Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πώς να αντιμετωπίσουμε τον θυμό του εφήβου



Έχετε παιδί στην εφηβεία και η διάθεσή του ώρες-ώρες γίνεται ανεξέλεγκτη; Διαβάστε πέντε απλούς τρόπους για να βοηθήσετε.
Οι έφηβοι έχουν πολύ περισσότερα πράγματα στο κεφάλι τους απ’ ό,τι νομίζουμε. Φιλίες, έρωτας, μαθήματα, το μέλλον τους. Όλα αυτά τους φαίνονται βουνό, και τα αισθήματα που τους προκαλούν έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ζωή τους. Είναι στην ηλικία που προσπαθούν να καταλάβουν ποιοι είναι, να βρουν τον εαυτό τους, και αυτό σημαίνει πως τα πάντα μπορούν να γίνουν αιτία για μια ξαφνική πτώση στην διάθεση. Και οι γονείς τους, τις πιο πολλές φορές, δεν είναι σίγουροι πώς να αντιδράσουν.
Οι παρακάτω πέντε στρατηγικές μπορούν να σας βοηθήσουν, όχι μόνο να πλησιάσετε περισσότερο το έφηβο παιδί σας και να του δώσετε την στήριξη που έχει ανάγκη, αλλά και να του διδάξετε τεχνικές για να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του.

Βγείτε μία βόλτα
Όταν δείτε πως το παιδί σας έχει κακή διάθεση, μπορεί να κλειδώνεται στο δωμάτιό του. Είναι προτιμότερο να βγείτε έξω. Η χαλαρή άσκηση θα ελαττώσει τις ορμόνες του άγχους και θα το ηρεμήσει. Φορέστε ακουστικά, ακούστε μουσική και βγείτε μια βόλτα. Δεν είναι ανάγκη να μιλήσετε για το τι συνέβη, αρκεί να ξέρει πως μπορεί να σας μιλήσει οποτεδήποτε. Λίγο περπάτημα στην ησυχία θα κάνει και στους δυο σας καλό. Αν δεν θέλει παρέα, προτείνετε να βγει μόνο του για λίγη ώρα.

Οδηγήστε
Πολλοί παιδοψυχολόγοι ισχυρίζονται πως είναι πιο εύκολο να μιλήσετε στο παιδί σας μέσα στο αυτοκίνητο. Δεν υπάρχει οπτική επαφή, και κανείς άλλος δεν πρόκειται να σας διακόψει. Ρωτήστε το παιδί απλά πράγματα, όπως πώς πέρασε την ημέρα του και τι συμβαίνει γενικά στην ζωή του αυτή την περίοδο. Δείξτε του ότι καταλαβαίνετε πώς νιώθει, και μην κάνετε απόλυτες δηλώσεις.

Κάντε ένα διάλειμμα
Το παιδί σας, πολλές φορές, χρειάζεται να κάνει ένα διάλειμμα από τα πάντα. Δώστε του λίγο χρόνο και μην το πιέζετε. Κάποιες μέρες μπορεί να έχει ανάγκη να κάνει τα πάντα πιο αργά. Επίσης, είναι πολύ καλό να στηρίζετε το παιδί σας σε όποιο χόμπι έχει, καθώς είναι από τα πράγματα στην ζωή του που του δίνουν ειλικρινή ευτυχία.

Καλή διατροφή και ύπνος
Όταν είμαστε θυμωμένοι, πεινασμένοι ή κουρασμένοι, παίρνουμε λάθος αποφάσεις. Οπότε, φροντίστε τα δύο τελευταία να μην είναι αισθήματα που θα νιώθει το παιδί σας. Ετοιμάζετέ του νόστιμα και υγιεινά φαγητά, και γεμίστε το σπίτι με υγιεινά σνακ. Αν δεν υπάρχουν λιπαρά σνακ στο σπίτι, το παιδί σας θα επιλέξει καλύτερα. Θυμίστε του πως ο ύπνος είναι σημαντικός. Ο μέσος έφηβος χρειάζεται τουλάχιστον 8,5 ώρες ύπνου κάθε βράδυ.

Μην του μιλάτε απότομα
Θα υπάρξουν στιγμές που το παιδί σας θα παίζει με τα όρια της υπομονής σας. Δεν πρέπει να ενδώσετε και να τους αντιμιλήσετε άσχημα. Μην το παίρνετε προσωπικά, ακόμα κι αν σας λέει πράγματα που ακούγονται άσχημα. Αυτή τη στιγμή, συμβαίνουν τόσες αλλαγές στην ζωή του, που δεν ίσως να μην μπορεί να τις διαχειριστεί. Πρέπει να είστε δίπλα του.

http://www.iatronet.gr/ygeia/psyxiki-ygeia/article/33391/pws-na-antimetwpisoyme-ton-thymo-toy-efivoy.html


Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τριπλή δόση νάρκωσης στο αίμα της 15χρονης που πέθανε μετά από επίσκεψη σε οδοντίατρο

