Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η απειλή των ιών: Πόσο επικίνδυνοι είναι


Από τον ‘Εμπολα μέχρι την γρίπη των πτηνών και πιο πρόσφατα τον ιό Zika, ο πλανήτης κινείται υπό την απειλή τους. Ποιοι είναι οι πέντε πιο επικίνδυνοι από αυτούς.

O πιο επικίνδυνος ιός είναι ο Marburg. Πήρε το όνομά του μετά από μια μικρή και ειδυλλιακή πόλη στις όχθες του ποταμού Lahn - αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με την ίδια τη νόσο. Ο ιός Marburg είναι ένας ιός αιμορραγικού πυρετού. Όπως και με τον Ebola, ο ιός Marburg προκαλεί σπασμούς και αιμορραγία των βλεννογόνων, του δέρματος και των οργάνων. Έχει ένα ποσοστό θνησιμότητας 90 τοις εκατό.

Υπάρχουν πέντε στελέχη του ιού Έμπολα, το καθένα έχει πάρει το όνομά του από χώρες και περιοχές στην Αφρική. Ο ιός Έμπολα Ζαΐρ είναι ο πιο θανατηφόρο , με ένα ποσοστό θνησιμότητας 90 τοις εκατό. Είναι το στέλεχος που έχει εξαπλωθεί στη Γουινέα, Σιέρα Λεόνε και τη Λιβερία, και πέρα.
Ο ιός Hantavirus, πήρε το όνομά του από το ποτάμι όπου Αμερικανοί στρατιώτες πίστευαν ότι είχαν μολυνθεί κατά τη διάρκεια του Πολέμου της Κορέας το 1950. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν τη νόσο των πνευμόνων, πυρετό και νεφρική ανεπάρκεια.

Τα διάφορα στελέχη της γρίπης των πτηνών προκαλούν πανικό - που είναι ίσως δικαιολογημένος, διότι το ποσοστό θνησιμότητας είναι 70 τοις εκατό. Αλλά στην πραγματικότητα, ο κίνδυνος προσβολής από το στέλεχος H5N1 - ένα από τα πιο γνωστά - είναι αρκετά χαμηλό. Μπορεί να μολυνθεί κάποιος μόνο μέσω της άμεσης επαφής με πουλερικά. Λέγεται, αυτό εξηγεί γιατί οι περισσότερες περιπτώσεις καταγράφηκαν στην Ασία, όπου οι άνθρωποι συχνά ζουν κοντά σε κοτόπουλα.
Μια νοσοκόμα στη Νιγηρία ήταν το πρώτο πρόσωπο που μολύνθηκε με τον ιό Lassa. Ο ιός μεταδίδεται από τρωκτικά. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι ενδημική Οι επιστήμονες υποθέτουν ότι το 15 τοις εκατό των τρωκτικών στη Δυτική Αφρική είναι φορείς του ιού.


http://www.iatronet.gr/ygeia/loimwdeis-nosoi/article/34600/i-apeili-twn-iwn-poso-epikindynoi-einai.html

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Συγκρούσεις - Από την ματαίωση των προσδοκιών μας στην ουσιαστική επικοινωνία

Οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις είναι μέρος της ζωής μας, των σχέσεων μας και τελικά μέρος του εαυτού μας. Ακόμα και αυτή τη στιγμή μπορεί να βιώνουμε μία εσωτερική σύγκρουση σκεπτόμενοι αν θέλουμε να συνεχίσουμε να διαβάζουμε αυτό το κείμενο ή όχι. Πότε όμως η διαφωνία εξελίσσεται σε σύγκρουση και κατά πόσο φωτίζει κάποιες σκοτεινές πλευρές της προσωπικότητας μας, μίας σχέσης ή μίας κοινωνίας; Η διαφωνία αναφέρεται κυρίως σε μία διαφορά απόψεων, σε μία ασυμφωνία προσέγγισης ανάμεσα σε δύο πλευρές. Η σύγκρουση όμως είναι κάτι παραπάνω από απλή ασυμφωνία και αποτελεί ένα επίμονο θέμα προστριβής το οποίο έχει διάρκεια. Αφού λοιπόν παραμένει για καιρό, μπορεί να αλλάζει μορφές και να εξελίσσεται προκαλώντας πολλά προβλήματα τα οποία συνιστούν εκφάνσεις του ίδιου ζητήματος. Από αυτή την άποψη η σύγκρουση αντιμετωπίζεται ως μία διαδικασία και έχει 3 ποιοτικές διαβαθμίσεις Α) Η προοπτική να προκύψει σύγκρουση υπάρχει όταν 2 πλευρές έρχονται αντιμέτωπες με δύο ή περισσ

