Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Άδοξο τέλος σε… ενέδρα γιατρού, για φακελάκι



 Πληγή  για το δημόσιο σύστημα υγείας παραμένει το «φακελάκι». Οι πολίτες αποκτούν, ωστόσο, αντανακλαστικά, καταγγέλλοντας όλο και πιο συχνά επίορκους γιατρούς. Ο εντοπισμός και η σύλληψη επ’ αυτοφώρω απαιτεί ολόκληρη αστυνομική επιχείρηση: προσημείωση χαρτονομισμάτων, παρακολούθηση, έφοδο και χειροπέδες… Μέσα σε αυτό το περιβάλλον παρανομίας και… δράσης , ξεχωρίζει ένα «είδος» νο­σοκομειακού γιατρού αυτός  που αρνείται το «φακελάκι». To «Έθνος τns Κυριακής» φέρνει  στο φως μία τέτοια περίπτωση, η οποία καταγράφηκε.

Αφορά διευθυντή xειρουργικής  ειδικότητας σε με­γάλο νοσοκομείο της Aθήνας. Συγγενής ασθενούς άφησε στο γραφείο του «φακελάκι» με 500 ευρώ, περιμένοντας από τον γιατρό να τα πάρει.

Τα χρήματα ήταν προσημειωμένα και δύο αστυνο­μικοί περίμεναν έξω από το γραφείο να προχωρήσουν σε σύλληψη, npos έκπληξη του συγγενούς, ο γιατρός δεν τα δέχτηκε και η αστυνομική επιχείρηση είχε άδο­ξο τέλος. Τα έγγραφα της δικογραφίας έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς οι καταθέσεις δείχνουν πώς εκτυλίχθηκε η απίθανη αυτή υπόθεση. Η μαρτυρία του καταγγέλλοντος, του οποίου τη μητέρα είχε χειρουργήσει ο γιατρός, είναι χαρακτηριστική:

«…Ρώτησα τη γραμματέα εάν μπορεί ο γιατρός να με δεχθεί οτο γραφείο του. Αυτή μου είπε να περιμένω στον διάδρομο και φώ­ναξε το όνομά μου. Μπήκα κα­τευθείαν στο γραφείο του. στο οποίο ήταν μόνος και καθόταν στην καρέκλα…

Μόλις μπήκα, μου είπε να καθίσω, όπως  και έκανα. Για τη μητέρα μου, μου είπε ότι όλα πήγαν καλά και ότι έπρεπε να κάνει σε έξι μήνες μία αγγειογραφία. Μου είπε ότι σήμερα θα φύγει να πάει σπίτι τns. Εγώ τον ρώτησα εάν μπορεί να φάει και να πιει τα πάντα και αυτός μου απάντησε θετικά…

Τότε, εγώ του έβγαλα τον φάκελο με τα 500 ευρώ που είχαν προσημειωθεί και τον άφησα πάνω στο γραφείο του, λέγοντά* του “ορίστε γιατρέ μου”. Τότε, ο γιατρός μου είπε ότι δεν μου είχε ζητήσει χρήματα. Πήρα τον φάκελο με τα λεφτά που είχα αφήσει στο γραφείο του και βγήκα. Μετά, με τους  αστυνομικούς ήρθα στην έδρα τns υπηρεσίας τους και παρέδωσα τα χρήματα που είχαν προσημειωθεί. Πραγματικά, δεν μπορώ να ξέρω γιατί δεν πήρε τα λεφτά ο γιατρός…».

Ο συγγενής της ασθενούς σημείωσε πως πριν γίνει η επέμβαση ο γιατρός τού είχε δείξει ότι θα έπαιρνε χρήματα: «Εγώ του είπα ότι θα του πηγαίνω κάθε χρόνο έναν τενεκέ λάδι και αυτός το δέχτηκε και μου είπε μάλιστα “ωραία, κλείνουμε σε αυτό”»…

Η διένεξη. Κατά τη διάρκεια ms νοσηλείας τns μητέρας του, ο καταγγέλλων είχε έρθει σε διένεξη με τον χειρουργό. Όπως αναφέρει ο ίδιος στην κατάθεσή του, είχε δει τον γιατρό στον διάδρομο να μιλάει στον προϊστάμενο νοσηλευτή.

