Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πως η βιταμίνη C σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα του εντέρου – σε μεγάλη δόση



Είναι γνωστή η μεγάλη διαμάχη που υπήρξε μεταξύ του νομπελίστα Λάϊνους Πόλινγκ και ερευνητών της κλινικής Mayo για τον αντικαρκινικό ρόλο της βιταμίνης C όταν αυτή χρησιμοποιείται σε μεγάλη δοσολογία. H διαμάχη έκλεισε με νίκη των ερευνητών της κλινικής Mayo. Στη συνέχεια άλλοι ερευνητές άφησαν να εννοηθεί ότι μεγάλες δόσεις της βιταμίνης C μπορεί στην πραγματικότητα να προωθούν τον καρκίνο αντί να τον καταστέλλουν.

Τώρα μια νέα αμερικανική μελέτη που έγινε σε ποντίκια αλλά και σε ανθρώπινα κύτταρα στο εργαστήριο από τον Lewis Cantley, και τους συνεργάτες του στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Weill Cornell της Νέας Υόρκη και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science έδειξε ότι η βιταμίνη C μπορεί να εξοντώσει τα κύτταρα του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου και του ορθού είναι μία από τις πιο συνηθισμένες μορφές καρκίνου σε άνδρες και γυναίκες. Πάνω από 90.000 νέες περιπτώσεις καταγράφονται στις ΗΠΑ. Αιτία θεωρείται ένας περίπλοκος συνδυασμός του τρόπου ζωής, του περιβάλλοντος και της γενετικής. Το 50% των ανθρώπων με καρκίνο του παχέος εντέρου φέρουν μετάλλαξη στα γονίδια KRAS και BRAF.
Οι ερευνητές τέσταραν την αντικαρκινική δράση της βιταμίνης C (που ονομάζεται επίσης ασκορβικό οξύ) σε καρκινικά κύτταρα του παχέος εντέρου που έφεραν μεταλλάξεις στα γονίδια KRAS και BRAF (σε ποντίκια που είχαν γαστρεντερικούς όγκους με αυτές τις μεταλλάξεις και σε καλλιέργειες ανθρώπινων κυττάρων).
Και στις δύο περιπτώσεις, η βιταμίνη C, χορηγούμενη σε μεγάλη δοσολογία αποδείχθηκε αποτελεσματική. Στα ποντίκια η χορήγηση 4 γραμμαρίων ανά κιλό σωματικού βάρους για 5-7 εβδομάδες (ποσότητα ισοδύναμη με την κατανάλωση 300 πορτοκαλιών την ημέρα) ανέστειλε την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων οι οποίοι έγιναν λιγότεροι και μικρότεροι.

Ο μηχανισμός
Σε ένα περιβάλλον πλούσιο σε οξυγόνο, όπως είναι οι ανθρώπινες αρτηρίες, ένα μέρος της βιταμίνης C οξειδώνεται και μετατρέπεται σε μια νέα ένωση που ονομάζεται δεϋδροασκορβικό οξύ (DHA ή dehydroascorbic acid).
Μια πρωτεΐνη στις μεμβράνες των κυττάρων, γνωστή ως GLUT1, επιτρέπει τόσο την γλυκόζη όσο και στο DHA να εισέλθουν στα κύτταρα. Τι έκανε το DHA στο εσωτερικό των κυττάρων ήταν μέχρι σήμερα ένα μυστήριο.

Η μελέτη αποκάλυψε ότι η οξειδωμένη μορφή της βιταμίνης C, δηλαδή το DHA, δρα σαν δούρειος ίππος. Μόλις βρεθεί στο εσωτερικό των καρκινικών κυττάρων, τα φυσικά αντιοξειδωτικά που υπάρχουν μέσα στο κύτταρο προσπαθούν να μετατρέψουν το DHA πίσω σε βιταμίνη C. Kατά τη διαδικασία αυτή, τα αντιοξειδωτικά εξαντλούνται, και άρα παύουν να προστατεύουν το καρκινικό κύτταρο το οποίο πεθαίνει από οξειδωτικό στρες.

Ένας συνδυασμός δύο χαρακτηριστικών καθιστά τα καρκινικά κύτταρα που φέρουν τις μεταλλάξεις KRAS και BRAF ευάλωτα στις μεγάλες δόσεις της βιταμίνη C.

Ο Cantley εξηγεί ότι πολλά φυσιολογικά κύτταρα εκφράζουν την πρωτεΐνη GLUT1, αλλά αυτά που φέρουν τις μεταλλάξεις KRAS και BRAF έχουν συνήθως πολύ υψηλότερα επίπεδα, διότι χρειάζονται υψηλή πρόσληψη γλυκόζης για την επιβίωσή τους. Αυτό σημαίνει ότι προσλαμβάνουν περισσότερο δεϋδροασκορβικό οξύ.
Επίσης, τα κύτταρα με τις μεταλλάξεις KRAS και BRAF παράγουν περισσότερες ελεύθερες ρίζες οξυγόνου από τα φυσιολογικά κύτταρα και έτσι χρειάζονται περισσότερα αντιοξειδωτικά για να επιβιώσουν.
Καθώς με την μεγαλύτερη είσοδο του δεϋδροασκορβικό οξύ τα αντιοξειδωτικά των καρκινικών κυττάρων εξαντλούνται γρήγορα τελικά πεθαίνουν ενώ τα φυσιολογικά κύτταρα δεν επηρεάζονται από την προαναφερθείσα δόση της βιταμίνης C (τo γιατί δεν είναι ξεκάθαρο).

