Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Έντονο συναισθηματικό στρες και οι επιδράσεις του στην καρδιά


Ο φόρτος εργασίας που πρέπει να προσφέρει η καρδιά σε καταστάσεις στρες, είναι σημαντικά μεγαλύτερος.
Το σωματικό ή το συναισθηματικό στρες, προκαλεί αύξηση της κυκλοφορίας στο αίμα των ορμονών του στρες όπως η αδρεναλίνη, η κορτιζόνη και η νορεπινεφρίνη. Ταυτόχρονα ψηλώνει η πίεση και επιταχύνεται ο καρδιακός ρυθμός.

Οι ανάγκες σε οξυγόνο του οργανισμού αυξάνονται λόγω της μεγαλύτερης ζήτησης που δημιουργείται από το μεταβολισμό που προσωρινά δραστηριοποιείται περισσότερο κατά το στρες.

Το στρες, είναι σε θέση να προκαλεί σπασμούς στα στεφανιαία αγγεία της καρδιάς τα οποία την τροφοδοτούν με οξυγόνο. Η ισχαιμία που προκύπτει στο μυοκάρδιο είναι αιτία στηθάγχης ή ακόμη σε σοβαρότερες περιπτώσεις, εμφράγματος μυοκαρδίου.
Οι καρδιακές αρρυθμίες συμβαίνουν ευκολότερα κατά το σωματικό ή συναισθηματικό στρες λόγω αστάθειας της ηλεκτρικής λειτουργίας της καρδίας. Μεταξύ των συχνότερων αρρυθμιών που παρατηρούνται περιλαμβάνονται η κοιλιακή ταχυκαρδία, η κοιλιακή μαρμαρυγή και η κολπική μαρμαρυγή.

Για αυτό είναι επικίνδυνο όχι μόνο για ασθενείς που ήδη γνωρίζουν ότι έχουν καρδιοπάθεια αλλά και για ασθενείς που ενώ μπορεί να έχουν πρόβλημα καρδίας, δεν το γνωρίζουν.
Το στρες είναι αιτία καρδιακής προσβολής, ξαφνικού καρδιακού θανάτου, καρδιακής ανεπάρκειας και αρρυθμιών.

Το συναισθηματικό στρες είναι επικίνδυνο για ασθενείς με συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, στεφανιαία νόσο της καρδίας, αρρυθμίες και άλλες καρδιακές ή αγγειακές παθήσεις.

Στους ασθενείς αυτούς, συστήνονται μέτρα αποφυγής, πρόληψης και αντιμετώπισης του στρες. Στα μέτρα αυτά, είναι καλό να περιλαμβάνεται η εκμάθηση μεθόδων χειρισμού των επιδράσεων του στρες.

Το στρες λόγω υπερβολικής σωματικής προσπάθειας και το συναισθηματικό στρες, είναι αιτία προβλημάτων τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Όμως οι γυναίκες, φαίνεται ότι είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στο να παρουσιάζουν καρδιακά προβλήματα όταν υφίστανται συναισθηματικό στρες.

Οι ασθενείς με καρδιακά ή αγγειακά προβλήματα, πρέπει να συμβουλεύονται τους γιατρούς τους, για τους περιορισμούς που τους επιβάλλει η νόσος τους στις σωματικά έντονες δραστηριότητες ή προσπάθειες.

Η πρόληψη των προβλημάτων λόγω σωματικού ή συναισθηματικού στρες, είναι σημαντική όχι μόνο για τους ασθενείς που γνωρίζουν ότι είναι καρδιοπαθείς αλλά και για όλους τους άλλους.

Είναι καλύτερα να αποφεύγονται καταστάσεις οι οποίες είναι γνωστό ότι προκαλούν στρες. Η σωματική άσκηση κάθε μέρα, στα μέτρα των δυνατοτήτων του κάθε ατόμου και σύμφωνα με τις συστάσεις του γιατρού του, είναι ιδιαίτερα επωφελής.

Η αποφυγή του καπνίσματος, η κατανάλωση του αλκοολούχων ποτών μόνο σε μικρές ποσότητες (για παράδειγμα 1 έως 2 ποτήρια κρασιού ημερησίως), η υγιεινή διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, ψάρια και δημητριακά ολικής αλέσεως, ισχυροποιούν το καρδιαγγειακό σύστημα καθιστώντας το πιο ανθεκτικό στις αρνητικές επιδράσεις του στρες.

