Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

AIDS: Πώς επέζησε ο μοναδικός άνθρωπος στην ιστορία που το έχει ξεπεράσει



Μέχρι σήμερα, μόνο ένας άνθρωπος πιστεύεται ότι κατάφερε να ξεπεράσει τον ιό HIV, ο Timothy Ray Brown, γνωστός στην παγκόσμια ιατρική κοινότητα και ως "Ο ασθενής του Βερολίνου".
Αλλεπάλληλες έρευνες έχουν πραγματοποιηθεί για να εξακριβωθεί το πώς ακριβώς νικήθηκε ο ιός HIV στην περίπτωση του Brown, αλλά δεν υπάρχουν οριστικές απαντήσεις. Τώρα, μια νέα έρευνα από το πανεπιστήμιο Emory στην Ατλάντα των ΗΠΑ, έρχεται να ρίξει περισσότερο φως σε αυτή την τόσο κρίσιμη για την αντιμετώπιση της μάστιγας του AIDS υπόθεσης.

Ο Brown διαγνώστηκε με AIDS το 1995 και αφότου υποβλήθηκε σε αντιρετροϊκή θεραπεία επί δέκα χρόνια, διαγνώστηκε επίσης και με οξεία μυελοειδή λευχαιμία. Τότε, υποβλήθηκε σε θεραπεία με ακτινοβολίες και χημειοθεραπεία, ενώ στη συνέχεια έλαβε και ένα μόσχευμα μυελού των οστών από έναν κατάλληλο δότη. Ο συγκεκριμένος δότης είχε επίσης μια μετάλλαξη που διακόπτει τη λειτουργία του γονιδίου CCR5, το οποίο επιτρέπει στον ιό HIV να εισέλθει στα ανθρώπινα κύτταρα.
Μόλις πέρυσι επιβεβαιώθηκε με νέες εξετάσεις ότι ο Brown έχει ιαθεί πλήρως από το AIDS, αφού ο ιός HIV δεν υπάρχει καθόλου στο αίμα του και έχουν περάσει περισσότερα από 5 χρόνια από όταν έκανε αντιρετροϊκή θεραπεία.

Οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο Emory χρησιμοποίησαν πιθήκους-πειραματόζωα (μακάκους) για να εξακριβώσουν ποιά από τις επικρατέστερες θεωρίες για την περίπτωση ίασης του "ασθενή του Βερολίνου" είναι και η πιο πιθανή να είναι αλήθεια. Η μία θεωρία είναι ότι η μετάλλαξη του CCR5 στον μυελό των οστών από τον δότη προστάτεψε τον Brown από τον ιό HIV. Η άλλη θεωρία είναι ότι τα κύτταρα του δότη εξέλαβαν εκείνα του ξενιστή ως "εχθρικά" και τους επιτέθηκαν με αποτέλεσμα να εξαλείψουν τα λιγοστά κύτταρα HIV που είχαν μείνει στον οργανισμό του Brown μετά τις ακτινοβολίες.

Η ομάδα χρησιμοποίησε έξι πιθήκους που είχαν μολυνθεί με έναν ιό ανοσοανεπάρκειας (SHIV), ο οποίος είναι όμοιος σε μεγάλο βαθμό με τον ιό HIV και μολύνει πρωτεύοντα θηλαστικά. Πριν από τη μόλυνση, αιμοποιητικά βλαστικά κύτταρα συλλέχθηκαν από τρεις από τους πιθήκους. Μετά τη μόλυνση, όλοι οι πίθηκοι έλαβαν αντιρετροϊκή θεραπεία, ενώ στους τρεις πρώτους έγινε και θεραπεία με ακτινοβολία. Το 94%-99% των κυττάρων που συνδέονταν με τον HIV καταστράφηκε.
Στους τρεις πρώτους πιθήκους έγινε στη συνέχεια μεταμόσχευση με τα δικά τους βλαστοκύτταρα και μετά από 3-6 εβδομάδες, αυτά τα βλαστοκύτταρα δημιούργησαν νέα κύτταρα αίματος και υγιή κύτταρα. Τότε σταμάτησε και η αντιρετροϊκή θεραπεία σε όλα τα πειραματόζωα.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μετά την πάροδο μερικών εβδομάδων, ο ιός HIV είχε επανέλθει στους πιθήκους που ΔΕΝ έλαβαν βλαστοκύτταρα, κάτι που ήταν αναμενόμενο.

