Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σε ποια τρόφιμα “κρύβεται” η σαλμονέλα – Πώς θα προστατευθείτε από την επικίνδυνη δηλητηρίαση


Η δηλητηρίαση από σαλμονέλα είναι πιο συχνό φαινόμενο κατά την διάρκεια των πιο ζεστών μηνών του έτους. Τα παιδιά είναι πιο ευάλωτα στο βακτήριο της σαλμονέλας, καθώς και τα άτομα με ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα.

Πουλερικά και αυγά
Τα βακτήρια της σαλμονέλας μπορεί να μολύνουν οποιοδήποτε τρόφιμο, αν και υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος από τα ζωικά προϊόντα, λόγω της επαφής με τα περιττώματα των ζώων.
Στα κοτόπουλα, η σαλμονέλα μπορεί να μολύνει τα αυγά πριν καν δημιουργηθεί το κέλυφός τους, έτσι, ακόμη και καθαρά, φρέσκα αυγά, μπορεί να φιλοξενούν σαλμονέλα. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κράμπες στο στομάχι, πυρετό και διάρροια 12 έως 72 ώρες μετά την έκθεση στο βακτήριο. Η ασθένεια συνήθως διαρκεί από 4 έως 7 ημέρες.
Πως θα προστατευθείτε: Μην τρώτε ποτέ ωμά ή ελαφρώς μαγειρεμένα αυγά. Μαγειρεύετε τα πουλερικά καλά, σε υψηλή θερμοκρασία. Να κρατάτε πάντα τα ωμά πουλερικά χωριστά από τα μαγειρεμένα πουλερικά και άλλα τρόφιμα.

Φρέσκα προϊόντα
Σαλμονέλα δεν μπορεί να κολλήσει κανείς μόνο από τα πουλερικά, αλλά και από τα φρέσκα λαχανικά. Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερα κρούσματα δηλητηρίασης από σαλμονέλα καταγράφονται από κατανάλωση φρέσκων λαχανικών, όπως τομάτες, καυτερές πιπεριές, πράσινα λαχανικά και άλλα. Οι λοιμώξεις σ’ αυτήν την περίπτωση μπορεί να είναι σοβαρές ή ακόμη και θανατηφόρες σε ανθρώπους που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο, συμπεριλαμβανομένων των μωρών και των ευπαθών ηλικιωμένων ατόμων.
Πως θα προστατευθείτε: Να πλένετε πολύ καλά όλα τα φρέσκα προϊόντα και να τα διατηρείτε πάντα στο ψυγείο σε θερμοκρασία 4 βαθμών Κελσίου.

Επεξεργασμένες τροφές
Τα chips, τα κράκερ, η σούπα, το φυστικοβούτυρο, ακόμα και τα κατεψυγμένα γεύματα μπορεί να αποτελέσουν πηγή κινδύνου για μόλυνση από σαλμονέλα. Μια επιδημία σαλμονέλας συνδέθηκε πριν λίγο καιρό στις ΗΠΑ με το φυστικοβούτυρο και άλλα συσκευασμένα τρόφιμα που γίνονται από φιστίκια, όπως είναι τα μπισκότα και οι μπάρες δημητριακών. Σε περιπτώσεις όπως αυτές, το βακτήριο της σαλμονέλας που υπάρχει σε κάποια μονάδα μεταποίησης τροφών μπορεί να μολύνει πολλά προϊόντα, τα οποία θα πρέπει στη συνέχεια να ανακληθούν.
Πως θα προστατευθείτε: Ποτέ μην καταναλώνετε ένα προϊόν που έχει ανακληθεί. Επιστρέψτε το αμέσως στο κατάστημα ή πετάξτε το. Αν θερμαίνετε τις τροφές στους 73 βαθμούς Κελσίου τουλάχιστον, τότε το πιο πιθανό είναι ότι θα έχετε σκοτώσει το βακτήριο της σαλμονέλας.

anatropionline

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τριπλή δόση νάρκωσης στο αίμα της 15χρονης που πέθανε μετά από επίσκεψη σε οδοντίατρο

