Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

12 μυστικά υγιεινής που δεν ξέρετε



Με τόσα εκατομμύρια μικρόβια που μας περιτριγυρίζουν καθημερινά οφείλουμε να γνωρίζουμε ορισμένες βασικές πληροφορίες, οι οποίες θα μας βοηθήσουν να επηρεαστούμε στο ελάχιστο από τις… κακές τους προθέσεις. Όπως, για παράδειγμα, ποιες είναι οι πιο «μολυσματικές» περιοχές του σπιτιού μας ή ποια αντικείμενα θα πρέπει να φροντίζουμε να καθαρίζουμε συχνά ή ακόμα και τι πρέπει – ή δεν πρέπει – να προσέχουμε όσον αφορά τα κατοικίδιά μας. Θεωρείτε ότι είστε ο απόλυτος… γκουρού σε θέματα υγιεινής; 

Ακολουθούν 12 σημαντικές πληροφορίες, που ενδεχομένως να αγνοούσατε.
 * Νομίζατε ότι το κάθισμα της τουαλέτας είναι από τα πιο βρώμικα σημεία στο σπίτι; Όπως λένε οι μικροβιολόγοι, υπάρχουν κατά κανόνα 200 φορές περισσότερα βακτήρια στο ξύλο κοπής της κουζίνας, παρά στο κάθισμα της τουαλέτας. 

* Η περιοχή του νεροχύτη της κουζίνας σας μπορεί να «φιλοξενήσει» ως και 500.000 βακτήρια, δηλαδή 10 φορές περισσότερα από το μέσο κάθισμα τουαλέτας 

* Τα νομίσματα είναι το πιο βρώμικο πράγμα; Αναθεωρήστε. Στα μικρόβια αρέσουν τα μαλακά και υγρά περιβάλλοντα. Το νομίσματα είναι μεταλλικά και το μέταλλο, έχει ορισμένες αντιμικροβιακές ιδιότητες -ειδικά ο χαλκός, το νίκελ και το ασήμι. Έτσι, τα νομίσματα δεν είναι ιδιαίτερα φιλόξενο περιβάλλον για μικρόβια.

 * Σας έγλειψε ο σκύλος; Μην βιαστείτε να κάνετε δέκα πλύσεις με betadine σαν τον Κωνσταντίνο Καντακουζηνό. Τα…. σκυλίσια φιλιά μπορεί δεν είναι απαραιτήτως και επικίνδυνα από άποψη μικροβίων. Μάλιστα το σάλιο, ανθρώπινο και μη έχει αντιβακτηριδιακά στοιχεία μέσα του.

 * Το εξωτερικό πόμολο στην πόρτα του μπάνιου είναι πιο βρώμικο από το εσωτερικό, γιατί η πλειοψηφία των ανθρώπων που χρησιμοποιούν την τουαλέτα πλένει τα χέρια πριν βγει από το μπάνιο. 

* Ως και 200.000 βακτήρια μπορεί να συγκεντρώσει το χαλί του σαλονιού. Τα νεκρά κύτταρα της επιδερμίδας μας, ψίχουλα και κομμάτια φαγητού, σκόνη και ακαθαρσίες από κατοικίδια είναι οι λόγοι που καθιστούν ένα χαλί… οικιακό κίνδυνο. 

* Το οδοντικό νήμα απομακρύνει το 40% των βακτηρίων από την επιφάνεια των δοντιών, σχεδόν τα μισά δηλαδή από αυτά που κατοικούν στο στόμα. Γι’ αυτό και είναι τόσο σημαντικό να το χρησιμοποιείτε ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Μάλιστα οι ειδικοί συστήνουν αν βρίσκεστε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης με ελάχιστο χρόνο, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσετε νήμα, παρά να βουρτσίσετε τα δόντια σας.

 * Σώστε τα μικρόβια! Έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 11.000 παιδιά έδειξε ότι ένα υπερβολικά «υγιεινό» και αποστειρωμένο περιβάλλον αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης εκζέματος και άσθματος στις μικρές ηλικίες.

 * Ο κανόνας των «πέντε δευτερολέπτων» όταν σας πέφτει το τοστ από τα χέρια στο έδαφος δεν ισχύει σε καμία περίπτωση. Τα βακτήρια δεν έχουν χρονόμετρο για να… ορμήξουν, το κάνουν εν ριπή οφθαλμού.

 * Η χρήση αντιβακτηριδιακών προϊόντων για το καθάρισμα των επιφανειών στο σπίτι δε μειώνει τις πιθανότητες να αρρωστήσετε. Οι αρρώστιες μεταδίδονται κατά κύριο λόγο από άνθρωπο σε άνθρωπο και όχι τόσο μέσω της επαφής με «μολυσμένες» επιφάνειες.

 * Μπορούμε να φάμε ένα τρόφιμο το οποίο έπιασε μούχλα, αν κόψουμε το κομμάτι που έχει μουχλιάσει; Εξαρτάται από το τρόφιμο. Για παράδειγμα, σε σκληρά τυριά μπορεί να γίνει και είναι ασφαλές, όχι όμως με το ψωμί. Να έχετε κατά νου, ότι η μούχλα δεν επηρεάζει μόνο τη γεύση του τροφίμου, αλλά μπορεί να παράγει τοξίνες οι οποίες θα σας προκαλέσουν μια σειρά παθήσεων.

