Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η χρόνια αϋπνία σκοτώνει...


Η επίμονη έλλειψη ύπνου μπορεί να σας στείλει πιο νωρίς για… μόνιμο ύπνο.
Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μια 40ετής έρευνα, η οποία είχε ως αντικείμενο μελέτης τις μακροχρόνιες επιπτώσεις των άγρυπνων νυχτών.

Η επίμονη αϋπνία –για έξι ή και παραπάνω χρόνια- συνδέθηκε ακόμη με αύξηση κατά 58% του κινδύνου πρόωρου θανάτου, αναφέρουν ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Αριζόνα.

Ακόμη, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η ίδια έρευνα, σχετίζεται με αυξημένα επίπεδα φλεγμονών στο αίμα, κάτι που με τη σειρά του συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών ασθενειών, διαβήτη, παχυσαρκίας, καρκίνου, άνοιας και κατάθλιψης.

Η αϋπνία, δηλαδή η δυσκολία να κοιμηθεί κανείς, η αγρυπνία ή όταν ξυπνά κανείς πολύ νωρίς το πρωί, είναι ένα πολύ κοινό παράπονο από ασθενείς.

Ως χρόνια αϋπνία ορίζεται ο διαταραγμένος ύπνος, που συμβαίνει τουλάχιστον τρία βράδια της εβδομάδα και διαρκεί τουλάχιστον για τρεις μήνες.

Οι αμερικανοί ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από μια μακροχρόνια αναπνευστική μελέτη (Tucson Epidemiological Study of Airway Obstructive Disease), η οποία ξεκίνησε το 1972 και παρακολουθούσε την πορεία της υγείας των εθελοντών για πολλές δεκαετίες.

Κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι σε αντίθεση με τη διαλείπουσα αϋπνία, η χρόνια αϋπνία που διαρκεί για τουλάχιστον έξι χρόνια, σχετίζεται με τη θνησιμότητα. Βρήκαν ακόμη, ότι η επίμονη αϋπνία σχετίζεται με αυξημένα επίπεδα φλεγμονών στο αίμα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, προηγούμενες έρευνες είχαν συνδέσει την αϋπνία με το θάνατο, χωρίς όμως να έχει αποδειχθεί ο υποκείμενος μηχανισμός.

Τα συμπεράσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο στο American Journal of Medicine. 
tromaktiko

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

Δίκερος μήτρα: Επιτρέπει την εγκυμοσύνη;

H δίκερος μήτρα αποτελεί μια συχνή ανατομική παραλλαγή της μήτρας και οφείλεται σε διαταραχή του σχηματισμού της στη διάρκεια στης εμβρυϊκής ζωής. Ουσιαστικά η μήτρα αντί να έχει σχήμα ισοσκελούς τριγώνου, έχει σχήμα σφεντόνας, χωρίζοντας έτσι στα δύο την κοιλότητα του ενδομητρίου. Αυτό θεωρητικά μπορεί να επηρεάσει την εμφύτευση και ανάπτυξη του εμβρύου. Τις περισσότερες φορές όμως μια γυναίκα δεν ξέρει καν ότι έχει δίκερο μήτρα. Μελέτες αποδεικνύουν ότι το 70% περίπου των γυναικών που έχουν δίκερη μήτρα δεν έχουν κανένα πρόβλημα στην εγκυμοσύνη τους. Η διάγνωση γίνεται με απλό ή τρισδιάστατο υπερηχογράφημα, με σαλπιγγογραφία, αλλά και με υστεροσκόπηση και λαπαροσκόπηση. Το πιο κοινό πρόβλημα που συνδέεται με τη δίκερη μήτρα είναι ο πρόωρος τοκετός ή ο ανεπαρκής τράχηλος (πρόωρη διαστολή του τραχήλου) στην εγκυμοσύνη. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να γίνει περίδεση του τραχήλου με ράμμα. Φαίνεται επίσης ότι ποσοστό 15% των καθέξιν αποβολών που οφείλονται σε διατ

Προσοχή αν δείτε τέτοια σημάδια στο δέρμα σας – Τι να κάνετε

Ονομάζεται και “Ringworm” ή “Tinea”. Είναι η κοινή μυκητιασική λοίμωξη στο δέρμα που συνήθως επηρεάζει διάφορα σημεία σε όλο το σώμα (tinea corporis), το τριχωτό της κεφαλής (tinea capitis), τα πόδια (tinea pedis, ή “πόδι του αθλητή”) και τη βουβωνική χώρα (tinea cruris). Δείτε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την μυκητιασική δερματική λοίμωξη και πώς θα την αναγνωρίσετε στο δέρμα σας: Όχι η πάθηση δεν προκαλείται από κάποιο σκουλήκι. Είναι μια μυκητιασική λοίμωξη που συχνά σχηματίζει ένα εξάνθημα σε σχήμα δακτυλίου. Μπορεί να έχει ένα κόκκινο κέντρο ή κανονικό τόνο του δέρματος στο εσωτερικό του δακτυλίου. Τι προκαλεί την λοίμωξη; Ορισμένοι μύκητες μπορεί να βοηθούν το σώμα, αλλά ένας τύπος δερματόφυτου μύκητα που προκαλεί την λοίμωξη αυτή, ερεθίζει το δέρμα σε μεγάλο βαθμό. Αυτοί οι μύκητες τρέφονται από τους νεκρούς ιστούς του δέρματος σας, τα μαλλιά και τα νύχια. Τα δερματόφυτα ευδοκιμούν σε ζεστές, υγρές περιοχές, όπως οι πτυχώσεις του δέρματος στην περιοχή βουβω