Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Συγγενείς καρδιοπάθειες σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες


ΣΤΕΛΙΟΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ
Παιδοκαρδιολόγος Καθηγητής - Διευθυντής

Ο τίτλος μπορεί να σας φανεί κάπως παράξενος. Στην παιδιατρική οι συγγενείς καρδιοπάθειες θυμίζουν: νεογνό-βρέφος-νήπιο-μεγαλύτερο παιδί. Σήμερα όμως υπάρχει μια μεγάλη ομάδα εφήβων και νεαρών ενηλίκων που αποτελεί την απάντηση στο ερώτημα: Τι κάνουν τα παιδιά με συγγενής καρδιοπάθειες όταν μεγαλώσουν; (What happens to children with congenital heart diseases when they grow up?), γίνονται παιδιά με GUCHD (Grown Up Congenital Heart Diseases), γίνονται ενήλικες με συγγενή καρδιοπάθεια.

Όλα ξεκίνησαν πριν από 35-40 περίπου χρόνια όταν τα επιτεύγματα της τεχνολογίας (υπερηχοκαρδιογράφημα δύο διαστάσεων, κινηματοαγγειοκαρδιογραφία κτλ) έδωσαν τη δυνατότητα στους παιδοκαρδιολόγους να βάζουν τη διάγνωση με μεγάλη ακρίβεια και λεπτομέρεια ακόμα και στις πιο σπάνιες, σύμπλοκες καρδιοπάθειες. Ταυτόχρονα και αλληλένδετα στην τόσο δύσκολη εξειδίκευση της παιδοκαρδιοχειρουργικής δοκιμάστηκαν με επιτυχία, από τρανά διεθνώς ονόματα, τρόποι αντιμετώπισης ακόμα και των πιο σύμπλοκων καρδιοπαθειών που μέχρι τότε θεωρούνταν ανέφικτοι.

Η σωστή λοιπόν διάγνωση και αντιμετώπιση φάνηκε άμεσα ότι έδινε ζωή σε παιδιά που μέχρι τότε θεωρούνταν «χαμένα περιστατικά».

Στο πέρασμα των χρόνων τα παιδιά αυτά μεγάλωσαν ζώντας με μια πολύ καλή, στις περισσότερες περιπτώσεις, ποιότητα ζωής και έγιναν οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες των 30 και 35 χρόνων.

Έχοντας λοιπόν όπως πιστεύω τη μεγαλύτερη ομάδα των παιδιών αυτών στην Ελλάδα σκέφτηκα να ασχοληθώ με την ποιότητα της ζωής τους. Εκπόνησα ερευνητικές εργασίες τις οποίες παρουσίασα με ανακοινώσεις σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια και δημοσιεύσεις σε ξένα και ελληνικά περιοδικά για πρώτη φορά στην Ελλάδα,

Ποιες ήταν οι εργασίες και ποια τα αποτελέσματα
1- Διερεύνησα την κοινωνικότητα, την επαφή με το άλλο φίλο, την ερωτική-σεξουαλική ζωή, τη σχέση με τον γάμο, των παιδιών αυτών και βρέθηκε πως όχι μόνο δεν υστερούν αλλά βρίσκονται σε ότι αφορά στη σεξουαλικότητα και λίγο προχωρημένα σε σύγκριση με την ομάδα μάρτυρα με υγιή παιδιά που τα συνέκρινα.

2- Παρουσίασα για πρώτη φορά στην Ελλάδα τις πρώτες 28 κοπέλες με συγγενή καρδιοπάθεια, σε μερικές περιπτώσεις με παθήσεις απαγορευτικές για τοκετό. Το καταπληκτικό ήταν πως γέννησαν όλες χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα σε όλες τις περιπτώσεις υγιή παιδιά.

3- Μελέτησα την εκπαίδευση των παιδιών αυτών καθώς και την επαγγελματική τους κατάσταση και δεν φάνηκε να υστερούν σε σύγκριση με τα παιδιά χωρίς πρόβλημα.

Τα αποτελέσματα όπως ανέφερα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και μας κάνουν πολύ χαρούμενους.
Ποιο είναι όμως το μέλλον των παιδιών αυτών; Από μελέτες που έγιναν διεθνώς φάνηκε πως με την επιμελημένη παρακολούθηση με τις νέες τεχνολογίες και κυρίως τη μαγνητική τομογραφία, τις επεμβατικές πρακτικές από εμάς τους παιδοκαρδιολόγους (μπαλονάκι, τοποθέτηση device κτλ.) αλλά και την απόφαση νέων διορθωτικών επεμβάσεων από του χειρουργούς με βάση τα αιμοδυναμικά μας ευρήματα το προσδόκιμο επιβίωσης επιμηκύνετε και το μέλλον φαντάζει αισιόδοξο.