 * Αν έχετε αρπάξει κρύωμα, τα χαρτομάντιλα είναι ασφαλή για χρήση μόνο αν χρησιμοποιηθούν μια φορά και μετά τα πετάξετε. Ο λόγος; Οι ιοί μπορούν να επιβιώσουν για αρκετές ώρες σε χάρτινες και πορώδεις επιφάνειες. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε λοιπόν είναι να τα πετάξετε.

in2life

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τριπλή δόση νάρκωσης στο αίμα της 15χρονης που πέθανε μετά από επίσκεψη σε οδοντίατρο

Σοκ έχει προκαλέσει ο ξαφνικός θάνατος μίας 15χρονης βορειοηπειρώτισσας που ζούσε στα Γιάννενα, πριν από μερικούς μήνες σε νοσοκομείο της Αλβανίας. Η 15χρονη έχασε ξαφνικά τη ζωή του έπειτα από επίσκεψη σε οδοντίατρο στους Αγίους Σαράντα. Ο πατέρας της μικρής είχε ζητήσει να γίνει ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη και στην Ελλάδα καθώς δεν μπορούσε να δεχθεί την έκθεση ιατροδικαστή στην Αλβανία που έδειχνε ως αιτία θανάτου της 15χρονης κόρης του την εσωτερική αιμορραγία. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία απο την ιατροδικαστική έκθεση που έγινε στην Ελλάδα κατόπιν αιτήματος του πατέρα, στο αίμα της 15χρονης εντοπίστηκε τριπλάσια ποσότητα φαρμάκου νάρκωσης από τα επιτρεπόμενα όρια. «Στο αίμα του παιδιού μου, δύο ώρες πριν πεθάνει βρέθηκαν 13.6 mg/ml φαρμάκου ύπνωσης την ώρα που το επιτρεπτό όριο είναι στα 2-5 mg/ml, ανάλογα με την ηλικία και τα κιλά του καθενός. Θα συνεχίσω να αναζητώ την αλήθεια για το τι έκαναν στο παιδί μου ακόμη και αν οι αρμόδιοι στην Αλβανία προσ...

Οι 9 Θαυματουργές Χρήσεις της Ασπιρίνης που Σίγουρα ΔΕΝ γνωρίζεις!

Δείτε παρακάτω τις 9 φαρμακευτικές και μη, χρήσεις ″έκπληξη″ της ασπιρίνης: 1. Θεραπεία για τα τσιμπήματα των εντόμων : Διαλύστε μία ασπιρίνη σε νερό και ψεκάστε το παραπάνω μείγμα στο σημείο που είναι το τσίμπημα κουνουπιού ή μέλισσας. Αφήστε το διάλυμα για μερικά λεπτά μέχρι η φαγούρα και ο ερεθισμός να υποχωρήσουν. 2. Λευκαντικό για τα χέρια : Για να απαλλαγείτε από τους κίτρινους λεκέδες του τσιγάρου ή τις καφές κηλίδες στα χέρια, σπάστε 2-3 δισκία και αναμείξτε τα με λεμόνι. Απλώστε στους αντιαισθητικούς λεκέδες που υπάρχουν στις άκρες των δακτύλων, επαναλάβετε σε τακτά χρονικά διαστήματα και γρήγορα θα εξαφανιστούν. 3. Θεραπεία ακμής : Σπάστε δύο-τρία δισκία και αναμείξτε τα με μικρή ποσότητα νερού. Απλώστε το μείγμα στα σπυράκια, αφήστε 2-3 λεπτά και ξεπλύνετε. Τα σπυράκια θα ξεραθούν και θα εξαφανιστούν γρηγορότερα. 4. Αντί-μυκητιασικό βελτιωτικό εδάφους: Για να καταπολεμήσετε τους μύκητες του εδάφους και τα ζιζάνια, διαλύστε ένα δισκίο ασπιρίνης σε ...

Συγκρούσεις - Από την ματαίωση των προσδοκιών μας στην ουσιαστική επικοινωνία

Οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις είναι μέρος της ζωής μας, των σχέσεων μας και τελικά μέρος του εαυτού μας. Ακόμα και αυτή τη στιγμή μπορεί να βιώνουμε μία εσωτερική σύγκρουση σκεπτόμενοι αν θέλουμε να συνεχίσουμε να διαβάζουμε αυτό το κείμενο ή όχι. Πότε όμως η διαφωνία εξελίσσεται σε σύγκρουση και κατά πόσο φωτίζει κάποιες σκοτεινές πλευρές της προσωπικότητας μας, μίας σχέσης ή μίας κοινωνίας; Η διαφωνία αναφέρεται κυρίως σε μία διαφορά απόψεων, σε μία ασυμφωνία προσέγγισης ανάμεσα σε δύο πλευρές. Η σύγκρουση όμως είναι κάτι παραπάνω από απλή ασυμφωνία και αποτελεί ένα επίμονο θέμα προστριβής το οποίο έχει διάρκεια. Αφού λοιπόν παραμένει για καιρό, μπορεί να αλλάζει μορφές και να εξελίσσεται προκαλώντας πολλά προβλήματα τα οποία συνιστούν εκφάνσεις του ίδιου ζητήματος. Από αυτή την άποψη η σύγκρουση αντιμετωπίζεται ως μία διαδικασία και έχει 3 ποιοτικές διαβαθμίσεις Α) Η προοπτική να προκύψει σύγκρουση υπάρχει όταν 2 πλευρές έρχονται αντιμέτωπες με δύο ή περισσ...