Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τι σημαίνουν τα παράδοξα του ύπνου



Ξοδεύουμε το 1/3 της ζωής μας στον ύπνο. Ο ύπνος προσφέρει στο σώμα μας την ικανότητα να ξεκουραστεί, γεγονός που βοηθά στη υγεία και την ευημερία μας. Αλλά πολλά πράγματα για τον ύπνο παραμένουν ακόμα ένα μυστήριο.

Γιατί «παίζουν» τα μάτια όταν είμαστε κουρασμένοι;
Η κούραση, το άγχος ή η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ χτυπάνε στο νευρικό σύστημα κάνοντας τα βλέφαρα σας να κουνιούνται συνεχώς. Οι μύες στα βλέφαρα μας είναι λεπτοί, έτσι ώστε να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε αυτούς τους παράγοντες του τρόπου ζωής, εξηγεί ο Ούγκο Χέντερσον, σύμβουλος χειρουργός οφθαλμίατρος. Για να αποφύγετε τις συσπάσεις στα βλέφαρα σας, να κοιμάστε περισσότερο και να πίνετε λιγότερο αλκοόλ. Αν παρόλαυτα, αρχίσουν συσπάσεις και στο πρόσωπο σας, ζητήστε αμέσως ιατρική συμβουλή, καθώς αυτό μπορεί να είναι σημάδι νευρολογικής διαταραχής.

Γιατί μυρίζει η ανάσα μας το πρωί
Αυτή η ξινή γεύση στο στόμα σας το πρωί συνήθως περνάει με μια γουλιά νερό ή βούρτσισμα δοντιών, εξηγεί ο καθηγητής Αντριου Εντερ, σύμβουλος στην επανορθωτική οδοντιατρική στο UCL Eastman Dental Institute και προσθέτει: «Υπάρχει λιγότερη παραγωγή σάλιου τη διάρκεια της νύχτας γιατί το σάλιο συνήθως απελευθερώνεται σε απόκριση προς τα τρόφιμα για να βοηθήσει τη διάσπαση τους. Αυτό, σε συνδυασμό με τον ύπνο με ανοιχτό το στόμα - που πολλοί από εμάς κάνουμε - οδηγεί σε ξηρότητα». Η οσμή προκαλείται από τις ενώσεις που περιέχουν θείο που παράγονται από τα βακτήρια στο στόμα. «Καταθέσεις Food μεταξύ των δοντιών, το κάπνισμα και το κόμμι ασθένεια μπορούν όλα αύξηση δραστηριότητα των βακτηρίων στο στόμα, καθιστώντας τους παράγουν περισσότερο θείο, το οποίο καθιστά την αναπνοή οσμή ακόμα χειρότερα», επισημαίνει ο Εντερ.

Γιατί «πέφτουμε» στον ύπνο μας;
Καθώς κοιμόμαστε, περνάμε από διάφορα στάδια, λέει ο καθηγητής Γκάμπι Μπαντρέ ειδικός σε θέματα ύπνου στην κλινική του Λονδίνου. Ένας ελαφρύς ύπνος μετατρέπεται σε βαθύ ύπνο και, συνήθως μετά από 45-60 λεπτά, αρχίζει το στάδιο REM. Αυτή είναι η φάση που βλέπετε όνειρα, και από αυτό το σημείο οι μύες σας έχουν γίνει παράλυτοι. Ωστόσο, το άγχος, ή η υπερβολική κούραση μπορεί να διαταράξει τον κύκλο αυτό, ρίχνοντας σας στον ύπνο REM πιο γρήγορα από το συνηθισμένο. Έτσι μπορείτε να αντιμετωπίσετε τις ζωντανές εικόνες και όνειρα, αλλά επειδή οι μύες σας δεν είναι απολύτως ήρεμοι, μπορείτε να συσπώνται και να τραντάζονται σαν να κινείστε. «Οι άνθρωποι ανησυχούν για αυτό, αλλά αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό. Το καλύτερο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να προσπαθήσουμε να ακολουθούμε συγκεκριμένα ωράρια ύπνου», εξηγεί ο καθηγητής Μπαντρέ.

