Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Προκαλεί η πούδρα ταλκ καρκίνο των ωοθηκών;


Ανησυχία έχει προκαλέσει το γεγονός ότι το Ορκωτό Δικαστήριο του Μιζούρι, επιδίκαζε αποζημίωση ύψους 72 εκατ. δολ. στην οικογένεια μιας γυναίκας που πέθανε από καρκίνο των ωοθηκών, επειδή χρησιμοποιούσε σκόνη ταλκ της εταιρείας Johnson & Johnson.
Η Τζάκι Φοξ, από το Μπέρμιγχαμ της Αλαμπάμα πέθανε από καρκίνο των ωοθηκών το 2015 σε ηλικία 62 ετών. Η οικογένειά της στράφηκε κατά της εταιρείας υποστηρίζοντας ότι ο καρκίνος προκλήθηκε από την χρήση πούδρας ταλκ (talc powder) που χρησιμοποιούσε η γυναίκα στη περιοχή των γεννητικών οργάνων. Ο γιος της Φοξ κατέθεσε ότι η μητέρα του χρησιμοποιούσε ταλκ επί δεκαετίες, τονίζοντας ότι της «είχε γίνει δεύτερη φύση, όπως το πλύσιμο των δοντιών».

Το δικαστήριο απεφάνθη ότι η Johnson & Johnson έπρεπε να καταβάλλει χρηματική αποζημίωση διότι η συχνή χρήση σκόνης ταλκ στην περιοχή των γεννητικών οργνάων σχετίζεται με την εμφάνιση του καρκίνου των ωοθηκών ενώ ο η εταιρεία δεν έχει προειδοποιήσει το κοινό γι’ αυτό τον κίνδυνο. Από την πλευρά της, η εταιρεία είπε ότι «η ασφάλεια του ταλκ υποστηρίζεται από δεκαετίες επιστημονικών στοιχείων».
Η δίκη διήρκησε τρεις εβδομάδες και ήταν μέρος μιας ομαδικής αγωγής στην οποία συμμετέχουν περισσότερα από 60 άτομα. Η Johnson & Johnson είναι ήδη αντιμέτωπη με άλλες 1.200 παρόμοιες αγωγές σε διεθνές επίπεδο.

Το ταλκ, το οποίο απορροφά την υγρασία, προέρχεται από ένα ορυκτό που ονομάζεται τάλκης και περιέχει μαγνήσιο, πυρίτιο και οξυγόνο. Το όνομά του ορυκτού προέρχεται από την αραβική λέξη talq (=αγνός), πιθανότατα λόγω του λευκού του χρώματος. Είναι το μαλακότερο από όλα τα ορυκτά και χαράσσεται εύκολα με το νύχι. Στη φυσική του μορφή ο τάλκης περιέχει σίδηρο, ασβέστιο, αργίλιο και αμίαντο. Ο αμίαντος είναι καρκινογόνο υλικό, όμως τα εμπορικά προϊόντα ταλκ, στις ΗΠΑ τουλάχιστον, δεν περιέχουν αμίαντο εδώ και πολλά χρόνια.

Σκόνη ταλκ και καρκίνος των ωοθηκών
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι θεωρητικά είναι δυνατό το ταλκ που βρίσκεται στα εξωτερικά γεννητικά όργανα της γυναίκας να φθάσει μέσω του κόλπου στις ωοθήκες, όπου θα μπορούσε να προκαλέσει φλεγμονή. Ο επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο Ουάσινγκτον Αντετούντζι Τοριόλα λέει πως «γνωρίζουμε ότι η φλεγμονή αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο των ωοθηκών. Ξέρουμε ότι το ταλκ προκαλεί φλεγμονή. Το ερώτημα είναι αν προκαλεί και καρκίνο».

Από το 1982, ο επιδημιολόγος του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ Ντάνιελ Κράμερ είχε συσχετίσει την χρήση ταλκ με την πιθανότητα καρκίνου των ωοθηκών. Οι μελέτες του έδειξαν ότι ο σχετικός κίνδυνος αυξάνει κατά 30%. Ο Κράμερ υπήρξε ο επιστημονικός σύμβουλος των δικηγόρων της καρκινοπαθούς γυναίκας στη δίκη κατά της Johnson & Johnson.

