Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Προβλήματα υγείας που φαίνονται από… τα δόντια




Όλοι ξέρουμε πως οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο είναι αναγκαίες… και εφιαλτικές. Κανείς δεν θέλει να καθίσει σε εκείνη την πολυθρόνα, αλλά η υγεία των δοντιών μας μπορεί να φανερώσει πολύ σημαντικές πληροφορίες για τη γενικότερη κατάσταση της υγείας μας. Επιπλέον, ορισμένες μελέτες έχουν προτείνει ότι οι τακτικοί καθαρισμοί μπορεί και να προλάβουν διάφορα προβλήματα, όπως τις καρδιακές προσβολές. Ας δούμε ποια είναι αυτά τα προβλήματα για τα οποία τα δόντια μας μπορούν να μας προειδοποιήσουν…

Άνοια
Ανάμεσα στα συμπτώματα της άνοιας βρίσκεται η έλλειψη μνήμης, η κακή οργάνωση, αλλά και η κακή στοματική υγιεινή. Για την ακρίβεια, η κακή στοματική υγιεινή μπορεί να είναι και παράγοντας κινδύνου για την άνοια, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. Πιστεύεται ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στα βακτήρια των ούλων, που μπορεί να προκαλέσου φλεγμονή στον εγκέφαλο.

Προβλήματα στην καρδιά
Όσο περισσότερο προσέχετε το στόμα σας, τόσο προσέχετε και την καρδιά σας. Οι φλεγμονές στα ούλα και τα χαλαρά δόντια μπορεί να είναι συμπτώματα καρδιοπάθειας. Με παρόμοιο τρόπο, τα βακτήρια αυτά του στόματος μπορεί να μεταφερθούν στην καρδιά, προκαλώντας μια σειρά προβλημάτων.

Διαβήτης
Το πιο κοινό σημάδι στην περιοχή του στόματος για τους διαβητικούς είναι η ασθένεια των ούλων. Αν τα ούλα σας ματώνουν και αργούν να επουλωθούν, μιλήστε αμέσως με τον γιατρό σας. Επιπλέον, αν υπάρχει μόλυνση στα ούλα, ο διαβήτης σας μπορεί να επιδεινωθεί.

Οστεοπόρωση
Το μεγαλύτερο χαρακτηριστικό – προφανώς – της οστεοπόρωσης είναι τα αδύναμα οστά. Και ενώ η οστεοπόρωση δεν προκαλεί αλλαγές στα δόντια, επηρεάζει τα οστά που κρατούν τα δόντια στη θέση τους. Το αποτέλεσμα; Τα δόντια μας μπορεί να χαλαρώσουν ή να αρχίσουν να πέφτουν. Αν ο οδοντίατρός σας παρατηρήσει κάποιο σύμπτωμα που να συνδέεται με την οστεοπόρωση, μιλήστε αμέσως με τον γιατρό σας.

Διατροφικές διαταραχές
Στις περισσότερες περιπτώσεις, ένας ασθενής που πάσχει από ανορεξία ή βουλιμία θα προσπαθήσει να κρατήσει τη διαταραχή του κρυφή—αλλά δύσκολα από έναν οδοντίατρο. Η κακή μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως ξηρότητα του στόματος ή αιμορραγία των ούλων. Επιπλέον, αν το εσωτερικό των μπροστινών δοντιών έχει υποστεί φθορά, αυτό μπορεί να είναι σημάδι ότι ο ασθενής κάνει συχνά εμετό.

Νυχτερινή παλινδρόμηση
Ξανά, η φθορά του σμάλτου στο εσωτερικό των δοντιών μπορεί να είναι σημάδι γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Και αν συμβαίνει τη νύχτα, ενώ κοιμόμαστε, ίσως να μην το καταλάβετε μέχρι να το εντοπίσει ο οδοντίατρός σας.

