Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο κακός ύπνος επηρεάζει την ικανότητα αυτοελέγχου


Είτε επειδή χρειάστηκε να μείνετε περισσότερες ώρες στο γραφείο, ή απλά ξενυχτήσατε μπροστά από την οθόνη της τηλεόρασης ή του υπολογιστή, η έλλειψη ύπνου έχει ως αποτέλεσμα αρνητικές επιπτώσεις όχι μόνο στην υγεία και τη διάθεση του ατόμου, αλλά και στην ικανότητά του να λαμβάνει αποφάσεις.

Σύμφωνα με μια έρευνα από τις ΗΠΑ, ο κακός ύπνος επηρεάζει την ικανότητα αυτοελέγχου και της λήψης αποφάσεων και ενισχύει την παρορμητικότητα και την απροσεξία. Με τη σειρά τους αυτά έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην προσωπική κι επαγγελματική ζωή των ανθρώπων.

«Ο αυτοέλεγχος αποτελεί ένα χαρακτηριστικό που συμμετέχει ενεργά στην καθημερινότητα των ανθρώπων, μέσα από τη διαδικασία λήψης αποφάσεων για οποιοδήποτε ζήτημα» εξηγεί η καθηγήτρια June Pilcher από το πανεπιστήμιο Clemson στη Νότια Καρολίνα. «Όταν παρουσιάζονται αντικρουόμενες επιθυμίες κι ευκαιρίες στους ανθρώπους, ο αυτοέλεγχος είναι αυτός που επιτρέπει σε κάθε άτομο να διατηρεί τον έλεγχο».

«Η έρευνά μας διερευνά πώς συνδέονται οι συνήθειες του ύπνου με την ικανότητα αυτοελέγχου και πώς μπορεί να «συνεργάζονται» για να επηρεάσουν την καθημερινή λειτουργία ενός ατόμου» πρόσθεσε η ίδια, σύμφωνα με όσα αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail.

Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει, ότι στις μέρες μας ένα 24ωρο μέσα στο πλαίσιο της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας συνήθως συνεπάγεται με λιγότερες ώρες ύπνου και σε ακατάλληλες/ακανόνιστες ώρες, με αποτέλεσμα την κακή ποιότητα ύπνου και τη στέρηση αυτού, κάτι που επηρεάζει σημαντικά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

«Η άσκηση του αυτοελέγχου επιτρέπει τη λήψη καλύτερων αποφάσεων, όταν παρουσιάζονται αντικρουόμενες επιθυμίες κι ευκαιρίες. Αυτό μπορεί να έχει πολύ σημαντικές επιπτώσεις στην καριέρα και την προσωπική ζωή ενός ανθρώπου» υποστήριξε η Dr Pilcher.

Επιπλέον, η κακή ποιότητα ύπνου –που περιλαμβάνει μη σταθερές ώρες ύπνου και λιγότερες ώρες ύπνου- μπορεί να οδηγήσει και σε προβλήματα υγείας. Ανάμεσα σε αυτά συμπεριλαμβάνονται η πρόσληψη βάρους και η εμφάνιση αρτηριακής πίεσης, μεταξύ άλλων ασθενειών, όπως έχουν δείξει πολλές έρευνες κατά το παρελθόν.

medicalnews

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα θαυμαστά οφέλη του πράσινου σαπουνιού

