Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η υγεία και τα σεξουαλικά προβλήματα της γυναίκας



Για την σεξουαλική υγεία της Eλληνίδας, η εικόνα που έχουμε προέρχεται από τις επίσημες αναφορές και μελέτες του εθνικού Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας που λειτουργεί από το 1998 στην χώρα μας. Σχετική ανάλυση με τα αποτελέσματα της καταγραφής του Κέντρου δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Sexual Medicine παρουσιάζοντας την στάση των Ελληνίδων απέναντι σε θέματα σεξουαλικής υγείας.

Η ανάλυση αφορούσε τις πρώτες 3.523 κλήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην πρώτη πενταετία λειτουργίας του Κέντρου από γυναίκες ηλικίας από 16 έως και 82 ετών. Ωστόσο μόνο το 45.1% προερχόταν από γυναίκες που ήθελαν να ενημερωθούν για την προσωπική σεξουαλική τους υγεία.

Όσον αφορά αποκλειστικά τα σεξουαλικά τους προβλήματα και τις σεξουαλικές δυσλειτουργίες, οι ελληνίδες που καλούν για βοήθεια στην ανοικτή γραμμή επικοινωνίας αναφέρουν συχνότερα 3 θέματα:
-προβλήματα κορύφωσης (οργασμού) σε ποσοστό 25.6%
-μειωμένης σεξουαλικής επιθυμίας (16.9%) και
-πόνου κατά την σεξουαλική επαφή (6.1%).

Μεγάλο ενδιαφέρον είχε και η πολυπαραγοντική ανάλυση των αποτελεσμάτων, που έδειξε πως ειδικά οι γυναίκες ηλικίας 40 με 49 ετών έχουν πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα (6πλασια) να εμφανίζουν προβλήματα με την σεξουαλική κορύφωση σε σχέση με τις υπόλοιπες γυναίκες, ενώ ακολουθούν οι γυναίκες ηλικίας 30 με 39 ετών, που έχουν 5πλάσια πιθανότητα.

Ωστόσο, οι κλήσεις των Ελληνίδων αφορούν, πέρα από την σεξουαλική τους υγεία αυτή καθεαυτή, και μια άλλη σημαντική κατηγορία θεμάτων-μια γενικότερη κατηγορία- στα οποία ζητούν ενημέρωση και απαντήσεις. Σε αυτήν την δεύτερη κατηγορία, το πιο συχνό θέμα που τίθεται είναι τα προβλήματα σχέσεων με τον σύντροφο (10.0%) και τον τρόπο που είτε συντελούν στην εμφάνιση είτε προκύπτουν εξαιτίας μιας σεξουαλικής δυσλειτουργίας. Σημαντικό επίσης είναι το ποσοστό των ελληνίδων που έχει ανάγκη, επί του προσωπικού, να ενημερωθεί για το πώς λειτουργεί σεξουαλικά το σώμα της (9.9%), αλλά και το πώς η γενικότερη κατάσταση της υγείας της επηρεάζει ή μπορεί να επηρεάσει την σεξουαλική και την αναπαραγωγική της υγεία (9.0%).

Η ανάλυση διασποράς του δείγματος έδειξε πως το 40% των γυναικείων τηλεφωνημάτων στο ΚΕ.Σ.Α.Υ. της χώρας μας, προέρχεται από άτομα ηλικίας 20-29 ετών και ακολουθούν στην σειρά, οι γυναίκες ηλικίας 30-39 ετών (28%) και 40-49 ετών (14%), αντανακλώντας μάλλον την αδυναμία τους να "αγγίξουν" θέματα όπως τα σεξουαλικά προβλήματα και η σεξουαλική υγεία τους.
Όσον αφορά την αναζήτηση επιστημονικής βοήθειας, η αδυναμία των ελληνίδων, αντανακλάται στο γεγονός ότι μόνο το 34.3% από το σύνολο των γυναικών που επικοινώνησαν με την γραμμή του ΚΕ.Σ.Α.Υ., είχαν τολμήσει να μιλήσουν με τον γιατρό τους σχετικά με τα σεξουαλικά προβλήματα που τους απασχολούσαν.

Είναι ενδιαφέρον πως το 16% των γυναικών που κάλεσαν την ανοικτή γραμμή βοήθειας του Κέντρου (2310 99 90 99) ανέφερε, πως εκτός από το σεξουαλικό πρόβλημα που απασχολούσε την ίδια, αντιμετώπιζε και κάποιο άλλο πρόβλημα στην υγεία της, χωρίς όμως να γνωρίζει εάν αυτά σχετίζονται μεταξύ τους.

