Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΚΕΕΛΠΝΟ: Σπατάλη εκατομμυρίων σε επικοινωνιακές καμπάνιες - Στον εισαγγελέα το πόρισμα



Σπατάλη ύψους σχεδόν τριών εκατομμυρίων ευρώ, απευθείας αναθέσεις σε εταιρείες επικοινωνίας και εκστρατείες για τις οποίες δεν είχε αρμοδιότητα υλοποίησης, είναι κάποια από τα σοβαρά στοιχεία που περιλαμβάνει το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) για το ΚΕΕΛΠΝΟ, την τριετία 2012-2014.

Της Διονυσίας Προκόπη
Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, και ο αναπληρωτής υπουργός, Παύλος Πολάκης, παρουσίασαν σήμερα, Πέμπτη (10/12/2015), το πόρισμα για το διαχειριστικό και οικονομικό έλεγχο στο ΚΕΕΛΠΝΟ, που είχε ζητήσει ο προηγούμενος υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, από τον γενικό επιθεωρητή του ΣΕΥΥΠ, Σταύρο Ευαγγελάτο. Πρόκειται για το πρώτο ολοκληρωμένο πόρισμα, το οποίο αφορά στο ΚΕΕΛΠΝΟ, ως προς το υπό εξέταση πεδίο και τη δοσμένη χρονική περίοδο, καθώς και στο παρελθόν είχαν ξεκινήσει έλεγχοι, όμως για λόγους «πολιτικής ασυλίας» δεν ολοκληρώθηκαν, όπως σημείωσε ο κ. Ξανθός.
Από την έρευνα προκύπτουν διαχειριστικές και διοικητικές ευθύνες για το ΚΕΕΛΠΝΟ, καθώς και πολιτικές ευθύνες για την τότε ηγεσία του υπουργείου Υγείας, καθώς το Κέντρο είναι ένας από τους εποπτευόμενους φορείς του υπουργείου.

Σύμφωνα με το πόρισμα, την περίοδο 2012-2014, ο συνολικός προϋπολογισμός για τις επικοινωνιακές εκστρατείες του ΚΕΕΛΠΝΟ που είχαν αποφασιστεί ανέρχονταν σε 9.760.000 ευρώ. Από το ποσό αυτό, συμβασιοποιήθηκαν 4.575.401,23 ευρώ και τελικά καταβλήθηκαν 3.026.413,97 ευρώ. Ένα μέρος των χρημάτων αυτών, περίπου 640.000 ευρώ, αποφασίστηκαν το 2009, όμως υλοποιήθηκαν το πρώτο έτος της ελεγχόμενης περιόδου.
Οι επίμαχες καμπάνες αφορούν στην εθνική επικοινωνιακή εκστρατεία πρόληψης για τον καρκίνο (η οποία είχε αποφασιστεί σε προηγούμενη περίοδο), σε δράσεις για την εποχική γρίπη την περίοδο 2011 – 2012, συμπράξεις του ΚΕΕΛΠΝΟ για την υποστήριξη νομοθετικών ρυθμίσεων του υπουργείου Υγείας για το έτος 2012, όπως η προώθηση των γενοσήμων φαρμάκων και η ορθή χρήση των αντιβιοτικών, καθώς και σε ένα ακόμη πρόγραμμα για τον ιό HIV, τη γρίπη, ξανά την ορθολογική χρήση αντιβιοτικών και τα γενόσημα φάρμακα.

Όπως επισήμανε ο κ. Πολάκης, το ΚΕΕΛΠΝΟ δεν είχε αρμοδιότητα να υλοποιήσει καμπάνια για τον καρκίνο, ούτε για την προώθηση των γενοσήμων. Το τελευταίο ζήτημα, μάλιστα, ο εμπίπτει στη δικαιοδοσία του ΕΟΦ, με τον οργανισμό να έχει ζητήσει να υλοποιήσει την αντίστοιχη εκστρατεία.
Για τις παραπάνω εκστρατείες, το ΚΕΕΛΠΝΟ δεν αξιοποίησε τη δυνατότητα για δωρεάν προβολή από τα ΜΜΕ, με βάση τις νομοθετικές διατάξεις και τους κανονισμούς του ΕΣΡ, για τα ενημερωτικά μηνύματα κοινωνικού χαρακτήρα. Από τα 3 εκατομμύρια που πληρώθηκαν, περίπου 1,5 εκατ. θα μπορούσε να έχει εξοικονομηθεί, κάτι που δεν έγινε.
Επίσης, σε όλα σχεδόν τα έργα εντοπίζεται κατάτμηση αντικειμένου, με ένα μέρος να πηγαίνει σε διαγωνιστική διαδικασία και συμβάσεις με βάση το προεδρικό διάταγμα 60/200 και ένα άλλο να εξαιρείται και να δίνεται με απευθείας ανάθεση, παρόλο που το αντικείμενο ήταν το ίδιο. Στο θέμα των οικονομικών προσφορών δε, εντοπίζεται συνεννόηση εταιρειών με παρόμοια ποσά, ώστε να «μοιράζεται η δουλειά».