Γιατί κάνουμε μαύρους κύκλους όταν είμαστε κουρασμένοι;
Οι μαύροι κύκλοι δεν είναι συνήθεις αποχρωματισμοί του δέρματος, αλλά τα αιμοφόρα αγγεία που κρύβονται κάτω από το δέρμα, εξηγεί ο Δρ Τζάστιν Χεντάλ σύμβουλος δερματολόγος στο νοσοκομείο του Δυτικού Σάσεξ. «Οι μαύροι κύκλοι είναι πιθανό να ευθύνονται στην αφυδάτωση. Όταν είστε αφυδατωμένοι, το υποκείμενο στρώμα του δέρματος, το δέρμα, είναι λιγότερο παχύ, έτσι ώστε τα στρώματα από κάτω να γίνονται πιο ορατά. Όταν είστε κουρασμένοι, μπορεί επίσης να τρίβετε τα μάτια σας περισσότερο, πράγμα που μπορεί να ερεθίσει το δέρμα από κάτω. Οι περισσότεροι άνθρωποι διαπιστώνουν ότι οι κύκλοι τους φαίνονται χειρότερα καθώς γερνούν και χάνουν κολλαγόνο και λίπος από γύρω από τα μάτια. Η περιοχή γίνεται πιο κοίλη, έτσι ώστε το φως δεν αντικατοπτρίζει, δίνοντας ένα γκρίζο αποτέλεσμα.»

Τι μας κάνει να θυμόμαστε τα όνειρά μας;
Έχουμε την τάση να θυμόμαστε τα όνειρά μας. Καθώς κοιμόμαστε, κινούμαστε μεταξύ ύπνου χωρίς όνειρα και με όνειρα και κάθε πλήρης κύκλος διαρκεί περίπου 90 λεπτά, λέει η σύμβουλος νευρολόγος Δρ Κρίστι Αντερσον. Στο πρώτο μισό της νύχτας, περνάμε τον περισσότερο χρόνο μας σε βαθύ, ύπνο χωρίς όνειρα, ενώ ο ύπνος με όνειρα είναι στο δεύτερο μέρος. Αν ξυπνήσουμε κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου, μπορεί να θυμηθούμε και τα όνειρα μας, αφού ο εγκέφαλός είναι πολύ δραστήριος τότε, σχεδόν όσο όταν είμαστε ξύπνιοι. Αυτό που επίσης κάνει μερικά όνειρα αξιομνημόνευτα, είναι όσα συνδέονται με ισχυρή συγκίνηση, γι' αυτό και θυμόμαστε τους εφιάλτες. Επίσης το αλκοόλ και ορισμένα φάρμακα μπορεί να μας κάνουν να θυμηθούμε τα όνειρά καλύτερα, δεδομένου ότι διαταράσσουν τον ύπνο των ονείρων.

Είναι ασφαλές να ξυπνάμε έναν υπνοβάτη;
Είναι μια κοινή πεποίθηση ότι το ξύπνημα υπνοβάτη μπορεί να προκαλέσει καρδιακή προσβολή ή σοκ. Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι είναι πιθανό να σας τραυματίσουν. «Δεν πρέπει να αγγίζετε ή να φωνάζετε σε έναν ενήλικα υπνοβάτης να τον ξυπνήσετε», εξηγεί η δρ Ζηνόβια Ζαιβάλα, σύμβουλος νευροφυσιολόγος στο Κέντρο Διαταραχής ύπνου του νοσοκομείου John Radcliffe στην Οξφόρδη. «Αλλά όχι επειδή αυτό μπορεί να βλάψει τον εγκέφαλο ή κάτι τέτοιο. Προσπαθώντας να ξυπνήσετε έναν υπνοβάτη μπορεί να νιώσουν απειλή και να επιτεθούν. Η πρωτόγονη περιοχή του εγκεφάλου έχει ξυπνήσει από βαθύ ύπνο, αλλά το πιο συνειδητό μέρος παραμένει κοιμισμένο. Αυτό οδηγεί σε ανθρώπους να γίνονται βίαιοι. Καλό είναι λοιπόν να τους μιλήσετε απαλά και να τους πείσετε να επιστρέψουν στο κρεβάτι, αποφεύγοντας τη φυσική επαφή.»

