Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η μουσική βοηθά στην βιολογική ανάπτυξη των νεογνών

Η μουσική βοηθά στην βιολογική ανάπτυξη των νεογνών






Το νανουρίσμα και κάθε είδους μουσική αλληλεπίδραση στην βρεφική ηλικία έχει αποδειχθεί ότι συντελεί στη σαφή βιολογική ανάπτυξη των μωρών

Οι μουσικές εμπειρίες αναλύονται από τον εγκέφαλο παρουσιάζοντας μια πολυτροπική προσέγγιση, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτήν τη διεργασία το ακουστικό, το οπτικό, το γνωσιακό, το συναισθηματικό και κινητικό σύστημα. Αυτή η προσέγγιση ξεκινάει από πολύ νωρίς στη ζωή μας και αποτυπώνεται σε όλες τις εκφάνσεις της προσωπικής και κοινωνικής δράσης μας όντας ακόμη μωρά.

Σκεφτείτε απλά το πώς η μουσική επηρεάζει εσάς προσωπικά - πώς δηλαδή μία γρήγορη μελωδία ή ένα ισχυρό ‘beat’ σας βοηθάει να ανεβάσετε τους προσωπικούς σας παραγωγικούς ρυθμούς. Ή ακόμη και το πώς μία ήσυχη μελωδία σας βοηθάει να χαλαρώσετε και να κοιμηθείτε. Ένα μωρό δεν διαφέρει σε τίποτα σε σύγκριση με εσάς σε αυτό το σημείο, αφου όλοι μας από πολύ μικροί αρχίζουμε αποδεδειγμένα να έχουμε μια άμεση βιολογική και συναισθηματική σχέση με τη μουσική.

Καταρχήν, θα πρέπει να αναφερθεί ότι το νανουρίσμα και κάθε είδους μουσική αλληλεπίδραση στην πρώιμη βρεφική ηλικία έχει ερευνητικά αποδειχθεί ότι συντελεί στη σαφή βιολογική ανάπτυξη των μωρών. Η μουσική χρησιμοποιείται μερικές φορές και ως θεραπεία, κυρίως σε πρόωρα νεογνά, καθώς ερευνητικά δεδομένα έχουν παρουσιάσει ότι η παθητική μουσική ακρόαση βοηθάει τα μωρά στο να αποκτήσουν και να βελτιώσουν προσωπικό τους βάρος μέσω της σωστότερης και πιο οργανωμένης πρόσληψης φαγητού.
Επίσης, η πρώιμη μουσική αλληλεπίδραση βοηθάει και στην ψυχολογική σύνδεση μεταξύ γονέα και μωρού. Σκεφτείτε τη χαρά που μοιράζεστε με το μωρό σας όταν και οι δύο κινήστε και συντονίζεστε στους ρυθμούς ενός γρήγορου κομματιού. Το ίδιο ισχύει και για τις πιο απαλές μελωδίες, οι οποίες βοηθούν στην δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος και τόνωσης της ψυχολογικής ευστάθειας του μωρού.

Πολλοί ρωτάνε αν τελικά η πρώιμη μουσική παρέμβαση μπορεί να κάνει ένα μωρό πιο έξυπνο. Η επιστήμη ακόμη δεν έχει αποφανθεί ξεκάθαρα για κάτι τέτοιο, αν και μερικά στοιχεία τείνουν στο να ενισχύσουν αυτήν την άποψη που προτείνει οτι μέσω της πρώιμη επαφής με τη μουσική, τα παιδιά γίνονται αργότερα στη ζωή τους πιο αποτελεσματικά στο να διαχειρίζονται μαθηματικές πληροφορίες και να αναλύουν χωροταξικά δεδομένα.Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει ένας μεγάλος όγκος ερευνητικών αποτελεσμάτων που δείχνει ότι η μελέτη και η ενασχόληση με τη μουσική στις πρώιμες ηλικίες επηρεάζει θετικά την ανάπτυξη του εγκεφαλικού φλοιού, του λιμβικού συστήματος και του εγκεφαλικού στελέχος.