Όσο για τα παραδοτέα των εταιρειών, συγκεκριμένα στοιχεία δεν υπάρχουν, με αποτέλεσμα να είναι άγνωστο αν οι δράσεις, οι οποίες πληρώθηκαν, υλοποιήθηκαν όπως περιγράφονταν στις συμβάσεις.
Πάντως, στο πόρισμα δεν περιλαμβάνονται στοιχεία για τα κριτήρια, με βάση τα οποία γινόταν η διανομή των επικοινωνιακών προγραμμάτων του ΚΕΕΛΠΝΟ στα ΜΜΕ. Σημειώνεται ότι ο πρώην υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, είχε δηλώσει ότι οι προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου αξιοποιούσαν αυτά τα προγράμματα για «επικοινωνιακή προβολή». Ωστόσο, όπως διευκρίνισε ο κ. Ξανθός στο Newsbomb.gr, δεν στοιχειοθετείται κάτι τέτοιο στο παρόν πόρισμα.
Με βάση τα παραπάνω, αλλά και επειδή το ΚΕΕΛΠΝΟ δεν προχώρησε στην υλοποίηση των εκστρατειών σε απευθείας συνεννόηση με τα ΜΜΕ, αλλά επέλεξε ενδιάμεσες εταιρείες-παρόχους, ερωτήματα εγείρονται και για αν το υπόλοιπο 1,5 περίπου εκατομμύριο, ήταν ποσό στο οποίο δεν μπορούσε να γίνει εξοικονόμηση.

Η χρηματοδότηση των εκστρατειών αυτών προέρχεται από κονδύλια του ΕΣΠΑ, ίδιους πόρους του ΚΕΕΛΠΝΟ, αλλά και από τη μετατροπή χρήσης του δανείου που είχε πάρει το Κέντρο παλαιότερα, για την πανδημία της γρίπης των πτηνών.
Στην υπόθεση εμπλέκονται 15 εταιρείες επικοινωνίας και άλλοι τόσοι –αν όχι περισσότεροι- υπηρεσιακοί παράγοντες του ΚΕΕΛΠΝΟ (μέλη επιτροπών διαγωνισμών, παραλαβής κλπ).
Το πόρισμα έχει διαβιβαστεί στον αρμόδιο εισαγγελέα, ο οποίος θα διερευνήσει τις πιθανές ευθύνες της τότε διοίκησης του ΚΕΕΛΠΝΟ. Παράλληλα, θα προχωρήσει εσωτερικός πειθαρχικός έλεγχος στο Κέντρο, ενώ δεν αποκλείονται αλλαγές –και θεσμικές- στον εν λόγω εποπτευόμενο από το υπουργείο Υγείας φορέα.

Πάντως, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δήλωσε την πρόθεσή της ο έλεγχος στο ΚΕΕΛΠΝΟ να συνεχιστεί και να επεκταθεί και χρονικά και ως προς τα υπό εξέταση αντικείμενα.
Σε μια προσπάθεια, τέλος, να προλάβει ένα κλίμα συλλογικής ενοχοποίησης και υποβάθμισης του έργου του ΚΕΕΛΠΝΟ, ο κ. Ξανθός τόνισε ότι «είναι απολύτως σαφές ότι στο ΚΕΕΛΠΝΟ σήμερα υπάρχει εξαιρετικό επιστημονικό δυναμικό, υπάρχουν υπάλληλοι που κάνουν ευσυνείδητα τη δουλειά τους και που προφανώς δεν έχουν ευθύνη για τη μη καλή έξωθεν μαρτυρία αυτού του Οργανισμού.
Και αυτή την κρίσιμη, είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο το ΚΕΕΛΠΝΟ και για την επιτήρηση και την παρέμβαση στο θέμα των λοιμώξεων, αυτή την περίοδο έχει αναλάβει ένα επιπλέον ρόλο στο κομμάτι της υγειονομικής φροντίδας των προσφύγων, συνεισφέρει σε κρίσιμους τομείς του συστήματος υγείας, όπως είναι η κάλυψη κενών στις μονάδες εντατικής θεραπείας.
Η συνολική αποτίμηση, λοιπόν, της προσφοράς δεν αμαυρώνεται από αυτό το πόρισμα. Εμείς νομίζουμε ότι η καλύτερη, η αναβάθμιση του κύρους και της αξιοπιστίας των εργαζομένων ακριβώς προάγεται μέσα από τέτοιες διαδικασίες ελέγχου απόδοσης ευθυνών και εξυγίανσης ενός φορέα».

