Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Έντονο συναισθηματικό στρες και οι επιδράσεις του στην καρδιά


Ο φόρτος εργασίας που πρέπει να προσφέρει η καρδιά σε καταστάσεις στρες, είναι σημαντικά μεγαλύτερος.
Το σωματικό ή το συναισθηματικό στρες, προκαλεί αύξηση της κυκλοφορίας στο αίμα των ορμονών του στρες όπως η αδρεναλίνη, η κορτιζόνη και η νορεπινεφρίνη. Ταυτόχρονα ψηλώνει η πίεση και επιταχύνεται ο καρδιακός ρυθμός.

Οι ανάγκες σε οξυγόνο του οργανισμού αυξάνονται λόγω της μεγαλύτερης ζήτησης που δημιουργείται από το μεταβολισμό που προσωρινά δραστηριοποιείται περισσότερο κατά το στρες.

Το στρες, είναι σε θέση να προκαλεί σπασμούς στα στεφανιαία αγγεία της καρδιάς τα οποία την τροφοδοτούν με οξυγόνο. Η ισχαιμία που προκύπτει στο μυοκάρδιο είναι αιτία στηθάγχης ή ακόμη σε σοβαρότερες περιπτώσεις, εμφράγματος μυοκαρδίου.
Οι καρδιακές αρρυθμίες συμβαίνουν ευκολότερα κατά το σωματικό ή συναισθηματικό στρες λόγω αστάθειας της ηλεκτρικής λειτουργίας της καρδίας. Μεταξύ των συχνότερων αρρυθμιών που παρατηρούνται περιλαμβάνονται η κοιλιακή ταχυκαρδία, η κοιλιακή μαρμαρυγή και η κολπική μαρμαρυγή.

Για αυτό είναι επικίνδυνο όχι μόνο για ασθενείς που ήδη γνωρίζουν ότι έχουν καρδιοπάθεια αλλά και για ασθενείς που ενώ μπορεί να έχουν πρόβλημα καρδίας, δεν το γνωρίζουν.
Το στρες είναι αιτία καρδιακής προσβολής, ξαφνικού καρδιακού θανάτου, καρδιακής ανεπάρκειας και αρρυθμιών.

Το συναισθηματικό στρες είναι επικίνδυνο για ασθενείς με συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, στεφανιαία νόσο της καρδίας, αρρυθμίες και άλλες καρδιακές ή αγγειακές παθήσεις.

Στους ασθενείς αυτούς, συστήνονται μέτρα αποφυγής, πρόληψης και αντιμετώπισης του στρες. Στα μέτρα αυτά, είναι καλό να περιλαμβάνεται η εκμάθηση μεθόδων χειρισμού των επιδράσεων του στρες.

Το στρες λόγω υπερβολικής σωματικής προσπάθειας και το συναισθηματικό στρες, είναι αιτία προβλημάτων τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Όμως οι γυναίκες, φαίνεται ότι είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στο να παρουσιάζουν καρδιακά προβλήματα όταν υφίστανται συναισθηματικό στρες.

Οι ασθενείς με καρδιακά ή αγγειακά προβλήματα, πρέπει να συμβουλεύονται τους γιατρούς τους, για τους περιορισμούς που τους επιβάλλει η νόσος τους στις σωματικά έντονες δραστηριότητες ή προσπάθειες.

Η πρόληψη των προβλημάτων λόγω σωματικού ή συναισθηματικού στρες, είναι σημαντική όχι μόνο για τους ασθενείς που γνωρίζουν ότι είναι καρδιοπαθείς αλλά και για όλους τους άλλους.

Είναι καλύτερα να αποφεύγονται καταστάσεις οι οποίες είναι γνωστό ότι προκαλούν στρες. Η σωματική άσκηση κάθε μέρα, στα μέτρα των δυνατοτήτων του κάθε ατόμου και σύμφωνα με τις συστάσεις του γιατρού του, είναι ιδιαίτερα επωφελής.

Η αποφυγή του καπνίσματος, η κατανάλωση του αλκοολούχων ποτών μόνο σε μικρές ποσότητες (για παράδειγμα 1 έως 2 ποτήρια κρασιού ημερησίως), η υγιεινή διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, ψάρια και δημητριακά ολικής αλέσεως, ισχυροποιούν το καρδιαγγειακό σύστημα καθιστώντας το πιο ανθεκτικό στις αρνητικές επιδράσεις του στρες.

Η χαλάρωση, οι ασκήσεις τύπου γιόγκα, το διάβασμα, η προσευχή και άλλες μέθοδοι διαλογισμού ή βιοανάδρασης, βοηθούν στην αντιμετώπιση του στρες.

Οι καλοί φίλοι και τα μέλη της οικογένειας, μιλώντας με τα άτομα που κινδυνεύουν από στρες, προσφέρουν υποστήριξη, τα βοηθούν να εκφράζουν τα συναισθήματα τους και συμβάλλουν έτσι στη μείωση της ψυχικής τους έντασης και καταπόνησης.

Σε καρδιοπαθείς ασθενείς, οι γιατροί χορηγούν κάποτε για προστασία από το στρες, φάρμακα όπως οι βήτα αναστολείς που βοηθούν για τη μείωση του καρδιακού ρυθμού και στον έλεγχο των αρρυθμιών.

Θα συγκρατήσουμε ότι το έντονο σωματικό ή συναισθηματικό στρες, αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για τους καρδιοπαθείς ασθενείς και ότι επιβάλλεται να διαπαιδαγωγούνται σε μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης του.

https://www.medlook.net/2016-Jul-22-05-50-02-1618.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τριπλή δόση νάρκωσης στο αίμα της 15χρονης που πέθανε μετά από επίσκεψη σε οδοντίατρο

Σοκ έχει προκαλέσει ο ξαφνικός θάνατος μίας 15χρονης βορειοηπειρώτισσας που ζούσε στα Γιάννενα, πριν από μερικούς μήνες σε νοσοκομείο της Αλβανίας. Η 15χρονη έχασε ξαφνικά τη ζωή του έπειτα από επίσκεψη σε οδοντίατρο στους Αγίους Σαράντα. Ο πατέρας της μικρής είχε ζητήσει να γίνει ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη και στην Ελλάδα καθώς δεν μπορούσε να δεχθεί την έκθεση ιατροδικαστή στην Αλβανία που έδειχνε ως αιτία θανάτου της 15χρονης κόρης του την εσωτερική αιμορραγία. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία απο την ιατροδικαστική έκθεση που έγινε στην Ελλάδα κατόπιν αιτήματος του πατέρα, στο αίμα της 15χρονης εντοπίστηκε τριπλάσια ποσότητα φαρμάκου νάρκωσης από τα επιτρεπόμενα όρια. «Στο αίμα του παιδιού μου, δύο ώρες πριν πεθάνει βρέθηκαν 13.6 mg/ml φαρμάκου ύπνωσης την ώρα που το επιτρεπτό όριο είναι στα 2-5 mg/ml, ανάλογα με την ηλικία και τα κιλά του καθενός. Θα συνεχίσω να αναζητώ την αλήθεια για το τι έκαναν στο παιδί μου ακόμη και αν οι αρμόδιοι στην Αλβανία προσ...

Οι 9 Θαυματουργές Χρήσεις της Ασπιρίνης που Σίγουρα ΔΕΝ γνωρίζεις!

Δείτε παρακάτω τις 9 φαρμακευτικές και μη, χρήσεις ″έκπληξη″ της ασπιρίνης: 1. Θεραπεία για τα τσιμπήματα των εντόμων : Διαλύστε μία ασπιρίνη σε νερό και ψεκάστε το παραπάνω μείγμα στο σημείο που είναι το τσίμπημα κουνουπιού ή μέλισσας. Αφήστε το διάλυμα για μερικά λεπτά μέχρι η φαγούρα και ο ερεθισμός να υποχωρήσουν. 2. Λευκαντικό για τα χέρια : Για να απαλλαγείτε από τους κίτρινους λεκέδες του τσιγάρου ή τις καφές κηλίδες στα χέρια, σπάστε 2-3 δισκία και αναμείξτε τα με λεμόνι. Απλώστε στους αντιαισθητικούς λεκέδες που υπάρχουν στις άκρες των δακτύλων, επαναλάβετε σε τακτά χρονικά διαστήματα και γρήγορα θα εξαφανιστούν. 3. Θεραπεία ακμής : Σπάστε δύο-τρία δισκία και αναμείξτε τα με μικρή ποσότητα νερού. Απλώστε το μείγμα στα σπυράκια, αφήστε 2-3 λεπτά και ξεπλύνετε. Τα σπυράκια θα ξεραθούν και θα εξαφανιστούν γρηγορότερα. 4. Αντί-μυκητιασικό βελτιωτικό εδάφους: Για να καταπολεμήσετε τους μύκητες του εδάφους και τα ζιζάνια, διαλύστε ένα δισκίο ασπιρίνης σε ...

Συγκρούσεις - Από την ματαίωση των προσδοκιών μας στην ουσιαστική επικοινωνία

Οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις είναι μέρος της ζωής μας, των σχέσεων μας και τελικά μέρος του εαυτού μας. Ακόμα και αυτή τη στιγμή μπορεί να βιώνουμε μία εσωτερική σύγκρουση σκεπτόμενοι αν θέλουμε να συνεχίσουμε να διαβάζουμε αυτό το κείμενο ή όχι. Πότε όμως η διαφωνία εξελίσσεται σε σύγκρουση και κατά πόσο φωτίζει κάποιες σκοτεινές πλευρές της προσωπικότητας μας, μίας σχέσης ή μίας κοινωνίας; Η διαφωνία αναφέρεται κυρίως σε μία διαφορά απόψεων, σε μία ασυμφωνία προσέγγισης ανάμεσα σε δύο πλευρές. Η σύγκρουση όμως είναι κάτι παραπάνω από απλή ασυμφωνία και αποτελεί ένα επίμονο θέμα προστριβής το οποίο έχει διάρκεια. Αφού λοιπόν παραμένει για καιρό, μπορεί να αλλάζει μορφές και να εξελίσσεται προκαλώντας πολλά προβλήματα τα οποία συνιστούν εκφάνσεις του ίδιου ζητήματος. Από αυτή την άποψη η σύγκρουση αντιμετωπίζεται ως μία διαδικασία και έχει 3 ποιοτικές διαβαθμίσεις Α) Η προοπτική να προκύψει σύγκρουση υπάρχει όταν 2 πλευρές έρχονται αντιμέτωπες με δύο ή περισσ...