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι ο ιός HIV επανήλθε και σε δύο από τους πιθήκους που έλαβαν μοσχεύματα. Στον τρίτο πίθηκο έγινε ευθανασία δύο εβδομάδες μετά το τέλος της αντιρετροϊκής θεραπείας, λόγω νεφρικής ανεπάρκειας. Αν και δεν είχε ανιχνεύσιμα επίπεδα του ιού HIV στο αίμα του κατά τη στιγμή του θανάτου, οι ερευνητές εντόπισαν DNA του ιού σε χαμηλά επίπεδα συγκέντρωσης σε δείγμα των ιστών του.
Παρά το γεγονός ότι τα αποτελέσματα αυτά υποδηλώνουν ότι η έκθεση σε ακτινοβολία πριν από τη μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων ΔΕΝ θεραπεύει τον ιό HIV, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η έρευνα ήταν αποκαλυπτικ:

"Το πείραμα αυτό έδειξε ότι μεταμόσχευση ιδίων αιμοποιητικών βλαστικών κυττάρων είναι μια εφικτή παρέμβαση που μπορεί να οδηγήσει σε αξιοσημείωτη μείωση της συγκέντρωσης του ιού στο περιφερικό αίμα, και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μια πειραματική "in vivo" πλατφόρμα για να δοκιμαστούν καινοτόμες θεραπείες που αποσκοπούν στη θεραπεία της λοίμωξης HIV στους ανθρώπους", αναφέρουν χαρακτηριστικά στην σχετική έκθεση που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση PLOS Pathogens.

Και κατέληξαν στο ότι αν και αυτή η διαδικασία (ακτινοβολία πριν από τη μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων) μείωσε τον αριθμό κυττάρων HIV στον Timothy Brown, αυτό που εξαφάνισε τελείως τον ιό από τον οργανισμό του ήταν η μετάλλαξη στον μυελό των οστών του δότη (εκείνη που διακόπτει τη λειτουργία του γονιδίου CCR5) που έκανε τα κύτταρα του δότη να επιτεθούν σε εκείνα του ξενιστή, συμπεριλαμβανομένων και των λιγοστών κυττάρων HIV μετά τις ακτινοβολίες και να τα εξοντώσουν οριστικά.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τελειομανία: Χαρακτηριστικά και αρνητικές επιπτώσεις

Νιώθεις συχνά την ανάγκη ό,τι κάνεις να το κάνεις τέλεια; Έχεις παρατηρήσει να αναλαμβάνεις μια δουλειά και να μην την παραδίδεις ποτέ γιατί πιστεύεις ότι δεν είναι τέλεια και όλο κάτι λείπει; Καθυστερείς να παραδώσεις projects στη δουλειά σου γιατί νιώθεις την ανάγκη να τα τελειοποιήσεις; Παρατηρείς πως είσαι συνεχώς αγχωμένος γιατί θέλεις όλα να τα κάνεις τέλεια σε όλους τους τομείς της ζωής σου; Εάν έχεις μαζέψει αρκετά ναι στις παραπάνω ερωτήσεις τότε ίσως ανήκεις στην κατηγορία του τελειομανή. Ως τελειομανής ορίζεται ο άνθρωπος που αρνείται να δεχτεί οτιδήποτε λιγότερο από την τελειότητα. Εκφράζει τη συνεχή προσπάθεια ενός ατόμου για την αποφυγή λαθών, δεν δέχεται με τίποτα τη μετριότητα, θέτει εξαιρετικά υψηλά πρότυπα απόδοσης και ασκεί πολύ αρνητική κριτική στον εαυτό του όταν δεν φτάνει αυτά τα πρότυπα, ανησυχώντας πάρα πολύ για το πώς θα τον κρίνουν οι άλλοι άνθρωποι. Ποια είναι λοιπόν τα βασικά χαρακτηριστικά του τελειομανή ανθρώπου; Δεν αφήνει καθόλου χώρο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

Σε ποιες παθολογικές καταστάσεις η ταχύτητα καθίζησης ερυθρών (ΤΚΕ) αυξάνει;

      Η ΤΚΕ σαν εργαστηριακή εξέταση συμπληρώνει 80 χρόνια «ζωής». Όπως λέει και το όνομά της, πρόκειται για την ταχύτητα με την οποία καθιζάνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια, όταν το δείγμα του αίματος τοποθετηθεί σε ειδικό σωλήνα. Η ΤΚΕ είναι μία απλή, φθηνή, μη ειδική δοκιμασία που εδώ και χρόνια χρησιμοποιείται για την διάγνωση καταστάσεων που σχετίζονται με την οξεία και χρόνια φλεγμονή, τον καρκίνο και τα αυτοάνοσα νοσήματα. ΗΤΚΕ αναφέρεται ως μη ειδική δοκιμασία, διότι όταν τη βρίσκουμε αυξημένη, ο γιατρός δεν μπορεί να καταλάβει σε ποιό σημείο του σώματος υπάρχει φλεγμονή, ποιά είναι η αιτία που την αυξάνει, δεδομένου ότι η ΤΚΕ επηρεάζεται και από άλλες καταστάσεις πέραν της φλεγμονής. Για τον λόγο αυτό η ΤΚΕ πρέπει να αξιολογείται σε συνάρτηση και με άλλες δοκιμασίες. Η ΤΚΕ σημαίνει μια κατάσταση ενεργοποίησης, κάτι σαν “συναγερμό” για τον οργανισμό που κινητοποιείται για να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα. Μπορεί να είναι μια απλή ουρολοίμωξη για παράδειγμα, όπου η ΤΚ