Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

1,35 εκατ. βρέφη γεννιούνται κάθε χρόνο με συγγενή καρδιοπάθεια - Τι να τρώει το παιδί για να έχει γερή καρδιά



Γνωρίζατε ότι 1,35 εκατ. βρέφη γεννιούνται κάθε χρόνο με συγγενή καρδιοπάθεια;
Μια υγιής καρδιά ξεκινάει από την παιδική ηλικία, γι’ αυτό και αυτή είναι η πιο τρυφερή και σημαντική χρονική περίοδος στη ζωή ενός ανθρώπου για να υιοθετήσει συνήθειες και συμπεριφορές προστατευτικές για την καρδιά.

Η διαμόρφωση ενός ισορροπημένου τρόπου ζωής σε ένα παιδί ξεκινάει από τους γονείς και σχετίζεται ισχυρά με την προστασία του από την εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων. Δεδομένα μελετών δείχνουν ότι 1 στα 2 παχύσαρκα παιδιά μπορεί να εξελιχθεί σε παχύσαρκο ενήλικα! Μάλιστα, το εύρημα αυτό παίρνει άλλη βαρύτητα, όταν συμπληρώνεται από στοιχεία που δείχνουν ότι σε αυτά τα παιδιά τόσο το ενδοθήλιο όσο και οι αρτηρίες τους είναι ήδη αρκετά επηρεασμένα. Και δυστυχώς στην Ελλάδα τα νέα κάθε άλλο παρά ευχάριστα είναι, αφού 4 στα 10 παιδιά είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα.

Γονείς… οχυρωθείτε!
Γνωρίστε στα παιδιά τα δομικά στοιχεία ενός υγιεινού τρόπου ζωής μαθαίνοντάς τους τη σημασία της ισορροπημένης διατροφής και της τακτικής άσκησης. Αυτά τα 2 αποτελούν τα κλειδιά για τη διατήρηση της υγείας και της ευεξίας του παιδιού. Διαφορετικά μπορεί να οδηγηθούν στην υπέρμετρη αύξηση του σωματικού βάρους, την εμφάνιση προβλημάτων υγείας όπως ο διαβήτης, η υπέρταση, αλλά και ψυχολογικών διαταραχών όπως η κατάθλιψη.
Οι γονείς παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις συνήθειες διατροφής και άσκησης των παιδιών αλλά και ολόκληρης της οικογένειας καθώς…αποτελούν το παράδειγμα για αυτά. Γι’ αυτό:

• Όσο πιο γρήγορα τόσο το καλύτερο… Βοηθήστε τα παιδιά να αναπτύξουν τις κατάλληλες διατροφικές συνήθειες σε αρκετά πρώιμη ηλικία, κάνοντας τα τρόφιμα με υψηλή θρεπτική αξία να είναι ευχάριστα και όχι δυσβάσταχτα.
• Δώστε το παράδειγμα για ένα δραστήριο τρόπο ζωής συνδυάζοντάς τον με διασκέδαση.
• Μάθετε στα παιδιά ότι τόσο το βάρος όσο και η υγεία τους εξαρτάται από την ισορροπία μεταξύ αυτών που τρώνε και αυτών που «καίνε» καθημερινά.

Διατροφή όλες τις ώρες!
Είναι σημαντικό τα παιδιά να κατανοήσουν ότι οι ισορροπημένες διατροφικές επιλογές δεν περιορίζονται μόνο στο χώρο του σπιτιού αλλά και όταν βρίσκονται εκτός αυτού. Ιδίως όταν περνάνε μεγάλο μέρος της καθημερινότητάς τους στο σχολείο, χρειάζεται να οργανώσουν τα γεύματά τους ώστε να μένουν εντός…σχεδίου. Πώς; Προετοιμάστε μαζί με το παιδί σας σνακ που του αρέσουν και το τροφοδοτούν με ενέργεια και θρεπτικά συστατικά. Έτσι, μπορείτε παράλληλα να του μάθετε και τη διατροφική αξία του κάθε τροφίμου, δείχνοντάς του τι πρέπει να επιλέγει, όπως:

• Άπαχα ή ημίπαχα γαλακτοκομικά αντί αυτών που είναι πλήρη σε λιπαρά
• Ολικής άλεσης δημητριακά έναντι των επεξεργασμένων
• Μαλακή μαργαρίνη με ω-3 & ω-6 λιπαρά για το τοστ ή το ψωμί αντί για αγελαδινό ή πρόβειο βούτυρο
• Φρούτα έναντι γλυκών όπως το κρουασάν.