Οι βασικές μελέτες για τη χρήση σκόνης ταλκ στην περιοχή των γεννητικών οργάνων και τα αποτελέσματά τους έχουν ως εξής:

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 1997 έδειξε ότι οι γυναίκες που χρησιμοποιούν σκόνη ταλκ ή αποσμητικό στην περινεϊκή περιοχή (περιοχή των γεννητικών οργάνων) έχουν 50-90% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο των ωοθηκών. Όμως η μελέτη αυτή περιελάμβανε και στοιχεία πριν το 1973, δηλαδή πριν γίνει η ρύθμιση για τον αμίαντο.
Το 2000, μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν 78.630 γυναίκες βρήκε μικρή υποστήριξη για οποιαδήποτε ουσιαστική σχέση μεταξύ χρήσης ταλκ στα γεννητικά όργανα και κινδύνου των ωοθηκών. Ωστόσο, η περινεϊκή χρήση του ταλκ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών, είπαν οι ερευνητές.
Το 2003, μια μετα-ανάλυση 16 δημοσιευμένων μελετών που περιλάμβανε 11.933 γυναίκες βρήκε ότι η χρήση ταλκ συσχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών, αλλά δεν κατάφερε να βρει ότι οι υψηλότερες δόσεις ενέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.
Το 2010, μια μελέτη επί 66.028 γυναικών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η “περινεϊκή χρήση σκόνης ταλκ αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του ενδομητρίου, ιδιαίτερα μεταξύ των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών”.
Μια μελέτη του 2014 που παρακολούθησε 61.576 γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση για πάνω από 12 χρόνια βρήκε ότι “η χρήση πούδρας ταλκ στην περιοχή των γεννητικών οργάνων δεν φαίνεται να επηρεάζει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών».
Οι παραπάνω μελέτες δεν δείχνουν ένα οριστικό αποτέλεσμα ωστόσο διαπιστώνουν την ύπαρξη κινδύνου. Έτσι η Διεθνής Υπηρεσία Ερευνών για τον Καρκίνο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έχει κατατάξει τη χρήση του ταλκ στα γεννητικά όργανα ως «πιθανώς καρκινογόνα για τους ανθρώπους».

Αυτό που έπαιξε σημαντικό ρόλο για την ετυμηγορία του δικαστηρίου ήταν ένα εσωτερικό σημείωμα που προσκόμισαν οι δικηγόροι της άτυχης γυναίκας και είχε γραφτεί τον Σεπτέμβριο του 1997, από έναν ιατρικό σύμβουλο της Johnson & Johnson. Το σημείωμα έγραφε: «Οποιοσδήποτε αρνηθεί την επικίνδυνη σύνδεση ανάμεσα στη χρήση του ταλκ για προσωπική υγιεινή και του καρκίνο των ωοθηκών θα τον κοιτούν όπως όσους αρνήθηκαν τη σύνδεση του καπνίσματος με τον καρκίνο».

Η Johnson & Johnson εξετάζει το ενδεχόμενο να ασκήσει έφεση στην δικαστική απόφαση. Εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε: «Το πρώτο μας μέλημα είναι η υγεία και η ασφάλεια των καταναλωτών και είμαστε απογοητευμένοι με την απόφαση του δικαστηρίου. Συμπάσχουμε με την οικογένεια του ενάγοντος αλλά πιστεύουμε ότι η ασφάλεια του συγκεκριμένου προϊόντος υποστηρίζεται από δεκαετίες επιστημονικών ερευνών».

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Johnson & Johnson βρίσκεται στο επίκεντρο μιας αρνητικής δημοσιότητας, αφού επανειλημμένως ήταν στο στόχαστρο για επικίνδυνα συστατικά του βρεφικού σαμπουάν «Όχι πια δάκρυα». Έπειτα από τρία χρόνια αιτημάτων της ακτιβιστικής ομάδας Campaign for Safe Cosmetics, η εταιρεία συμφώνησε να μην χρησιμοποιεί στα προϊόντα της, από το 2015, φορμαλδεΰδη και 1,4 διοξάνιο, δύο συστατικά που θεωρούνται πιθανά καρκινογόνα.

http://www.healthyliving.gr/2016/02/26/talk-karkinos-oothikon/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τριπλή δόση νάρκωσης στο αίμα της 15χρονης που πέθανε μετά από επίσκεψη σε οδοντίατρο

