Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ροδιόλα: Ένα φυτό που βοηθάει στη θεραπεία της κατάθλιψης


Το φυτό ροδιόλα (Rhodiola rosea) είναι ένα βότανο που χρησιμοποιείται ως φάρμακο για πολλά από κατοίκους στη Ρωσία, στην Ανατολική Ευρώπη, τις Σκανδιναβικές χώρες και την Ασία. Πιο πρόσφατα έχει διαδοθεί και στις δυτικές χώρες.

Το ροδιόλα που ονομάζεται και “χρυσή ρίζα” έχει τη φήμη ότι δίνει ενέργεια, καταπολεμά την κούραση, την κατάθλιψη και τις μολύνσεις.

Αμερικανοί ερευνητές επιβεβαιώσουν σε μελέτη τους η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Phytomedicine ότι το ροδιόλα μπορεί να έχει αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της σοβαρής κατάθλιψης, περίπου ανάλογα με αυτά του αντικαταθλιπτικού φαρμάκου Zoloft παρουσιάζονται λιγότερες παρενέργειες. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το ροδιόλα μπορεί να εξελιχθεί σε ένα φυσικό φάρμακο για τους ασθενείς με κατάθλιψη και να βοηθήσει στη θεραπεία τους.

Αυτή δεν είναι η πρώτη μελέτη για το ροδιόλα. Τις τελευταίες δεκαετίες έχουν γίνει διάφορες έρευνες από Ρώσους και Αμερικανούς επιστήμονες οι οποίες όμως αφορούσαν πειραματόζωα.

Η τρέχουσα μελέτη έγινε από επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής Πέρελμαν του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Τζουν Μάο και προσφέρει την πρώτη ισχυρή ένδειξη για τα θετικά αποτελέσματα του ραντιόλα στην θεραπεία της κατάθλιψης.

Ρoδιόλα έναντι Zoloft
Στη μελέτη συμμετείχαν 57 άτομα που είχαν διαγνωστεί με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή γνωστή και ως κλινική κατάθλιψη (είχαν εκδηλώσει τουλάχιστον δύο μείζονα καταθλιπτικά επεισόδια).

Οι συμμετέχοντες λάμβαναν επί 12 εβδομάδες είτε ένα εκχύλισμα 340 mg από το φυτό ροδιόλα, είτε σερτραλίνη (τη δραστική ουσία του Zoloft) είτε placebo, σε μια διπλά τυχαιοποιημένη μελέτη (ούτε οι ασθενείς ούτε οι ερευνητές γνώριζαν ποια άτομα λάμβαναν τις ουσίες).

Η μελέτη έδειξε ότι οι ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε η σερτραλίνη ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν βελτίωση των συμπτωμάτων τους ως τη 12η εβδομάδα θεραπείας σε σχέση με το ροδιόλα, αλλά η διαφορά δεν ήταν στατιστικά σημαντική.

Σε σχέση με τα άτομα που λάμβαναν το ψευδοφάρμακο, τα άτομα που λάμβαναν σερτραλίνη είχαν 1,9 φορές περισσότερες πιθανότητες βελτίωσης, ενώ τα άτομα που λάμβαναν ροδιόλα είχαν 1,4 φορές περισσότερες πιθανότητες βελτίωσης.

Όμως η ομάδα του Zoloft είχε διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσει παρενέργειες (κυρίως ναυτία και σεξουαλική δυσλειτουργία) από την ομάδα του ροδιόλα (63% έναντι 30% αντίστοιχα από κάθε ομάδα ανέφεραν παρενέργειες).
Οι ερευνητές θεωρούν ότι τα ευρήματα αυτά δείχνουν πως το ροδιολα, αν και ήταν ελαφρώς λιγότερο αποτελεσματικό από τη σερτραλίνη, μπορεί να αποτελέσει μια καλύτερη θεραπεία για τις ήπιες ως μέτριες μορφές κατάθλιψης, καθώς έχει λιγότερες παρενέργειες.

«Τα αποτελέσματα είναι προκαταρκτικά αλλά υποδηλώνουν ότι η θεραπεία με βότανα ίσως έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει ασθενείς που πάσχουν από κατάθλιψη και δεν μπορούν να ανεχθούν τα συμβατικά αντικαταθλιπτικά χάπια λόγω των παρενεργειών τους», είπε ο Μάο. «Θα χρειαστούν πάντως μεγαλύτερες μελέτες για να αξιολογηθούν πλήρως τα οφέλη και οι κίνδυνοι του ροδιόλα σε σχέση με τα συμβατικά αντικαταθλιπτικά χάπια».


http://www.healthyliving.gr/2015/04/22/radiola-katathlipsh-fyto-antikatathliptiko/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τριπλή δόση νάρκωσης στο αίμα της 15χρονης που πέθανε μετά από επίσκεψη σε οδοντίατρο

Σοκ έχει προκαλέσει ο ξαφνικός θάνατος μίας 15χρονης βορειοηπειρώτισσας που ζούσε στα Γιάννενα, πριν από μερικούς μήνες σε νοσοκομείο της Αλβανίας. Η 15χρονη έχασε ξαφνικά τη ζωή του έπειτα από επίσκεψη σε οδοντίατρο στους Αγίους Σαράντα. Ο πατέρας της μικρής είχε ζητήσει να γίνει ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη και στην Ελλάδα καθώς δεν μπορούσε να δεχθεί την έκθεση ιατροδικαστή στην Αλβανία που έδειχνε ως αιτία θανάτου της 15χρονης κόρης του την εσωτερική αιμορραγία. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία απο την ιατροδικαστική έκθεση που έγινε στην Ελλάδα κατόπιν αιτήματος του πατέρα, στο αίμα της 15χρονης εντοπίστηκε τριπλάσια ποσότητα φαρμάκου νάρκωσης από τα επιτρεπόμενα όρια. «Στο αίμα του παιδιού μου, δύο ώρες πριν πεθάνει βρέθηκαν 13.6 mg/ml φαρμάκου ύπνωσης την ώρα που το επιτρεπτό όριο είναι στα 2-5 mg/ml, ανάλογα με την ηλικία και τα κιλά του καθενός. Θα συνεχίσω να αναζητώ την αλήθεια για το τι έκαναν στο παιδί μου ακόμη και αν οι αρμόδιοι στην Αλβανία προσ...

Οι 9 Θαυματουργές Χρήσεις της Ασπιρίνης που Σίγουρα ΔΕΝ γνωρίζεις!

Δείτε παρακάτω τις 9 φαρμακευτικές και μη, χρήσεις ″έκπληξη″ της ασπιρίνης: 1. Θεραπεία για τα τσιμπήματα των εντόμων : Διαλύστε μία ασπιρίνη σε νερό και ψεκάστε το παραπάνω μείγμα στο σημείο που είναι το τσίμπημα κουνουπιού ή μέλισσας. Αφήστε το διάλυμα για μερικά λεπτά μέχρι η φαγούρα και ο ερεθισμός να υποχωρήσουν. 2. Λευκαντικό για τα χέρια : Για να απαλλαγείτε από τους κίτρινους λεκέδες του τσιγάρου ή τις καφές κηλίδες στα χέρια, σπάστε 2-3 δισκία και αναμείξτε τα με λεμόνι. Απλώστε στους αντιαισθητικούς λεκέδες που υπάρχουν στις άκρες των δακτύλων, επαναλάβετε σε τακτά χρονικά διαστήματα και γρήγορα θα εξαφανιστούν. 3. Θεραπεία ακμής : Σπάστε δύο-τρία δισκία και αναμείξτε τα με μικρή ποσότητα νερού. Απλώστε το μείγμα στα σπυράκια, αφήστε 2-3 λεπτά και ξεπλύνετε. Τα σπυράκια θα ξεραθούν και θα εξαφανιστούν γρηγορότερα. 4. Αντί-μυκητιασικό βελτιωτικό εδάφους: Για να καταπολεμήσετε τους μύκητες του εδάφους και τα ζιζάνια, διαλύστε ένα δισκίο ασπιρίνης σε ...

Συγκρούσεις - Από την ματαίωση των προσδοκιών μας στην ουσιαστική επικοινωνία

Οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις είναι μέρος της ζωής μας, των σχέσεων μας και τελικά μέρος του εαυτού μας. Ακόμα και αυτή τη στιγμή μπορεί να βιώνουμε μία εσωτερική σύγκρουση σκεπτόμενοι αν θέλουμε να συνεχίσουμε να διαβάζουμε αυτό το κείμενο ή όχι. Πότε όμως η διαφωνία εξελίσσεται σε σύγκρουση και κατά πόσο φωτίζει κάποιες σκοτεινές πλευρές της προσωπικότητας μας, μίας σχέσης ή μίας κοινωνίας; Η διαφωνία αναφέρεται κυρίως σε μία διαφορά απόψεων, σε μία ασυμφωνία προσέγγισης ανάμεσα σε δύο πλευρές. Η σύγκρουση όμως είναι κάτι παραπάνω από απλή ασυμφωνία και αποτελεί ένα επίμονο θέμα προστριβής το οποίο έχει διάρκεια. Αφού λοιπόν παραμένει για καιρό, μπορεί να αλλάζει μορφές και να εξελίσσεται προκαλώντας πολλά προβλήματα τα οποία συνιστούν εκφάνσεις του ίδιου ζητήματος. Από αυτή την άποψη η σύγκρουση αντιμετωπίζεται ως μία διαδικασία και έχει 3 ποιοτικές διαβαθμίσεις Α) Η προοπτική να προκύψει σύγκρουση υπάρχει όταν 2 πλευρές έρχονται αντιμέτωπες με δύο ή περισσ...