Ξηρότητα του στόματος
Τι προβλήματα μπορεί να προκαλέσει η ξηρότητα του στόματος; Το σάλιο βοηθά στο να διατηρείται η στοματική κοιλότητα καθαρή και να απομακρύνονται τα βακτήρια που μπορεί να προκαλέσουν ασθένεια των ούλων και χαλασμένα δόντια. Η ξηρότητα του στόματος μπορεί να είναι δυσάρεστη παρενέργεια ορισμένων φαρμακευτικών αγωγών ή σημάδι ασθενειών όπως ο διαβήτης και η νόσος του Πάρκινσον, συνεπώς είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον γιατρό σας—όπως και να αυξήσετε σημαντικά την κατανάλωση υγρών.

http://www.iatronet.gr/ygeia/odontiatriki/article/37657/provlimata-ygeias-poy-fainontai-apo-ta-dontia.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τελειομανία: Χαρακτηριστικά και αρνητικές επιπτώσεις

Νιώθεις συχνά την ανάγκη ό,τι κάνεις να το κάνεις τέλεια; Έχεις παρατηρήσει να αναλαμβάνεις μια δουλειά και να μην την παραδίδεις ποτέ γιατί πιστεύεις ότι δεν είναι τέλεια και όλο κάτι λείπει; Καθυστερείς να παραδώσεις projects στη δουλειά σου γιατί νιώθεις την ανάγκη να τα τελειοποιήσεις; Παρατηρείς πως είσαι συνεχώς αγχωμένος γιατί θέλεις όλα να τα κάνεις τέλεια σε όλους τους τομείς της ζωής σου; Εάν έχεις μαζέψει αρκετά ναι στις παραπάνω ερωτήσεις τότε ίσως ανήκεις στην κατηγορία του τελειομανή. Ως τελειομανής ορίζεται ο άνθρωπος που αρνείται να δεχτεί οτιδήποτε λιγότερο από την τελειότητα. Εκφράζει τη συνεχή προσπάθεια ενός ατόμου για την αποφυγή λαθών, δεν δέχεται με τίποτα τη μετριότητα, θέτει εξαιρετικά υψηλά πρότυπα απόδοσης και ασκεί πολύ αρνητική κριτική στον εαυτό του όταν δεν φτάνει αυτά τα πρότυπα, ανησυχώντας πάρα πολύ για το πώς θα τον κρίνουν οι άλλοι άνθρωποι. Ποια είναι λοιπόν τα βασικά χαρακτηριστικά του τελειομανή ανθρώπου; Δεν αφήνει καθόλου χώρο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

Σε ποιες παθολογικές καταστάσεις η ταχύτητα καθίζησης ερυθρών (ΤΚΕ) αυξάνει;

      Η ΤΚΕ σαν εργαστηριακή εξέταση συμπληρώνει 80 χρόνια «ζωής». Όπως λέει και το όνομά της, πρόκειται για την ταχύτητα με την οποία καθιζάνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια, όταν το δείγμα του αίματος τοποθετηθεί σε ειδικό σωλήνα. Η ΤΚΕ είναι μία απλή, φθηνή, μη ειδική δοκιμασία που εδώ και χρόνια χρησιμοποιείται για την διάγνωση καταστάσεων που σχετίζονται με την οξεία και χρόνια φλεγμονή, τον καρκίνο και τα αυτοάνοσα νοσήματα. ΗΤΚΕ αναφέρεται ως μη ειδική δοκιμασία, διότι όταν τη βρίσκουμε αυξημένη, ο γιατρός δεν μπορεί να καταλάβει σε ποιό σημείο του σώματος υπάρχει φλεγμονή, ποιά είναι η αιτία που την αυξάνει, δεδομένου ότι η ΤΚΕ επηρεάζεται και από άλλες καταστάσεις πέραν της φλεγμονής. Για τον λόγο αυτό η ΤΚΕ πρέπει να αξιολογείται σε συνάρτηση και με άλλες δοκιμασίες. Η ΤΚΕ σημαίνει μια κατάσταση ενεργοποίησης, κάτι σαν “συναγερμό” για τον οργανισμό που κινητοποιείται για να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα. Μπορεί να είναι μια απλή ουρολοίμωξη για παράδειγμα, όπου η ΤΚ