Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ναρκισσισμός: Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της…ωραιοπαθούς διαταραχής

Ναρκισσισμός

Ο ναρκισσισμός αποτελεί διαταραχή προσωπικότητας- συμπεριφοράς. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του; Υπάρχει θεραπεία;

Ο όρος ”ναρκισσισμός” είναι δανεισμένος από μια διαστροφή που περιέγραψε ο P. Vacke, κατά την οποία ένα ενήλικο άτομο έχει για το ίδιο του το σώμα τη στοργή και τον ερωτισμό, με τα οποία περιβάλλουμε γενικά έναν ερωτικό σύντροφο (σεξουαλικό αντικείμενο). Με απλά λόγια, ο ναρκισσισμός δηλώνει την αγάπη και τον έρωτα που τρέφει κάποιος για τον ίδιο του τον εαυτό.

Ο ναρκισσισμός, αποτελεί μία διαταραχή προσωπικότητας- συμπεριφοράς. Τα χαρακτηριστικά που διακρίνουν ένα άτομο με ναρκισσιστική προσωπικότητα, είναι: ο εγωκεντρισμός, η επιδειξιομανία, η αλαζονεία, η δυσκολία συναισθηματικής συμμετοχής καθώς επίσης και οι εκμεταλλευτικές διαπροσωπικές σχέσεις.

Τα άτομα με ναρκισσιστική προσωπικότητα, είναι προικισμένα με μια καλύτερη κοινωνική προσαρμοστικότητα και πετυχαίνουν να δημιουργήσουν μια σημαντική επιστημονική, καλλιτεχνική ή πολιτική σταδιοδρομία. Έτσι, λοιπόν παρατηρείται ένα περίεργο φαινόμενο. Σε ένα άτομο με ναρκισσιστική προσωπικότητα, σχεδόν πάντα οι επαγγελματικές και κοινωνικές του δραστηριότητες να στέφονται με απόλυτη επιτυχία. Παρόλα αυτά, όμως η ιδιωτική του ζωή και κυρίως ο ψυχικός του κόσμος κυριαρχούνται από συναισθήματα μοναξιάς και μειονεκτικότητας.

Ο ναρκισσισμός είναι η ερωτική ορμή του ατόμου, το πάθος, το γενετήσιο ένστικτο προς ηδονή (ή αλλιώς libido) για τον ίδιο του τον εαυτό. Μπορεί λοιπόν, κάλλιστα να ειπωθεί, ότι ο ναρκισσισμός είναι ένα συμπλήρωμα libido του εγωϊσμού, με αποτέλεσμα να αποτελεί την πηγή της μεγαλομανίας, ερωτομανίας, μανίας ζηλοτυπίας και όχι σπάνια μανίας καταδίωξης.
Η μεγαλομανία του νάρκισσου ατόμου, είναι η άμεση συνέπεια της μεγαλοποίησης του εγώ.
Για αυτό, ένα δυσάρεστο περιστατικό, μία απογοήτευση ή μία αποτυχία σε ένα ναρκισσιστικό άτομο, θα κλονίσει σοβαρά το συναίσθημα του αυτοσεβασμού, μπορεί να παραλύσει την ικανότητά του για δράση και το ενδιαφέρον του για τη ζωή, με αποτέλεσμα να του προκληθεί μία ανακλιτική κατάθλιψη.

Υποστηρίζεται, ότι από τη στιγμή που η libido είναι ικανή να προσαρμόζεται και στο σώμα και το πρόσωπο του ίδιου ατόμου, αντί να προσκολλάται σε άλλο άτομο, δεν μπορεί να προκαλείται από ένα ασήμαντο γεγονός. Είναι λοιπόν πολύ πιθανόν, ότι ο ναρκισσισμός αποτελεί μία γενική και πρωταρχική κατάσταση μη ικανοποίησης της libido. Με βάση αυτό, λοιπόν ο ναρκισσισμός είναι ουσιαστικά ο αυτοερωτισμός, η σεξουαλική ενέργεια (libido) του νάρκισσου ατόμου για τον ίδιο του τον εαυτό.

Έτσι λοιπόν, διάφορα παλαιά ψυχικά τραύματα, μία απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, αλλά προπάντων τα ψυχικά τραύματα κατά την ψυχοσεξουαλική ανάπτυξη, μια απόρριψη ή ακόμα και κακοποίηση κατά την παιδική ή εφηβική ηλικία, προδιαθέτουν ένα άτομο να αναπτύξει μια ναρκισσιστική προσωπικότητα, η οποία κάλλιστα μπορεί να γίνει και καταθλιπτική.
Σίγουρα ο ναρκισσισμός, όπως άλλωστε και πολλές από τις διαταραχές προσωπικότητας ή συμπεριφοράς, χαρακτηρίζονται από έντονες μεταλλαγές, από πολύ έντονα θετικά σε πολύ έντονα αρνητικά συναισθήματα, και από πεισματάρικη- παιδική ανταγωνιστικότητα σε έντονη αντιζηλεία, όπου όλα όμως βρίσκουν τις ρίζες τους στην έλλειψη αγάπης που βιώνει το ίδιο το άτομο.