Σκοπός της σύντομης αλλά πολύ σημαντικής, κατά τη γνώμη μου, παρουσίασης που διαβάσατε είναι η ενημέρωση των παιδιάτρων, των γονέων αλλά και όλων όσων ασχολούνται με το παιδί (παιδαγωγοί, γυμναστές, προπονητές κ.α.) για το ότι σήμερα εμφατικά μπορώ να πω πως ακόμα και τα παιδιά που πάσχουν από τις πιο σύμπλοκες συγγενής καρδιοπάθειες με τη σωστή αντιμετώπιση μπορούν να ελπίζουν σε ένα ευοίωνο μέλλον.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τελειομανία: Χαρακτηριστικά και αρνητικές επιπτώσεις

Νιώθεις συχνά την ανάγκη ό,τι κάνεις να το κάνεις τέλεια; Έχεις παρατηρήσει να αναλαμβάνεις μια δουλειά και να μην την παραδίδεις ποτέ γιατί πιστεύεις ότι δεν είναι τέλεια και όλο κάτι λείπει; Καθυστερείς να παραδώσεις projects στη δουλειά σου γιατί νιώθεις την ανάγκη να τα τελειοποιήσεις; Παρατηρείς πως είσαι συνεχώς αγχωμένος γιατί θέλεις όλα να τα κάνεις τέλεια σε όλους τους τομείς της ζωής σου; Εάν έχεις μαζέψει αρκετά ναι στις παραπάνω ερωτήσεις τότε ίσως ανήκεις στην κατηγορία του τελειομανή. Ως τελειομανής ορίζεται ο άνθρωπος που αρνείται να δεχτεί οτιδήποτε λιγότερο από την τελειότητα. Εκφράζει τη συνεχή προσπάθεια ενός ατόμου για την αποφυγή λαθών, δεν δέχεται με τίποτα τη μετριότητα, θέτει εξαιρετικά υψηλά πρότυπα απόδοσης και ασκεί πολύ αρνητική κριτική στον εαυτό του όταν δεν φτάνει αυτά τα πρότυπα, ανησυχώντας πάρα πολύ για το πώς θα τον κρίνουν οι άλλοι άνθρωποι. Ποια είναι λοιπόν τα βασικά χαρακτηριστικά του τελειομανή ανθρώπου; Δεν αφήνει καθόλου χώρο

Σε ποιες παθολογικές καταστάσεις η ταχύτητα καθίζησης ερυθρών (ΤΚΕ) αυξάνει;

      Η ΤΚΕ σαν εργαστηριακή εξέταση συμπληρώνει 80 χρόνια «ζωής». Όπως λέει και το όνομά της, πρόκειται για την ταχύτητα με την οποία καθιζάνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια, όταν το δείγμα του αίματος τοποθετηθεί σε ειδικό σωλήνα. Η ΤΚΕ είναι μία απλή, φθηνή, μη ειδική δοκιμασία που εδώ και χρόνια χρησιμοποιείται για την διάγνωση καταστάσεων που σχετίζονται με την οξεία και χρόνια φλεγμονή, τον καρκίνο και τα αυτοάνοσα νοσήματα. ΗΤΚΕ αναφέρεται ως μη ειδική δοκιμασία, διότι όταν τη βρίσκουμε αυξημένη, ο γιατρός δεν μπορεί να καταλάβει σε ποιό σημείο του σώματος υπάρχει φλεγμονή, ποιά είναι η αιτία που την αυξάνει, δεδομένου ότι η ΤΚΕ επηρεάζεται και από άλλες καταστάσεις πέραν της φλεγμονής. Για τον λόγο αυτό η ΤΚΕ πρέπει να αξιολογείται σε συνάρτηση και με άλλες δοκιμασίες. Η ΤΚΕ σημαίνει μια κατάσταση ενεργοποίησης, κάτι σαν “συναγερμό” για τον οργανισμό που κινητοποιείται για να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα. Μπορεί να είναι μια απλή ουρολοίμωξη για παράδειγμα, όπου η ΤΚ

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα