Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

5 ψυχολογικές διαστάσεις που δείχνουν ότι χρειάζεστε χρόνο για τον εαυτό σας



Ο χρόνος που αφιερώνετε στον εαυτό σας πρέπει να είναι ποιοτικός -δεν θα πρέπει να τον περνάτε σκεφτόμενοι τους άλλους. Οι παρακάτω ψυχολογικές διαστάσεις εξηγούν το γιατί.

Χρειάζεστε χρόνο για τον εαυτό σας, όμως σχεδόν πάντα τον αφιερώνετε στους ανθρώπους γύρω σας ή δεσμεύεστε σε καταστάσεις που απλώς επιτείνουν την αίσθηση της κόπωσης και της ανησυχίας.

Αν και προκαλεί έκπληξη, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ξέρουν πώς να ξεκουράζονται σωστά.

Το να αφιερώνετε χρόνο στον εαυτό σας δεν σημαίνει ότι πρέπει να κάνετε διακοπές κάθε φορά που σας κατακλύζει το άγχος. Επίσης δεν σημαίνει ότι το να βγείτε να περπατήσετε αρκεί για να καταπολεμηθεί η δυσφορία που μέρα με τη μέρα σας φθείρει.

Το να αφιερώνετε χρόνο στον εαυτό σας σημαίνει, πρώτα απ?όλα, να ξέρετε πώς να «αποσυνδέεστε», να ξέρετε πώς να κλείνετε το διακόπτη του νοητικού θορύβου, να πραγματοποιείτε τη λεπτή αλλά αυθεντική σύνδεση με τις ανάγκες, τις σκέψεις και τους φόβους σας και να «αδειάζετε» έτσι ώστε να λαμβάνετε τις σωστές αποφάσεις για τη ζωή σας.

Σήμερα θέλουμε να σας εξηγήσουμε πώς να εξωτερικεύετε την εσωτερική δυσφορία, τις ψυχολογικές διαστάσεις που αποκαλύπτουν την ανάγκη σας να αφιερώσετε λίγο περισσότερο χρόνο στον εαυτό σας.

Συχνά, όταν έρχεται η ώρα των διακοπών, πολλοί από μας οργανώνουμε ταξίδια, προγραμματίζουμε χρόνο για ψυχαγωγία και κανονίζουμε αποδράσεις πιστεύοντας ότι όλα αυτά θα μας κάνουν να νιώσουμε υπέροχα.

Όμως αυτή η υπέροχη «λογική» δεν επαληθεύεται πάντα.

Η έξοδος από τη ρουτίνα μερικές φορές επιτείνει το άγχος: ταξίδια, προετοιμασίες, οικογενειακές συγκεντρώσεις, πρόβλεψη κάθε λεπτομέρειας «για να αξιοποιηθεί ο χρόνος».

Το ουσιαστικό όμως είναι ότι αυτό το χρόνο που είναι για σας, για να αισθανθείτε καλύτερα, πρέπει να τον μοιραστείτε με άλλους ανθρώπους: το/τη σύντροφο, τα παιδιά, την οικογένειά σας…

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, όλοι έχουμε ανάγκη να μένουμε μόνοι με τον εαυτό μας για λίγο κάθε μέρα.
Μερικές φορές κάτι απλό όπως το να αφιερώνετε δύο ώρες τη μέρα στον εαυτό σας είναι πιο αποτελεσματικό από τις βιταμίνες. Ας ρίξουμε μια ματιά στις ψυχολογικές διαστάσεις που δείχνουν ότι ίσως έχετε φτάσει στα όρια της δύναμής σας.

1. Κακή διάθεση και απάθεια
Όλοι μας περνάμε στιγμές κατά τις οποίες τα πάντα μας ενοχλούν, δεν μπορούμε να έχουμε καλή διάθεση και τίποτα δεν μας ενδιαφέρει. Μπορεί να πρόκειται για συγκεκριμένες στιγμές ή μέρες, όμως αυτό το πρόβλημα μετατρέπεται σε κάτι αρκετά διαφορετικό όταν γίνεται χρόνιο. Πρόκειται για την πρώτη από τις ψυχολογικές διαστάσεις που αποδεικνύουν ότι χρειάζεστε χρόνο με τον εαυτό σας.

Ξυπνάτε πάντα με την αίσθηση ότι απλώς δεν έχετε τη διάθεση να αντιμετωπίσετε τη μέρα, ότι κινείστε ενάντια στο ρεύμα, ότι οι άνθρωποι γύρω σας έχουν προτεραιότητες που δεν ταιριάζουν με τις δικές σας.