Για την ώρα, πάντως, η βιταμίνη C δεν μπορεί να προταθεί ως θεραπεία κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου διότι δεν είναι αρκετά γνωστό τι ακριβώς συμβαίνει μέσα στα κύτταρα. Η μελέτη αυτή όμως μπορεί να αποδειχτεί πολύ χρήσιμη διότι δεν υπάρχει σήμερα θεραπεία που να στοχεύει στα κύτταρα που φέρουν τις παραπάνω μεταλλάξεις.
Η μελέτη (σε pdf) έχει τίτλο, Vitamin C selectively kills KRAS and BRAF mutant colorectal cancer cells by targeting GAPDH.


http://www.healthyliving.gr/2015/11/07/vitamin-c-karkinos-5-dosologia/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τριπλή δόση νάρκωσης στο αίμα της 15χρονης που πέθανε μετά από επίσκεψη σε οδοντίατρο

Σοκ έχει προκαλέσει ο ξαφνικός θάνατος μίας 15χρονης βορειοηπειρώτισσας που ζούσε στα Γιάννενα, πριν από μερικούς μήνες σε νοσοκομείο της Αλβανίας. Η 15χρονη έχασε ξαφνικά τη ζωή του έπειτα από επίσκεψη σε οδοντίατρο στους Αγίους Σαράντα. Ο πατέρας της μικρής είχε ζητήσει να γίνει ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη και στην Ελλάδα καθώς δεν μπορούσε να δεχθεί την έκθεση ιατροδικαστή στην Αλβανία που έδειχνε ως αιτία θανάτου της 15χρονης κόρης του την εσωτερική αιμορραγία. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία απο την ιατροδικαστική έκθεση που έγινε στην Ελλάδα κατόπιν αιτήματος του πατέρα, στο αίμα της 15χρονης εντοπίστηκε τριπλάσια ποσότητα φαρμάκου νάρκωσης από τα επιτρεπόμενα όρια. «Στο αίμα του παιδιού μου, δύο ώρες πριν πεθάνει βρέθηκαν 13.6 mg/ml φαρμάκου ύπνωσης την ώρα που το επιτρεπτό όριο είναι στα 2-5 mg/ml, ανάλογα με την ηλικία και τα κιλά του καθενός. Θα συνεχίσω να αναζητώ την αλήθεια για το τι έκαναν στο παιδί μου ακόμη και αν οι αρμόδιοι στην Αλβανία προσ...

Οι 9 Θαυματουργές Χρήσεις της Ασπιρίνης που Σίγουρα ΔΕΝ γνωρίζεις!

Δείτε παρακάτω τις 9 φαρμακευτικές και μη, χρήσεις ″έκπληξη″ της ασπιρίνης: 1. Θεραπεία για τα τσιμπήματα των εντόμων : Διαλύστε μία ασπιρίνη σε νερό και ψεκάστε το παραπάνω μείγμα στο σημείο που είναι το τσίμπημα κουνουπιού ή μέλισσας. Αφήστε το διάλυμα για μερικά λεπτά μέχρι η φαγούρα και ο ερεθισμός να υποχωρήσουν. 2. Λευκαντικό για τα χέρια : Για να απαλλαγείτε από τους κίτρινους λεκέδες του τσιγάρου ή τις καφές κηλίδες στα χέρια, σπάστε 2-3 δισκία και αναμείξτε τα με λεμόνι. Απλώστε στους αντιαισθητικούς λεκέδες που υπάρχουν στις άκρες των δακτύλων, επαναλάβετε σε τακτά χρονικά διαστήματα και γρήγορα θα εξαφανιστούν. 3. Θεραπεία ακμής : Σπάστε δύο-τρία δισκία και αναμείξτε τα με μικρή ποσότητα νερού. Απλώστε το μείγμα στα σπυράκια, αφήστε 2-3 λεπτά και ξεπλύνετε. Τα σπυράκια θα ξεραθούν και θα εξαφανιστούν γρηγορότερα. 4. Αντί-μυκητιασικό βελτιωτικό εδάφους: Για να καταπολεμήσετε τους μύκητες του εδάφους και τα ζιζάνια, διαλύστε ένα δισκίο ασπιρίνης σε ...

Συγκρούσεις - Από την ματαίωση των προσδοκιών μας στην ουσιαστική επικοινωνία

Οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις είναι μέρος της ζωής μας, των σχέσεων μας και τελικά μέρος του εαυτού μας. Ακόμα και αυτή τη στιγμή μπορεί να βιώνουμε μία εσωτερική σύγκρουση σκεπτόμενοι αν θέλουμε να συνεχίσουμε να διαβάζουμε αυτό το κείμενο ή όχι. Πότε όμως η διαφωνία εξελίσσεται σε σύγκρουση και κατά πόσο φωτίζει κάποιες σκοτεινές πλευρές της προσωπικότητας μας, μίας σχέσης ή μίας κοινωνίας; Η διαφωνία αναφέρεται κυρίως σε μία διαφορά απόψεων, σε μία ασυμφωνία προσέγγισης ανάμεσα σε δύο πλευρές. Η σύγκρουση όμως είναι κάτι παραπάνω από απλή ασυμφωνία και αποτελεί ένα επίμονο θέμα προστριβής το οποίο έχει διάρκεια. Αφού λοιπόν παραμένει για καιρό, μπορεί να αλλάζει μορφές και να εξελίσσεται προκαλώντας πολλά προβλήματα τα οποία συνιστούν εκφάνσεις του ίδιου ζητήματος. Από αυτή την άποψη η σύγκρουση αντιμετωπίζεται ως μία διαδικασία και έχει 3 ποιοτικές διαβαθμίσεις Α) Η προοπτική να προκύψει σύγκρουση υπάρχει όταν 2 πλευρές έρχονται αντιμέτωπες με δύο ή περισσ...