Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μειωμένη libido; Μην το αφήνετε, συζητήστε το με το γιατρό σας



Η μείωση της ερωτικής διάθεσης, της libido, με το πέρασμα των χρόνων είναι μια φυσιολογική διαδικασία. Ο βαθμός αυτής της μείωσης διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο, ωστόσο οι περισσότεροι άντρες δηλώνουν πως το σεξουαλικό ενδιαφέρον τους αρχίζει να μειώνεται μετά την ηλικία των 60 ή 70 ετών.

Και παρότι αυτή η αλλαγή στις προαναφερθείσες ηλικίες είναι φυσιολογική, τι ισχύει όταν συμβαίνει σε νεότερους άντρες; Πολλές φορές, διαβάζουμε σε έρευνα της Κλινικής Mayo, η έλλειψη ερωτικής διάθεσης σε νεότερους άντρες μπορεί να κρύβει κάποιο πρόβλημα υγείας που δεν έχει διαγνωστεί. Το άγχος και η κατάθλιψη είναι ανάμεσα στους πιο συχνούς υπαίτιους αυτής της μείωσης ενώ μια ενδοκρινολογική διαταραχή μπορεί επίσης να επηρεάσει την ερωτική διάθεση. Σε άλλες περιπτώσεις, η έλλειψη σεξουαλικού ενδιαφέροντος μπορεί να σχετίζεται με τη λήψη κάποιας φαρμακευτικής αγωγής.

Τα καλά νέα είναι πως σχεδόν σε κάθε περίπτωση υπάρχει λύση, αρκεί να κάνετε μια συζήτηση με το γιατρό σας.
Σε αυτή την περίπτωση πιθανότατα θα σας εξετάσει φυσικά και θα ζητήσει ορισμένες εργαστηριακές αιματολογικές εξετάσεις που θα βοηθήσουν να προσδιοριστούν τα αίτια για την απώλεια της ερωτικής διάθεσης.
Και από τη στιγμή που θα βρεθεί η υποβόσκουσα κατάσταση που σας επηρεάζει είναι συνήθως απλό να δοθεί λύση και η ερωτική σας ζωή να επιστρέψει στο φυσιολογικό.

Σε τι μπορεί να οφείλεται η μειωμένη ερωτική επιθυμία
Ψυχολογικά θέματα: Το άγχος και η πίεση της καθημερινότητας, προβλήματα στη σχέση ή στην οικογένεια, κατάθλιψη και διανοητικές διαταραχές είναι μερικοί από τους πολλούς παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την ερωτική επιθυμία.

Προβλήματα υγείας: Ασθένειες όπως ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση και χοληστερόλη, φάρμακα ακόμη και κάποιες θεραπείες για την τριχόπτωση μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ερωτική επιθυμία και δραστηριότητα στους άντρες.

Ορμονικές αιτίες: Τα επίπεδα της τεστοστερόνης, τα οποία μειώνονται φυσικά με το πέρασμα του χρόνου, παίζουν σημαντικό ρόλο στην ερωτική επιθυμία στους άντρες. Τα χαμηλά επίπεδα της συγκεκριμένης ορμόνης μπορεί, εκτός από την ηλικία, να οφείλονται σε χρόνιες ασθένειες και φαρμακευτική αγωγή. Εκτός από την τεστοστερόνη, μια δυσλειτουργία στις ορμόνες του θυρεοειδή μπορεί επίσης να επηρεάσει την ερωτική επιθυμία στους άντρες.

Χαμηλά επίπεδα ντοπαμίνης: Η ερωτική επιθυμία ξεκινάει από τον εγκέφαλο και το σύστημα ανταλλαγής χημικών μηνυμάτων στον εγκέφαλο σχετίζεται άμεσα με τη libido. Η ντοπαμίνη, ένας νευροδιαβιβαστής του εγκεφάλου, παίζει μεγάλο ρόλο σε όλο αυτό και σύμφωνα με τους ειδικούς όταν τα επίπεδά της είναι χαμηλά μπορεί αυτό να επηρεάσει την σεξουαλικότητα του άντρα.


http://www.iatrikanea.gr/2016/18262/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Συγκρούσεις - Από την ματαίωση των προσδοκιών μας στην ουσιαστική επικοινωνία

Οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις είναι μέρος της ζωής μας, των σχέσεων μας και τελικά μέρος του εαυτού μας. Ακόμα και αυτή τη στιγμή μπορεί να βιώνουμε μία εσωτερική σύγκρουση σκεπτόμενοι αν θέλουμε να συνεχίσουμε να διαβάζουμε αυτό το κείμενο ή όχι. Πότε όμως η διαφωνία εξελίσσεται σε σύγκρουση και κατά πόσο φωτίζει κάποιες σκοτεινές πλευρές της προσωπικότητας μας, μίας σχέσης ή μίας κοινωνίας; Η διαφωνία αναφέρεται κυρίως σε μία διαφορά απόψεων, σε μία ασυμφωνία προσέγγισης ανάμεσα σε δύο πλευρές. Η σύγκρουση όμως είναι κάτι παραπάνω από απλή ασυμφωνία και αποτελεί ένα επίμονο θέμα προστριβής το οποίο έχει διάρκεια. Αφού λοιπόν παραμένει για καιρό, μπορεί να αλλάζει μορφές και να εξελίσσεται προκαλώντας πολλά προβλήματα τα οποία συνιστούν εκφάνσεις του ίδιου ζητήματος. Από αυτή την άποψη η σύγκρουση αντιμετωπίζεται ως μία διαδικασία και έχει 3 ποιοτικές διαβαθμίσεις Α) Η προοπτική να προκύψει σύγκρουση υπάρχει όταν 2 πλευρές έρχονται αντιμέτωπες με δύο ή περισσ

Νοσήματα Σιελογόνων Αδένων

  Οι σιελογόνοι αδένες είναι όργανα που βρίσκονται κατανεμημένοι γύρω από τη στοματική κοιλότητα και παράγουν το σάλιο. Υπάρχουν έξι μείζονες και δεκάδες διάσπαρτοι ελάσσονες σιελογόνοι αδένες. Μείζονες αδένες είναι οι δύο παρωτίδες, οι δύο υπογνάθιοι και οι δύο υπογλώσσιοι. Οι ελάσσονες σιελογόνοι αδένες είναι περίπου 400-700.... Ο αριθμός αυτός διαφέρει από άτομο σε άτομο. Βρίσκονται διασκορπισμένοι σε πολλές θέσεις στο βλεννογόνο του στόματος. Από τοπογραφικής λοιπόν άποψης οι ελάσσονες σιελογόνοι αδένες ταξινομούνται στις παρακάτω ομάδες: α) χειλικοί: βρίσκονται στον υποβλεννογόνιο των χειλέων και είναι μικτοί αδένες β) παρειακοί: αποτελούν συνέχεια των χειλικών προς τις παρειές και είναι και αυτοί μικτοί αδένες γ) οπισθογόμφοι: βρίσκονται στο οπισθογόμφιο τρίγωνο και είναι βλεννώδεις αδένες δ) υπερώιοι: βρίσκονται στην σκληρή, τη μαλθακή υπερώα και τη σταφυλή και είναι αμιγείς βλεννώδεις αδένες ε) γλωσσικοί: διαιρούνται στους πρόσθιους και τους οπίσθιους.

Σε ποιες παθολογικές καταστάσεις η ταχύτητα καθίζησης ερυθρών (ΤΚΕ) αυξάνει;

      Η ΤΚΕ σαν εργαστηριακή εξέταση συμπληρώνει 80 χρόνια «ζωής». Όπως λέει και το όνομά της, πρόκειται για την ταχύτητα με την οποία καθιζάνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια, όταν το δείγμα του αίματος τοποθετηθεί σε ειδικό σωλήνα. Η ΤΚΕ είναι μία απλή, φθηνή, μη ειδική δοκιμασία που εδώ και χρόνια χρησιμοποιείται για την διάγνωση καταστάσεων που σχετίζονται με την οξεία και χρόνια φλεγμονή, τον καρκίνο και τα αυτοάνοσα νοσήματα. ΗΤΚΕ αναφέρεται ως μη ειδική δοκιμασία, διότι όταν τη βρίσκουμε αυξημένη, ο γιατρός δεν μπορεί να καταλάβει σε ποιό σημείο του σώματος υπάρχει φλεγμονή, ποιά είναι η αιτία που την αυξάνει, δεδομένου ότι η ΤΚΕ επηρεάζεται και από άλλες καταστάσεις πέραν της φλεγμονής. Για τον λόγο αυτό η ΤΚΕ πρέπει να αξιολογείται σε συνάρτηση και με άλλες δοκιμασίες. Η ΤΚΕ σημαίνει μια κατάσταση ενεργοποίησης, κάτι σαν “συναγερμό” για τον οργανισμό που κινητοποιείται για να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα. Μπορεί να είναι μια απλή ουρολοίμωξη για παράδειγμα, όπου η ΤΚ