Κάνει κακό ο πολύς ύπνος;
Αν ξυπνήσετε με συναίσθημα ζαλάδας, μην υποθέσετε ότι χρειάζεστε περισσότερο ύπνο - μπορεί απλά να είναι γιατί κοιμηθήκατε πολύ. «Οι περισσότεροι από εμάς το έχουν βιώσει αυτό», εξηγεί ο Κόλιν Εσπι, καθηγητής συμπεριφορικής ιατρικής του ύπνου στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. «Εάν ο ύπνος ξεπερνά τις ώρες του ξύπνιου, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο ρολόι του σώματός μας. Το φως είναι εξαιρετικά σημαντικό για το χρονοδιάγραμμα του βιολογικού μας ρολογιού και δουλεύουμε καλύτερα όταν ο ύπνος μας είναι ευθυγραμμισμένος με το σκοτάδι έξω. Αν κοιμάστε πάρα πολύ στο φως της ημέρας, αυτό μπερδεύει το ρολόι σας και σας κάνει να νιώθετε υποτονικοί και χάλια, σαν να είστε άυπνοι. Κάποιος που χρειάζεται μόνο επτά ώρες ύπνου δεν θα αισθανθεί καλύτερα μετά από εννέα ώρες. Για την ακρίβεια θα αισθάνεται χειρότερα» εξηγεί ο Εσπι.

Γιατί είμαστε χλωμοί όταν είμαστε κουρασμένοι;
Γι' αυτό ευθύνεται η μειωμένη ροή αίματος στο δέρμα, εξηγεί ο αγγειοχειρουργός Εντι Τσάλονερ. Το άγχος και η κούραση ενεργοποιούν το νευρικό σύστημα του σώματος. Αυτό οδηγεί στην απελευθέρωση των ορμονών όπως η αδρεναλίνη, η οποία βοηθά τον οργανισμό να αντιδράσει γρήγορα, αλλά επίσης στενεύει τα αιμοφόρα αγγεία που βρίσκονται κοντά στην επιφάνεια του δέρματος και γι' αυτό είμαστε πιο χλωμοί.


Οι ώρες πριν από τα μεσάνυχτα μετρούν περισσότερο;
Η μητέρα σας μπορεί να είχε επιμείνει σ' αυτό, αλλά ήταν λάθος: δεν έχει να κάνει το πότε κοιμάστε, αλλά η ποιότητα και η ποσότητα του ύπνου σας. Ο στόχος πρέπει να είναι να έχουμε καλή ποιότητα του ύπνου, για κάθε κύκλο ο οποίος διαρκεί τουλάχιστον για 90-110 λεπτά. Σε αυτά χρειάζεται βαθύ σκοτάδι και απόλυτη ηρεμία, εξηγεί ο Δρ Γκι Μίντοουζ, διευθυντής της Σχολής Ύπνου του Λονδίνου. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν τέσσερις ή πέντε κύκλους σε οκτώ ώρες ύπνου. Εάν πηγαίνετε για ύπνο μετά τα μεσάνυχτα, είναι σημαντικό να μην ξυπνήσω νωρίς, όπως η έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάσει το ανοσοποιητικό σύστημα. Αν κάποιος δεν πάει για ύπνο πριν τα μεσάνυχτα επανειλημμένα και ξυπνάει αργότερα το πρωί, δεν θα έχει πρόβλημα, επισημαίνει.

