Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η ψυχογενής φυγή



Η ψυχογενής φυγή, είναι το φαινόμενο κατά το οποίο ξαφνικά κάποιος σηκώνεται και φεύγει από τον τόπο του, αφήνοντας πίσω οικογένεια και εργασία, και χωρίς προειδοποίηση ή πληροφορία για τις κινήσεις του.

Μερικές φορές παίρνει καινούργια ταυτότητα και ταξιδεύει ή φτιάχνει καινούργια κατοικία και οικογένεια. Αλλά συνήθως η φυγή περιορίζεται σε ένα ταξίδι, που φαίνεται σαν να έχει κάποιον προορισμό, (σε αντίθεση με την άσκοπη περιπλάνηση που χαρακτηρίζει τις κινήσεις ενός ατόμου με ψυχογενή αμνησία), και συνοδεύεται από μερική απόρριψη της παλιάς του ταυτότητας χωρίς πολλές κοινωνικές επαφές. Επίσης, μπορεί να υπάρχει δυσκολία προσανατολισμού, αλλά όχι πάντα.

Αν υπάρξει καινούρια ταυτότητα, τότε αυτή συνήθως είναι πιο ζωντανή και με λιγότερες αναστολές από ό,τι η προηγούμενη. Σε τέτοιες περιπτώσεις, το άτομο μπορεί να εμφανισθεί με νέο όνομα, νέα δουλειά, νέες κοινωνικές σχέσεις κτλ. και μπορεί να λειτουργήσει για μεγάλο διάστημα χωρίς πρόβλημα. Με την καινούργια του ταυτότητα, το άτομο τείνει να είναι πιο εξωστρεφές και δραστήριο από ό,τι ήταν στην προηγούμενη ζωή του. Ταυτόχρονα είναι σε θέση να δημιουργήσει καινούργιες σχέσεις και μία ανεξάρτητη, καθόλα συγκροτημένη κοινωνική υπόσταση, που δεν αφήνει κανένα στίγμα να φανεί ένδειξη ψυχικής διαταραχής.

Πάντως, στις περισσότερες περιπτώσεις η φυγή δεν συμπεριλαμβάνει την ανάληψη καινούριας ταυτότητας., διαρκεί λίγο, το ταξίδι φαίνεται άσκοπο, οί κοινωνικές σχέσεις είναι λίγες ή αποφεύγονται και η ανάληψη της νέας ταυτότητας ή δεν υπάρχει, όπως είπαμε, ή είναι ατελής.

Στη διάρκεια της φυγής μπορεί να υπάρχει κατάθλιψη, ντροπή, ενοχή, αυτοκτονικός και ανθρωποκτονικός ιδεασμός (ή και απόπειρες αυτοκτονίας ή εκρήξεις βίας) και το άτομο να δίνει κατά προσέγγιση απαντήσεις. Σε άτομα με ψυχογενή φυγή μπορεί να συνυπάρχει κάποια διαταραχή διάθεσης, διαταραχή μετά από ψυχοτραυματικό στρες ή κάποια διαταραχή σχετιζόμενη με ουσίες.

Η έναρξη της ψυχογενής φυγής συνήθως συνδέεται με τραυματικά ή έντονα στρεσογόνα γεγονότα, όπως φυσικές καταστροφές, πολεμικές μάχες, προσωπικές απώλειες ή απορρίψεις ή οικονομικές πιέσεις. Ίσως ψυχολογικοί παράγοντες, όπως το να έχει μεγαλώσει το άτομο σε μια δυσλειτουργική οικογένεια ή να έχει ευαισθησία στον αποχωρισμό, να προδιαθέτουν για την εμφάνιση της διαταραχής.

Η ανάνηψη είναι τόσο απότομη όσο είναι και η έναρξη της διαταραχής. Το άτομο μπορεί να έχει αμνησία για γεγονότα που συνέβησαν κατά τη φυγή ή και για παλιότερα τραυματικά γεγονότα, και γενικά δεν θυμάται τίποτα από όσα έκανε ή του συνέβησαν. Οι υποτροπές είναι σπάνιες. Τα άτομα σπάνια παραμένουν σε κατάσταση ψυχογενής φυγής μέχρι τη στιγμή που θα έρθουν σε επαφή με τον ψυχαναλύτη, ή ψυχοθεραπευτή ή ψυχολόγο, με την μέθοδο των ελεύθερων συνειρμών θα παρθούν πληροφορίες για την πραγματική ταυτότητα του ασθενή. Ύστερα από την ανάκτηση της πραγματικής ταυτότητας, η ψυχανάλυση-ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην ανακάλυψη και την κατανόηση των ενδοψυχικών και διαπροσωπικών στρεσογόνων παραγόντων που προκάλεσαν τη φυγή.