Σοκ έχει προκαλέσει ο ξαφνικός θάνατος μίας 15χρονης βορειοηπειρώτισσας που ζούσε στα Γιάννενα, πριν από μερικούς μήνες σε νοσοκομείο της Αλβανίας. Η 15χρονη έχασε ξαφνικά τη ζωή του έπειτα από επίσκεψη σε οδοντίατρο στους Αγίους Σαράντα. Ο πατέρας της μικρής είχε ζητήσει να γίνει ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη και στην Ελλάδα καθώς δεν μπορούσε να δεχθεί την έκθεση ιατροδικαστή στην Αλβανία που έδειχνε ως αιτία θανάτου της 15χρονης κόρης του την εσωτερική αιμορραγία. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία απο την ιατροδικαστική έκθεση που έγινε στην Ελλάδα κατόπιν αιτήματος του πατέρα, στο αίμα της 15χρονης εντοπίστηκε τριπλάσια ποσότητα φαρμάκου νάρκωσης από τα επιτρεπόμενα όρια. «Στο αίμα του παιδιού μου, δύο ώρες πριν πεθάνει βρέθηκαν 13.6 mg/ml φαρμάκου ύπνωσης την ώρα που το επιτρεπτό όριο είναι στα 2-5 mg/ml, ανάλογα με την ηλικία και τα κιλά του καθενός. Θα συνεχίσω να αναζητώ την αλήθεια για το τι έκαναν στο παιδί μου ακόμη και αν οι αρμόδιοι στην Αλβανία προσ...

Οι 9 Θαυματουργές Χρήσεις της Ασπιρίνης που Σίγουρα ΔΕΝ γνωρίζεις!

Δείτε παρακάτω τις 9 φαρμακευτικές και μη, χρήσεις ″έκπληξη″ της ασπιρίνης: 1. Θεραπεία για τα τσιμπήματα των εντόμων : Διαλύστε μία ασπιρίνη σε νερό και ψεκάστε το παραπάνω μείγμα στο σημείο που είναι το τσίμπημα κουνουπιού ή μέλισσας. Αφήστε το διάλυμα για μερικά λεπτά μέχρι η φαγούρα και ο ερεθισμός να υποχωρήσουν. 2. Λευκαντικό για τα χέρια : Για να απαλλαγείτε από τους κίτρινους λεκέδες του τσιγάρου ή τις καφές κηλίδες στα χέρια, σπάστε 2-3 δισκία και αναμείξτε τα με λεμόνι. Απλώστε στους αντιαισθητικούς λεκέδες που υπάρχουν στις άκρες των δακτύλων, επαναλάβετε σε τακτά χρονικά διαστήματα και γρήγορα θα εξαφανιστούν. 3. Θεραπεία ακμής : Σπάστε δύο-τρία δισκία και αναμείξτε τα με μικρή ποσότητα νερού. Απλώστε το μείγμα στα σπυράκια, αφήστε 2-3 λεπτά και ξεπλύνετε. Τα σπυράκια θα ξεραθούν και θα εξαφανιστούν γρηγορότερα. 4. Αντί-μυκητιασικό βελτιωτικό εδάφους: Για να καταπολεμήσετε τους μύκητες του εδάφους και τα ζιζάνια, διαλύστε ένα δισκίο ασπιρίνης σε ...

Συγκρούσεις - Από την ματαίωση των προσδοκιών μας στην ουσιαστική επικοινωνία

Οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις είναι μέρος της ζωής μας, των σχέσεων μας και τελικά μέρος του εαυτού μας. Ακόμα και αυτή τη στιγμή μπορεί να βιώνουμε μία εσωτερική σύγκρουση σκεπτόμενοι αν θέλουμε να συνεχίσουμε να διαβάζουμε αυτό το κείμενο ή όχι. Πότε όμως η διαφωνία εξελίσσεται σε σύγκρουση και κατά πόσο φωτίζει κάποιες σκοτεινές πλευρές της προσωπικότητας μας, μίας σχέσης ή μίας κοινωνίας; Η διαφωνία αναφέρεται κυρίως σε μία διαφορά απόψεων, σε μία ασυμφωνία προσέγγισης ανάμεσα σε δύο πλευρές. Η σύγκρουση όμως είναι κάτι παραπάνω από απλή ασυμφωνία και αποτελεί ένα επίμονο θέμα προστριβής το οποίο έχει διάρκεια. Αφού λοιπόν παραμένει για καιρό, μπορεί να αλλάζει μορφές και να εξελίσσεται προκαλώντας πολλά προβλήματα τα οποία συνιστούν εκφάνσεις του ίδιου ζητήματος. Από αυτή την άποψη η σύγκρουση αντιμετωπίζεται ως μία διαδικασία και έχει 3 ποιοτικές διαβαθμίσεις Α) Η προοπτική να προκύψει σύγκρουση υπάρχει όταν 2 πλευρές έρχονται αντιμέτωπες με δύο ή περισσ...