Σοκ έχει προκαλέσει ο ξαφνικός θάνατος μίας 15χρονης βορειοηπειρώτισσας που ζούσε στα Γιάννενα, πριν από μερικούς μήνες σε νοσοκομείο της Αλβανίας. Η 15χρονη έχασε ξαφνικά τη ζωή του έπειτα από επίσκεψη σε οδοντίατρο στους Αγίους Σαράντα. Ο πατέρας της μικρής είχε ζητήσει να γίνει ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη και στην Ελλάδα καθώς δεν μπορούσε να δεχθεί την έκθεση ιατροδικαστή στην Αλβανία που έδειχνε ως αιτία θανάτου της 15χρονης κόρης του την εσωτερική αιμορραγία. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία απο την ιατροδικαστική έκθεση που έγινε στην Ελλάδα κατόπιν αιτήματος του πατέρα, στο αίμα της 15χρονης εντοπίστηκε τριπλάσια ποσότητα φαρμάκου νάρκωσης από τα επιτρεπόμενα όρια. «Στο αίμα του παιδιού μου, δύο ώρες πριν πεθάνει βρέθηκαν 13.6 mg/ml φαρμάκου ύπνωσης την ώρα που το επιτρεπτό όριο είναι στα 2-5 mg/ml, ανάλογα με την ηλικία και τα κιλά του καθενός. Θα συνεχίσω να αναζητώ την αλήθεια για το τι έκαναν στο παιδί μου ακόμη και αν οι αρμόδιοι στην Αλβανία προσ...

Οι 9 Θαυματουργές Χρήσεις της Ασπιρίνης που Σίγουρα ΔΕΝ γνωρίζεις!

Δείτε παρακάτω τις 9 φαρμακευτικές και μη, χρήσεις ″έκπληξη″ της ασπιρίνης: 1. Θεραπεία για τα τσιμπήματα των εντόμων : Διαλύστε μία ασπιρίνη σε νερό και ψεκάστε το παραπάνω μείγμα στο σημείο που είναι το τσίμπημα κουνουπιού ή μέλισσας. Αφήστε το διάλυμα για μερικά λεπτά μέχρι η φαγούρα και ο ερεθισμός να υποχωρήσουν. 2. Λευκαντικό για τα χέρια : Για να απαλλαγείτε από τους κίτρινους λεκέδες του τσιγάρου ή τις καφές κηλίδες στα χέρια, σπάστε 2-3 δισκία και αναμείξτε τα με λεμόνι. Απλώστε στους αντιαισθητικούς λεκέδες που υπάρχουν στις άκρες των δακτύλων, επαναλάβετε σε τακτά χρονικά διαστήματα και γρήγορα θα εξαφανιστούν. 3. Θεραπεία ακμής : Σπάστε δύο-τρία δισκία και αναμείξτε τα με μικρή ποσότητα νερού. Απλώστε το μείγμα στα σπυράκια, αφήστε 2-3 λεπτά και ξεπλύνετε. Τα σπυράκια θα ξεραθούν και θα εξαφανιστούν γρηγορότερα. 4. Αντί-μυκητιασικό βελτιωτικό εδάφους: Για να καταπολεμήσετε τους μύκητες του εδάφους και τα ζιζάνια, διαλύστε ένα δισκίο ασπιρίνης σε ...

Συγκρούσεις - Από την ματαίωση των προσδοκιών μας στην ουσιαστική επικοινωνία

Οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις είναι μέρος της ζωής μας, των σχέσεων μας και τελικά μέρος του εαυτού μας. Ακόμα και αυτή τη στιγμή μπορεί να βιώνουμε μία εσωτερική σύγκρουση σκεπτόμενοι αν θέλουμε να συνεχίσουμε να διαβάζουμε αυτό το κείμενο ή όχι. Πότε όμως η διαφωνία εξελίσσεται σε σύγκρουση και κατά πόσο φωτίζει κάποιες σκοτεινές πλευρές της προσωπικότητας μας, μίας σχέσης ή μίας κοινωνίας; Η διαφωνία αναφέρεται κυρίως σε μία διαφορά απόψεων, σε μία ασυμφωνία προσέγγισης ανάμεσα σε δύο πλευρές. Η σύγκρουση όμως είναι κάτι παραπάνω από απλή ασυμφωνία και αποτελεί ένα επίμονο θέμα προστριβής το οποίο έχει διάρκεια. Αφού λοιπόν παραμένει για καιρό, μπορεί να αλλάζει μορφές και να εξελίσσεται προκαλώντας πολλά προβλήματα τα οποία συνιστούν εκφάνσεις του ίδιου ζητήματος. Από αυτή την άποψη η σύγκρουση αντιμετωπίζεται ως μία διαδικασία και έχει 3 ποιοτικές διαβαθμίσεις Α) Η προοπτική να προκύψει σύγκρουση υπάρχει όταν 2 πλευρές έρχονται αντιμέτωπες με δύο ή περισσ...