Το πράσινο σαπούνι, για όσους δε γνωρίζουν, είναι πράσινο, λόγω του χρώματος της ελιάς καθώς το ελαιόλαδο, του οποίου οι εξαιρετικά θεραπευτικές ιδιότητες είναι γνωστές και αξιοποιήσιμες από τα αρχαία χρόνια, είναι το βασικό και κύριο συστατικό του. Ωστόσο, πράσινο σαπούνι παράγεται και από άλλα φυτά, πέρα της ελιάς, διατηρώντας έτσι το μεγαλύτερο ποσοστό των πλεονεκτημάτων ενός φυσικά παρασκευασμένου προϊόντος. Η ποικιλία των χρήσεων του ελαιόλαδου και οι μαλακτικές και απολυμαντικές του ιδιότητες, το καθιστούν κάτι πολύ παραπάνω από συστατικό καλής διατροφής, καθώς η χρήση του στη μορφή του σαπουνιού, αν και μοιάζει παλιομοδίτικη, σε πολλούς, παραμένει υπολογίσιμη δύναμη. Πέρα λοιπόν από μυστικό ομορφιάς πολλών γυναικών, που δεν θα σας το αποκαλύψουν ποτέ, έχει θεραπευτική δράση ενάντια σε δερματικές παθήσεις, όπως είναι η ψωρίαση και η δερματίτιδα, ενώ το μεγαλύτερό του πλεονέκτημα παραμένει η προστασία του δέρματος από την αφυδάτωση και την ξηρότητα, χωρίς β...

Δίκερος μήτρα: Επιτρέπει την εγκυμοσύνη;

H δίκερος μήτρα αποτελεί μια συχνή ανατομική παραλλαγή της μήτρας και οφείλεται σε διαταραχή του σχηματισμού της στη διάρκεια στης εμβρυϊκής ζωής. Ουσιαστικά η μήτρα αντί να έχει σχήμα ισοσκελούς τριγώνου, έχει σχήμα σφεντόνας, χωρίζοντας έτσι στα δύο την κοιλότητα του ενδομητρίου. Αυτό θεωρητικά μπορεί να επηρεάσει την εμφύτευση και ανάπτυξη του εμβρύου. Τις περισσότερες φορές όμως μια γυναίκα δεν ξέρει καν ότι έχει δίκερο μήτρα. Μελέτες αποδεικνύουν ότι το 70% περίπου των γυναικών που έχουν δίκερη μήτρα δεν έχουν κανένα πρόβλημα στην εγκυμοσύνη τους. Η διάγνωση γίνεται με απλό ή τρισδιάστατο υπερηχογράφημα, με σαλπιγγογραφία, αλλά και με υστεροσκόπηση και λαπαροσκόπηση. Το πιο κοινό πρόβλημα που συνδέεται με τη δίκερη μήτρα είναι ο πρόωρος τοκετός ή ο ανεπαρκής τράχηλος (πρόωρη διαστολή του τραχήλου) στην εγκυμοσύνη. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να γίνει περίδεση του τραχήλου με ράμμα. Φαίνεται επίσης ότι ποσοστό 15% των καθέξιν αποβολών που οφείλονται σε διατ...

Αν σας συμβαίνει αυτό στον ύπνο μπορεί να έχετε κατάθλιψη

Η κατάθλιψη, η αϋπνία και η εξάντληση μπορεί να είναι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για τους συχνούς εφιάλτες, υποδεικνύει νέα έρευνα που διενεργήθηκε από το πανεπιστήμιο Turku στην Φινλανδία και η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Sleep. Αν και η μελέτη δεν αποδεικνύει άμεση σχέση αιτίας-αποτελέσματος, εντούτοις επιβεβαιώνει ότι οι εφιάλτες συνδέονται με την κατάθλιψη, την αϋπνία και την κόπωση. Ο επικεφαλής της έρευνας, Nils Sandman, επιστήμονας στο Κέντρο Γνωστικής Νευροεπιστήμης του πανεπιστημίου, υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη μελέτη δείχνει ότι υπάρχει σαφής σχέση ανάμεσα στην καλή ψυχική διάθεση και τους εφιάλτες. Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες εξέτασαν τις περιπτώσεις περίπου 14.000 ατόμων, ηλικίας 25 έως 74 ετών την περίοδο από το 2007 έως και το 2012. Το 53% των συμμετεχόντων ήταν γυναίκες. Κατάθλιψη και εφιάλτες: Τι έδειξαν τα αποτελέσματα Περίπου 45% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι είχαν περιστασιακούς εφιάλτες τις τελευταίες 3...