Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

12 μυστικά υγιεινής που δεν ξέρετε



Με τόσα εκατομμύρια μικρόβια που μας περιτριγυρίζουν καθημερινά οφείλουμε να γνωρίζουμε ορισμένες βασικές πληροφορίες, οι οποίες θα μας βοηθήσουν να επηρεαστούμε στο ελάχιστο από τις… κακές τους προθέσεις. Όπως, για παράδειγμα, ποιες είναι οι πιο «μολυσματικές» περιοχές του σπιτιού μας ή ποια αντικείμενα θα πρέπει να φροντίζουμε να καθαρίζουμε συχνά ή ακόμα και τι πρέπει – ή δεν πρέπει – να προσέχουμε όσον αφορά τα κατοικίδιά μας. Θεωρείτε ότι είστε ο απόλυτος… γκουρού σε θέματα υγιεινής; 

Ακολουθούν 12 σημαντικές πληροφορίες, που ενδεχομένως να αγνοούσατε.
 * Νομίζατε ότι το κάθισμα της τουαλέτας είναι από τα πιο βρώμικα σημεία στο σπίτι; Όπως λένε οι μικροβιολόγοι, υπάρχουν κατά κανόνα 200 φορές περισσότερα βακτήρια στο ξύλο κοπής της κουζίνας, παρά στο κάθισμα της τουαλέτας. 

* Η περιοχή του νεροχύτη της κουζίνας σας μπορεί να «φιλοξενήσει» ως και 500.000 βακτήρια, δηλαδή 10 φορές περισσότερα από το μέσο κάθισμα τουαλέτας 

* Τα νομίσματα είναι το πιο βρώμικο πράγμα; Αναθεωρήστε. Στα μικρόβια αρέσουν τα μαλακά και υγρά περιβάλλοντα. Το νομίσματα είναι μεταλλικά και το μέταλλο, έχει ορισμένες αντιμικροβιακές ιδιότητες -ειδικά ο χαλκός, το νίκελ και το ασήμι. Έτσι, τα νομίσματα δεν είναι ιδιαίτερα φιλόξενο περιβάλλον για μικρόβια.

 * Σας έγλειψε ο σκύλος; Μην βιαστείτε να κάνετε δέκα πλύσεις με betadine σαν τον Κωνσταντίνο Καντακουζηνό. Τα…. σκυλίσια φιλιά μπορεί δεν είναι απαραιτήτως και επικίνδυνα από άποψη μικροβίων. Μάλιστα το σάλιο, ανθρώπινο και μη έχει αντιβακτηριδιακά στοιχεία μέσα του.

 * Το εξωτερικό πόμολο στην πόρτα του μπάνιου είναι πιο βρώμικο από το εσωτερικό, γιατί η πλειοψηφία των ανθρώπων που χρησιμοποιούν την τουαλέτα πλένει τα χέρια πριν βγει από το μπάνιο. 

* Ως και 200.000 βακτήρια μπορεί να συγκεντρώσει το χαλί του σαλονιού. Τα νεκρά κύτταρα της επιδερμίδας μας, ψίχουλα και κομμάτια φαγητού, σκόνη και ακαθαρσίες από κατοικίδια είναι οι λόγοι που καθιστούν ένα χαλί… οικιακό κίνδυνο. 

* Το οδοντικό νήμα απομακρύνει το 40% των βακτηρίων από την επιφάνεια των δοντιών, σχεδόν τα μισά δηλαδή από αυτά που κατοικούν στο στόμα. Γι’ αυτό και είναι τόσο σημαντικό να το χρησιμοποιείτε ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Μάλιστα οι ειδικοί συστήνουν αν βρίσκεστε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης με ελάχιστο χρόνο, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσετε νήμα, παρά να βουρτσίσετε τα δόντια σας.

 * Σώστε τα μικρόβια! Έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 11.000 παιδιά έδειξε ότι ένα υπερβολικά «υγιεινό» και αποστειρωμένο περιβάλλον αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης εκζέματος και άσθματος στις μικρές ηλικίες.

 * Ο κανόνας των «πέντε δευτερολέπτων» όταν σας πέφτει το τοστ από τα χέρια στο έδαφος δεν ισχύει σε καμία περίπτωση. Τα βακτήρια δεν έχουν χρονόμετρο για να… ορμήξουν, το κάνουν εν ριπή οφθαλμού.

