Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ιατρικό Λεξικό - Προδρομικός πλακούντας



placenta previa
Πλακούντας που προσφύεται στο κατώτερο τμήμα της μήτρας. Υπάρχουν τρεις τύποι: Ο επιπωματικός πλακούντας, ο οποίος προσφύεται στο κατώτερο τμήμα της μήτρας και καλύπτει εντελώς το έσω τραχηλικό στόμιο, ο παραχείλιος πλακούντας, ο οποίος φτάνει μέχρι το έσω τραχηλικό στόμιο και ο επιχείλιος, ο οποίος καλύπτει τμήμα του έσω τραχηλικού στομίου.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: Ελαφριά αιμορραγία, η οποία υποτροπιάζει με μεγαλύτερη σοβαρότητα και εμφανίζεται στον 7ο ή 8ο μήνας της εγκυμοσύνης. Βαθμιαία αναπτύσσεται αναιμία, ωχρότητα, ταχυσφυγμία, δύσπνοια και χαμηλή αρτηριακή πίεση.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ: Η ανώδυνη αιμορραγία κατά τους τρεις τελευταίους μήνες της κύησης, σε συνδυασμό με έναν πλακούντα που ανευρίσκεται στο κάτω τμήμα της μήτρας, αποτελούν τα διαγνωστικά σημεία.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ: Θα πρέπει να διατηρηθεί η αιμάτωση πριν και κατά την διάρκεια του τοκετού. Η αιμορραγία μετά τον τοκετό θα πρέπει να προλαμβάνεται ή να ελέγχεται. Η αναιμία θα πρέπει να αντιμετωπίζεται πριν και μετά τον τοκετό. Η πρόληψη της σηψαιμίας είναι αναγκαία.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ: Η πρόγνωση εξαρτάται από τον έλεγχο της αιμορραγίας και την πρόληψη της σηψαιμίας.

ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΑΣΘΕΝΟΥΣ: Σε ένα ήσυχο περιβάλλον ενημερώνεται η ασθενής για το τι συμβαίνει. Στην συνέχεια ενημερώνεται για τη διαδικασία του υπέρηχου. Η ασθενής ενημερώνεται ότι στην περίπτωση που ο υπέρηχος επιδείξει προδρομικό πλακούντα, θα καθυστερήσει η άσηπτη κολπική εξέταση ως την 34η (προτιμότερο μέχρι την 36η εβδομάδα) εβδομάδα κύησης (ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες επιβίωσης του εμβρύου) και στη συνέχεια θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για άμεσο κολπικό τοκετό ή την καισαρική τομή. (αν παρόλα αυτά ο υπέρηχος αποκαλύψει έναν φυσιολογικά προσφυόμενο πλακούντα, θα γίνει αποστειρωμένη κολπική εξέταση με ένα κολποδιαστολέα, ώστε να αποκλειστούν τοπικές αιτίες αιμορραγίας και να παραγγελθούν εξετάσεις για να αποκλειστούν προβλήματα πηκτικότητας).

Η ασθενής βρίσκεται υπό αυστηρή κατάκλιση και στενή ιατρική παρακολούθηση στο νοσοκομείο, ώστε να παραταθεί η περίοδος κύησης μέχρι την 36η εβδομάδα, όπου θα υπάρχει πιθανώς πνευμονική ωριμότητα (ή μπορεί να προκληθεί πνευμονική ωριμότητα 48 ώρες πριν τον τοκετό). Ο απαιτούμενες διασταυρούμενες μονάδες αίματος εξαρτώνται από τις ανάγκες της ασθενούς. Ο αιματοκρίτης της ασθενούς διατηρείται στο 30% ή και παραπάνω. Η ασθενής προετοιμάζεται σωματικά και ψυχικά για την καισαρική τομή, ενώ ενδέχεται να γίνει προσπάθεια κολπικού τοκετού, μόνο όταν ο προδρομικός πλακούντας είναι επιχείλιος ή παραχείλιος.

Η ασθενής μετά τον τοκετό παρακολουθείται στενά για συνεχή αιμορραγία, η οποία ενδέχεται να λάβει χώρα από τα μεγάλα αγγεία στο κατώτερο τμήμα της μήτρας, ακόμα και αν έχει συσπαστεί ο πυθμένας της. Μπορεί να χορηγηθεί προφυλακτική αντιβιοτική αγωγή, λόγω της ευπάθειας της ασθενούς για λοίμωξη. Οκυτοκίνη χορηγείται για τον έλεγχο της αιμορραγίας, ενώ παρέχονται συμπυκνωμένα ερυθρά ή ολικό αίμα. Η μαιευτική χειρουργική ομάδα είναι διαθέσιμη, σε περίπτωση που χρειαστεί περαιτέρω παρέμβαση. Η αιμοδυναμική κατάσταση της ασθενούς παρακολουθείται συνεχώς, ώστε να παρασχεθεί η αναγκαία ποσότητα αίματος και υγρών, για να αποτραπεί και να αντιμετωπιστεί η υπογκαιμία και να αποφευχθεί η υπερογκαιμία.

