Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η υγεία και τα σεξουαλικά προβλήματα της γυναίκας



Για την σεξουαλική υγεία της Eλληνίδας, η εικόνα που έχουμε προέρχεται από τις επίσημες αναφορές και μελέτες του εθνικού Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας που λειτουργεί από το 1998 στην χώρα μας. Σχετική ανάλυση με τα αποτελέσματα της καταγραφής του Κέντρου δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Sexual Medicine παρουσιάζοντας την στάση των Ελληνίδων απέναντι σε θέματα σεξουαλικής υγείας.

Η ανάλυση αφορούσε τις πρώτες 3.523 κλήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην πρώτη πενταετία λειτουργίας του Κέντρου από γυναίκες ηλικίας από 16 έως και 82 ετών. Ωστόσο μόνο το 45.1% προερχόταν από γυναίκες που ήθελαν να ενημερωθούν για την προσωπική σεξουαλική τους υγεία.

Όσον αφορά αποκλειστικά τα σεξουαλικά τους προβλήματα και τις σεξουαλικές δυσλειτουργίες, οι ελληνίδες που καλούν για βοήθεια στην ανοικτή γραμμή επικοινωνίας αναφέρουν συχνότερα 3 θέματα:
-προβλήματα κορύφωσης (οργασμού) σε ποσοστό 25.6%
-μειωμένης σεξουαλικής επιθυμίας (16.9%) και
-πόνου κατά την σεξουαλική επαφή (6.1%).

Μεγάλο ενδιαφέρον είχε και η πολυπαραγοντική ανάλυση των αποτελεσμάτων, που έδειξε πως ειδικά οι γυναίκες ηλικίας 40 με 49 ετών έχουν πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα (6πλασια) να εμφανίζουν προβλήματα με την σεξουαλική κορύφωση σε σχέση με τις υπόλοιπες γυναίκες, ενώ ακολουθούν οι γυναίκες ηλικίας 30 με 39 ετών, που έχουν 5πλάσια πιθανότητα.

Ωστόσο, οι κλήσεις των Ελληνίδων αφορούν, πέρα από την σεξουαλική τους υγεία αυτή καθεαυτή, και μια άλλη σημαντική κατηγορία θεμάτων-μια γενικότερη κατηγορία- στα οποία ζητούν ενημέρωση και απαντήσεις. Σε αυτήν την δεύτερη κατηγορία, το πιο συχνό θέμα που τίθεται είναι τα προβλήματα σχέσεων με τον σύντροφο (10.0%) και τον τρόπο που είτε συντελούν στην εμφάνιση είτε προκύπτουν εξαιτίας μιας σεξουαλικής δυσλειτουργίας. Σημαντικό επίσης είναι το ποσοστό των ελληνίδων που έχει ανάγκη, επί του προσωπικού, να ενημερωθεί για το πώς λειτουργεί σεξουαλικά το σώμα της (9.9%), αλλά και το πώς η γενικότερη κατάσταση της υγείας της επηρεάζει ή μπορεί να επηρεάσει την σεξουαλική και την αναπαραγωγική της υγεία (9.0%).

Η ανάλυση διασποράς του δείγματος έδειξε πως το 40% των γυναικείων τηλεφωνημάτων στο ΚΕ.Σ.Α.Υ. της χώρας μας, προέρχεται από άτομα ηλικίας 20-29 ετών και ακολουθούν στην σειρά, οι γυναίκες ηλικίας 30-39 ετών (28%) και 40-49 ετών (14%), αντανακλώντας μάλλον την αδυναμία τους να "αγγίξουν" θέματα όπως τα σεξουαλικά προβλήματα και η σεξουαλική υγεία τους.
Όσον αφορά την αναζήτηση επιστημονικής βοήθειας, η αδυναμία των ελληνίδων, αντανακλάται στο γεγονός ότι μόνο το 34.3% από το σύνολο των γυναικών που επικοινώνησαν με την γραμμή του ΚΕ.Σ.Α.Υ., είχαν τολμήσει να μιλήσουν με τον γιατρό τους σχετικά με τα σεξουαλικά προβλήματα που τους απασχολούσαν.