Αυτό του παρέχει πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με το πώς μπορεί να επιλέξει τα τρόφιμα ακόμα και από το σχολικό κυλικείο, κατανοώντας για παράδειγμα ότι είναι προτιμότερο να επιλέξει ένα σάντουιτς με γαλοπούλα, τυρί και διάφορα λαχανικά σε σχέση με μια τυρόπιτα η οποία αποδίδει περισσότερες θερμίδες και λιπαρά υποβαθμίζοντας έτσι την ποιότητα της διατροφής του.

Και επειδή το ένα χέρι νίβει τ’ άλλο… συνδυάστε τα παραπάνω με τη φυσική δραστηριότητα. Η καρδιά είναι κι αυτή ένας μυς που η άσκηση μπορεί να τον κάνει δυνατότερο! Τουλάχιστον 60 λεπτά σωματικής δραστηριότητα την ημέρα σε συνδυασμό με τον περιορισμό των ωρών που περνάει το παιδί μπροστά στην οθόνη συμβάλλει στην ενίσχυση της οστικής υγείας και της μυϊκής του μάζας δίνοντάς παράλληλα την ευκαιρία να κοινωνικοποιηθεί και να ενισχύσει την αυτοπεποίθησή του.

Μη χάνετε άλλο χρόνο… Ο ισορροπημένος τρόπος ζωής από νωρίς, μεγαλώνει παιδιά με γερή καρδιά!

boro
Aπό την επιστημονική ομάδα του διατροφολόγου Αναστάσιου Παπαλαζάρου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

10 συμπτώματα του «Σιωπηλού Δολοφόνου» των ωοθηκών, που κάθε γυναίκα ΠΡΕΠΕΙ να γνωρίζει

Υπολογίζεται ότι στης ΗΠΑ περισσότερες από 550 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο στις ωοθήκες. Πιστεύεται πως οι κύριες αιτίες αυτής της μορφής καρκίνου περιλαμβάνουν: Την ηλικία Τη κληρονομικότητα Τη χρήση αντισυλληπτικών Αυτό όμως που είναι το πιο ανησυχητικό είναι ότι οι περισσότερες που μαθαίνουν πως έχουν αυτή τη μορφή καρκίνου, το μαθαίνουν στα τελευταία στάδια, όταν δεν υπάρχει πια ελπίδα. Γι’αυτό είναι πολύ σημαντικό να μην αγνοούμε τα σημάδια αυτού του σιωπηλού δολοφόνου, γιατί μία έγκαιρη διάγνωση θα σας σώσει τη ζωή. Τα 10 κυριότερα συμπτώματα είναι: 1. Συχνοί κοιλόπονοι 2. Πόνος στη λεκάνη και το στομάχι 3. Ασταθή έμμηνος ρύση Ο καρκίνος των ωοθηκών μπορεί να αναπτυχθεί και σε κορίτσια που δεν έχει αρχίσει ακόμα ο κύκλος του, ωστόσο είναι πολύ πιο συνηθισμένος σε γυναίκες άνω των 55. 4. Αίσθημα κόπωσης χωρίς προφανή λόγο 5. Παράξενο αίσθημα κορεσμού Το να νιώθεις φουσκωμένος όταν δεν έχεις φάει είναι ένα κοινό σύμπτωμα το

Σε ποιες παθολογικές καταστάσεις η ταχύτητα καθίζησης ερυθρών (ΤΚΕ) αυξάνει;

      Η ΤΚΕ σαν εργαστηριακή εξέταση συμπληρώνει 80 χρόνια «ζωής». Όπως λέει και το όνομά της, πρόκειται για την ταχύτητα με την οποία καθιζάνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια, όταν το δείγμα του αίματος τοποθετηθεί σε ειδικό σωλήνα. Η ΤΚΕ είναι μία απλή, φθηνή, μη ειδική δοκιμασία που εδώ και χρόνια χρησιμοποιείται για την διάγνωση καταστάσεων που σχετίζονται με την οξεία και χρόνια φλεγμονή, τον καρκίνο και τα αυτοάνοσα νοσήματα. ΗΤΚΕ αναφέρεται ως μη ειδική δοκιμασία, διότι όταν τη βρίσκουμε αυξημένη, ο γιατρός δεν μπορεί να καταλάβει σε ποιό σημείο του σώματος υπάρχει φλεγμονή, ποιά είναι η αιτία που την αυξάνει, δεδομένου ότι η ΤΚΕ επηρεάζεται και από άλλες καταστάσεις πέραν της φλεγμονής. Για τον λόγο αυτό η ΤΚΕ πρέπει να αξιολογείται σε συνάρτηση και με άλλες δοκιμασίες. Η ΤΚΕ σημαίνει μια κατάσταση ενεργοποίησης, κάτι σαν “συναγερμό” για τον οργανισμό που κινητοποιείται για να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα. Μπορεί να είναι μια απλή ουρολοίμωξη για παράδειγμα, όπου η ΤΚ