Αν και η μητρική θνησιμότητα αποτελεί ένα πρόβλημα, η ασθενής και η οικογένειά της θα πρέπει να διασφαλιστούν ότι αυτή είναι απίθανη, αλλά όχι αδύνατη στα περισσότερα μεγάλα κέντρα, λόγω του συντηρητικού θεραπευτικού σχεδιασμού που ακολουθούν. Στην περίπτωση εμβρυϊκής δυσχέρειας ή θανάτου, η οικογένεια ενημερώνεται ότι αυτά σχετίζονται με την αποκόλληση ενός σημαντικού τμήματος του πλακούντα ή μεγάλου υπογκαιμικού σοκ ή αμφοτέρων. Η ασθενής και η οικογένειά της αξίζουν τη συμπάθεια και την υποστήριξη του ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού. Αν το επιβάλλει η οικονομική ή η οικογενειακή κατάσταση της ασθενούς, κανονίζεται συνάντηση με την κοινωνική υπηρεσία. Η συνάντηση με κάποιον πνευματικό ρυθμίζεται ανάλογα με τις επιθυμίες της ασθενούς. Η ελάττωση του άγχους της μητέρας βοηθά στην μείωση της ευερεθιστότητας της μήτρας και έτσι όταν η ασθενής δεν ανταποκρίνεται στα νοσηλευτικά μέτρα (π.χ. τεχνικές χαλάρωσης, καθοδηγούμενες παραστάσεις) ή όταν είναι γνωστό ότι η κατάσταση εκ μέρους της ασθενούς δεν αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά, θα πρέπει να λαμβάνεται η συμβουλή ενός ειδικού για την ψυχική υγεία.
iatropedia

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

Δίκερος μήτρα: Επιτρέπει την εγκυμοσύνη;

H δίκερος μήτρα αποτελεί μια συχνή ανατομική παραλλαγή της μήτρας και οφείλεται σε διαταραχή του σχηματισμού της στη διάρκεια στης εμβρυϊκής ζωής. Ουσιαστικά η μήτρα αντί να έχει σχήμα ισοσκελούς τριγώνου, έχει σχήμα σφεντόνας, χωρίζοντας έτσι στα δύο την κοιλότητα του ενδομητρίου. Αυτό θεωρητικά μπορεί να επηρεάσει την εμφύτευση και ανάπτυξη του εμβρύου. Τις περισσότερες φορές όμως μια γυναίκα δεν ξέρει καν ότι έχει δίκερο μήτρα. Μελέτες αποδεικνύουν ότι το 70% περίπου των γυναικών που έχουν δίκερη μήτρα δεν έχουν κανένα πρόβλημα στην εγκυμοσύνη τους. Η διάγνωση γίνεται με απλό ή τρισδιάστατο υπερηχογράφημα, με σαλπιγγογραφία, αλλά και με υστεροσκόπηση και λαπαροσκόπηση. Το πιο κοινό πρόβλημα που συνδέεται με τη δίκερη μήτρα είναι ο πρόωρος τοκετός ή ο ανεπαρκής τράχηλος (πρόωρη διαστολή του τραχήλου) στην εγκυμοσύνη. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να γίνει περίδεση του τραχήλου με ράμμα. Φαίνεται επίσης ότι ποσοστό 15% των καθέξιν αποβολών που οφείλονται σε διατ

Ρινικοί πολύποδες - συμπτώματα και θεραπεία

Οι   ρινικοί πολύποδες είναι κοινοί, καλοήθεις σχηματισμοί σε σχήμα σταγόνας, που αναπτύσσονται στη μύτη ή τα ιγμόρεια, συνήθως γύρω από την περιοχή όπου τα ιγμόρεια ανοίγουν στη ρινική κοιλότητα. Οι ώριμοι ρινικοί πολύποδες μοιάζουν σαν ρόγες σταφυλιού με φλούδα χωρίς κουκούτσι. Συχνά συνδέονται με αλλεργίες ή άσθμα και ιδιαίτερα όταν είναι μικροί δεν προκαλούν κανένα σύμπτωμα, ενώ δεν απαιτούν ούτε θεραπεία. Ομως, όταν είναι μεγαλύτεροι, μπορεί να μπλοκάρουν την φυσιολογική δίοδο αέρα από τα ιγμόρεια. Οταν στα ιγμόρεια συσσωρευτεί πάρα πολλή βλέννα, αυτή μπορεί να μολυνθεί σχηματίζοντας ένα παχύ αποχρωματισμένο στρώμα στη μύτη και το λαιμό που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους με ρινικούς πολύποδες. Οι ρινικοί πολύποδες δεν θα πρέπει να συγχέονται με τους πολύποδες που σχηματίζονται στο παχύ έντερο ή στην ουροδόχο κύστη. Σε αντίθεση με αυτούς τους τύπους του πολύποδα, είναι σπάνια κακοήθεις. Συνήθως, θεωρείται ότι προκαλούνται είτε από χρόνια φλεγμονή, είτε από την τάση