Νοσήματα Σιελογόνων Αδένων

  Οι σιελογόνοι αδένες είναι όργανα που βρίσκονται κατανεμημένοι γύρω από τη στοματική κοιλότητα και παράγουν το σάλιο. Υπάρχουν έξι μείζονες και δεκάδες διάσπαρτοι ελάσσονες σιελογόνοι αδένες. Μείζονες αδένες είναι οι δύο παρωτίδες, οι δύο υπογνάθιοι και οι δύο υπογλώσσιοι. Οι ελάσσονες σιελογόνοι αδένες είναι περίπου 400-700.... Ο αριθμός αυτός διαφέρει από άτομο σε άτομο. Βρίσκονται διασκορπισμένοι σε πολλές θέσεις στο βλεννογόνο του στόματος. Από τοπογραφικής λοιπόν άποψης οι ελάσσονες σιελογόνοι αδένες ταξινομούνται στις παρακάτω ομάδες: α) χειλικοί: βρίσκονται στον υποβλεννογόνιο των χειλέων και είναι μικτοί αδένες β) παρειακοί: αποτελούν συνέχεια των χειλικών προς τις παρειές και είναι και αυτοί μικτοί αδένες γ) οπισθογόμφοι: βρίσκονται στο οπισθογόμφιο τρίγωνο και είναι βλεννώδεις αδένες δ) υπερώιοι: βρίσκονται στην σκληρή, τη μαλθακή υπερώα και τη σταφυλή και είναι αμιγείς βλεννώδεις αδένες ε) γλωσσικοί: διαιρούνται στους πρόσθιους και τους οπίσθιους.

Σε ποιες παθολογικές καταστάσεις η ταχύτητα καθίζησης ερυθρών (ΤΚΕ) αυξάνει;

      Η ΤΚΕ σαν εργαστηριακή εξέταση συμπληρώνει 80 χρόνια «ζωής». Όπως λέει και το όνομά της, πρόκειται για την ταχύτητα με την οποία καθιζάνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια, όταν το δείγμα του αίματος τοποθετηθεί σε ειδικό σωλήνα. Η ΤΚΕ είναι μία απλή, φθηνή, μη ειδική δοκιμασία που εδώ και χρόνια χρησιμοποιείται για την διάγνωση καταστάσεων που σχετίζονται με την οξεία και χρόνια φλεγμονή, τον καρκίνο και τα αυτοάνοσα νοσήματα. ΗΤΚΕ αναφέρεται ως μη ειδική δοκιμασία, διότι όταν τη βρίσκουμε αυξημένη, ο γιατρός δεν μπορεί να καταλάβει σε ποιό σημείο του σώματος υπάρχει φλεγμονή, ποιά είναι η αιτία που την αυξάνει, δεδομένου ότι η ΤΚΕ επηρεάζεται και από άλλες καταστάσεις πέραν της φλεγμονής. Για τον λόγο αυτό η ΤΚΕ πρέπει να αξιολογείται σε συνάρτηση και με άλλες δοκιμασίες. Η ΤΚΕ σημαίνει μια κατάσταση ενεργοποίησης, κάτι σαν “συναγερμό” για τον οργανισμό που κινητοποιείται για να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα. Μπορεί να είναι μια απλή ουρολοίμωξη για παράδειγμα, όπου η ΤΚ