Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πότε είστε πολύ άρρωστοι για να πάτε στη δουλειά;


Αν νιώθετε πως είστε άρρωστοι και δεν μπορείτε να πάτε στην δουλειά, μάλλον πρέπει να ακούσετε το σώμα σας και να ξεκουραστείτε. Ποια είναι τα σημάδια.
Συνηθισμένο χειμωνιάτικο σενάριο: ξυπνάτε με βήχα, ή με μια μύτη που τρέχει και καλείστε να πάρετε μια δύσκολη απόφαση. Να μείνετε σπίτι με κοτόσουπα και καραμέλες για τον λαιμό, ή να ντυθείτε χοντρά και να πάτε στη δουλειά; Τουλάχιστον το ένα τέταρτο των εργαζομένων θα επιλέξει το δεύτερο, για δύο λόγους – επειδή θα φορτωθούν υπερβολικά πολλή δουλειά την επομένη, είτε επειδή δεν τους συμφέρει να πάρουν μία απλήρωτη αναρρωτική άδεια.
Ποια είναι όμως τα σημάδια που μας λένε πως καλύτερα να μείνουμε σπίτι για να νιώσουμε καλύτερα;

Είμαστε στις αρχές της ασθένειας
Μπορεί να σας φανεί υπερβολική ιδέα του να μείνουμε σπίτι με τα πρώτα σημάδια αρρώστιας, αλλά σκεφτείτε και αυτό: στις περιπτώσεις μιας γρίπης ή ενός απλού κρυώματος, το πρώτο στάδιο είναι και το πιο μεταδοτικό. Επιπλέον, όσο το κρύωμα είναι ακόμα στις αρχές του, μπορούμε ακόμα και να το προλάβουμε, ή έστω να μειώσουμε σημαντικά τη διάρκειά του, με αρκετή ξεκούραση και φροντίδα.

Έχουμε πυρετό
Αν η θερμοκρασία μας είναι πάνω από 37,7 βαθμούς Κελσίου, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να μείνουμε σπίτι. Ο πυρετός είναι ο τρόπος που έχει το σώμα μας να δείχνει πως κάτι δεν πάει καλά και αυξάνει την θερμοκρασία μας με σκοπό να σκοτώσει αυτό που θεωρεί απειλή. Οπότε, πάρτε άδεια από τη δουλειά μέχρι να είστε σε φυσιολογική θερμοκρασία για τουλάχιστον 24 ώρες, για να μην κολλήσετε κάποιον συνάδελφό σας.

Ξέρουμε πως δεν θα είμαστε παραγωγικοί
Πέρα από το πόσο επικίνδυνοι είμαστε για την υγεία των συναδέλφων μας, είναι σημαντικό να υπολογίσουμε πόση δουλειά θα καταφέρουμε να κάνουμε στην κατάστασή μας. Αν η ασθένεια μας εμποδίζει να είμαστε παραγωγικοί, απλά θα καταπονήσουμε τον εαυτό μας άσκοπα με το να πάμε στη δουλειά. Άλλωστε, αν το σκεφτούμε λογικά, οι συνέπειες θα είναι πιο σοβαρές αν κάνουμε σωστά την δουλειά μας ή αν κάνουμε κάποιο λάθος, και όχι αν μείνουμε εκτός για μερικές μέρες, μέχρι να νιώσουμε καλύτερα.

Η κατάστασή μας δεν βελτιώνεται
Αφού προσπαθήσαμε να καταπολεμήσουμε τα ήπια συμπτώματα για μερικές μέρες, η λογική λέει πως θα αρχίσουμε να γινόμαστε καλύτερα. Αν δεν συμβαίνει αυτό, ήρθε η ώρα να ξεκουραστούμε, και ίσως να μιλήσουμε με κάποιον γιατρό. Ακόμα και αν δεν είναι κάποια σοβαρή ασθένεια, το γεγονός ότι τα συμπτώματά μας δεν υποχωρούν σημαίνει κάτι, και πολλές φορές σημαίνει ότι χρειαζόμαστε χρόνο για να επανέλθουμε στο φυσιολογικό, χωρίς να κουραζόμαστε.

Παίρνουμε φάρμακα που έχουν παρενέργειες
Ακόμα και αν επισκεφθήκαμε τον γιατρό και μας έγραψε συνταγή για φάρμακα, δεν σημαίνει πως έχουμε τελειώσει με την ασθένεια. Κάποια φάρμακα έχουν παρενέργειες που μπορούν να κάνουν την δουλειά ακόμα πιο δύσκολη. Ένα πολύ απλό παράδειγμα είναι τα φάρμακα που προκαλούν υπνηλία – ιδιαίτερα επικίνδυνο αν οδηγείτε, ή αν στην δουλειά σας χειρίζεστε μηχανήματα. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, πρέπει να μένετε στο σπίτι όταν είστε άρρωστοι, μέχρι να νιώσετε πως έχετε αναρρώσει εντελώς και είστε έτοιμοι να γυρίσετε, πιο παραγωγικοί από ποτέ, στη δουλειά σας.

Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος

http://www.iatronet.gr/ygeia/pathologia/article/33911/pote-eiste-poly-arrwstoi-gia-na-pate-sti-doyleia.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τριπλή δόση νάρκωσης στο αίμα της 15χρονης που πέθανε μετά από επίσκεψη σε οδοντίατρο

Σοκ έχει προκαλέσει ο ξαφνικός θάνατος μίας 15χρονης βορειοηπειρώτισσας που ζούσε στα Γιάννενα, πριν από μερικούς μήνες σε νοσοκομείο της Αλβανίας. Η 15χρονη έχασε ξαφνικά τη ζωή του έπειτα από επίσκεψη σε οδοντίατρο στους Αγίους Σαράντα. Ο πατέρας της μικρής είχε ζητήσει να γίνει ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη και στην Ελλάδα καθώς δεν μπορούσε να δεχθεί την έκθεση ιατροδικαστή στην Αλβανία που έδειχνε ως αιτία θανάτου της 15χρονης κόρης του την εσωτερική αιμορραγία. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία απο την ιατροδικαστική έκθεση που έγινε στην Ελλάδα κατόπιν αιτήματος του πατέρα, στο αίμα της 15χρονης εντοπίστηκε τριπλάσια ποσότητα φαρμάκου νάρκωσης από τα επιτρεπόμενα όρια. «Στο αίμα του παιδιού μου, δύο ώρες πριν πεθάνει βρέθηκαν 13.6 mg/ml φαρμάκου ύπνωσης την ώρα που το επιτρεπτό όριο είναι στα 2-5 mg/ml, ανάλογα με την ηλικία και τα κιλά του καθενός. Θα συνεχίσω να αναζητώ την αλήθεια για το τι έκαναν στο παιδί μου ακόμη και αν οι αρμόδιοι στην Αλβανία προσ...

Οι 9 Θαυματουργές Χρήσεις της Ασπιρίνης που Σίγουρα ΔΕΝ γνωρίζεις!

Δείτε παρακάτω τις 9 φαρμακευτικές και μη, χρήσεις ″έκπληξη″ της ασπιρίνης: 1. Θεραπεία για τα τσιμπήματα των εντόμων : Διαλύστε μία ασπιρίνη σε νερό και ψεκάστε το παραπάνω μείγμα στο σημείο που είναι το τσίμπημα κουνουπιού ή μέλισσας. Αφήστε το διάλυμα για μερικά λεπτά μέχρι η φαγούρα και ο ερεθισμός να υποχωρήσουν. 2. Λευκαντικό για τα χέρια : Για να απαλλαγείτε από τους κίτρινους λεκέδες του τσιγάρου ή τις καφές κηλίδες στα χέρια, σπάστε 2-3 δισκία και αναμείξτε τα με λεμόνι. Απλώστε στους αντιαισθητικούς λεκέδες που υπάρχουν στις άκρες των δακτύλων, επαναλάβετε σε τακτά χρονικά διαστήματα και γρήγορα θα εξαφανιστούν. 3. Θεραπεία ακμής : Σπάστε δύο-τρία δισκία και αναμείξτε τα με μικρή ποσότητα νερού. Απλώστε το μείγμα στα σπυράκια, αφήστε 2-3 λεπτά και ξεπλύνετε. Τα σπυράκια θα ξεραθούν και θα εξαφανιστούν γρηγορότερα. 4. Αντί-μυκητιασικό βελτιωτικό εδάφους: Για να καταπολεμήσετε τους μύκητες του εδάφους και τα ζιζάνια, διαλύστε ένα δισκίο ασπιρίνης σε ...

Συγκρούσεις - Από την ματαίωση των προσδοκιών μας στην ουσιαστική επικοινωνία

Οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις είναι μέρος της ζωής μας, των σχέσεων μας και τελικά μέρος του εαυτού μας. Ακόμα και αυτή τη στιγμή μπορεί να βιώνουμε μία εσωτερική σύγκρουση σκεπτόμενοι αν θέλουμε να συνεχίσουμε να διαβάζουμε αυτό το κείμενο ή όχι. Πότε όμως η διαφωνία εξελίσσεται σε σύγκρουση και κατά πόσο φωτίζει κάποιες σκοτεινές πλευρές της προσωπικότητας μας, μίας σχέσης ή μίας κοινωνίας; Η διαφωνία αναφέρεται κυρίως σε μία διαφορά απόψεων, σε μία ασυμφωνία προσέγγισης ανάμεσα σε δύο πλευρές. Η σύγκρουση όμως είναι κάτι παραπάνω από απλή ασυμφωνία και αποτελεί ένα επίμονο θέμα προστριβής το οποίο έχει διάρκεια. Αφού λοιπόν παραμένει για καιρό, μπορεί να αλλάζει μορφές και να εξελίσσεται προκαλώντας πολλά προβλήματα τα οποία συνιστούν εκφάνσεις του ίδιου ζητήματος. Από αυτή την άποψη η σύγκρουση αντιμετωπίζεται ως μία διαδικασία και έχει 3 ποιοτικές διαβαθμίσεις Α) Η προοπτική να προκύψει σύγκρουση υπάρχει όταν 2 πλευρές έρχονται αντιμέτωπες με δύο ή περισσ...