Τον πλησίασε και του ζήτησε να του μιλήσει, αλλά ο γιατρός τού απάντησε πως εκείνη την ώρα μιλούσε με τον νοσηλευτή. Ακολούθησε ένταση και φωνές μεταξύ συγγενούς και γιατρού και -όπως καταθέτει- από τον θόρυβο βγήκε η χειρουργημένη μητέρα του από τον θάλαμό της για να δει τι γίνετε.

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΥ
Έθνος τns Κυριακής

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τελειομανία: Χαρακτηριστικά και αρνητικές επιπτώσεις

Νιώθεις συχνά την ανάγκη ό,τι κάνεις να το κάνεις τέλεια; Έχεις παρατηρήσει να αναλαμβάνεις μια δουλειά και να μην την παραδίδεις ποτέ γιατί πιστεύεις ότι δεν είναι τέλεια και όλο κάτι λείπει; Καθυστερείς να παραδώσεις projects στη δουλειά σου γιατί νιώθεις την ανάγκη να τα τελειοποιήσεις; Παρατηρείς πως είσαι συνεχώς αγχωμένος γιατί θέλεις όλα να τα κάνεις τέλεια σε όλους τους τομείς της ζωής σου; Εάν έχεις μαζέψει αρκετά ναι στις παραπάνω ερωτήσεις τότε ίσως ανήκεις στην κατηγορία του τελειομανή. Ως τελειομανής ορίζεται ο άνθρωπος που αρνείται να δεχτεί οτιδήποτε λιγότερο από την τελειότητα. Εκφράζει τη συνεχή προσπάθεια ενός ατόμου για την αποφυγή λαθών, δεν δέχεται με τίποτα τη μετριότητα, θέτει εξαιρετικά υψηλά πρότυπα απόδοσης και ασκεί πολύ αρνητική κριτική στον εαυτό του όταν δεν φτάνει αυτά τα πρότυπα, ανησυχώντας πάρα πολύ για το πώς θα τον κρίνουν οι άλλοι άνθρωποι. Ποια είναι λοιπόν τα βασικά χαρακτηριστικά του τελειομανή ανθρώπου; Δεν αφήνει καθόλου χώρο

Σε ποιες παθολογικές καταστάσεις η ταχύτητα καθίζησης ερυθρών (ΤΚΕ) αυξάνει;

      Η ΤΚΕ σαν εργαστηριακή εξέταση συμπληρώνει 80 χρόνια «ζωής». Όπως λέει και το όνομά της, πρόκειται για την ταχύτητα με την οποία καθιζάνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια, όταν το δείγμα του αίματος τοποθετηθεί σε ειδικό σωλήνα. Η ΤΚΕ είναι μία απλή, φθηνή, μη ειδική δοκιμασία που εδώ και χρόνια χρησιμοποιείται για την διάγνωση καταστάσεων που σχετίζονται με την οξεία και χρόνια φλεγμονή, τον καρκίνο και τα αυτοάνοσα νοσήματα. ΗΤΚΕ αναφέρεται ως μη ειδική δοκιμασία, διότι όταν τη βρίσκουμε αυξημένη, ο γιατρός δεν μπορεί να καταλάβει σε ποιό σημείο του σώματος υπάρχει φλεγμονή, ποιά είναι η αιτία που την αυξάνει, δεδομένου ότι η ΤΚΕ επηρεάζεται και από άλλες καταστάσεις πέραν της φλεγμονής. Για τον λόγο αυτό η ΤΚΕ πρέπει να αξιολογείται σε συνάρτηση και με άλλες δοκιμασίες. Η ΤΚΕ σημαίνει μια κατάσταση ενεργοποίησης, κάτι σαν “συναγερμό” για τον οργανισμό που κινητοποιείται για να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα. Μπορεί να είναι μια απλή ουρολοίμωξη για παράδειγμα, όπου η ΤΚ

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα