Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών: Τα ύποπτα συμπτώματα και η διάγνωση



Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (Polycystic Ovaries) μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης πολλών προβλημάτων υγείας και να πλήξει τη γονιμότητα μιας γυναίκας (είναι η πιο συχνή αιτία γυναικείας υπογονιμότητας).

Πρόκειται για μια συχνή ενδοκρινολογική πάθηση που επηρεάζει το 10- 15% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας. Οι περισσότερες γυναίκες που πάσχουν από το σύνδρομο το εκδηλώνουν στην εφηβεία σε ηλικία 13-18 ετών.

Στο σύνδρομο αυτό, οι ωοθήκες αναπτύσσουν πολλαπλές κύστεις και δεν απελευθερώνουν ωάρια. Οι κύστεις αυτές είναι ωοθυλάκια γεμάτα υγρό που περιέχουν ανώριμα ωάρια, ωστόσο οι νέες έρευνες δείχνουν ότι ορισμένες φορές δεν υπάρχουν κύστεις.

Το βασικό χαρακτηριστικό του συνδρόμου είναι ότι προκαλεί διαταραχές στην περίοδο της γυναίκας, κάτι που μπορεί να έχει συνέπειες στη παραγωγή των ορμονών και στο σωματικό βάρος της. Οι περισσότερες γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες δεν αποκτούν ποτέ φυσιολογικό ρυθμό στην περίοδό τους και σε μερικές δεν έρχεται ποτέ η έμμηνος ρύση. Οι περίοδοι γενικά έρχονται χωρίς πόνους και οι γυναίκες με την πάθηση αυτή σπάνια έχουν ωορρηξία.

Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών δεν πρέπει να συγχέεται με αυτό που οι γιατροί ονομάζουν πολυκυστικής μορφολογίας ωοθήκες (παρουσία άνω των 9 ωοθυλακίων ανά ωοθήκη στο γυναικολογικό υπερηχογράφημα). Οι μισές από τις γυναίκες που μαθαίνουν ότι έχουν μορφολογία πολυκυστικών ωοθηκών έχουν σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

Οι γιατροί δε γνωρίζουν τα αίτια του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών, αλλά οι έρευνες δείχνουν μια συσχέτιση με την ινσουλίνη, την ορμόνη που διευκολύνει τη μεταφορά της γλυκόζης από το αίμα στα κύτταρα. Επειδή θεωρείται ότι η ινσουλίνη συμβάλει στη διαταραχή των ορμονών, για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του συνδρόμου προτείνεται μια διατροφή με λίγους υδατάνθρακες και με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Η διάγνωση
Για να γίνει η διάγνωση του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών πρέπει να υπάρχουν ταυτόχρονα δύο από τα τρία συμπτώματα που ακολουθούν:

1. Ασταθής εμμηνόρροια (περίοδος). Είναι το πιο συχνό σύμπτωμα. Η γυναίκα μπορεί να έχει περίοδο κάθε 35 ή περισσότερες μέρες, σπανιότερα από οκτώ φορές τον χρόνο, να μην έχει καθόλου για τέσσερις μήνες ή περισσότερο, ή να έχει παρατεταμένη περίοδο με ελάχιστη ή με μεγάλη απώλεια αίματος.

Η σπάνια περίοδος ή η απουσία της σε ένα κορίτσι εφηβικής ηλικίας πρέπει πάντοτε να δημιουργεί υπόνοιες για ύπαρξη του συνδρόμου.

2. Υπερπαραγωγή ανδρογόνων. Τα ανδρογόνα, δηλαδή οι ορμόνες του ανδρικού φύλου, παράγονται φυσιολογικά σε μικρές ποσότητες από τις ωοθήκες. Στις γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών παρατηρείται υπερπαραγωγή ανδρογόνων, και αυτό ευθύνεται για ορισμένα συμπτώματα όπως είναι η η αυξημένη τριχοφυΐα στο πρόσωπο και στο σώμα, η αυξημένη λιπαρότητα και η ακμή των ενηλίκων, η εφηβική ακμή, καθώς και η αραίωση των μαλλιών και η ανδρικού τύπου αλωπεκία (τριχόπτωση).

Τα επίπεδα των ανδρογόνων ανευρίσκονται με μια απλή εξέταση αίματος.

3. Πολλές κύστεις στις ωοθήκες. Το υπερηχογράφημα κάτω κοιλίας μπορεί να δείξει ότι οι ωοθήκες είναι διογκωμένες και περιέχουν πολλές μικρές κύστεις με υγρό. Οι κύστεις ανευρίσκονται σε ωοθυλάκια, τα οποία έπρεπε να ωριμάσουν για να απελευθερώσουν το ωάριο που περιέχουν, αλλά κάτι τέτοιο δεν έγινε.