 * Η χρήση αντιβακτηριδιακών προϊόντων για το καθάρισμα των επιφανειών στο σπίτι δε μειώνει τις πιθανότητες να αρρωστήσετε. Οι αρρώστιες μεταδίδονται κατά κύριο λόγο από άνθρωπο σε άνθρωπο και όχι τόσο μέσω της επαφής με «μολυσμένες» επιφάνειες.

 * Μπορούμε να φάμε ένα τρόφιμο το οποίο έπιασε μούχλα, αν κόψουμε το κομμάτι που έχει μουχλιάσει; Εξαρτάται από το τρόφιμο. Για παράδειγμα, σε σκληρά τυριά μπορεί να γίνει και είναι ασφαλές, όχι όμως με το ψωμί. Να έχετε κατά νου, ότι η μούχλα δεν επηρεάζει μόνο τη γεύση του τροφίμου, αλλά μπορεί να παράγει τοξίνες οι οποίες θα σας προκαλέσουν μια σειρά παθήσεων.

 * Αν έχετε αρπάξει κρύωμα, τα χαρτομάντιλα είναι ασφαλή για χρήση μόνο αν χρησιμοποιηθούν μια φορά και μετά τα πετάξετε. Ο λόγος; Οι ιοί μπορούν να επιβιώσουν για αρκετές ώρες σε χάρτινες και πορώδεις επιφάνειες. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε λοιπόν είναι να τα πετάξετε.

in2life

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

10 συμπτώματα του «Σιωπηλού Δολοφόνου» των ωοθηκών, που κάθε γυναίκα ΠΡΕΠΕΙ να γνωρίζει

Υπολογίζεται ότι στης ΗΠΑ περισσότερες από 550 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο στις ωοθήκες. Πιστεύεται πως οι κύριες αιτίες αυτής της μορφής καρκίνου περιλαμβάνουν: Την ηλικία Τη κληρονομικότητα Τη χρήση αντισυλληπτικών Αυτό όμως που είναι το πιο ανησυχητικό είναι ότι οι περισσότερες που μαθαίνουν πως έχουν αυτή τη μορφή καρκίνου, το μαθαίνουν στα τελευταία στάδια, όταν δεν υπάρχει πια ελπίδα. Γι’αυτό είναι πολύ σημαντικό να μην αγνοούμε τα σημάδια αυτού του σιωπηλού δολοφόνου, γιατί μία έγκαιρη διάγνωση θα σας σώσει τη ζωή. Τα 10 κυριότερα συμπτώματα είναι: 1. Συχνοί κοιλόπονοι 2. Πόνος στη λεκάνη και το στομάχι 3. Ασταθή έμμηνος ρύση Ο καρκίνος των ωοθηκών μπορεί να αναπτυχθεί και σε κορίτσια που δεν έχει αρχίσει ακόμα ο κύκλος του, ωστόσο είναι πολύ πιο συνηθισμένος σε γυναίκες άνω των 55. 4. Αίσθημα κόπωσης χωρίς προφανή λόγο 5. Παράξενο αίσθημα κορεσμού Το να νιώθεις φουσκωμένος όταν δεν έχεις φάει είναι ένα κοινό σύμπτωμα το

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας

Η εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια αποτελεί επικίνδυνο εχθρό για τη μέση ηλικία και πολύ περισσότερο όταν συνυπάρχουν παθήσεις όπως ο διαβήτης και η υπέρταση Προσβάλει κατά κύριο λόγο τα μικρά τριχοειδή αγγεία του μεσεγκεφάλου και προκαλεί χαρακτηριστικές διαταραχές στην ροή του αίματος.. Η τριάδα αυτών των διαταραχών αποτελείται από διαταραχές μνήμης και   προσοχής , δυσχέρεια βάδισης και ακράτεια. Σ’αυτήν την κεντρική συμπτωματολογία προστίθενται και άλλες δυσλειτουργίες. Η νόσος, η συχνότητα της οποίας αυξάνεται με την ηλικία, πιστεύεται ότι αποτελεί ένδειξη αυξημένου κινδύνου για μελλοντικό σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ προγενέστερες μελέτες την έχουν επίσης συσχετίσει με απώλεια του συντονισμού των κινήσεων και νοητική διαταραχή. Έτσι, η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι αναγκαίες ώστε να αποφευχθεί η εξέλιξή της. Η πιθανή δυσκολία ενός ατόμου να ισορροπήσει στο ένα πόδι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα θα μπορούσε να είναι δείκτης ε