Είναι ενδιαφέρον πως το 16% των γυναικών που κάλεσαν την ανοικτή γραμμή βοήθειας του Κέντρου (2310 99 90 99) ανέφερε, πως εκτός από το σεξουαλικό πρόβλημα που απασχολούσε την ίδια, αντιμετώπιζε και κάποιο άλλο πρόβλημα στην υγεία της, χωρίς όμως να γνωρίζει εάν αυτά σχετίζονται μεταξύ τους.

Τα ερευνητικά δεδομένα που υπάρχουν για την χώρα μας σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας της Ελλάδας που δημοσιεύτηκαν στο Journal of Sexual Medicine

Πηγή: Κέντρο Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας (ΚΕ.Σ.Α.Υ.), website: http://www.imop.gr

http://www.healthpages.gr/portal/page/portal/1535/Fullstory?ArticleID=1279

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

10 συμπτώματα του «Σιωπηλού Δολοφόνου» των ωοθηκών, που κάθε γυναίκα ΠΡΕΠΕΙ να γνωρίζει

Υπολογίζεται ότι στης ΗΠΑ περισσότερες από 550 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο στις ωοθήκες. Πιστεύεται πως οι κύριες αιτίες αυτής της μορφής καρκίνου περιλαμβάνουν: Την ηλικία Τη κληρονομικότητα Τη χρήση αντισυλληπτικών Αυτό όμως που είναι το πιο ανησυχητικό είναι ότι οι περισσότερες που μαθαίνουν πως έχουν αυτή τη μορφή καρκίνου, το μαθαίνουν στα τελευταία στάδια, όταν δεν υπάρχει πια ελπίδα. Γι’αυτό είναι πολύ σημαντικό να μην αγνοούμε τα σημάδια αυτού του σιωπηλού δολοφόνου, γιατί μία έγκαιρη διάγνωση θα σας σώσει τη ζωή. Τα 10 κυριότερα συμπτώματα είναι: 1. Συχνοί κοιλόπονοι 2. Πόνος στη λεκάνη και το στομάχι 3. Ασταθή έμμηνος ρύση Ο καρκίνος των ωοθηκών μπορεί να αναπτυχθεί και σε κορίτσια που δεν έχει αρχίσει ακόμα ο κύκλος του, ωστόσο είναι πολύ πιο συνηθισμένος σε γυναίκες άνω των 55. 4. Αίσθημα κόπωσης χωρίς προφανή λόγο 5. Παράξενο αίσθημα κορεσμού Το να νιώθεις φουσκωμένος όταν δεν έχεις φάει είναι ένα κοινό σύμπτωμα το

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας

Η εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια αποτελεί επικίνδυνο εχθρό για τη μέση ηλικία και πολύ περισσότερο όταν συνυπάρχουν παθήσεις όπως ο διαβήτης και η υπέρταση Προσβάλει κατά κύριο λόγο τα μικρά τριχοειδή αγγεία του μεσεγκεφάλου και προκαλεί χαρακτηριστικές διαταραχές στην ροή του αίματος.. Η τριάδα αυτών των διαταραχών αποτελείται από διαταραχές μνήμης και   προσοχής , δυσχέρεια βάδισης και ακράτεια. Σ’αυτήν την κεντρική συμπτωματολογία προστίθενται και άλλες δυσλειτουργίες. Η νόσος, η συχνότητα της οποίας αυξάνεται με την ηλικία, πιστεύεται ότι αποτελεί ένδειξη αυξημένου κινδύνου για μελλοντικό σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ προγενέστερες μελέτες την έχουν επίσης συσχετίσει με απώλεια του συντονισμού των κινήσεων και νοητική διαταραχή. Έτσι, η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι αναγκαίες ώστε να αποφευχθεί η εξέλιξή της. Η πιθανή δυσκολία ενός ατόμου να ισορροπήσει στο ένα πόδι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα θα μπορούσε να είναι δείκτης ε