Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η υγεία και τα σεξουαλικά προβλήματα της γυναίκας



Για την σεξουαλική υγεία της Eλληνίδας, η εικόνα που έχουμε προέρχεται από τις επίσημες αναφορές και μελέτες του εθνικού Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας που λειτουργεί από το 1998 στην χώρα μας. Σχετική ανάλυση με τα αποτελέσματα της καταγραφής του Κέντρου δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Sexual Medicine παρουσιάζοντας την στάση των Ελληνίδων απέναντι σε θέματα σεξουαλικής υγείας.

Η ανάλυση αφορούσε τις πρώτες 3.523 κλήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην πρώτη πενταετία λειτουργίας του Κέντρου από γυναίκες ηλικίας από 16 έως και 82 ετών. Ωστόσο μόνο το 45.1% προερχόταν από γυναίκες που ήθελαν να ενημερωθούν για την προσωπική σεξουαλική τους υγεία.

Όσον αφορά αποκλειστικά τα σεξουαλικά τους προβλήματα και τις σεξουαλικές δυσλειτουργίες, οι ελληνίδες που καλούν για βοήθεια στην ανοικτή γραμμή επικοινωνίας αναφέρουν συχνότερα 3 θέματα:
-προβλήματα κορύφωσης (οργασμού) σε ποσοστό 25.6%
-μειωμένης σεξουαλικής επιθυμίας (16.9%) και
-πόνου κατά την σεξουαλική επαφή (6.1%).

Μεγάλο ενδιαφέρον είχε και η πολυπαραγοντική ανάλυση των αποτελεσμάτων, που έδειξε πως ειδικά οι γυναίκες ηλικίας 40 με 49 ετών έχουν πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα (6πλασια) να εμφανίζουν προβλήματα με την σεξουαλική κορύφωση σε σχέση με τις υπόλοιπες γυναίκες, ενώ ακολουθούν οι γυναίκες ηλικίας 30 με 39 ετών, που έχουν 5πλάσια πιθανότητα.

Ωστόσο, οι κλήσεις των Ελληνίδων αφορούν, πέρα από την σεξουαλική τους υγεία αυτή καθεαυτή, και μια άλλη σημαντική κατηγορία θεμάτων-μια γενικότερη κατηγορία- στα οποία ζητούν ενημέρωση και απαντήσεις. Σε αυτήν την δεύτερη κατηγορία, το πιο συχνό θέμα που τίθεται είναι τα προβλήματα σχέσεων με τον σύντροφο (10.0%) και τον τρόπο που είτε συντελούν στην εμφάνιση είτε προκύπτουν εξαιτίας μιας σεξουαλικής δυσλειτουργίας. Σημαντικό επίσης είναι το ποσοστό των ελληνίδων που έχει ανάγκη, επί του προσωπικού, να ενημερωθεί για το πώς λειτουργεί σεξουαλικά το σώμα της (9.9%), αλλά και το πώς η γενικότερη κατάσταση της υγείας της επηρεάζει ή μπορεί να επηρεάσει την σεξουαλική και την αναπαραγωγική της υγεία (9.0%).

Η ανάλυση διασποράς του δείγματος έδειξε πως το 40% των γυναικείων τηλεφωνημάτων στο ΚΕ.Σ.Α.Υ. της χώρας μας, προέρχεται από άτομα ηλικίας 20-29 ετών και ακολουθούν στην σειρά, οι γυναίκες ηλικίας 30-39 ετών (28%) και 40-49 ετών (14%), αντανακλώντας μάλλον την αδυναμία τους να "αγγίξουν" θέματα όπως τα σεξουαλικά προβλήματα και η σεξουαλική υγεία τους.
Όσον αφορά την αναζήτηση επιστημονικής βοήθειας, η αδυναμία των ελληνίδων, αντανακλάται στο γεγονός ότι μόνο το 34.3% από το σύνολο των γυναικών που επικοινώνησαν με την γραμμή του ΚΕ.Σ.Α.Υ., είχαν τολμήσει να μιλήσουν με τον γιατρό τους σχετικά με τα σεξουαλικά προβλήματα που τους απασχολούσαν.

Είναι ενδιαφέρον πως το 16% των γυναικών που κάλεσαν την ανοικτή γραμμή βοήθειας του Κέντρου (2310 99 90 99) ανέφερε, πως εκτός από το σεξουαλικό πρόβλημα που απασχολούσε την ίδια, αντιμετώπιζε και κάποιο άλλο πρόβλημα στην υγεία της, χωρίς όμως να γνωρίζει εάν αυτά σχετίζονται μεταξύ τους.