Όλα αυτά, χωρίς αμφιβολία, είναι οι λεπτομέρειες που καταλήγουν να προξενούν τόση δυσφορία.

Όταν είναι τόσο δύσκολο να καταπολεμήσετε αυτή την κακή διάθεση, κάτι συμβαίνει μέσα σας.

2. Αισθάνεστε ότι δεν έχετε χρόνο για τίποτα
Το φαινόμενο του χαμένου χρόνου είναι ένα πολύ συνηθισμένο σύμπτωμα που συνδέεται με την ανησυχία.

Δεν πρόκειται απλώς για την ξεκάθαρη αίσθηση ότι δεν έχετε το χρόνο να κάνετε όλα όσα σκέφτεστε, αλλά επίσης για το ότι βιώνετε μια πραγματική απώλεια χρόνου, από μισή ως μία ώρα, όταν αισθάνεστε ότι δεν έχετε κάνει τίποτα και δεν θυμάστε τι συνέβη.

Η αίσθηση αυτή είναι συνηθισμένη κατά τις περιόδους υψηλών επιπέδων άγχους και ανησυχίας.

3. Αίσθηση αποτυχίας
Ανεξάρτητα από το τι κάνετε, το αποτέλεσμα θα είναι κακό. Αυτή η απώλεια αυτοπεποίθησης σας κάνει να πιστεύετε ότι όλα είναι εκτός ελέγχου. Ανεξάρτητα από το πόσο προσπαθείτε, τίποτα δεν εξαρτάται από σας.

Αυτή η κατάσταση απογοήτευσης αποτελεί σαφές σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά. Σημαίνει ότι πρέπει να δώσετε περισσότερη προσοχή. Πρέπει να δώσετε προτεραιότητα στον εαυτό σας και να του αφιερώσετε χρόνο.

4. Δεν αισθάνεστε ότι σας δίνουν αξία
Αναφερθήκαμε σε αυτό παραπάνω: ο κόσμος σας πολεμάει και φαίνεται ότι οι άνθρωποι γύρω σας δίνουν στον εαυτό τους μεγαλύτερη προτεραιότητα, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι είστε πάντα εκεί γι?αυτούς.

Όταν έχουν ανάγκη να αναπνεύσουν, τους δίνετε αέρα. Όταν θέλουν να περπατήσουν, στρώνετε το δρόμο κάτω από τα πόδια τους.

Αυτή η αίσθηση ότι είστε ανυπεράσπιστοι μπορεί να είναι στο μυαλό σας ή να είναι πραγματική. Για το λόγο αυτό πρέπει επίσης να ξέρετε πώς να αντιδράτε και να θέτετε όρια επειδή, αν δεν αισθάνεστε ότι σας δίνουν αξία, μπορεί να οδηγηθείτε στην κατάθλιψη.

5. Ψυχοσωματικά συμπτώματα
Η τελευταία κατηγορία ψυχολογικών διαστάσεων είναι τα ψυχοσωματικά συμπτώματα.

Το να μην έχετε χρόνο για τον εαυτό σας, το να μην έχετε χώρο για να σκεφτείτε, να χαλαρώσετε και να κάνετε μια εσωτερική συζήτηση με τον εαυτό σας, προκειμένου να ανακαλύψετε τις προτεραιότητές σας και να αναλογιστείτε τις αλλαγές που πρέπει να κάνετε, έχει συνέπειες στο σώμα σας.

Προκαλούνται τα εξής:

Ταχυκαρδία.
Υπερβολική κόπωση.
Πονοκέφαλοι.
Δυσπεψία.
Αϋπνία
Πώς να αρχίσετε να αφιερώνετε περισσότερο χρόνο στον εαυτό σας
Το να κάνετε λίγες μέρες διακοπές δεν αρκεί. Δεν χρειάζεται να περιμένετε μέχρι την Παρασκευή για να είστε ευτυχισμένοι ή για τις διακοπές για να είστε ο εαυτός σας. Η καλύτερη στιγμή σας είναι τώρα.

Αφιερώνοντας χρόνο στον εαυτό σας επενδύετε στην υγεία σας. Πρόκειται για ζωτική αναγκαιότητα, όπως το να τρώτε και να ντύνεστε κάθε μέρα. Έτσι, κατά τη διάρκεια της μέρας, βάλτε στην άκρη μία ή δύο ώρες αποκλειστικά για τον εαυτό σας.

