Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πότε είστε πολύ άρρωστοι για να πάτε στη δουλειά;


Αν νιώθετε πως είστε άρρωστοι και δεν μπορείτε να πάτε στην δουλειά, μάλλον πρέπει να ακούσετε το σώμα σας και να ξεκουραστείτε. Ποια είναι τα σημάδια.
Συνηθισμένο χειμωνιάτικο σενάριο: ξυπνάτε με βήχα, ή με μια μύτη που τρέχει και καλείστε να πάρετε μια δύσκολη απόφαση. Να μείνετε σπίτι με κοτόσουπα και καραμέλες για τον λαιμό, ή να ντυθείτε χοντρά και να πάτε στη δουλειά; Τουλάχιστον το ένα τέταρτο των εργαζομένων θα επιλέξει το δεύτερο, για δύο λόγους – επειδή θα φορτωθούν υπερβολικά πολλή δουλειά την επομένη, είτε επειδή δεν τους συμφέρει να πάρουν μία απλήρωτη αναρρωτική άδεια.
Ποια είναι όμως τα σημάδια που μας λένε πως καλύτερα να μείνουμε σπίτι για να νιώσουμε καλύτερα;

Είμαστε στις αρχές της ασθένειας
Μπορεί να σας φανεί υπερβολική ιδέα του να μείνουμε σπίτι με τα πρώτα σημάδια αρρώστιας, αλλά σκεφτείτε και αυτό: στις περιπτώσεις μιας γρίπης ή ενός απλού κρυώματος, το πρώτο στάδιο είναι και το πιο μεταδοτικό. Επιπλέον, όσο το κρύωμα είναι ακόμα στις αρχές του, μπορούμε ακόμα και να το προλάβουμε, ή έστω να μειώσουμε σημαντικά τη διάρκειά του, με αρκετή ξεκούραση και φροντίδα.

Έχουμε πυρετό
Αν η θερμοκρασία μας είναι πάνω από 37,7 βαθμούς Κελσίου, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να μείνουμε σπίτι. Ο πυρετός είναι ο τρόπος που έχει το σώμα μας να δείχνει πως κάτι δεν πάει καλά και αυξάνει την θερμοκρασία μας με σκοπό να σκοτώσει αυτό που θεωρεί απειλή. Οπότε, πάρτε άδεια από τη δουλειά μέχρι να είστε σε φυσιολογική θερμοκρασία για τουλάχιστον 24 ώρες, για να μην κολλήσετε κάποιον συνάδελφό σας.

Ξέρουμε πως δεν θα είμαστε παραγωγικοί
Πέρα από το πόσο επικίνδυνοι είμαστε για την υγεία των συναδέλφων μας, είναι σημαντικό να υπολογίσουμε πόση δουλειά θα καταφέρουμε να κάνουμε στην κατάστασή μας. Αν η ασθένεια μας εμποδίζει να είμαστε παραγωγικοί, απλά θα καταπονήσουμε τον εαυτό μας άσκοπα με το να πάμε στη δουλειά. Άλλωστε, αν το σκεφτούμε λογικά, οι συνέπειες θα είναι πιο σοβαρές αν κάνουμε σωστά την δουλειά μας ή αν κάνουμε κάποιο λάθος, και όχι αν μείνουμε εκτός για μερικές μέρες, μέχρι να νιώσουμε καλύτερα.

Η κατάστασή μας δεν βελτιώνεται
Αφού προσπαθήσαμε να καταπολεμήσουμε τα ήπια συμπτώματα για μερικές μέρες, η λογική λέει πως θα αρχίσουμε να γινόμαστε καλύτερα. Αν δεν συμβαίνει αυτό, ήρθε η ώρα να ξεκουραστούμε, και ίσως να μιλήσουμε με κάποιον γιατρό. Ακόμα και αν δεν είναι κάποια σοβαρή ασθένεια, το γεγονός ότι τα συμπτώματά μας δεν υποχωρούν σημαίνει κάτι, και πολλές φορές σημαίνει ότι χρειαζόμαστε χρόνο για να επανέλθουμε στο φυσιολογικό, χωρίς να κουραζόμαστε.

Παίρνουμε φάρμακα που έχουν παρενέργειες
Ακόμα και αν επισκεφθήκαμε τον γιατρό και μας έγραψε συνταγή για φάρμακα, δεν σημαίνει πως έχουμε τελειώσει με την ασθένεια. Κάποια φάρμακα έχουν παρενέργειες που μπορούν να κάνουν την δουλειά ακόμα πιο δύσκολη. Ένα πολύ απλό παράδειγμα είναι τα φάρμακα που προκαλούν υπνηλία – ιδιαίτερα επικίνδυνο αν οδηγείτε, ή αν στην δουλειά σας χειρίζεστε μηχανήματα. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, πρέπει να μένετε στο σπίτι όταν είστε άρρωστοι, μέχρι να νιώσετε πως έχετε αναρρώσει εντελώς και είστε έτοιμοι να γυρίσετε, πιο παραγωγικοί από ποτέ, στη δουλειά σας.

Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος

http://www.iatronet.gr/ygeia/pathologia/article/33911/pote-eiste-poly-arrwstoi-gia-na-pate-sti-doyleia.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα θαυμαστά οφέλη του πράσινου σαπουνιού

Το πράσινο σαπούνι, για όσους δε γνωρίζουν, είναι πράσινο, λόγω του χρώματος της ελιάς καθώς το ελαιόλαδο, του οποίου οι εξαιρετικά θεραπευτικές ιδιότητες είναι γνωστές και αξιοποιήσιμες από τα αρχαία χρόνια, είναι το βασικό και κύριο συστατικό του. Ωστόσο, πράσινο σαπούνι παράγεται και από άλλα φυτά, πέρα της ελιάς, διατηρώντας έτσι το μεγαλύτερο ποσοστό των πλεονεκτημάτων ενός φυσικά παρασκευασμένου προϊόντος. Η ποικιλία των χρήσεων του ελαιόλαδου και οι μαλακτικές και απολυμαντικές του ιδιότητες, το καθιστούν κάτι πολύ παραπάνω από συστατικό καλής διατροφής, καθώς η χρήση του στη μορφή του σαπουνιού, αν και μοιάζει παλιομοδίτικη, σε πολλούς, παραμένει υπολογίσιμη δύναμη. Πέρα λοιπόν από μυστικό ομορφιάς πολλών γυναικών, που δεν θα σας το αποκαλύψουν ποτέ, έχει θεραπευτική δράση ενάντια σε δερματικές παθήσεις, όπως είναι η ψωρίαση και η δερματίτιδα, ενώ το μεγαλύτερό του πλεονέκτημα παραμένει η προστασία του δέρματος από την αφυδάτωση και την ξηρότητα, χωρίς β...

Δίκερος μήτρα: Επιτρέπει την εγκυμοσύνη;

H δίκερος μήτρα αποτελεί μια συχνή ανατομική παραλλαγή της μήτρας και οφείλεται σε διαταραχή του σχηματισμού της στη διάρκεια στης εμβρυϊκής ζωής. Ουσιαστικά η μήτρα αντί να έχει σχήμα ισοσκελούς τριγώνου, έχει σχήμα σφεντόνας, χωρίζοντας έτσι στα δύο την κοιλότητα του ενδομητρίου. Αυτό θεωρητικά μπορεί να επηρεάσει την εμφύτευση και ανάπτυξη του εμβρύου. Τις περισσότερες φορές όμως μια γυναίκα δεν ξέρει καν ότι έχει δίκερο μήτρα. Μελέτες αποδεικνύουν ότι το 70% περίπου των γυναικών που έχουν δίκερη μήτρα δεν έχουν κανένα πρόβλημα στην εγκυμοσύνη τους. Η διάγνωση γίνεται με απλό ή τρισδιάστατο υπερηχογράφημα, με σαλπιγγογραφία, αλλά και με υστεροσκόπηση και λαπαροσκόπηση. Το πιο κοινό πρόβλημα που συνδέεται με τη δίκερη μήτρα είναι ο πρόωρος τοκετός ή ο ανεπαρκής τράχηλος (πρόωρη διαστολή του τραχήλου) στην εγκυμοσύνη. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να γίνει περίδεση του τραχήλου με ράμμα. Φαίνεται επίσης ότι ποσοστό 15% των καθέξιν αποβολών που οφείλονται σε διατ...

Αν σας συμβαίνει αυτό στον ύπνο μπορεί να έχετε κατάθλιψη

Η κατάθλιψη, η αϋπνία και η εξάντληση μπορεί να είναι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για τους συχνούς εφιάλτες, υποδεικνύει νέα έρευνα που διενεργήθηκε από το πανεπιστήμιο Turku στην Φινλανδία και η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Sleep. Αν και η μελέτη δεν αποδεικνύει άμεση σχέση αιτίας-αποτελέσματος, εντούτοις επιβεβαιώνει ότι οι εφιάλτες συνδέονται με την κατάθλιψη, την αϋπνία και την κόπωση. Ο επικεφαλής της έρευνας, Nils Sandman, επιστήμονας στο Κέντρο Γνωστικής Νευροεπιστήμης του πανεπιστημίου, υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη μελέτη δείχνει ότι υπάρχει σαφής σχέση ανάμεσα στην καλή ψυχική διάθεση και τους εφιάλτες. Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες εξέτασαν τις περιπτώσεις περίπου 14.000 ατόμων, ηλικίας 25 έως 74 ετών την περίοδο από το 2007 έως και το 2012. Το 53% των συμμετεχόντων ήταν γυναίκες. Κατάθλιψη και εφιάλτες: Τι έδειξαν τα αποτελέσματα Περίπου 45% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι είχαν περιστασιακούς εφιάλτες τις τελευταίες 3...