαστή στην Αλβανία που έδειχνε ως αιτία θανάτου της 15χρονης κόρης του την εσωτερική αιμορραγία. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία απο την ιατροδικαστική έκθεση που έγινε στην Ελλάδα κατόπιν αιτήματος του πατέρα, στο αίμα της 15χρονης εντοπίστηκε τριπλάσια ποσότητα φαρμάκου νάρκωσης από τα επιτρεπόμενα όρια. «Στο αίμα του παιδιού μου, δύο ώρες πριν πεθάνει βρέθηκαν 13.6 mg/ml φαρμάκου ύπνωσης την ώρα που το επιτρεπτό όριο είναι στα 2-5 mg/ml, ανάλογα με την ηλικία και τα κιλά του καθενός. Θα συνεχίσω να αναζητώ την αλήθεια για το τι έκαναν στο παιδί μου ακόμη και αν οι αρμόδιοι στην Αλβανία προσ...

Συκώτι και αυξημένα ηπατικά ένζυμα: Αυτά που πρέπει να ξέρετε

Η ερμηνεία των ηπατικών τεστ πρέπει να γίνεται σε συνάρτηση με τη συνολική εικόνα του ασθενούς.Τα ηπατικά ένζυμα έχουν καθοριστικό ρόλο για τις ζωτικές λειτουργίες του ήπατος. Οι βασικές μεταβολικές και χημικές λειτουργίες του ήπατος, γίνονται με τη βοήθεια των ηπατικών ενζύμων. Κανονικά στο αίμα υπάρχουν μόνο μικρές ποσότητες των εν λόγω ενζύμων. Πολλές φορές σε αναλύσεις αίματος, ανευρίσκονται αυξημένα ηπατικά ένζυμα. Τα τεστ για το συκώτι γίνονται για διάφορους λόγους όταν για παράδειγμα ένας ασθενής παίρνει φάρμακα που μπορούν να επηρεάζουν την ηπατική λειτουργία, όταν ο ασθενής έχει παράγοντες ψηλού κινδύνου ή σημεία ηπατικής νόσου. Επίσης αναλύσεις αίματος για έλεγχο της ηπατικής λειτουργίας γίνονται κατά τη διάρκεια γενικών ελέγχων ή τσεκάπ ρουτίνας. Η ύπαρξη ψηλών ηπατικών ενζύμων δεν είναι ένδειξη μιας συγκριμένης ασθένειας. Όμως ηπατικό πρόβλημα είναι δυνατό να υπάρχει ακόμη και όταν ο ασθενής δεν έχει συμπτώματα. Οι συχνότερες αιτίες αύξησης των ηπατικών ενζ...