Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Νανοσωματίδια χρυσού αντί ένεσης στο μάτι


Για αντιμετώπιση της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδος


Ηνανοτεχνολογία με τη χρήση χρυσού θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση του αριθμού των ενέσεων που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδος. Η συγκεκριμένη ασθένεια αποτελεί την κύρια αιτία απώλειας της όρασης στον αναπτυγμένο κόσμο. Οι ασθενείς συνήθως αντιμετωπίζουν την κατάσταση με μηνιαίες ενέσεις απευθείας στα μάτια τους.

Ωστόσο, ομάδα Αυστραλών και Κινέζων ερευνητών θεωρεί ότι τα νανοσωματίδια χρυσού θα μπορούσαν να βοηθήσουν καλύτερα στη μεταφορά της φαρμακευτικής ουσίας στο μάτι.

Η μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό χημείας «Angewandte Chemie», ερευνά τον τρόπο με τον οποίο μια υδρογέλη (ένα τζελ δηλαδή), που είναι γεμάτη με νανοσωματίδια χρυσού, αντιδρά όταν εκτίθεται στο φως. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μαλακώνει και διοχετεύει στο μάτι την απαραίτητη δόση φαρμάκου, όταν θερμαίνεται ελάχιστα από το φως. Η διαδικασία αντιστρέφεται όταν το φως εξαφανίζεται, με αποτέλεσμα η υδρογέλη να σκληραίνει και να σταματά η απελευθέρωση του φαρμάκου.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η βιολογική δράση του φαρμάκου -με βάση τις πρωτεΐνες- «διατηρήθηκε εξαιρετικά» μετά την απελευθέρωσή του.

Δεξαμενή φαρμάκου
Οπως εξήγησε ο Γιόχαν Μπαζούκι του Οργανισμού Επιστημονικής και Βιομηχανικής Ερευνας CSIRO της Αυστραλίας, το νέο σύστημα χορήγησης φαρμάκων θα μπορούσε να μειώσει δραστικά τον αριθμό των ενέσεων που κάνουν οι ασθενείς για την αντιμετώπιση της ωχράς κηλίδος, οι οποίοι υπόκεινται στη θεραπεία κάθε μήνα.
Με το νέο σύστημα οι ενέσεις θα μπορούσαν να γίνονται, πιθανώς, μία φορά κάθε έξι μήνες. «Η ιδέα βασίστηκε στην ανάπτυξη μιας “δεξαμενής φαρμάκου”, που μπορεί να εμφυτευθεί στο μάτι και στη συνέχεια, με τη χρήση του φωτός, να προκαλείται η απελευθέρωση της ουσίας που είναι ενσωματωμένη στο τζελ» δήλωσε ο δρ Μπαζούνι, συμπληρώνοντας: «Για να το κάνουμε αυτό, χρησιμοποιήσαμε νανοσωματίδια χρυσού, τα οποία είναι ασφαλή, αδρανή, μη δραστικά συστατικά στο βιοϊατρικό πεδίο»
Οι προκαταρκτικές δοκιμές ασφαλείας διεξήχθησαν σε κουνέλια, αλλά απαιτείται περαιτέρω έρευνα προτού ξεκινήσουν κλινικές δοκιμές.

http://www.dimokratianews.gr/content/70113/nanosomatidia-hrysoy-anti-enesis-sto-mati

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

10 συμπτώματα του «Σιωπηλού Δολοφόνου» των ωοθηκών, που κάθε γυναίκα ΠΡΕΠΕΙ να γνωρίζει

Υπολογίζεται ότι στης ΗΠΑ περισσότερες από 550 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο στις ωοθήκες. Πιστεύεται πως οι κύριες αιτίες αυτής της μορφής καρκίνου περιλαμβάνουν: Την ηλικία Τη κληρονομικότητα Τη χρήση αντισυλληπτικών Αυτό όμως που είναι το πιο ανησυχητικό είναι ότι οι περισσότερες που μαθαίνουν πως έχουν αυτή τη μορφή καρκίνου, το μαθαίνουν στα τελευταία στάδια, όταν δεν υπάρχει πια ελπίδα. Γι’αυτό είναι πολύ σημαντικό να μην αγνοούμε τα σημάδια αυτού του σιωπηλού δολοφόνου, γιατί μία έγκαιρη διάγνωση θα σας σώσει τη ζωή. Τα 10 κυριότερα συμπτώματα είναι: 1. Συχνοί κοιλόπονοι 2. Πόνος στη λεκάνη και το στομάχι 3. Ασταθή έμμηνος ρύση Ο καρκίνος των ωοθηκών μπορεί να αναπτυχθεί και σε κορίτσια που δεν έχει αρχίσει ακόμα ο κύκλος του, ωστόσο είναι πολύ πιο συνηθισμένος σε γυναίκες άνω των 55. 4. Αίσθημα κόπωσης χωρίς προφανή λόγο 5. Παράξενο αίσθημα κορεσμού Το να νιώθεις φουσκωμένος όταν δεν έχεις φάει είναι ένα κοινό σύμπτωμα το

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας

Η εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια αποτελεί επικίνδυνο εχθρό για τη μέση ηλικία και πολύ περισσότερο όταν συνυπάρχουν παθήσεις όπως ο διαβήτης και η υπέρταση Προσβάλει κατά κύριο λόγο τα μικρά τριχοειδή αγγεία του μεσεγκεφάλου και προκαλεί χαρακτηριστικές διαταραχές στην ροή του αίματος.. Η τριάδα αυτών των διαταραχών αποτελείται από διαταραχές μνήμης και   προσοχής , δυσχέρεια βάδισης και ακράτεια. Σ’αυτήν την κεντρική συμπτωματολογία προστίθενται και άλλες δυσλειτουργίες. Η νόσος, η συχνότητα της οποίας αυξάνεται με την ηλικία, πιστεύεται ότι αποτελεί ένδειξη αυξημένου κινδύνου για μελλοντικό σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ προγενέστερες μελέτες την έχουν επίσης συσχετίσει με απώλεια του συντονισμού των κινήσεων και νοητική διαταραχή. Έτσι, η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι αναγκαίες ώστε να αποφευχθεί η εξέλιξή της. Η πιθανή δυσκολία ενός ατόμου να ισορροπήσει στο ένα πόδι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα θα μπορούσε να είναι δείκτης ε