Τα ερευνητικά δεδομένα που υπάρχουν για την χώρα μας σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας της Ελλάδας που δημοσιεύτηκαν στο Journal of Sexual Medicine

Πηγή: Κέντρο Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας (ΚΕ.Σ.Α.Υ.), website: http://www.imop.gr

http://www.healthpages.gr/portal/page/portal/1535/Fullstory?ArticleID=1279

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τριπλή δόση νάρκωσης στο αίμα της 15χρονης που πέθανε μετά από επίσκεψη σε οδοντίατρο

Σοκ έχει προκαλέσει ο ξαφνικός θάνατος μίας 15χρονης βορειοηπειρώτισσας που ζούσε στα Γιάννενα, πριν από μερικούς μήνες σε νοσοκομείο της Αλβανίας. Η 15χρονη έχασε ξαφνικά τη ζωή του έπειτα από επίσκεψη σε οδοντίατρο στους Αγίους Σαράντα. Ο πατέρας της μικρής είχε ζητήσει να γίνει ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη και στην Ελλάδα καθώς δεν μπορούσε να δεχθεί την έκθεση ιατροδικαστή στην Αλβανία που έδειχνε ως αιτία θανάτου της 15χρονης κόρης του την εσωτερική αιμορραγία. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία απο την ιατροδικαστική έκθεση που έγινε στην Ελλάδα κατόπιν αιτήματος του πατέρα, στο αίμα της 15χρονης εντοπίστηκε τριπλάσια ποσότητα φαρμάκου νάρκωσης από τα επιτρεπόμενα όρια. «Στο αίμα του παιδιού μου, δύο ώρες πριν πεθάνει βρέθηκαν 13.6 mg/ml φαρμάκου ύπνωσης την ώρα που το επιτρεπτό όριο είναι στα 2-5 mg/ml, ανάλογα με την ηλικία και τα κιλά του καθενός. Θα συνεχίσω να αναζητώ την αλήθεια για το τι έκαναν στο παιδί μου ακόμη και αν οι αρμόδιοι στην Αλβανία προσ...

Οι 9 Θαυματουργές Χρήσεις της Ασπιρίνης που Σίγουρα ΔΕΝ γνωρίζεις!

Δείτε παρακάτω τις 9 φαρμακευτικές και μη, χρήσεις ″έκπληξη″ της ασπιρίνης: 1. Θεραπεία για τα τσιμπήματα των εντόμων : Διαλύστε μία ασπιρίνη σε νερό και ψεκάστε το παραπάνω μείγμα στο σημείο που είναι το τσίμπημα κουνουπιού ή μέλισσας. Αφήστε το διάλυμα για μερικά λεπτά μέχρι η φαγούρα και ο ερεθισμός να υποχωρήσουν. 2. Λευκαντικό για τα χέρια : Για να απαλλαγείτε από τους κίτρινους λεκέδες του τσιγάρου ή τις καφές κηλίδες στα χέρια, σπάστε 2-3 δισκία και αναμείξτε τα με λεμόνι. Απλώστε στους αντιαισθητικούς λεκέδες που υπάρχουν στις άκρες των δακτύλων, επαναλάβετε σε τακτά χρονικά διαστήματα και γρήγορα θα εξαφανιστούν. 3. Θεραπεία ακμής : Σπάστε δύο-τρία δισκία και αναμείξτε τα με μικρή ποσότητα νερού. Απλώστε το μείγμα στα σπυράκια, αφήστε 2-3 λεπτά και ξεπλύνετε. Τα σπυράκια θα ξεραθούν και θα εξαφανιστούν γρηγορότερα. 4. Αντί-μυκητιασικό βελτιωτικό εδάφους: Για να καταπολεμήσετε τους μύκητες του εδάφους και τα ζιζάνια, διαλύστε ένα δισκίο ασπιρίνης σε ...

Συγκρούσεις - Από την ματαίωση των προσδοκιών μας στην ουσιαστική επικοινωνία

Οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις είναι μέρος της ζωής μας, των σχέσεων μας και τελικά μέρος του εαυτού μας. Ακόμα και αυτή τη στιγμή μπορεί να βιώνουμε μία εσωτερική σύγκρουση σκεπτόμενοι αν θέλουμε να συνεχίσουμε να διαβάζουμε αυτό το κείμενο ή όχι. Πότε όμως η διαφωνία εξελίσσεται σε σύγκρουση και κατά πόσο φωτίζει κάποιες σκοτεινές πλευρές της προσωπικότητας μας, μίας σχέσης ή μίας κοινωνίας; Η διαφωνία αναφέρεται κυρίως σε μία διαφορά απόψεων, σε μία ασυμφωνία προσέγγισης ανάμεσα σε δύο πλευρές. Η σύγκρουση όμως είναι κάτι παραπάνω από απλή ασυμφωνία και αποτελεί ένα επίμονο θέμα προστριβής το οποίο έχει διάρκεια. Αφού λοιπόν παραμένει για καιρό, μπορεί να αλλάζει μορφές και να εξελίσσεται προκαλώντας πολλά προβλήματα τα οποία συνιστούν εκφάνσεις του ίδιου ζητήματος. Από αυτή την άποψη η σύγκρουση αντιμετωπίζεται ως μία διαδικασία και έχει 3 ποιοτικές διαβαθμίσεις Α) Η προοπτική να προκύψει σύγκρουση υπάρχει όταν 2 πλευρές έρχονται αντιμέτωπες με δύο ή περισσ...