Η χαλάρωση, οι ασκήσεις τύπου γιόγκα, το διάβασμα, η προσευχή και άλλες μέθοδοι διαλογισμού ή βιοανάδρασης, βοηθούν στην αντιμετώπιση του στρες.

Οι καλοί φίλοι και τα μέλη της οικογένειας, μιλώντας με τα άτομα που κινδυνεύουν από στρες, προσφέρουν υποστήριξη, τα βοηθούν να εκφράζουν τα συναισθήματα τους και συμβάλλουν έτσι στη μείωση της ψυχικής τους έντασης και καταπόνησης.

Σε καρδιοπαθείς ασθενείς, οι γιατροί χορηγούν κάποτε για προστασία από το στρες, φάρμακα όπως οι βήτα αναστολείς που βοηθούν για τη μείωση του καρδιακού ρυθμού και στον έλεγχο των αρρυθμιών.

Θα συγκρατήσουμε ότι το έντονο σωματικό ή συναισθηματικό στρες, αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για τους καρδιοπαθείς ασθενείς και ότι επιβάλλεται να διαπαιδαγωγούνται σε μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης του.

https://www.medlook.net/2016-Jul-22-05-50-02-1618.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

10 συμπτώματα του «Σιωπηλού Δολοφόνου» των ωοθηκών, που κάθε γυναίκα ΠΡΕΠΕΙ να γνωρίζει

Υπολογίζεται ότι στης ΗΠΑ περισσότερες από 550 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο στις ωοθήκες. Πιστεύεται πως οι κύριες αιτίες αυτής της μορφής καρκίνου περιλαμβάνουν: Την ηλικία Τη κληρονομικότητα Τη χρήση αντισυλληπτικών Αυτό όμως που είναι το πιο ανησυχητικό είναι ότι οι περισσότερες που μαθαίνουν πως έχουν αυτή τη μορφή καρκίνου, το μαθαίνουν στα τελευταία στάδια, όταν δεν υπάρχει πια ελπίδα. Γι’αυτό είναι πολύ σημαντικό να μην αγνοούμε τα σημάδια αυτού του σιωπηλού δολοφόνου, γιατί μία έγκαιρη διάγνωση θα σας σώσει τη ζωή. Τα 10 κυριότερα συμπτώματα είναι: 1. Συχνοί κοιλόπονοι 2. Πόνος στη λεκάνη και το στομάχι 3. Ασταθή έμμηνος ρύση Ο καρκίνος των ωοθηκών μπορεί να αναπτυχθεί και σε κορίτσια που δεν έχει αρχίσει ακόμα ο κύκλος του, ωστόσο είναι πολύ πιο συνηθισμένος σε γυναίκες άνω των 55. 4. Αίσθημα κόπωσης χωρίς προφανή λόγο 5. Παράξενο αίσθημα κορεσμού Το να νιώθεις φουσκωμένος όταν δεν έχεις φάει είναι ένα κοινό σύμπτωμα το

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας

Η εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια αποτελεί επικίνδυνο εχθρό για τη μέση ηλικία και πολύ περισσότερο όταν συνυπάρχουν παθήσεις όπως ο διαβήτης και η υπέρταση Προσβάλει κατά κύριο λόγο τα μικρά τριχοειδή αγγεία του μεσεγκεφάλου και προκαλεί χαρακτηριστικές διαταραχές στην ροή του αίματος.. Η τριάδα αυτών των διαταραχών αποτελείται από διαταραχές μνήμης και   προσοχής , δυσχέρεια βάδισης και ακράτεια. Σ’αυτήν την κεντρική συμπτωματολογία προστίθενται και άλλες δυσλειτουργίες. Η νόσος, η συχνότητα της οποίας αυξάνεται με την ηλικία, πιστεύεται ότι αποτελεί ένδειξη αυξημένου κινδύνου για μελλοντικό σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ προγενέστερες μελέτες την έχουν επίσης συσχετίσει με απώλεια του συντονισμού των κινήσεων και νοητική διαταραχή. Έτσι, η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι αναγκαίες ώστε να αποφευχθεί η εξέλιξή της. Η πιθανή δυσκολία ενός ατόμου να ισορροπήσει στο ένα πόδι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα θα μπορούσε να είναι δείκτης ε