Γιατί τα μάτια μας είναι κόκκινα στην αϋπνία;
Όταν είστε κουρασμένοι, τα ανοιγοκλείνετε λιγότερο συχνά - απλώς και μόνο επειδή το μυαλό σας ξεχνά να σας το πει. Η κίνηση αυτή ωστόσο είναι σημαντική γιατί κινείται το ρευστό στους δακρυγόνους αδένες πάνω από το βολβό του ματιού, κρατώντας τα υγρά. Όταν αυτή η εξωτερική στιβάδα στεγνώνει, τα μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία στο μάτι φλεγμαίνουν και διαστέλλονται, κάνοντας τα κόκκινα. Το μάτι με τη σειρά του νιώθει φαγούρα - και το τρίψιμο κάνει το πρόβλημα χειρότερο. Ο σύμβουλος χειρουργός οφθαλμίατρος Παύλος Τσελ λέει: «Το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να πάτε για ύπνο, ή τουλάχιστον να ξεκουράζετε τα μάτια σας για λίγα λεπτά, καθώς αυτό βοηθάει να δημιουργηθεί πολλή υγρασία πάνω από το βολβό του ματιού».

http://www.sofokleousin.gr/archives/257106.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τελειομανία: Χαρακτηριστικά και αρνητικές επιπτώσεις

Νιώθεις συχνά την ανάγκη ό,τι κάνεις να το κάνεις τέλεια; Έχεις παρατηρήσει να αναλαμβάνεις μια δουλειά και να μην την παραδίδεις ποτέ γιατί πιστεύεις ότι δεν είναι τέλεια και όλο κάτι λείπει; Καθυστερείς να παραδώσεις projects στη δουλειά σου γιατί νιώθεις την ανάγκη να τα τελειοποιήσεις; Παρατηρείς πως είσαι συνεχώς αγχωμένος γιατί θέλεις όλα να τα κάνεις τέλεια σε όλους τους τομείς της ζωής σου; Εάν έχεις μαζέψει αρκετά ναι στις παραπάνω ερωτήσεις τότε ίσως ανήκεις στην κατηγορία του τελειομανή. Ως τελειομανής ορίζεται ο άνθρωπος που αρνείται να δεχτεί οτιδήποτε λιγότερο από την τελειότητα. Εκφράζει τη συνεχή προσπάθεια ενός ατόμου για την αποφυγή λαθών, δεν δέχεται με τίποτα τη μετριότητα, θέτει εξαιρετικά υψηλά πρότυπα απόδοσης και ασκεί πολύ αρνητική κριτική στον εαυτό του όταν δεν φτάνει αυτά τα πρότυπα, ανησυχώντας πάρα πολύ για το πώς θα τον κρίνουν οι άλλοι άνθρωποι. Ποια είναι λοιπόν τα βασικά χαρακτηριστικά του τελειομανή ανθρώπου; Δεν αφήνει καθόλου χώρο

Σε ποιες παθολογικές καταστάσεις η ταχύτητα καθίζησης ερυθρών (ΤΚΕ) αυξάνει;

      Η ΤΚΕ σαν εργαστηριακή εξέταση συμπληρώνει 80 χρόνια «ζωής». Όπως λέει και το όνομά της, πρόκειται για την ταχύτητα με την οποία καθιζάνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια, όταν το δείγμα του αίματος τοποθετηθεί σε ειδικό σωλήνα. Η ΤΚΕ είναι μία απλή, φθηνή, μη ειδική δοκιμασία που εδώ και χρόνια χρησιμοποιείται για την διάγνωση καταστάσεων που σχετίζονται με την οξεία και χρόνια φλεγμονή, τον καρκίνο και τα αυτοάνοσα νοσήματα. ΗΤΚΕ αναφέρεται ως μη ειδική δοκιμασία, διότι όταν τη βρίσκουμε αυξημένη, ο γιατρός δεν μπορεί να καταλάβει σε ποιό σημείο του σώματος υπάρχει φλεγμονή, ποιά είναι η αιτία που την αυξάνει, δεδομένου ότι η ΤΚΕ επηρεάζεται και από άλλες καταστάσεις πέραν της φλεγμονής. Για τον λόγο αυτό η ΤΚΕ πρέπει να αξιολογείται σε συνάρτηση και με άλλες δοκιμασίες. Η ΤΚΕ σημαίνει μια κατάσταση ενεργοποίησης, κάτι σαν “συναγερμό” για τον οργανισμό που κινητοποιείται για να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα. Μπορεί να είναι μια απλή ουρολοίμωξη για παράδειγμα, όπου η ΤΚ

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα