Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Οδοντικό νήμα: Λείπουν οι κλινικές μελέτες για τη χρησιμότητά του


Η χρήση του οδοντικού νήματος περιλαμβάνεται στις συμβουλές υγιεινής των δοντιών εκ μέρους των οδοντιάτρων, αλλά ένα δημοσίευμα στην εφημερίδα Times της Νέας Υόρκης αναφέρει ότι στην πραγματικότητα δεν έχει ποτέ μελετηθεί στα σοβαρά και δεν έχει αποδειχθεί η ωφέλεια του νήματος στα δόντια.
Το γεγονός βέβαια ότι δεν έχει γίνει κάποια σημαντική κλινική μελέτη για το οδοντικό νήμα δεν σημαίνει ότι δεν είναι χρήσιμο. Ειδικά για ορισμένους ανθρώπους που η κατασκευή των δοντιών τους είναι τέτοια που εγκλωβίζει υπολείμματα τροφών, ίσως είναι πιο χρήσιμο ακόμα και από το βούρτσισμα των δοντιών με οδοντόκρεμα.

Πάντως, η Αμερικανική Ακαδημία Περιοδοντολογίας, αναγνώρισε πρόσφατα ότι τα σχετικά στοιχεία σχετικά με το οδοντικό νήμα είναι ανεπαρκή, καθώς οι έως τώρα μελέτες έχουν συμπεριλάβει μικρό αριθμό εθελοντών και για μικρό χρονικό διάστημα.

Ορισμένοι βλέπουν μάλιστα και “συνωμοσία” κέρδους εκ μέρους των κατασκευαστικών εταιρειών. «Εδώ και χρόνια μάς λένε ότι το νήμα συνιστά ουσιώδες μέρος της φροντίδας των δοντιών και των ούλων μας. Ίσως οι μόνοι άνθρωποι που πραγματικά ωφελούνται, είναι οι κατασκευαστές των οδοντικών νημάτων», δήλωσε η σκιώδης υπουργός Υγείας του κόμματος των Εργατικών στη Βρετανία, Νταϊάν ‘Αμποτ.

Ενδείξεις αλλά όχι αποδείξεις
Μια μετα-ανάλυση 12 τυχαιοποιημένων κλινικών δοκιμών που είχε γίνει το 2011 βρήκε «αναξιόπιστες» ενδείξεις ότι το νήμα μπορεί να μειώσει την οδοντική πλάκα μετά από 1-3 μήνες τακτικής χρήσης.

«Είναι άξιο απορίας ότι για δύο σημαντικές ανθρώπινες συνήθειες, το οδοντικό νήμα και το βούρτσισμα με οδοντόκρεμα χωρίς φθόριο, που ευρέως πιστεύεται ότι εμποδίζουν τις φθορές των δοντιών, δεν υπάρχουν εκτεταμένες τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές που να αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητά τους», ανέφερε ο καθηγητής οδοντιατρικής δρ Φιλίπ Χατζοέλ από το Πανεπιστήμιο Ουάσιγκτον στο Σιάτλ.

Υπάρχουν βέβαια ενδείξεις ότι το οδοντικό νήμα κάνει πράγματι καλό στην περίπτωση της ουλίτιδας, κάτι που επιβεβαίωσε και η προανεφερθείσα μετα-ανάλυση, καθώς όσοι καθαρίζουν τα δόντια τους με νήμα και τα βουρτσίζουν τακτικά, τα ούλα τους ματώνουν λιγότερο, σε σχέση με όσους χρησιμοποιούν οδοντέκρεμα. Από την άλλη μεριά, όταν η ουλίτιδα γίνει σοβαρή και εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα (φθορά στα οστά των δοντιών), το οδοντικό νήμα δεν μπορεί να κάνει κάτι γι’ την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Το θέμα για το πόσο χρήσιμο είναι το οδοντικό νήμα ξεκίνησε, όταν Αμερικανικοί ειδικοί παραδέχθηκαν ότι η αποτελεσματικότητά του ποτέ δεν έχει μελετηθεί διεξοδικά και, στη συνέχεια, το Αμερικανικό υπουργείο Υγείας απέσυρε σιωπηλά τη σύσταση να χρησιμοποιείται καθημερινά.

Από την άλλη μεριά, είναι αυτονόητο ότι οδοντικό νήμα είναι χρήσιμο αφού σε πολλές περιπτώσεις έχει τη δυνατότητα να αφαιρεί τροφές που κρύβονται κάτω από τα ούλα, κάτι που είναι φανερό από την καθημερινή πρακτική. Μάλιστα αρκετοί οδοντίατροι προτείνουν και τα μεσο-οδοντικά βουρτσάκια αν ο κενός χώρος ανάμεσα στα δόντια είναι μεγάλος.

Το γεγονός λοιπόν ότι λείπουν εκτεταμένες μελέτες για το οδοντικό νήμα δεν σημαίνει ότι είναι άχρηστο. Ενδεχομένως να απουσιάζουν ακριβώς επειδή η χρησιμότητά του είναι αρκετά εμφανής, τουλάχιστον για μια κατηγορία ανθρώπων στους οποίους εγκλωβίζονται τροφές ανάμεσα στα δόντια τους και δεν αφαιρούνται εύκολα με την οδοντόβουρτσα. Αυτό γίνεται φανερό στην περίπτωση που κάποιος χρησιμοποιήσει πρώτα οδοντόβουρτσα και μετά οδοντικό νήμα.

http://www.healthyliving.gr/2016/08/08/odontiko-nhma-6/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τριπλή δόση νάρκωσης στο αίμα της 15χρονης που πέθανε μετά από επίσκεψη σε οδοντίατρο

Σοκ έχει προκαλέσει ο ξαφνικός θάνατος μίας 15χρονης βορειοηπειρώτισσας που ζούσε στα Γιάννενα, πριν από μερικούς μήνες σε νοσοκομείο της Αλβανίας. Η 15χρονη έχασε ξαφνικά τη ζωή του έπειτα από επίσκεψη σε οδοντίατρο στους Αγίους Σαράντα. Ο πατέρας της μικρής είχε ζητήσει να γίνει ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη και στην Ελλάδα καθώς δεν μπορούσε να δεχθεί την έκθεση ιατροδικαστή στην Αλβανία που έδειχνε ως αιτία θανάτου της 15χρονης κόρης του την εσωτερική αιμορραγία. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία απο την ιατροδικαστική έκθεση που έγινε στην Ελλάδα κατόπιν αιτήματος του πατέρα, στο αίμα της 15χρονης εντοπίστηκε τριπλάσια ποσότητα φαρμάκου νάρκωσης από τα επιτρεπόμενα όρια. «Στο αίμα του παιδιού μου, δύο ώρες πριν πεθάνει βρέθηκαν 13.6 mg/ml φαρμάκου ύπνωσης την ώρα που το επιτρεπτό όριο είναι στα 2-5 mg/ml, ανάλογα με την ηλικία και τα κιλά του καθενός. Θα συνεχίσω να αναζητώ την αλήθεια για το τι έκαναν στο παιδί μου ακόμη και αν οι αρμόδιοι στην Αλβανία προσ...

Οι 9 Θαυματουργές Χρήσεις της Ασπιρίνης που Σίγουρα ΔΕΝ γνωρίζεις!

Δείτε παρακάτω τις 9 φαρμακευτικές και μη, χρήσεις ″έκπληξη″ της ασπιρίνης: 1. Θεραπεία για τα τσιμπήματα των εντόμων : Διαλύστε μία ασπιρίνη σε νερό και ψεκάστε το παραπάνω μείγμα στο σημείο που είναι το τσίμπημα κουνουπιού ή μέλισσας. Αφήστε το διάλυμα για μερικά λεπτά μέχρι η φαγούρα και ο ερεθισμός να υποχωρήσουν. 2. Λευκαντικό για τα χέρια : Για να απαλλαγείτε από τους κίτρινους λεκέδες του τσιγάρου ή τις καφές κηλίδες στα χέρια, σπάστε 2-3 δισκία και αναμείξτε τα με λεμόνι. Απλώστε στους αντιαισθητικούς λεκέδες που υπάρχουν στις άκρες των δακτύλων, επαναλάβετε σε τακτά χρονικά διαστήματα και γρήγορα θα εξαφανιστούν. 3. Θεραπεία ακμής : Σπάστε δύο-τρία δισκία και αναμείξτε τα με μικρή ποσότητα νερού. Απλώστε το μείγμα στα σπυράκια, αφήστε 2-3 λεπτά και ξεπλύνετε. Τα σπυράκια θα ξεραθούν και θα εξαφανιστούν γρηγορότερα. 4. Αντί-μυκητιασικό βελτιωτικό εδάφους: Για να καταπολεμήσετε τους μύκητες του εδάφους και τα ζιζάνια, διαλύστε ένα δισκίο ασπιρίνης σε ...

Συγκρούσεις - Από την ματαίωση των προσδοκιών μας στην ουσιαστική επικοινωνία

Οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις είναι μέρος της ζωής μας, των σχέσεων μας και τελικά μέρος του εαυτού μας. Ακόμα και αυτή τη στιγμή μπορεί να βιώνουμε μία εσωτερική σύγκρουση σκεπτόμενοι αν θέλουμε να συνεχίσουμε να διαβάζουμε αυτό το κείμενο ή όχι. Πότε όμως η διαφωνία εξελίσσεται σε σύγκρουση και κατά πόσο φωτίζει κάποιες σκοτεινές πλευρές της προσωπικότητας μας, μίας σχέσης ή μίας κοινωνίας; Η διαφωνία αναφέρεται κυρίως σε μία διαφορά απόψεων, σε μία ασυμφωνία προσέγγισης ανάμεσα σε δύο πλευρές. Η σύγκρουση όμως είναι κάτι παραπάνω από απλή ασυμφωνία και αποτελεί ένα επίμονο θέμα προστριβής το οποίο έχει διάρκεια. Αφού λοιπόν παραμένει για καιρό, μπορεί να αλλάζει μορφές και να εξελίσσεται προκαλώντας πολλά προβλήματα τα οποία συνιστούν εκφάνσεις του ίδιου ζητήματος. Από αυτή την άποψη η σύγκρουση αντιμετωπίζεται ως μία διαδικασία και έχει 3 ποιοτικές διαβαθμίσεις Α) Η προοπτική να προκύψει σύγκρουση υπάρχει όταν 2 πλευρές έρχονται αντιμέτωπες με δύο ή περισσ...