Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πώς να αντιμετωπίσουμε τον θυμό του εφήβου



Έχετε παιδί στην εφηβεία και η διάθεσή του ώρες-ώρες γίνεται ανεξέλεγκτη; Διαβάστε πέντε απλούς τρόπους για να βοηθήσετε.
Οι έφηβοι έχουν πολύ περισσότερα πράγματα στο κεφάλι τους απ’ ό,τι νομίζουμε. Φιλίες, έρωτας, μαθήματα, το μέλλον τους. Όλα αυτά τους φαίνονται βουνό, και τα αισθήματα που τους προκαλούν έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ζωή τους. Είναι στην ηλικία που προσπαθούν να καταλάβουν ποιοι είναι, να βρουν τον εαυτό τους, και αυτό σημαίνει πως τα πάντα μπορούν να γίνουν αιτία για μια ξαφνική πτώση στην διάθεση. Και οι γονείς τους, τις πιο πολλές φορές, δεν είναι σίγουροι πώς να αντιδράσουν.
Οι παρακάτω πέντε στρατηγικές μπορούν να σας βοηθήσουν, όχι μόνο να πλησιάσετε περισσότερο το έφηβο παιδί σας και να του δώσετε την στήριξη που έχει ανάγκη, αλλά και να του διδάξετε τεχνικές για να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του.

Βγείτε μία βόλτα
Όταν δείτε πως το παιδί σας έχει κακή διάθεση, μπορεί να κλειδώνεται στο δωμάτιό του. Είναι προτιμότερο να βγείτε έξω. Η χαλαρή άσκηση θα ελαττώσει τις ορμόνες του άγχους και θα το ηρεμήσει. Φορέστε ακουστικά, ακούστε μουσική και βγείτε μια βόλτα. Δεν είναι ανάγκη να μιλήσετε για το τι συνέβη, αρκεί να ξέρει πως μπορεί να σας μιλήσει οποτεδήποτε. Λίγο περπάτημα στην ησυχία θα κάνει και στους δυο σας καλό. Αν δεν θέλει παρέα, προτείνετε να βγει μόνο του για λίγη ώρα.

Οδηγήστε
Πολλοί παιδοψυχολόγοι ισχυρίζονται πως είναι πιο εύκολο να μιλήσετε στο παιδί σας μέσα στο αυτοκίνητο. Δεν υπάρχει οπτική επαφή, και κανείς άλλος δεν πρόκειται να σας διακόψει. Ρωτήστε το παιδί απλά πράγματα, όπως πώς πέρασε την ημέρα του και τι συμβαίνει γενικά στην ζωή του αυτή την περίοδο. Δείξτε του ότι καταλαβαίνετε πώς νιώθει, και μην κάνετε απόλυτες δηλώσεις.

Κάντε ένα διάλειμμα
Το παιδί σας, πολλές φορές, χρειάζεται να κάνει ένα διάλειμμα από τα πάντα. Δώστε του λίγο χρόνο και μην το πιέζετε. Κάποιες μέρες μπορεί να έχει ανάγκη να κάνει τα πάντα πιο αργά. Επίσης, είναι πολύ καλό να στηρίζετε το παιδί σας σε όποιο χόμπι έχει, καθώς είναι από τα πράγματα στην ζωή του που του δίνουν ειλικρινή ευτυχία.

Καλή διατροφή και ύπνος
Όταν είμαστε θυμωμένοι, πεινασμένοι ή κουρασμένοι, παίρνουμε λάθος αποφάσεις. Οπότε, φροντίστε τα δύο τελευταία να μην είναι αισθήματα που θα νιώθει το παιδί σας. Ετοιμάζετέ του νόστιμα και υγιεινά φαγητά, και γεμίστε το σπίτι με υγιεινά σνακ. Αν δεν υπάρχουν λιπαρά σνακ στο σπίτι, το παιδί σας θα επιλέξει καλύτερα. Θυμίστε του πως ο ύπνος είναι σημαντικός. Ο μέσος έφηβος χρειάζεται τουλάχιστον 8,5 ώρες ύπνου κάθε βράδυ.

