Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Οι επιπτώσεις της καθιστικής ζωής




Ξυπνάς, σηκώνεσαι με βαριά καρδιά από το κρεβάτι σου, παίρνεις το αμάξι, πας στη δουλειά. Φτάνεις, μπαίνεις μέσα και κάθεσαι στο γραφείο σου για ένα οχτάωρο. Στην ίδια καρέκλα κάθε μέρα. Γυρνάς σπίτι κάθεσαι για να φας και να ξεκουραστείς λιγάκι. Αν βγεις θα πας να καθίσεις σε κάποια καφετέρια το πιο πιθανό. Έπειτα θα βραδιάσει και εσύ θα ξαπλώσεις να κοιμηθείς, για να ξυπνήσεις το επόμενο πρωί και να συνεχίσεις την καθημερινή καθιστική ρουτίνα σου.

Για μέτρα πόσες ώρες της ημέρας σου περνάς καθιστός.
Δεν λέω, ωραίο το καθισιό, ωραία η χαλάρωση αλλά όταν ξεπερνούν το μέτρο και δεν συνδυάζονται με κάποια μορφή άσκησης μπορούν να προκαλέσουν μεγάλο κακό.

Μερικές από τις επιπτώσεις της καθιστικής ζωής:
Ο μεταβολισμός σου αρχίζει να λειτουργεί με αργούς ρυθμούς με αποτέλεσμα οι θερμίδες που καις να είναι ελάχιστες.

Κάθε φορά που καταναλώνεις φαγητό το σάκχαρό σου ανεβαίνει και κατεβαίνει απότομα και θερμίδες αποθηκεύονται στο σώμα σου. Αν δεν υπάρχει κίνηση στην καθημερινότητά σου η διαδικασία αυτή γίνεται επικίνδυνη για εμφάνιση διαβήτη τύπου 2.

Εκείνη που πλήττεται περισσότερο από την καθιστική ζωή είναι η σπονδυλική σου στήλη. Αυτή χάνει την ευλυγισία της και γίνεται πιο ευάλωτη. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η παραμικρή κίνηση να σου προκαλέσει πόνους στη μέση που μπορεί να κρατήσουν μέρες.

Λόγω του ότι κάθεσαι για αρκετές ώρες η βαρύτητα και η μείωση της κυκλοφορίας του αίματος μπορεί να προκαλέσει κατακράτηση υγρών στα κάτω άκρα. Όταν πέσεις για ύπνο το υγρό αυτό μεταφέρεται στους μυς και τους ιστούς του αυχένα και μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο.

Επηρεάζεται και η μνήμη σου από την έλλειψη κίνησης, αντίθετα από την άσκηση που την τονώνει.

Επιπτώσεις υπάρχουν και στην αναπνοή σου. Το υπερβολικό καθισιό μειώνει την κυκλοφορία του αίματος και οι πιθανότητες σχηματισμού θρόμβων, που μπορεί να καταλήξουν στους πνεύμονες αυξάνεται.

Η καθισιά ακόμη οδηγεί στην παραγωγή διπλάσιου αριθμού λιποκυττάρων στην περιοχή των γλουτών και με πιο γρήγορο ρυθμό. Όταν κάθεσαι πάνω στα λιποκύτταρα, αυτά παράγουν περισσότερα τριγλυκερίδια, το είδος του λίπους που αυξάνει τον κίνδυνο πρόκλησης εγκεφαλικού.

Σημαντικά πλήττεται και η καρδιά από την ακινησία.

Αυτές είναι κάποιες μόνο από τις επιπτώσεις. Η λύση σε όλα τα παραπάνω είναι η κίνηση. Και με τη λέξη κίνηση δεν μιλάμε μόνο για γυμναστική, αλλά κίνηση σε όλη τη διάρκεια της ημέρας σου, σε οτιδήποτε και αν κάνεις.

Βρες μια αφορμή και σήκω από το γραφείο. Κάνε κάτι όρθιος. Το ίδιο και στο σπίτι. Βάλε μουσική και κάνε πιο ευχάριστα τις δουλειές σου. Περπάτα. Μην χρησιμοποιείς το αμάξι για τις μικρές αποστάσεις. Πάρε ποδήλατο. Μην έχεις συνέχεια την τηλεόραση ανοιχτή. Βάλε καλύτερα ραδιόφωνο όσο είσαι στο σπίτι. Βρες τη γυμναστική που σου ταιριάζει και ξεκίνα το συντομότερο.