Άλλες εκδηλώσεις που μπορεί να έχουν οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι τα παραπανίσια κιλά, συνήθως γύρω από την κοιλιά (παρατηρείται στο 50% των περιπτώσεων), η μελανίζουσα ακάνθωση (σημεία πάχυνσης του δέρματος με σκούρο καφέ ή μαύρο χρώμα, κυρίως στον αυχένα, τα μπράτσα, κάτω από τους μαστούς ή στους μηρούς), ο πυελικός πόνος και η μειωμένη γονιμότητα.

Επιπλοκές
Για τη διάγνωση του συνδρόμου δεν υπάρχει μία μοναδική εξέταση που να επιβεβαιώνει την παρουσία του. Θα πρέπει να γίνει γυναικολογική εξέταση, υπερηχογράφημα κάτω κοιλίας, προσδιορισμός του ορμονικού προφίλ της γυναίκας (και για τον θυρεοειδή αδένα), καθώς και καμπύλες σακχάρου και ινσουλίνης. Ανεξάρτητα από το σωματικό βάρος, οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών παρουσιάζουν αντίσταση στην ινσουλίνη και υπερινσουλιναιμία, που σχετίζονται με μη ικανοποιητική ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα (προδιαβήτη) ή ακόμη και με σακχαρώδη διαβήτη. Το 10% των παχύσαρκων γυναικών με σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών αναπτύσσουν διαβήτη τύπου 2. Τέλος, το 30% των γυναικών με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών μπορεί να παρουσιάσουν και άπνοια ύπνου.

Άλλα νοσήματα που μπορεί να εκδηλώσουν οι γυναίκες με το σύνδρομο, ειδικά αν είναι παχύσαρκες, είναι η υπέρταση, η προεκλαμψία, αυξημένα τριγλυκερίδια, χαμηλή καλή χοληστερίνη, λιπαρό συκώτι. Επίσης είναι πιο συχνός ο καρκίνος του ενδομητρίου διότι το τοίχωμα της μήτρας εκτίθεται διαρκώς σε υψηλά επίπεδα ορμονών.

Πολλά από αυτά τα προβλήματα επιμένουν και μετά την εμμηνόπαυση, αφού διακόπτεται μόνο η παραγωγή οιστρογόνων και όχι των ανδρογόνων. Έτσι, η γυναίκα μπορεί να συνεχίζει να έχει αυξημένη τριχοφυΐα, ενώ η αραίωση των μαλλιών και η ανδρικού τύπου αλωπεκία τείνουν να επιδεινώνονται.

Αντιμετώπιση: Διατροφή και άσκηση
Η αντιμετώπιση εξαρτάται από τα συμπτώματα που συνοδεύουν το σύνδρομο. Βασικές αρχές της θεραπείας είναι η διατήρηση σωστού σωματικού βάρους, άσκηση και σωστή διατροφή.

Έχει πολύ μεγάλη σημασία οι ασθενείς να χάσουν βάρος (απώλεια 5% ή περισσότερου από το αρχικό βάρος βοηθά σημαντικά στην αποκατάσταση των ορμονικών επιπέδων και στη βελτίωση του κύκλου της γυναίκας), να τρέφονται υγιεινά, να γυμνάζονται συστηματικά και να αποφεύγουν το κάπνισμα. Ο περιορισμός των υδατανθράκων (ζάχαρη, ζυμαρικά, ψωμί, πατάτες, γλυκά κλπ) στη διατροφή βοηθάει στην ελάττωση των επιπέδων ινσουλίνης και βελτίωση των συμπτωμάτων.

Μια μελέτη εξέτασε 150 γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες οι οποίες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες. Στους πρώτους τέσσερις μήνες της μελέτης, η πρώτη ομάδα έκανε ορμονική θεραπεία, η δεύτερη ομάδα έκανε γυμναστική και διατροφή με λίγες θερμίδες και η τρίτη ομάδα έκανε και τα δύο. Διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες που έχασαν τα περισσότερα κιλά και έκαναν άσκηση είχαν και τις περισσότερες γεννήσεις παιδιών.