Μην του μιλάτε απότομα
Θα υπάρξουν στιγμές που το παιδί σας θα παίζει με τα όρια της υπομονής σας. Δεν πρέπει να ενδώσετε και να τους αντιμιλήσετε άσχημα. Μην το παίρνετε προσωπικά, ακόμα κι αν σας λέει πράγματα που ακούγονται άσχημα. Αυτή τη στιγμή, συμβαίνουν τόσες αλλαγές στην ζωή του, που δεν ίσως να μην μπορεί να τις διαχειριστεί. Πρέπει να είστε δίπλα του.

http://www.iatronet.gr/ygeia/psyxiki-ygeia/article/33391/pws-na-antimetwpisoyme-ton-thymo-toy-efivoy.html


Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

10 συμπτώματα του «Σιωπηλού Δολοφόνου» των ωοθηκών, που κάθε γυναίκα ΠΡΕΠΕΙ να γνωρίζει

Υπολογίζεται ότι στης ΗΠΑ περισσότερες από 550 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο στις ωοθήκες. Πιστεύεται πως οι κύριες αιτίες αυτής της μορφής καρκίνου περιλαμβάνουν: Την ηλικία Τη κληρονομικότητα Τη χρήση αντισυλληπτικών Αυτό όμως που είναι το πιο ανησυχητικό είναι ότι οι περισσότερες που μαθαίνουν πως έχουν αυτή τη μορφή καρκίνου, το μαθαίνουν στα τελευταία στάδια, όταν δεν υπάρχει πια ελπίδα. Γι’αυτό είναι πολύ σημαντικό να μην αγνοούμε τα σημάδια αυτού του σιωπηλού δολοφόνου, γιατί μία έγκαιρη διάγνωση θα σας σώσει τη ζωή. Τα 10 κυριότερα συμπτώματα είναι: 1. Συχνοί κοιλόπονοι 2. Πόνος στη λεκάνη και το στομάχι 3. Ασταθή έμμηνος ρύση Ο καρκίνος των ωοθηκών μπορεί να αναπτυχθεί και σε κορίτσια που δεν έχει αρχίσει ακόμα ο κύκλος του, ωστόσο είναι πολύ πιο συνηθισμένος σε γυναίκες άνω των 55. 4. Αίσθημα κόπωσης χωρίς προφανή λόγο 5. Παράξενο αίσθημα κορεσμού Το να νιώθεις φουσκωμένος όταν δεν έχεις φάει είναι ένα κοινό σύμπτωμα το

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας

Η εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια αποτελεί επικίνδυνο εχθρό για τη μέση ηλικία και πολύ περισσότερο όταν συνυπάρχουν παθήσεις όπως ο διαβήτης και η υπέρταση Προσβάλει κατά κύριο λόγο τα μικρά τριχοειδή αγγεία του μεσεγκεφάλου και προκαλεί χαρακτηριστικές διαταραχές στην ροή του αίματος.. Η τριάδα αυτών των διαταραχών αποτελείται από διαταραχές μνήμης και   προσοχής , δυσχέρεια βάδισης και ακράτεια. Σ’αυτήν την κεντρική συμπτωματολογία προστίθενται και άλλες δυσλειτουργίες. Η νόσος, η συχνότητα της οποίας αυξάνεται με την ηλικία, πιστεύεται ότι αποτελεί ένδειξη αυξημένου κινδύνου για μελλοντικό σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ προγενέστερες μελέτες την έχουν επίσης συσχετίσει με απώλεια του συντονισμού των κινήσεων και νοητική διαταραχή. Έτσι, η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι αναγκαίες ώστε να αποφευχθεί η εξέλιξή της. Η πιθανή δυσκολία ενός ατόμου να ισορροπήσει στο ένα πόδι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα θα μπορούσε να είναι δείκτης ε