Και μερικά πράγματα που μπορείς να κάνεις όταν είσαι καθιστός:
Πάτα τα πόδια σου καλά στο πάτωμα.
Φρόντισε ώστε οι μηροί με τις γάμπες σου να σχηματίζουν γωνία 90 μοιρών, προκειμένου να είναι καλύτερη η κυκλοφορία του αίματος.

Όταν κάθεσαι θα πρέπει το βάρος του σώματός σου να κατανέμεται ως εξής: 75% στην έδρα του καθίσματος, 8% στην πλάτη και 17% στο πάτωμα.

Κάθε τόσο μην ξεχνάς να κουνάς το λαιμό, τα χέρια και τους ώμους σου.
Και αν ο χώρος που βρίσκεσαι σου το επιτρέπει τεντώσου.

simplylife

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

Δίκερος μήτρα: Επιτρέπει την εγκυμοσύνη;

H δίκερος μήτρα αποτελεί μια συχνή ανατομική παραλλαγή της μήτρας και οφείλεται σε διαταραχή του σχηματισμού της στη διάρκεια στης εμβρυϊκής ζωής. Ουσιαστικά η μήτρα αντί να έχει σχήμα ισοσκελούς τριγώνου, έχει σχήμα σφεντόνας, χωρίζοντας έτσι στα δύο την κοιλότητα του ενδομητρίου. Αυτό θεωρητικά μπορεί να επηρεάσει την εμφύτευση και ανάπτυξη του εμβρύου. Τις περισσότερες φορές όμως μια γυναίκα δεν ξέρει καν ότι έχει δίκερο μήτρα. Μελέτες αποδεικνύουν ότι το 70% περίπου των γυναικών που έχουν δίκερη μήτρα δεν έχουν κανένα πρόβλημα στην εγκυμοσύνη τους. Η διάγνωση γίνεται με απλό ή τρισδιάστατο υπερηχογράφημα, με σαλπιγγογραφία, αλλά και με υστεροσκόπηση και λαπαροσκόπηση. Το πιο κοινό πρόβλημα που συνδέεται με τη δίκερη μήτρα είναι ο πρόωρος τοκετός ή ο ανεπαρκής τράχηλος (πρόωρη διαστολή του τραχήλου) στην εγκυμοσύνη. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να γίνει περίδεση του τραχήλου με ράμμα. Φαίνεται επίσης ότι ποσοστό 15% των καθέξιν αποβολών που οφείλονται σε διατ

Προσοχή αν δείτε τέτοια σημάδια στο δέρμα σας – Τι να κάνετε

Ονομάζεται και “Ringworm” ή “Tinea”. Είναι η κοινή μυκητιασική λοίμωξη στο δέρμα που συνήθως επηρεάζει διάφορα σημεία σε όλο το σώμα (tinea corporis), το τριχωτό της κεφαλής (tinea capitis), τα πόδια (tinea pedis, ή “πόδι του αθλητή”) και τη βουβωνική χώρα (tinea cruris). Δείτε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την μυκητιασική δερματική λοίμωξη και πώς θα την αναγνωρίσετε στο δέρμα σας: Όχι η πάθηση δεν προκαλείται από κάποιο σκουλήκι. Είναι μια μυκητιασική λοίμωξη που συχνά σχηματίζει ένα εξάνθημα σε σχήμα δακτυλίου. Μπορεί να έχει ένα κόκκινο κέντρο ή κανονικό τόνο του δέρματος στο εσωτερικό του δακτυλίου. Τι προκαλεί την λοίμωξη; Ορισμένοι μύκητες μπορεί να βοηθούν το σώμα, αλλά ένας τύπος δερματόφυτου μύκητα που προκαλεί την λοίμωξη αυτή, ερεθίζει το δέρμα σε μεγάλο βαθμό. Αυτοί οι μύκητες τρέφονται από τους νεκρούς ιστούς του δέρματος σας, τα μαλλιά και τα νύχια. Τα δερματόφυτα ευδοκιμούν σε ζεστές, υγρές περιοχές, όπως οι πτυχώσεις του δέρματος στην περιοχή βουβω