Ωστόσο, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι πρώτα από όλα, η πρώιμη αλλά και η γενικότερη μουσική ενασχόληση, θα πρέπει να ειναι ένα ευχάριστο γεγονός, που απλά θα παρουσιάζει την ακουστική περιπέτεια στις αισθήσεις του μωρού, μαθαίνοντάς του νέους ήχους, νέους ρυθμούς και νέα συναισθήματα. Η μουσική ειναι ένα βασικό συστατικό της ζωής μας από την αρχή μέχρι το τέλος της, και θα πρέπει να τη διαχειριζόμαστε όπως το φαγητό και τον ύπνο.

iatronet.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σε ποιες παθολογικές καταστάσεις η ταχύτητα καθίζησης ερυθρών (ΤΚΕ) αυξάνει;

      Η ΤΚΕ σαν εργαστηριακή εξέταση συμπληρώνει 80 χρόνια «ζωής». Όπως λέει και το όνομά της, πρόκειται για την ταχύτητα με την οποία καθιζάνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια, όταν το δείγμα του αίματος τοποθετηθεί σε ειδικό σωλήνα. Η ΤΚΕ είναι μία απλή, φθηνή, μη ειδική δοκιμασία που εδώ και χρόνια χρησιμοποιείται για την διάγνωση καταστάσεων που σχετίζονται με την οξεία και χρόνια φλεγμονή, τον καρκίνο και τα αυτοάνοσα νοσήματα. ΗΤΚΕ αναφέρεται ως μη ειδική δοκιμασία, διότι όταν τη βρίσκουμε αυξημένη, ο γιατρός δεν μπορεί να καταλάβει σε ποιό σημείο του σώματος υπάρχει φλεγμονή, ποιά είναι η αιτία που την αυξάνει, δεδομένου ότι η ΤΚΕ επηρεάζεται και από άλλες καταστάσεις πέραν της φλεγμονής. Για τον λόγο αυτό η ΤΚΕ πρέπει να αξιολογείται σε συνάρτηση και με άλλες δοκιμασίες. Η ΤΚΕ σημαίνει μια κατάσταση ενεργοποίησης, κάτι σαν “συναγερμό” για τον οργανισμό που κινητοποιείται για να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα. Μπορεί να είναι μια απλή ουρολοίμωξη για παράδειγμα, όπου η ΤΚ

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

Νοσήματα Σιελογόνων Αδένων

  Οι σιελογόνοι αδένες είναι όργανα που βρίσκονται κατανεμημένοι γύρω από τη στοματική κοιλότητα και παράγουν το σάλιο. Υπάρχουν έξι μείζονες και δεκάδες διάσπαρτοι ελάσσονες σιελογόνοι αδένες. Μείζονες αδένες είναι οι δύο παρωτίδες, οι δύο υπογνάθιοι και οι δύο υπογλώσσιοι. Οι ελάσσονες σιελογόνοι αδένες είναι περίπου 400-700.... Ο αριθμός αυτός διαφέρει από άτομο σε άτομο. Βρίσκονται διασκορπισμένοι σε πολλές θέσεις στο βλεννογόνο του στόματος. Από τοπογραφικής λοιπόν άποψης οι ελάσσονες σιελογόνοι αδένες ταξινομούνται στις παρακάτω ομάδες: α) χειλικοί: βρίσκονται στον υποβλεννογόνιο των χειλέων και είναι μικτοί αδένες β) παρειακοί: αποτελούν συνέχεια των χειλικών προς τις παρειές και είναι και αυτοί μικτοί αδένες γ) οπισθογόμφοι: βρίσκονται στο οπισθογόμφιο τρίγωνο και είναι βλεννώδεις αδένες δ) υπερώιοι: βρίσκονται στην σκληρή, τη μαλθακή υπερώα και τη σταφυλή και είναι αμιγείς βλεννώδεις αδένες ε) γλωσσικοί: διαιρούνται στους πρόσθιους και τους οπίσθιους.