Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τί είναι οι ουρολοιμώξεις

Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος είναι οι λοιμώξεις που αφορούν την ουροδόχο κύστη (κυστίτιδα) ή το νεφρό (πυελονεφρίτιδα) ή τον προστάτη στους άνδρες (προστατίτιδα). Αυτές οι λοιμώξεις συμβαίνουν όταν μικρόβια που φυσιολογικά βρίσκονται στο έντερο ή στον κόλπο της γυναίκας μετακινούνται προς τα πάνω μέσα από την ουρήθρα προς την ουροδόχο κύστη ή τον νεφρό και στους άνδρες από το έντερο μέσα από την ουρήθρα προς την ουροδόχο κύστη, το νεφρό ή τον προστάτη. Οι ουρολοιμώξεις είναι συχνότερες στις γυναίκες.

loimoxseis


Ποια είναι τα συμπτώματα των ουρολοιμώξεων;
Τα συμπτώματα της κυστίτιδας περιλαμβάνουν τσούξιμο στην ούρηση, συχνουρία, δυσκολία στην ούρηση, πόνο στο κάτω μέρος της κοιλιάς και αποβολή αίματος στα ούρα (αιματουρία) χωρίς πυρετό.
Τα συμπτώματα της πυελονεφρίτιδας περιλαμβάνουν μερικά ή όλα τα συμπτώματα της κυστίτιδας και πυρετό >38, ναυτία, εμέτους ή/και πόνο στο νεφρό.

Πως θα βεβαιωθώ ότι πάσχω από ουρολοίμωξη;
Αν έχετε κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα πρέπει να κάνετε μία γενική εξέταση ούρων που θα δείξει πυοσφαίρια ή /και ερυθρά στα ούρα και μικρόβια. Σε περίπτωση που έχετε μόνο συμπτώματα κυστίτιδας (δες παραπάνω) απευθυνθείτε στο γιατρό σας για να σας δώσει κατάλληλο αντιβιοτικό. Αν έχετε συμπτώματα πυελονεφρίτιδας (δες παραπάνω) πρέπει να κάνετε και καλλιέργεια ούρων ώστε να εντοπισθεί το υπεύθυνο μικρόβιο αλλά αμέσως πρέπει να απευθυνθείτε στο γιατρό σας γιατί η λοίμωξη του νεφρού είναι σοβαρή κατάσταση και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρειασθεί εισαγωγή σε νοσοκομείο.

Πως θεραπεύονται οι ουρολοιμώξεις ;
Ο γιατρός σας θα σας χορηγήσει κατάλληλο αντιβιοτικό για 3-7 ημέρες αν πρόκειται για κυστίτιδα ή για 7-14 ημέρες αν πρόκειται για πυελονεφρίτιδα. Σε ορισμένες περιπτώσεις η θεραπεία της πυελονεφρίτιδας πρέπει να γίνει στο νοσοκομείο και θα χρειασθούν συμπληρωματικές εξετάσεις όπως υπερηχογράφημα ουροποιητικού. Τα συμπτώματα σας θα βελτιωθούν σε 2-3 ημέρες με τη σωστή θεραπεία αλλά πρέπει να πάρετε όλα τα φάρμακα που σας χορήγησε ο γιατρός ώστε να μην υποτροπιάσει.

Πάντα πρέπει να θεραπεύονται με αντιβιοτικά οι ουρολοιμώξεις;
Υπάρχουν περιπτώσεις που υπάρχει μικρόβιο στα ούρα (θετική καλλιέργεια ούρων) αλλά ο ασθενής δεν έχει καμία απολύτως ενόχληση. Αυτό είναι πολύ συχνό σε άτομα που έχουν ουροκαθετήρα αλλά συμβαίνει και σε άτομα που είναι κατά τα άλλα φυσιολογικά. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν χρειάζεται να πάρετε κανένα αντιβιοτικό εκτός αν είστε έγκυος ή αν προγραμματίζετε να κάνετε κάποια ουρολογική επέμβαση οπότε θα πρέπει να απευθυνθείτε στον γιατρό σας.





                                                                                                                        isathens.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Συγκρούσεις - Από την ματαίωση των προσδοκιών μας στην ουσιαστική επικοινωνία

Οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις είναι μέρος της ζωής μας, των σχέσεων μας και τελικά μέρος του εαυτού μας. Ακόμα και αυτή τη στιγμή μπορεί να βιώνουμε μία εσωτερική σύγκρουση σκεπτόμενοι αν θέλουμε να συνεχίσουμε να διαβάζουμε αυτό το κείμενο ή όχι. Πότε όμως η διαφωνία εξελίσσεται σε σύγκρουση και κατά πόσο φωτίζει κάποιες σκοτεινές πλευρές της προσωπικότητας μας, μίας σχέσης ή μίας κοινωνίας; Η διαφωνία αναφέρεται κυρίως σε μία διαφορά απόψεων, σε μία ασυμφωνία προσέγγισης ανάμεσα σε δύο πλευρές. Η σύγκρουση όμως είναι κάτι παραπάνω από απλή ασυμφωνία και αποτελεί ένα επίμονο θέμα προστριβής το οποίο έχει διάρκεια. Αφού λοιπόν παραμένει για καιρό, μπορεί να αλλάζει μορφές και να εξελίσσεται προκαλώντας πολλά προβλήματα τα οποία συνιστούν εκφάνσεις του ίδιου ζητήματος. Από αυτή την άποψη η σύγκρουση αντιμετωπίζεται ως μία διαδικασία και έχει 3 ποιοτικές διαβαθμίσεις Α) Η προοπτική να προκύψει σύγκρουση υπάρχει όταν 2 πλευρές έρχονται αντιμέτωπες με δύο ή περισσ...

Προσοχή αν δείτε τέτοια σημάδια στο δέρμα σας – Τι να κάνετε

Ονομάζεται και “Ringworm” ή “Tinea”. Είναι η κοινή μυκητιασική λοίμωξη στο δέρμα που συνήθως επηρεάζει διάφορα σημεία σε όλο το σώμα (tinea corporis), το τριχωτό της κεφαλής (tinea capitis), τα πόδια (tinea pedis, ή “πόδι του αθλητή”) και τη βουβωνική χώρα (tinea cruris). Δείτε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την μυκητιασική δερματική λοίμωξη και πώς θα την αναγνωρίσετε στο δέρμα σας: Όχι η πάθηση δεν προκαλείται από κάποιο σκουλήκι. Είναι μια μυκητιασική λοίμωξη που συχνά σχηματίζει ένα εξάνθημα σε σχήμα δακτυλίου. Μπορεί να έχει ένα κόκκινο κέντρο ή κανονικό τόνο του δέρματος στο εσωτερικό του δακτυλίου. Τι προκαλεί την λοίμωξη; Ορισμένοι μύκητες μπορεί να βοηθούν το σώμα, αλλά ένας τύπος δερματόφυτου μύκητα που προκαλεί την λοίμωξη αυτή, ερεθίζει το δέρμα σε μεγάλο βαθμό. Αυτοί οι μύκητες τρέφονται από τους νεκρούς ιστούς του δέρματος σας, τα μαλλιά και τα νύχια. Τα δερματόφυτα ευδοκιμούν σε ζεστές, υγρές περιοχές, όπως οι πτυχώσεις του δέρματος στην περιοχή βουβω...