genenutrition

Ζωγραφιά Αντωνιάδου

Ψυχαναλύτρια-Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα θαυμαστά οφέλη του πράσινου σαπουνιού

Το πράσινο σαπούνι, για όσους δε γνωρίζουν, είναι πράσινο, λόγω του χρώματος της ελιάς καθώς το ελαιόλαδο, του οποίου οι εξαιρετικά θεραπευτικές ιδιότητες είναι γνωστές και αξιοποιήσιμες από τα αρχαία χρόνια, είναι το βασικό και κύριο συστατικό του. Ωστόσο, πράσινο σαπούνι παράγεται και από άλλα φυτά, πέρα της ελιάς, διατηρώντας έτσι το μεγαλύτερο ποσοστό των πλεονεκτημάτων ενός φυσικά παρασκευασμένου προϊόντος. Η ποικιλία των χρήσεων του ελαιόλαδου και οι μαλακτικές και απολυμαντικές του ιδιότητες, το καθιστούν κάτι πολύ παραπάνω από συστατικό καλής διατροφής, καθώς η χρήση του στη μορφή του σαπουνιού, αν και μοιάζει παλιομοδίτικη, σε πολλούς, παραμένει υπολογίσιμη δύναμη. Πέρα λοιπόν από μυστικό ομορφιάς πολλών γυναικών, που δεν θα σας το αποκαλύψουν ποτέ, έχει θεραπευτική δράση ενάντια σε δερματικές παθήσεις, όπως είναι η ψωρίαση και η δερματίτιδα, ενώ το μεγαλύτερό του πλεονέκτημα παραμένει η προστασία του δέρματος από την αφυδάτωση και την ξηρότητα, χωρίς β...

Δίκερος μήτρα: Επιτρέπει την εγκυμοσύνη;

H δίκερος μήτρα αποτελεί μια συχνή ανατομική παραλλαγή της μήτρας και οφείλεται σε διαταραχή του σχηματισμού της στη διάρκεια στης εμβρυϊκής ζωής. Ουσιαστικά η μήτρα αντί να έχει σχήμα ισοσκελούς τριγώνου, έχει σχήμα σφεντόνας, χωρίζοντας έτσι στα δύο την κοιλότητα του ενδομητρίου. Αυτό θεωρητικά μπορεί να επηρεάσει την εμφύτευση και ανάπτυξη του εμβρύου. Τις περισσότερες φορές όμως μια γυναίκα δεν ξέρει καν ότι έχει δίκερο μήτρα. Μελέτες αποδεικνύουν ότι το 70% περίπου των γυναικών που έχουν δίκερη μήτρα δεν έχουν κανένα πρόβλημα στην εγκυμοσύνη τους. Η διάγνωση γίνεται με απλό ή τρισδιάστατο υπερηχογράφημα, με σαλπιγγογραφία, αλλά και με υστεροσκόπηση και λαπαροσκόπηση. Το πιο κοινό πρόβλημα που συνδέεται με τη δίκερη μήτρα είναι ο πρόωρος τοκετός ή ο ανεπαρκής τράχηλος (πρόωρη διαστολή του τραχήλου) στην εγκυμοσύνη. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να γίνει περίδεση του τραχήλου με ράμμα. Φαίνεται επίσης ότι ποσοστό 15% των καθέξιν αποβολών που οφείλονται σε διατ...

Αν σας συμβαίνει αυτό στον ύπνο μπορεί να έχετε κατάθλιψη

Η κατάθλιψη, η αϋπνία και η εξάντληση μπορεί να είναι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για τους συχνούς εφιάλτες, υποδεικνύει νέα έρευνα που διενεργήθηκε από το πανεπιστήμιο Turku στην Φινλανδία και η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Sleep. Αν και η μελέτη δεν αποδεικνύει άμεση σχέση αιτίας-αποτελέσματος, εντούτοις επιβεβαιώνει ότι οι εφιάλτες συνδέονται με την κατάθλιψη, την αϋπνία και την κόπωση. Ο επικεφαλής της έρευνας, Nils Sandman, επιστήμονας στο Κέντρο Γνωστικής Νευροεπιστήμης του πανεπιστημίου, υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη μελέτη δείχνει ότι υπάρχει σαφής σχέση ανάμεσα στην καλή ψυχική διάθεση και τους εφιάλτες. Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες εξέτασαν τις περιπτώσεις περίπου 14.000 ατόμων, ηλικίας 25 έως 74 ετών την περίοδο από το 2007 έως και το 2012. Το 53% των συμμετεχόντων ήταν γυναίκες. Κατάθλιψη και εφιάλτες: Τι έδειξαν τα αποτελέσματα Περίπου 45% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι είχαν περιστασιακούς εφιάλτες τις τελευταίες 3...