Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η ψυχογενής φυγή



Η ψυχογενής φυγή, είναι το φαινόμενο κατά το οποίο ξαφνικά κάποιος σηκώνεται και φεύγει από τον τόπο του, αφήνοντας πίσω οικογένεια και εργασία, και χωρίς προειδοποίηση ή πληροφορία για τις κινήσεις του.

Μερικές φορές παίρνει καινούργια ταυτότητα και ταξιδεύει ή φτιάχνει καινούργια κατοικία και οικογένεια. Αλλά συνήθως η φυγή περιορίζεται σε ένα ταξίδι, που φαίνεται σαν να έχει κάποιον προορισμό, (σε αντίθεση με την άσκοπη περιπλάνηση που χαρακτηρίζει τις κινήσεις ενός ατόμου με ψυχογενή αμνησία), και συνοδεύεται από μερική απόρριψη της παλιάς του ταυτότητας χωρίς πολλές κοινωνικές επαφές. Επίσης, μπορεί να υπάρχει δυσκολία προσανατολισμού, αλλά όχι πάντα.

Αν υπάρξει καινούρια ταυτότητα, τότε αυτή συνήθως είναι πιο ζωντανή και με λιγότερες αναστολές από ό,τι η προηγούμενη. Σε τέτοιες περιπτώσεις, το άτομο μπορεί να εμφανισθεί με νέο όνομα, νέα δουλειά, νέες κοινωνικές σχέσεις κτλ. και μπορεί να λειτουργήσει για μεγάλο διάστημα χωρίς πρόβλημα. Με την καινούργια του ταυτότητα, το άτομο τείνει να είναι πιο εξωστρεφές και δραστήριο από ό,τι ήταν στην προηγούμενη ζωή του. Ταυτόχρονα είναι σε θέση να δημιουργήσει καινούργιες σχέσεις και μία ανεξάρτητη, καθόλα συγκροτημένη κοινωνική υπόσταση, που δεν αφήνει κανένα στίγμα να φανεί ένδειξη ψυχικής διαταραχής.

Πάντως, στις περισσότερες περιπτώσεις η φυγή δεν συμπεριλαμβάνει την ανάληψη καινούριας ταυτότητας., διαρκεί λίγο, το ταξίδι φαίνεται άσκοπο, οί κοινωνικές σχέσεις είναι λίγες ή αποφεύγονται και η ανάληψη της νέας ταυτότητας ή δεν υπάρχει, όπως είπαμε, ή είναι ατελής.

Στη διάρκεια της φυγής μπορεί να υπάρχει κατάθλιψη, ντροπή, ενοχή, αυτοκτονικός και ανθρωποκτονικός ιδεασμός (ή και απόπειρες αυτοκτονίας ή εκρήξεις βίας) και το άτομο να δίνει κατά προσέγγιση απαντήσεις. Σε άτομα με ψυχογενή φυγή μπορεί να συνυπάρχει κάποια διαταραχή διάθεσης, διαταραχή μετά από ψυχοτραυματικό στρες ή κάποια διαταραχή σχετιζόμενη με ουσίες.

Η έναρξη της ψυχογενής φυγής συνήθως συνδέεται με τραυματικά ή έντονα στρεσογόνα γεγονότα, όπως φυσικές καταστροφές, πολεμικές μάχες, προσωπικές απώλειες ή απορρίψεις ή οικονομικές πιέσεις. Ίσως ψυχολογικοί παράγοντες, όπως το να έχει μεγαλώσει το άτομο σε μια δυσλειτουργική οικογένεια ή να έχει ευαισθησία στον αποχωρισμό, να προδιαθέτουν για την εμφάνιση της διαταραχής.

Η ανάνηψη είναι τόσο απότομη όσο είναι και η έναρξη της διαταραχής. Το άτομο μπορεί να έχει αμνησία για γεγονότα που συνέβησαν κατά τη φυγή ή και για παλιότερα τραυματικά γεγονότα, και γενικά δεν θυμάται τίποτα από όσα έκανε ή του συνέβησαν. Οι υποτροπές είναι σπάνιες. Τα άτομα σπάνια παραμένουν σε κατάσταση ψυχογενής φυγής μέχρι τη στιγμή που θα έρθουν σε επαφή με τον ψυχαναλύτη, ή ψυχοθεραπευτή ή ψυχολόγο, με την μέθοδο των ελεύθερων συνειρμών θα παρθούν πληροφορίες για την πραγματική ταυτότητα του ασθενή. Ύστερα από την ανάκτηση της πραγματικής ταυτότητας, η ψυχανάλυση-ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην ανακάλυψη και την κατανόηση των ενδοψυχικών και διαπροσωπικών στρεσογόνων παραγόντων που προκάλεσαν τη φυγή.

genenutrition

Ζωγραφιά Αντωνιάδου

Ψυχαναλύτρια-Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

Δίκερος μήτρα: Επιτρέπει την εγκυμοσύνη;

H δίκερος μήτρα αποτελεί μια συχνή ανατομική παραλλαγή της μήτρας και οφείλεται σε διαταραχή του σχηματισμού της στη διάρκεια στης εμβρυϊκής ζωής. Ουσιαστικά η μήτρα αντί να έχει σχήμα ισοσκελούς τριγώνου, έχει σχήμα σφεντόνας, χωρίζοντας έτσι στα δύο την κοιλότητα του ενδομητρίου. Αυτό θεωρητικά μπορεί να επηρεάσει την εμφύτευση και ανάπτυξη του εμβρύου. Τις περισσότερες φορές όμως μια γυναίκα δεν ξέρει καν ότι έχει δίκερο μήτρα. Μελέτες αποδεικνύουν ότι το 70% περίπου των γυναικών που έχουν δίκερη μήτρα δεν έχουν κανένα πρόβλημα στην εγκυμοσύνη τους. Η διάγνωση γίνεται με απλό ή τρισδιάστατο υπερηχογράφημα, με σαλπιγγογραφία, αλλά και με υστεροσκόπηση και λαπαροσκόπηση. Το πιο κοινό πρόβλημα που συνδέεται με τη δίκερη μήτρα είναι ο πρόωρος τοκετός ή ο ανεπαρκής τράχηλος (πρόωρη διαστολή του τραχήλου) στην εγκυμοσύνη. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να γίνει περίδεση του τραχήλου με ράμμα. Φαίνεται επίσης ότι ποσοστό 15% των καθέξιν αποβολών που οφείλονται σε διατ

Σε ποιες παθολογικές καταστάσεις η ταχύτητα καθίζησης ερυθρών (ΤΚΕ) αυξάνει;

      Η ΤΚΕ σαν εργαστηριακή εξέταση συμπληρώνει 80 χρόνια «ζωής». Όπως λέει και το όνομά της, πρόκειται για την ταχύτητα με την οποία καθιζάνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια, όταν το δείγμα του αίματος τοποθετηθεί σε ειδικό σωλήνα. Η ΤΚΕ είναι μία απλή, φθηνή, μη ειδική δοκιμασία που εδώ και χρόνια χρησιμοποιείται για την διάγνωση καταστάσεων που σχετίζονται με την οξεία και χρόνια φλεγμονή, τον καρκίνο και τα αυτοάνοσα νοσήματα. ΗΤΚΕ αναφέρεται ως μη ειδική δοκιμασία, διότι όταν τη βρίσκουμε αυξημένη, ο γιατρός δεν μπορεί να καταλάβει σε ποιό σημείο του σώματος υπάρχει φλεγμονή, ποιά είναι η αιτία που την αυξάνει, δεδομένου ότι η ΤΚΕ επηρεάζεται και από άλλες καταστάσεις πέραν της φλεγμονής. Για τον λόγο αυτό η ΤΚΕ πρέπει να αξιολογείται σε συνάρτηση και με άλλες δοκιμασίες. Η ΤΚΕ σημαίνει μια κατάσταση ενεργοποίησης, κάτι σαν “συναγερμό” για τον οργανισμό που κινητοποιείται για να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα. Μπορεί να είναι μια απλή ουρολοίμωξη για παράδειγμα, όπου η ΤΚ