Πηγή: Newsbomb

http://www.onmed.gr/ygeia-politiki/item/337821-keelpno-spatali-ekatommyrion-se-epikoinoniakes-kampanies---ston-eisaggelea-to-porisma

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

Δίκερος μήτρα: Επιτρέπει την εγκυμοσύνη;

H δίκερος μήτρα αποτελεί μια συχνή ανατομική παραλλαγή της μήτρας και οφείλεται σε διαταραχή του σχηματισμού της στη διάρκεια στης εμβρυϊκής ζωής. Ουσιαστικά η μήτρα αντί να έχει σχήμα ισοσκελούς τριγώνου, έχει σχήμα σφεντόνας, χωρίζοντας έτσι στα δύο την κοιλότητα του ενδομητρίου. Αυτό θεωρητικά μπορεί να επηρεάσει την εμφύτευση και ανάπτυξη του εμβρύου. Τις περισσότερες φορές όμως μια γυναίκα δεν ξέρει καν ότι έχει δίκερο μήτρα. Μελέτες αποδεικνύουν ότι το 70% περίπου των γυναικών που έχουν δίκερη μήτρα δεν έχουν κανένα πρόβλημα στην εγκυμοσύνη τους. Η διάγνωση γίνεται με απλό ή τρισδιάστατο υπερηχογράφημα, με σαλπιγγογραφία, αλλά και με υστεροσκόπηση και λαπαροσκόπηση. Το πιο κοινό πρόβλημα που συνδέεται με τη δίκερη μήτρα είναι ο πρόωρος τοκετός ή ο ανεπαρκής τράχηλος (πρόωρη διαστολή του τραχήλου) στην εγκυμοσύνη. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να γίνει περίδεση του τραχήλου με ράμμα. Φαίνεται επίσης ότι ποσοστό 15% των καθέξιν αποβολών που οφείλονται σε διατ

Προσοχή αν δείτε τέτοια σημάδια στο δέρμα σας – Τι να κάνετε

Ονομάζεται και “Ringworm” ή “Tinea”. Είναι η κοινή μυκητιασική λοίμωξη στο δέρμα που συνήθως επηρεάζει διάφορα σημεία σε όλο το σώμα (tinea corporis), το τριχωτό της κεφαλής (tinea capitis), τα πόδια (tinea pedis, ή “πόδι του αθλητή”) και τη βουβωνική χώρα (tinea cruris). Δείτε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την μυκητιασική δερματική λοίμωξη και πώς θα την αναγνωρίσετε στο δέρμα σας: Όχι η πάθηση δεν προκαλείται από κάποιο σκουλήκι. Είναι μια μυκητιασική λοίμωξη που συχνά σχηματίζει ένα εξάνθημα σε σχήμα δακτυλίου. Μπορεί να έχει ένα κόκκινο κέντρο ή κανονικό τόνο του δέρματος στο εσωτερικό του δακτυλίου. Τι προκαλεί την λοίμωξη; Ορισμένοι μύκητες μπορεί να βοηθούν το σώμα, αλλά ένας τύπος δερματόφυτου μύκητα που προκαλεί την λοίμωξη αυτή, ερεθίζει το δέρμα σε μεγάλο βαθμό. Αυτοί οι μύκητες τρέφονται από τους νεκρούς ιστούς του δέρματος σας, τα μαλλιά και τα νύχια. Τα δερματόφυτα ευδοκιμούν σε ζεστές, υγρές περιοχές, όπως οι πτυχώσεις του δέρματος στην περιοχή βουβω