Αυτός ο χρόνος με τον εαυτό σας πρέπει να είναι υψηλής ποιότητας και, αν είναι δυνατόν, θα πρέπει να είστε μόνοι σας.
Μερικοί άνθρωποι κάνουν διαλογισμό, κάποιοι κάνουν γιόγκα, ενώ άλλοι απλώς κάθονται μπροστά σε ένα παράθυρο και αναπνέουν βαθιά ηρεμώντας απόλυτα.
Αυτός ο χρόνος για τον εαυτό σας είναι ό,τι χρειάζεστε για να συνδεθείτε με τις ανάγκες σας. Είναι ο χρόνος για να σκεφτείτε τι θέλετε και τι δεν θέλετε στη ζωή σας.
Σιγά-σιγά, κατανοώντας τις προτεραιότητές σας, θα αρχίσετε να παίρνετε αποφάσεις. Για να μπορείτε να είστε ευτυχισμένοι, πρέπει να είστε ικανοί να παίρνετε αποφάσεις και να κινείστε άφοβα προς τα μπρος.

Η δύναμη είναι στα χέρια σας.

http://www.psixologikosfaros.gr/article_det.asp?artid=6785

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

Ρινικοί πολύποδες - συμπτώματα και θεραπεία

Οι   ρινικοί πολύποδες είναι κοινοί, καλοήθεις σχηματισμοί σε σχήμα σταγόνας, που αναπτύσσονται στη μύτη ή τα ιγμόρεια, συνήθως γύρω από την περιοχή όπου τα ιγμόρεια ανοίγουν στη ρινική κοιλότητα. Οι ώριμοι ρινικοί πολύποδες μοιάζουν σαν ρόγες σταφυλιού με φλούδα χωρίς κουκούτσι. Συχνά συνδέονται με αλλεργίες ή άσθμα και ιδιαίτερα όταν είναι μικροί δεν προκαλούν κανένα σύμπτωμα, ενώ δεν απαιτούν ούτε θεραπεία. Ομως, όταν είναι μεγαλύτεροι, μπορεί να μπλοκάρουν την φυσιολογική δίοδο αέρα από τα ιγμόρεια. Οταν στα ιγμόρεια συσσωρευτεί πάρα πολλή βλέννα, αυτή μπορεί να μολυνθεί σχηματίζοντας ένα παχύ αποχρωματισμένο στρώμα στη μύτη και το λαιμό που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους με ρινικούς πολύποδες. Οι ρινικοί πολύποδες δεν θα πρέπει να συγχέονται με τους πολύποδες που σχηματίζονται στο παχύ έντερο ή στην ουροδόχο κύστη. Σε αντίθεση με αυτούς τους τύπους του πολύποδα, είναι σπάνια κακοήθεις. Συνήθως, θεωρείται ότι προκαλούνται είτε από χρόνια φλεγμονή, είτε από την τάση

Δίκερος μήτρα: Επιτρέπει την εγκυμοσύνη;

H δίκερος μήτρα αποτελεί μια συχνή ανατομική παραλλαγή της μήτρας και οφείλεται σε διαταραχή του σχηματισμού της στη διάρκεια στης εμβρυϊκής ζωής. Ουσιαστικά η μήτρα αντί να έχει σχήμα ισοσκελούς τριγώνου, έχει σχήμα σφεντόνας, χωρίζοντας έτσι στα δύο την κοιλότητα του ενδομητρίου. Αυτό θεωρητικά μπορεί να επηρεάσει την εμφύτευση και ανάπτυξη του εμβρύου. Τις περισσότερες φορές όμως μια γυναίκα δεν ξέρει καν ότι έχει δίκερο μήτρα. Μελέτες αποδεικνύουν ότι το 70% περίπου των γυναικών που έχουν δίκερη μήτρα δεν έχουν κανένα πρόβλημα στην εγκυμοσύνη τους. Η διάγνωση γίνεται με απλό ή τρισδιάστατο υπερηχογράφημα, με σαλπιγγογραφία, αλλά και με υστεροσκόπηση και λαπαροσκόπηση. Το πιο κοινό πρόβλημα που συνδέεται με τη δίκερη μήτρα είναι ο πρόωρος τοκετός ή ο ανεπαρκής τράχηλος (πρόωρη διαστολή του τραχήλου) στην εγκυμοσύνη. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να γίνει περίδεση του τραχήλου με ράμμα. Φαίνεται επίσης ότι ποσοστό 15% των καθέξιν αποβολών που οφείλονται σε διατ