Να σημειωθεί τέλος ότι μια άλλη μελέτη βρήκε πως η ινοσιτόλη αυξάνει τη γονιμότητα των γυναικών που πάσχουν από το σύνδρομο.

http://www.healthyliving.gr/2016/08/04/polycystic-ovaries-oothikes-symtomata-diatrofh/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα θαυμαστά οφέλη του πράσινου σαπουνιού

Το πράσινο σαπούνι, για όσους δε γνωρίζουν, είναι πράσινο, λόγω του χρώματος της ελιάς καθώς το ελαιόλαδο, του οποίου οι εξαιρετικά θεραπευτικές ιδιότητες είναι γνωστές και αξιοποιήσιμες από τα αρχαία χρόνια, είναι το βασικό και κύριο συστατικό του. Ωστόσο, πράσινο σαπούνι παράγεται και από άλλα φυτά, πέρα της ελιάς, διατηρώντας έτσι το μεγαλύτερο ποσοστό των πλεονεκτημάτων ενός φυσικά παρασκευασμένου προϊόντος. Η ποικιλία των χρήσεων του ελαιόλαδου και οι μαλακτικές και απολυμαντικές του ιδιότητες, το καθιστούν κάτι πολύ παραπάνω από συστατικό καλής διατροφής, καθώς η χρήση του στη μορφή του σαπουνιού, αν και μοιάζει παλιομοδίτικη, σε πολλούς, παραμένει υπολογίσιμη δύναμη. Πέρα λοιπόν από μυστικό ομορφιάς πολλών γυναικών, που δεν θα σας το αποκαλύψουν ποτέ, έχει θεραπευτική δράση ενάντια σε δερματικές παθήσεις, όπως είναι η ψωρίαση και η δερματίτιδα, ενώ το μεγαλύτερό του πλεονέκτημα παραμένει η προστασία του δέρματος από την αφυδάτωση και την ξηρότητα, χωρίς β...

Αν σας συμβαίνει αυτό στον ύπνο μπορεί να έχετε κατάθλιψη

Η κατάθλιψη, η αϋπνία και η εξάντληση μπορεί να είναι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για τους συχνούς εφιάλτες, υποδεικνύει νέα έρευνα που διενεργήθηκε από το πανεπιστήμιο Turku στην Φινλανδία και η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Sleep. Αν και η μελέτη δεν αποδεικνύει άμεση σχέση αιτίας-αποτελέσματος, εντούτοις επιβεβαιώνει ότι οι εφιάλτες συνδέονται με την κατάθλιψη, την αϋπνία και την κόπωση. Ο επικεφαλής της έρευνας, Nils Sandman, επιστήμονας στο Κέντρο Γνωστικής Νευροεπιστήμης του πανεπιστημίου, υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη μελέτη δείχνει ότι υπάρχει σαφής σχέση ανάμεσα στην καλή ψυχική διάθεση και τους εφιάλτες. Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες εξέτασαν τις περιπτώσεις περίπου 14.000 ατόμων, ηλικίας 25 έως 74 ετών την περίοδο από το 2007 έως και το 2012. Το 53% των συμμετεχόντων ήταν γυναίκες. Κατάθλιψη και εφιάλτες: Τι έδειξαν τα αποτελέσματα Περίπου 45% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι είχαν περιστασιακούς εφιάλτες τις τελευταίες 3...

Δίκερος μήτρα: Επιτρέπει την εγκυμοσύνη;

H δίκερος μήτρα αποτελεί μια συχνή ανατομική παραλλαγή της μήτρας και οφείλεται σε διαταραχή του σχηματισμού της στη διάρκεια στης εμβρυϊκής ζωής. Ουσιαστικά η μήτρα αντί να έχει σχήμα ισοσκελούς τριγώνου, έχει σχήμα σφεντόνας, χωρίζοντας έτσι στα δύο την κοιλότητα του ενδομητρίου. Αυτό θεωρητικά μπορεί να επηρεάσει την εμφύτευση και ανάπτυξη του εμβρύου. Τις περισσότερες φορές όμως μια γυναίκα δεν ξέρει καν ότι έχει δίκερο μήτρα. Μελέτες αποδεικνύουν ότι το 70% περίπου των γυναικών που έχουν δίκερη μήτρα δεν έχουν κανένα πρόβλημα στην εγκυμοσύνη τους. Η διάγνωση γίνεται με απλό ή τρισδιάστατο υπερηχογράφημα, με σαλπιγγογραφία, αλλά και με υστεροσκόπηση και λαπαροσκόπηση. Το πιο κοινό πρόβλημα που συνδέεται με τη δίκερη μήτρα είναι ο πρόωρος τοκετός ή ο ανεπαρκής τράχηλος (πρόωρη διαστολή του τραχήλου) στην εγκυμοσύνη. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να γίνει περίδεση του τραχήλου με ράμμα. Φαίνεται επίσης ότι ποσοστό 15% των καθέξιν αποβολών που οφείλονται σε διατ...