Τα ερευνητικά δεδομένα που υπάρχουν για την χώρα μας σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας της Ελλάδας που δημοσιεύτηκαν στο Journal of Sexual Medicine

Πηγή: Κέντρο Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας (ΚΕ.Σ.Α.Υ.), website: http://www.imop.gr

http://www.healthpages.gr/portal/page/portal/1535/Fullstory?ArticleID=1279

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα θαυμαστά οφέλη του πράσινου σαπουνιού

Το πράσινο σαπούνι, για όσους δε γνωρίζουν, είναι πράσινο, λόγω του χρώματος της ελιάς καθώς το ελαιόλαδο, του οποίου οι εξαιρετικά θεραπευτικές ιδιότητες είναι γνωστές και αξιοποιήσιμες από τα αρχαία χρόνια, είναι το βασικό και κύριο συστατικό του. Ωστόσο, πράσινο σαπούνι παράγεται και από άλλα φυτά, πέρα της ελιάς, διατηρώντας έτσι το μεγαλύτερο ποσοστό των πλεονεκτημάτων ενός φυσικά παρασκευασμένου προϊόντος. Η ποικιλία των χρήσεων του ελαιόλαδου και οι μαλακτικές και απολυμαντικές του ιδιότητες, το καθιστούν κάτι πολύ παραπάνω από συστατικό καλής διατροφής, καθώς η χρήση του στη μορφή του σαπουνιού, αν και μοιάζει παλιομοδίτικη, σε πολλούς, παραμένει υπολογίσιμη δύναμη. Πέρα λοιπόν από μυστικό ομορφιάς πολλών γυναικών, που δεν θα σας το αποκαλύψουν ποτέ, έχει θεραπευτική δράση ενάντια σε δερματικές παθήσεις, όπως είναι η ψωρίαση και η δερματίτιδα, ενώ το μεγαλύτερό του πλεονέκτημα παραμένει η προστασία του δέρματος από την αφυδάτωση και την ξηρότητα, χωρίς β...

Δίκερος μήτρα: Επιτρέπει την εγκυμοσύνη;

H δίκερος μήτρα αποτελεί μια συχνή ανατομική παραλλαγή της μήτρας και οφείλεται σε διαταραχή του σχηματισμού της στη διάρκεια στης εμβρυϊκής ζωής. Ουσιαστικά η μήτρα αντί να έχει σχήμα ισοσκελούς τριγώνου, έχει σχήμα σφεντόνας, χωρίζοντας έτσι στα δύο την κοιλότητα του ενδομητρίου. Αυτό θεωρητικά μπορεί να επηρεάσει την εμφύτευση και ανάπτυξη του εμβρύου. Τις περισσότερες φορές όμως μια γυναίκα δεν ξέρει καν ότι έχει δίκερο μήτρα. Μελέτες αποδεικνύουν ότι το 70% περίπου των γυναικών που έχουν δίκερη μήτρα δεν έχουν κανένα πρόβλημα στην εγκυμοσύνη τους. Η διάγνωση γίνεται με απλό ή τρισδιάστατο υπερηχογράφημα, με σαλπιγγογραφία, αλλά και με υστεροσκόπηση και λαπαροσκόπηση. Το πιο κοινό πρόβλημα που συνδέεται με τη δίκερη μήτρα είναι ο πρόωρος τοκετός ή ο ανεπαρκής τράχηλος (πρόωρη διαστολή του τραχήλου) στην εγκυμοσύνη. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να γίνει περίδεση του τραχήλου με ράμμα. Φαίνεται επίσης ότι ποσοστό 15% των καθέξιν αποβολών που οφείλονται σε διατ...

Αν σας συμβαίνει αυτό στον ύπνο μπορεί να έχετε κατάθλιψη

Η κατάθλιψη, η αϋπνία και η εξάντληση μπορεί να είναι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για τους συχνούς εφιάλτες, υποδεικνύει νέα έρευνα που διενεργήθηκε από το πανεπιστήμιο Turku στην Φινλανδία και η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Sleep. Αν και η μελέτη δεν αποδεικνύει άμεση σχέση αιτίας-αποτελέσματος, εντούτοις επιβεβαιώνει ότι οι εφιάλτες συνδέονται με την κατάθλιψη, την αϋπνία και την κόπωση. Ο επικεφαλής της έρευνας, Nils Sandman, επιστήμονας στο Κέντρο Γνωστικής Νευροεπιστήμης του πανεπιστημίου, υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη μελέτη δείχνει ότι υπάρχει σαφής σχέση ανάμεσα στην καλή ψυχική διάθεση και τους εφιάλτες. Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες εξέτασαν τις περιπτώσεις περίπου 14.000 ατόμων, ηλικίας 25 έως 74 ετών την περίοδο από το 2007 έως και το 2012. Το 53% των συμμετεχόντων ήταν γυναίκες. Κατάθλιψη και εφιάλτες: Τι έδειξαν τα αποτελέσματα Περίπου 45% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι είχαν περιστασιακούς εφιάλτες τις τελευταίες 3...