Θεραπεία

Η θεραπεία για την αντιμετώπιση του ναρκισσισμού, πραγματοποιείται είτε με ψυχανάλυση είτε με ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία. Θα πρέπει όμως να διευκρινιστεί ότι ενδέχεται να υπάρχει σχέση ναρκισσιστικής διαταραχής και διπολικής διαταραχής (μανιοκατάθλιψης). Και εδώ είναι σημαντικό, να εξεταστεί κατά πόσο τα στοιχεία του ναρκισσιστικού χαρακτήρα είναι όντως στοιχεία χαρακτήρα και όχι συμπτώματα υπομανίας ή μανίας της διπολικής διαταραχής όπου θα πρέπει να τον αναλάβει ειδικός ιατρός-ψυχίατρος- αφού τα φάρμακα ίσως να είναι απαραίτητα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τριπλή δόση νάρκωσης στο αίμα της 15χρονης που πέθανε μετά από επίσκεψη σε οδοντίατρο

Σοκ έχει προκαλέσει ο ξαφνικός θάνατος μίας 15χρονης βορειοηπειρώτισσας που ζούσε στα Γιάννενα, πριν από μερικούς μήνες σε νοσοκομείο της Αλβανίας. Η 15χρονη έχασε ξαφνικά τη ζωή του έπειτα από επίσκεψη σε οδοντίατρο στους Αγίους Σαράντα. Ο πατέρας της μικρής είχε ζητήσει να γίνει ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη και στην Ελλάδα καθώς δεν μπορούσε να δεχθεί την έκθεση ιατροδικαστή στην Αλβανία που έδειχνε ως αιτία θανάτου της 15χρονης κόρης του την εσωτερική αιμορραγία. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία απο την ιατροδικαστική έκθεση που έγινε στην Ελλάδα κατόπιν αιτήματος του πατέρα, στο αίμα της 15χρονης εντοπίστηκε τριπλάσια ποσότητα φαρμάκου νάρκωσης από τα επιτρεπόμενα όρια. «Στο αίμα του παιδιού μου, δύο ώρες πριν πεθάνει βρέθηκαν 13.6 mg/ml φαρμάκου ύπνωσης την ώρα που το επιτρεπτό όριο είναι στα 2-5 mg/ml, ανάλογα με την ηλικία και τα κιλά του καθενός. Θα συνεχίσω να αναζητώ την αλήθεια για το τι έκαναν στο παιδί μου ακόμη και αν οι αρμόδιοι στην Αλβανία προσ...

Οι 9 Θαυματουργές Χρήσεις της Ασπιρίνης που Σίγουρα ΔΕΝ γνωρίζεις!

Δείτε παρακάτω τις 9 φαρμακευτικές και μη, χρήσεις ″έκπληξη″ της ασπιρίνης: 1. Θεραπεία για τα τσιμπήματα των εντόμων : Διαλύστε μία ασπιρίνη σε νερό και ψεκάστε το παραπάνω μείγμα στο σημείο που είναι το τσίμπημα κουνουπιού ή μέλισσας. Αφήστε το διάλυμα για μερικά λεπτά μέχρι η φαγούρα και ο ερεθισμός να υποχωρήσουν. 2. Λευκαντικό για τα χέρια : Για να απαλλαγείτε από τους κίτρινους λεκέδες του τσιγάρου ή τις καφές κηλίδες στα χέρια, σπάστε 2-3 δισκία και αναμείξτε τα με λεμόνι. Απλώστε στους αντιαισθητικούς λεκέδες που υπάρχουν στις άκρες των δακτύλων, επαναλάβετε σε τακτά χρονικά διαστήματα και γρήγορα θα εξαφανιστούν. 3. Θεραπεία ακμής : Σπάστε δύο-τρία δισκία και αναμείξτε τα με μικρή ποσότητα νερού. Απλώστε το μείγμα στα σπυράκια, αφήστε 2-3 λεπτά και ξεπλύνετε. Τα σπυράκια θα ξεραθούν και θα εξαφανιστούν γρηγορότερα. 4. Αντί-μυκητιασικό βελτιωτικό εδάφους: Για να καταπολεμήσετε τους μύκητες του εδάφους και τα ζιζάνια, διαλύστε ένα δισκίο ασπιρίνης σε ...

Συγκρούσεις - Από την ματαίωση των προσδοκιών μας στην ουσιαστική επικοινωνία

Οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις είναι μέρος της ζωής μας, των σχέσεων μας και τελικά μέρος του εαυτού μας. Ακόμα και αυτή τη στιγμή μπορεί να βιώνουμε μία εσωτερική σύγκρουση σκεπτόμενοι αν θέλουμε να συνεχίσουμε να διαβάζουμε αυτό το κείμενο ή όχι. Πότε όμως η διαφωνία εξελίσσεται σε σύγκρουση και κατά πόσο φωτίζει κάποιες σκοτεινές πλευρές της προσωπικότητας μας, μίας σχέσης ή μίας κοινωνίας; Η διαφωνία αναφέρεται κυρίως σε μία διαφορά απόψεων, σε μία ασυμφωνία προσέγγισης ανάμεσα σε δύο πλευρές. Η σύγκρουση όμως είναι κάτι παραπάνω από απλή ασυμφωνία και αποτελεί ένα επίμονο θέμα προστριβής το οποίο έχει διάρκεια. Αφού λοιπόν παραμένει για καιρό, μπορεί να αλλάζει μορφές και να εξελίσσεται προκαλώντας πολλά προβλήματα τα οποία συνιστούν εκφάνσεις του ίδιου ζητήματος. Από αυτή την άποψη η σύγκρουση αντιμετωπίζεται ως μία διαδικασία και έχει 3 ποιοτικές διαβαθμίσεις Α) Η προοπτική να προκύψει σύγκρουση υπάρχει όταν 2 πλευρές έρχονται αντιμέτωπες με δύο ή περισσ...