Σοκ έχει προκαλέσει ο ξαφνικός θάνατος μίας 15χρονης βορειοηπειρώτισσας που ζούσε στα Γιάννενα, πριν από μερικούς μήνες σε νοσοκομείο της Αλβανίας. Η 15χρονη έχασε ξαφνικά τη ζωή του έπειτα από επίσκεψη σε οδοντίατρο στους Αγίους Σαράντα. Ο πατέρας της μικρής είχε ζητήσει να γίνει ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη και στην Ελλάδα καθώς δεν μπορούσε να δεχθεί την έκθεση ιατροδικαστή στην Αλβανία που έδειχνε ως αιτία θανάτου της 15χρονης κόρης του την εσωτερική αιμορραγία. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία απο την ιατροδικαστική έκθεση που έγινε στην Ελλάδα κατόπιν αιτήματος του πατέρα, στο αίμα της 15χρονης εντοπίστηκε τριπλάσια ποσότητα φαρμάκου νάρκωσης από τα επιτρεπόμενα όρια. «Στο αίμα του παιδιού μου, δύο ώρες πριν πεθάνει βρέθηκαν 13.6 mg/ml φαρμάκου ύπνωσης την ώρα που το επιτρεπτό όριο είναι στα 2-5 mg/ml, ανάλογα με την ηλικία και τα κιλά του καθενός. Θα συνεχίσω να αναζητώ την αλήθεια για το τι έκαναν στο παιδί μου ακόμη και αν οι αρμόδιοι στην Αλβανία προσ...

Οι 9 Θαυματουργές Χρήσεις της Ασπιρίνης που Σίγουρα ΔΕΝ γνωρίζεις!

Δείτε παρακάτω τις 9 φαρμακευτικές και μη, χρήσεις ″έκπληξη″ της ασπιρίνης: 1. Θεραπεία για τα τσιμπήματα των εντόμων : Διαλύστε μία ασπιρίνη σε νερό και ψεκάστε το παραπάνω μείγμα στο σημείο που είναι το τσίμπημα κουνουπιού ή μέλισσας. Αφήστε το διάλυμα για μερικά λεπτά μέχρι η φαγούρα και ο ερεθισμός να υποχωρήσουν. 2. Λευκαντικό για τα χέρια : Για να απαλλαγείτε από τους κίτρινους λεκέδες του τσιγάρου ή τις καφές κηλίδες στα χέρια, σπάστε 2-3 δισκία και αναμείξτε τα με λεμόνι. Απλώστε στους αντιαισθητικούς λεκέδες που υπάρχουν στις άκρες των δακτύλων, επαναλάβετε σε τακτά χρονικά διαστήματα και γρήγορα θα εξαφανιστούν. 3. Θεραπεία ακμής : Σπάστε δύο-τρία δισκία και αναμείξτε τα με μικρή ποσότητα νερού. Απλώστε το μείγμα στα σπυράκια, αφήστε 2-3 λεπτά και ξεπλύνετε. Τα σπυράκια θα ξεραθούν και θα εξαφανιστούν γρηγορότερα. 4. Αντί-μυκητιασικό βελτιωτικό εδάφους: Για να καταπολεμήσετε τους μύκητες του εδάφους και τα ζιζάνια, διαλύστε ένα δισκίο ασπιρίνης σε ...

Συγκρούσεις - Από την ματαίωση των προσδοκιών μας στην ουσιαστική επικοινωνία

Οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις είναι μέρος της ζωής μας, των σχέσεων μας και τελικά μέρος του εαυτού μας. Ακόμα και αυτή τη στιγμή μπορεί να βιώνουμε μία εσωτερική σύγκρουση σκεπτόμενοι αν θέλουμε να συνεχίσουμε να διαβάζουμε αυτό το κείμενο ή όχι. Πότε όμως η διαφωνία εξελίσσεται σε σύγκρουση και κατά πόσο φωτίζει κάποιες σκοτεινές πλευρές της προσωπικότητας μας, μίας σχέσης ή μίας κοινωνίας; Η διαφωνία αναφέρεται κυρίως σε μία διαφορά απόψεων, σε μία ασυμφωνία προσέγγισης ανάμεσα σε δύο πλευρές. Η σύγκρουση όμως είναι κάτι παραπάνω από απλή ασυμφωνία και αποτελεί ένα επίμονο θέμα προστριβής το οποίο έχει διάρκεια. Αφού λοιπόν παραμένει για καιρό, μπορεί να αλλάζει μορφές και να εξελίσσεται προκαλώντας πολλά προβλήματα τα οποία συνιστούν εκφάνσεις του ίδιου ζητήματος. Από αυτή την άποψη η σύγκρουση αντιμετωπίζεται ως μία διαδικασία και έχει 3 ποιοτικές διαβαθμίσεις Α) Η προοπτική να προκύψει σύγκρουση υπάρχει όταν 2 πλευρές έρχονται αντιμέτωπες με δύο ή περισσ...